Вечерни новини: 4 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 4 септември

Хора държат плакат със снимки на жертвите от Беслан по време на възпоменателно събитие в Санкт Петербург. Хората се събраха в сряда, за да отбележат годишнината от обсадата на училището в Беслан, Северна Осетия от ислямски екстремисти през 2004 г. Трагедията приключи с 334 цивилни жертви, в това число 186 деца

Вечерни новини: 4 септември

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират, напомнят от НАП; ДСБ и БХК настояват руснакът Николай Кобляков да получи убежище в България; КФН одобри проспекта на "Спиди"

3216 прочитания

Хора държат плакат със снимки на жертвите от Беслан по време на възпоменателно събитие в Санкт Петербург. Хората се събраха в сряда, за да отбележат годишнината от обсадата на училището в Беслан, Северна Осетия от ислямски екстремисти през 2004 г. Трагедията приключи с 334 цивилни жертви, в това число 186 деца

© Reuters


117

млн. лв. за втора актуализация на бюджета си е поискала здравната каса, потвърди финансовият зам.-министър Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет на касата. Той съобщи това в рамките на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират в Националната агенция за приходите (НАП) до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута, без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете, не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Заобикалянето на закона беше възможно заради различния правен режим на обменните бюра и финансовите къщи и факта, че НАП няма право да контролира дейността на финансовите къщи. С промените, приети в началото на годината, обменните бюра вече не могат да търгуват валута по курс, различен  с повече от 5% от фиксинга на БНБ за деня.

"Демократи за силна България" (ДСБ) от столичния район "Средец" и Българският хелзинкски комитет подкрепиха молбата на руснака Николай Кобляков към президента Росен Плевнелиев за политическо убежище в България с разпратени до медиите съответно декларация на партията и отворено писмо до президента. В сряда руският активист за човешки права, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е започнал процедура за получаване на политическо убежище в България поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава. Задържаният при кацането му в България активист на действащата в Париж организация Russie-Libertés (бореща се за демократична Русия) е застрашен от екстрадиция в Русия и репресии", пишат от ДСБ. 

Граждански организации настояват да се отменят новите критерии за аборт и раждане. Единадесет организации са изпратили отворено писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод новия медицински стандарт "Акушерство и гинекология". "Преди дни стана известно, че бившият здравен министър д-р Таня Андреева напълно непрозрачно, без мотиви и без дебат е взела решение за промяна на границата между раждане и аборт", алармират от неправителствения сектор и уточняват, че досега в стандарта по акушерство и гинекология за живородено дете се смяташе такова над 600 г и/или над 22 гестационна седмица (г.с.), а по новия стандарт критерият се променя на над 800 грама или 26 г.с. Този стандарт не е консултиран с професионалната общност и НПО сектора и предизвиква серия аргументирани негативни реакции, допълват организациите.

Пламен Моллов
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

Българският ветеринарен съюз (БВС) организира национален протест срещу политиката на оглавяваната от Пламен Моллов агенция по храните. Организаторите на протеста искат наказания на висши чиновници заради допускането на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна национална ветеринарномедицинска служба. Д-р Мирослав Първанов от БВС заяви пред БНР, че това е четвъртият национален протест в рамките на 2-3 години. "Не съм чул за друг такъв по света. Не знам какво още да направим. Организираме протест пред сградата на агенция по храните под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарно-медицинската дейност", заяви той.

Съставянето на коалиционно управление след парламентарните избори на 5 октомври изглежда все по-малко вероятно предвид текущите процеси в политическите партии. Рискът да не може да се излъчи кабинет прави следизборната ситуация все по-мътна, опасностите от икономически и финансови проблеми нарастват, като е възможно и да израснат радикални движения. Това сочи месечният анализ на Института за дясна политика, представен в четвъртък. Ако преди месец дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок изглеждаше доста вероятна, днес тя не е най-вероятният сценарий за следизборната управленска конфигурация, коментира Тома Биков от организацията. Оттам предупреждават за опасност от нова политическа криза след изборите, изостряне на политическото говорене и катализиране на конфликтите в обществото.

Роле "Трапезица" вече е включено в списъка с храни със защитени наименования на ЕС, в който има 1200 продукта с традиционно специфичен характер, съобщи ЕК. В съобщението се казва, че името на този качествен български продукт идва от историческия хълм Трапезица в старата столица Велико Търново. Деликатесът е пресован сурово-сушен месен продукт, който се приготвя от свинско месо, сол и подправки (черен или бял пипер и чесън). През август и други два български продукта бяха включени към списъка - филе "Елена" и "Луканка Панагюрска", а първият такъв продукт беше горнооряховският судужук. Българското розово масло и кайсерован врат "Тракия" също чакат решение от ЕК.

Дейвид Камерън не изключва въздушни удари над "Ислямска държава"

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че не изключва нищо, включително и въздушни удари, що се отнася до мерки за справяне с екстремистката групировка "Ислямска държава", която твърди, че държи британски заложник. Камерън каза пред британската ВВС, че каквото и да е действие, включително и военна намеса, не бива да се случва "през главите на съседните държави". "САЩ провеждат въздушни удари срещу "Ислямска държава", но Великобритания все още не е предприела такива действия. Каквито и да е действия в региона трябва да бъдат правилно обмислени и търпеливо проведени", каза Камерън. Запитан за възможността Обединеното кралство да предприеме военна намеса, премиерът заяви: "Със сигурност не изключвам нищо. Трябва да защитаваме националните си интереси. Най-важното е да имаме предвид, че това не бива да е ситуация, в която имаме западна интервенция през главите на съседните държави, оставяйки други да събират парчетата", подчерта Камерън.

ООН: За справяне с вируса ебола ще трябват 600 млн. долара

Над 1900 станаха жертвите на вируса ебола в Западна Африка, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ВВС. Други 3500 са потвърдените случаи на заразени в страните, където кризата е най-сериозна - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Според ООН най-малко 600 млн. долара ще бъдат необходими за справяне с вируса. Докато това стане обаче, има вероятност повече от 20 000 души да бъдат заразени. Според директора на СЗО Маргарет Чан настоящото избухване на болестта е "най-голямото, най-тежкото и най-сложното, което някога сме виждали".

Корупцията струва на бедните държави по света 1 трлн. долара годишно, сочи доклад

Бедните държави в света губят около 1 трилиона долара годишно заради корупция, която коства живота и на милиони хора. Това са изводите от доклад на неправитествената организация One, цитиран от ВВС. Според него голяма част от напредъка през последните две десетилетия в справянето с крайната бедност е изложена на риск заради престъпността и корупцията. Организацията, чиито каузи са насочени предимно към намаляване на бедността, отбелязва, че прането на пари и използването на фирми фантоми са също форма на корупция. Активистите от One са изчислили, че годишно 3.6 милиона души губят живота си заради корупция. "Корупцията спира частните инвестиции, намалява икономическия растеж, увеличава цената за правене на бизнес и може да доведе до политическа нестабилност", твърди докладът.

ОИСР: Икономиката на Гърция се възстановява, но бавно

В своята "Прогноза за заетостта 2014 г." Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) поставя безработицата в Гърция на ниво от 27.1% за 2014 г. и 26.7% през 2015 г. Макроикономическите прогнози не са се изменили значително в сравнение с оповестените през май и включват ръст от 0.3% за 2014 г. и 1.9% през 2015 г. Безработицата е била най-висока в Гърция (26.8%), Испания (25.1%) и Португалия (14.3%) при средна за еврозоната през май от 11.6%. Докладът сочи, че реалният почасов доход в Гърция е продължил да спада за четвърта поредна година, като през 2013 г. намалението му е било с 5.5% (в сравнение с 8.8% през най-тежката 2011 г.). По качество на доходите Гърция е на 19-о място от общо 32 страни в ОИСР. 

Фотограф: Alkis Konstantinidis
Източник: Reuters

КФН одобри проспекта на "Спиди" от втория път

Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за публично предлагане на куриерската компания "Спиди", след като веднъж вече го върна. Това става ясно от съобщение на надзора след заседанието му в сряда. "Спиди" смята да предложи 889 320 акции с номинал 1 лв. и емисионна цена 23 лв., с които компанията може да набере от фондовия пазар над 20.45 млн. лв. През юли регулаторът отказа да одобри проспекта на "Спиди" и поиска актуализирането му. От надзора и от компанията не коментираха какви са били причините увеличението да бъде спряно. По неофициална информация е ставало въпрос за дребни пропуски. Данаил Данаилов, член на борда на "Спиди", коментира пред "Капитал Daily", че забавянето на одобрението няма да промени плановете им и планираното изразходване на средствата от новата емисия си остава със същото разпределение. Основната част от парите ще се използват за придобиването на бизнеса на френската Geo Post в Румъния и България, които ще струват общо 32 млн. лв. на българската компания – цена за покупка и за инвестиционна програма в двете дружества. Друга част от средствата ще бъде осигурена чрез заем.

"Пампорово" ще бъде отписано от борсата

"Пампорово" ще бъде отписано от публичния регистър и акциите му няма да се търгуват на борсата. За това са гласували акционерите на общото събрание, проведено в сряда. Отменено е и решението за сключване на договор за доставка и монтаж на два 6-седалкови лифта за 25.162 млн. лв. с френската "Помагалски". Причината е, че няма алтернативни възможности за реализация на инвестиционното намерение. Отписването на дружеството от борсата идва след отправено търгово предложение от основния акционер "Сиесайеф", който се контролира от Цветелина Бориславова.

"Индустриален холдинг България" излезе на загуба

"Индустриален холдинг България" отчете консолидирана загуба от 1.6 млн. лв. за първото полугодие на 2014 г. спрямо печалба от 18.5 млн. лв. за същия период на миналата година, показва консолидираният отчет на дружеството, цитиран от Investor.bg. Намалението е основно поради липсата на еднократния ефект от отчетените през първо тримесечие на 2013 г. отписани задължения по неупражнени права на акционери в размер на 18.26 млн. лв.  Холдингът отчита спад на общите продажби с 39% на годишна база до 42.4 млн. лв. за януари - юни 2014 г. заради високата база преди година. Намалението се дължи на свиването на приходите от чартиране на кораби вследствие на спада на международния фрахтов пазар и наложената от пазара промяна в оперирането на част от корабите от рейсови чартъри на договори за наем за отделни рейсове, пише в междинния доклад за дейността, цитиран от Investor.bg

117

млн. лв. за втора актуализация на бюджета си е поискала здравната каса, потвърди финансовият зам.-министър Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет на касата. Той съобщи това в рамките на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират в Националната агенция за приходите (НАП) до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута, без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете, не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Заобикалянето на закона беше възможно заради различния правен режим на обменните бюра и финансовите къщи и факта, че НАП няма право да контролира дейността на финансовите къщи. С промените, приети в началото на годината, обменните бюра вече не могат да търгуват валута по курс, различен  с повече от 5% от фиксинга на БНБ за деня.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK