Вечерни новини: 7 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 7 септември

Проливните дъждове в Южна България в петък вечерта причиниха тежки наводнения и взеха поне три жертви. Най-пострадали са областите Бургас, Стара Загора и Хасково, където в част от общините е обявено бедствено положение. Основни пътища в Бургаско бяха залети и останаха затворени през деня, след като реките преляха. На снимката: Дяволската река в Приморско заля плажната ивица. Най-тежко е положението в общините край морето. Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че проливният дъжд над града е продължил над 12 часа и е достигнал 176 литра на кв.м. В спасителната операция се включиха и военнослужещи, в издирването на пострадалите участваше вертолет AS 532 "Кугър" на Военновъздушните сили.

Вечерни новини: 7 септември

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Образователният министър подготвя стратегия за висшето образование. Приключи ремонтът на пътя Хасково - Роза

3995 прочитания

Проливните дъждове в Южна България в петък вечерта причиниха тежки наводнения и взеха поне три жертви. Най-пострадали са областите Бургас, Стара Загора и Хасково, където в част от общините е обявено бедствено положение. Основни пътища в Бургаско бяха залети и останаха затворени през деня, след като реките преляха. На снимката: Дяволската река в Приморско заля плажната ивица. Най-тежко е положението в общините край морето. Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че проливният дъжд над града е продължил над 12 часа и е достигнал 176 литра на кв.м. В спасителната операция се включиха и военнослужещи, в издирването на пострадалите участваше вертолет AS 532 "Кугър" на Военновъздушните сили.

© Капитал


129

години от Съединението чества България на 6 септември. На тази дата през 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.

На 9 септември изтича срокът, в който българите, живеещи зад граница, могат да подават заявления за гласуване извън страната. Това трябва да стане в държавата, в която се намират, пред съответното дипломатическо или консулско представителство. Заявленията се подписват саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се подават и по електронен път на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления.

Министърът на образованието в служебното правителство Румяна Коларова има амбицията кабинетът да приеме стратегия за висшето образование, която да бъде подложена на обсъждане и предложена за гласуване на следващия парламент. Тя поясни, че работата по нея е нужна, защото вече сме докладвали на Европейската комисия, че тя е приета, а липсата й ще постави под риск сериозно европейско финансиране за реформа в образователната система. Коларова каза, че в понеделник стратегията ще се публикува на сайта за публично обсъждане и след това ще бъде внесена в Министерския съвет. Образователният министър каза, че документът предлага промени в критериите за финансирането на висшите учебни заведения. Сега между 4 и 14% от отпусканите средства на университетите зависят от техния рейтинг, тоест от качеството на образованието. Целта на стратегията е съотношението да бъде поне 40 към 60. Документът трябва да тушира и разликата между качеството на обучението по едни и същи специалности в различните ВУЗ.

Приключи ремонтът на пътя Хасково – Голям манастир – Генерал Инзово – Роза, финансиран с над 15 млн. лв. по програма "Регионално развитие" и бюджета. Третокласният път е пряка транспортна връзка между областите Ямбол и Хасково, която осигурява достъпа до ТЕЦ "Марица-изток" и поема потока от автомобили към Свиленград. С рехабилитацията на отсечката се подобрява директната връзка между селищата в община Тунджа. Общата дължина на откритата отсечка е 30 км, разделени на два лота. Изпълнител на първия от тях е "Технострой - инженеринг 99" по договор за 7.6 млн. лв. с ДДС. Строителните дейности на втория участък са извършени от "Обединение Трейс Ямбол" по договор за 7.8 млн. лв. с ДДС. Ремонтираните участъци бяха открити от председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и зам.-министъра на регионалното развитие Йорданка Чобанова. По трасето има участъци, които не са ремонтирани повече от 32 години.

Разследването срещу бившия заместник-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров е изяснило много и за него, и за македонската банкова операция. Причината да се бави обвинителният акт е в швейцарската банкова сметка, заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Той припомни, че в случая с Бисеров става дума за преводи на суми от Швейцария към македонска банкова сметка и сега със средствата на международната правна помощ се полагат усилия да се преодолее швейцарската банкова тайна. "Това не значи, че ще се откажем – дори само заради обществения отзвук това дело трябва да влезе с обвинителен акт в съда", подчерта главният прокурор. В средата на ноември срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков бяха повдигнати обвинения за пране на пари, данъчни и документни престъпления, след като зам.-председателят на ДПС неочаквано подаде оставка от ръководните си постове в парламента и партията две седмици по-рано.

Софийският районен съд (СРС) най-накрая ще има средства за преоборудване на сградата на бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис Трети", в която трябва да се премести съдът. Проектът на постановление за отпускане на 225 хил. лв. за довършителните дейности по новата сграда ще бъде разгледано на следващото заседание на Министерския съвет, като парите ще са осигурени от Министерството на правосъдието. Това съобщава сайтът "Правен свят", който цитира зам.-министъра на правосъдието Петко Петков. Според зам.-министър Петков при добра организация на работата по довършването трите граждански отделения на най-големия и най-натоварен съд в България, които в момента работят в пренаселените кабинети и зали в сградата на бул. "Драган Цанков" 6, ще могат да се преместят на новото място в началото на следващата година. А наказателните отделения трябва да изчакат да завърши реконструкцята на Националния армейски комплекс близо до НДК, който е предвиден за тях.

Нито една банка не е подала оферта за отпускане на заем на "Булгаргаз". На 30 юни газовата компания откри обществена поръчка за избор на финансова институция, която да предостави револвиращ кредит с лимит до 90 млн. долара. Срокът за подаване на оферти изтече на 18 август, но нито една банка не е подала документи за участие в процедурата. Поради това ръководството на "Булгаргаз" е решило да прекратят обществената поръчка, което става и с одобрението на Агенцията за обществени поръчки. Според решението на агенцията, газовото дружество може да открие отново процедурата.

Представители на електротехнически и машиностроителни компании от България могат да пътуват безплатно на търговска мисия до германския град Мюнхен, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Агенцията поема разходите за настаняване в хотел, самолетен билет, вътрешен транспорт и трансфер от летището, както и отпечатване на каталог. Мисията ще се проведе от 10 до 13 ноември и в нея могат да участват представители от секторите електроника, електротехника, електроника за автомобилната индустрия, машиностроене и наносистеми. В рамките на промоционалната проява ще се проведат двустранни срещи и посещение на международната специализирана изложба ELECTRONICA 2014, уточняват от агенцията. Крайният срок за подаване на заявки за участие е 19 септември 2014 г. Финансирането на търговската мисия е чрез оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Продажбите на фармацевтичната компания "Софарма" са намалели с 11% през август в сравнение със същия месец на миналата година заради спад в износа, съобщиха от дружеството. Общо за осемте месеца на годината спадът е с 6% спрямо януари - август 2013 г. В това влизат 3% ръст на оборота от вътрешния пазар и 9% намаление на износа. Само за август приходите от външни пазар са спаднали с 19%, а тези от българския са се увеличили с 9%. "Софарма" продава доста голяма част от продукцията си на пазари като Русия, Украйна и други бивши социалистически държави, затова усложнената геополитическа обстановка засяга компанията. От "Софарма" съобщават още, че общото събрание на акционерите е одобрило разпределянето на дивидент от 0.07 лв. на акция. За него ще бъдат заделени общо 8.89 млн. лв.

Добивната компания "Гипс" - Кошава, която е кредитирана от Корпоративна търговска банка, е сменила адреса си и един от членовете на управлението, става ясно от нейно съобщение. От борда на директорите е освободен Евгени Евгениев, а на негово място е избран Бойко Таков. Справка във фирмените регистри показва, че Таков е в управлението на други фирми, свързани с КТБ, като "Кен трейд". Таков е роден през 1980 г. Промяната в седалището на "Гипс" е от бул. "Цар Борис III" 159, ет. 7, офис 706, на с. Кошава, Видинска област. Там се намират гипсовото находище и заводът за преработка на суровия гипс. Старият адрес в София стана известен преди няколко месеца, след като полицаи претърсваха сградата - там се намира централата на ТВ7 и офисите на много компании, свързани с банкера Цветан Василев, понастоящем издирван от Интерпол. Промените в адреса и в управлението на "Гипс" вече са вписани в Търговския регистър.

Най-висока консумация на избрани спиртни напитки
129

години от Съединението чества България на 6 септември. На тази дата през 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.

На 9 септември изтича срокът, в който българите, живеещи зад граница, могат да подават заявления за гласуване извън страната. Това трябва да стане в държавата, в която се намират, пред съответното дипломатическо или консулско представителство. Заявленията се подписват саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се подават и по електронен път на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK