Коментари "Капитал Daily": 15 септември

Има ли правозащитни идеи в програмите на партиите

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Анализ

Има ли правозащитни идеи в програмите на партиите

От текст на Емил Коен за сайта marginalia.bg

Пак сме в изборна треска. Партиите са изложили на медийната сергия "стоката" си – програми, платформи, акценти и т.н. Ако питаме политиците дали правата на човека са важни за тях, със сигурност ще отговорят положително. Ала ако публично заявената привързаност действително отговаряше на вътрешните нагласи, то конкретни предложения би следвало да присъстват в партийните предизборни документи. Нека се запознаем с тези на петте най-вероятни според проучванията участници в следващото Народно събрание.

Коалицията "България без цензура" няма предизборна програма, а 20 "приоритета", всеки от по едно изречение. Между тях има бисери като "7. Въвеждане на трудово-образователна повинност за отпадналите от системата на образованието", което си е пряко покушение срещу опитите за образователна интеграция на децата и младежите например от ромското (но не само) малцинство.

Реформаторският блок. Възможно е той да има много добри идеи във всичките области, за които стана дума по-горе. Ала за зла беда Реформаторският блок 25 дни преди изборите няма сайт! Като няма сайт, няма и никакви програмни документи. Така че за съжаление нищо не можем да кажем за намеренията на РБ в областта на правата на човека.

Коалицията "БСП – лява България" също няма предизборна програма, а една доста кратка платформа. В нея се натъкваме на два пасажа, които могат да се отнесат към графата "права". Първият е за малцинствата: "Широко рекламираната интеграционна политика по отношение на ромите не е решила нито задачата за тяхното приобщаване, нито се одобрява от мнозинството представители на тази общност." От този текст разбираме, че ромите не одобряват досегашните интеграционни политики и искат други. Добре, а предлага ли БСП такива? Не. Тя изразява "загриженост за техните права". Тази загриженост е балансирана – за да не вземе да се отдръпне от БСП мнозинството, там пише, че всеки трябва да "полага усилия за осигуряване на своя живот…". С други думи, непряко се казва, че ромите сами са си виновни за мизерията и необразоваността.

В документа на БСП има и няколко думи за религиозните права: "БСП зачита свободата на избор на вероизповедание и принципа на разделение между църквата и държавата. Ние обаче сме против легализиране и толериране на противоречащи на закона, човечността и нашите традиции крайни идеи и практики в религиозна форма." И тук имаме същото – обща декларация, която по същество се отрича от второто изречение на пасажа, чийто смисъл е всички "нетрадиционни религиозни общности", които не се харесват на крайно консервативните избиратели на БСП, да внимават в картинката, ако не искат да имат неприятности. А всъщност най-доброто е просто да ги няма.

ГЕРБ излиза със солиден документ на цели 63 страници. Има и глава "Върховенство на закона, сигурност и обществен ред". Там става дума за съдебната система. Но не за структурни и организационни реформи в нея, отдавна назрели и многократно обсъждани в обществото. Не. Там става дума за "електронно правосъдие", за ускоряване на съдебните процеси, за "край на бавното правосъдие", за нов Наказателен кодекс и за реформа – но без да се уточнява каква – в института на съдебните заседатели. С това се изчерпват идеите на ГЕРБ, които могат да бъдат отнесени, макар и с усилие, към "права на човека".

Програмата на ДПС е обширна и детайлна. Там ще намерим цял раздел "Права и свободи". Там се говори подробно за защита на правата на малцинствата, заклеймява се ксенофобията, споменава се религиозната толерантност, изказва се – за пореден път – съжаление, че виновниците за "възродителния процес" все още не са наказани.

Проблемът с визията на ДПС за правата и свободите не е в подминаването на тази проблематика, а в контраста между думите и делата. Поне така беше досега. Не може да се отрече ролята на ДПС както за етническия мир, така и като изразител на смъртно наплашените от "възродителния процес" български турци. Но в същото време ДПС е партията, която открито лансира "модела Пеевски", т.е. схемата на очевидно олигархично управление на държавата.

Изводът: В мисленето на водещите партии правозащитната проблематика отсъства освен при ДПС, където е силна словесно, но слаба на практика. Това е огромен дефицит на българската политическа класа. Правозащитният поглед е израз на светоглед, на възгледи, които би трябвало да са съзвучни с една от главните тенденции в мисленето за обществото в сегашния век – тенденцията всеки държавнически акт и всеки проблем да се осмислят от правозащитна перспектива.

Позиция

Ако не сме Запад, то какво сме

Измина половин година от победата на Майдана, когато руските официални власти, депутати и телевизионни коментатори откриха съществуването на особена "руска култура", която противостои на европейската бездуховност. Всъщност те не са измислили нищо ново. Още Хитлер в "Моята борба" противопоставя суровата нордическа култура на текущия европейски разврат и бездуховност. Това е обичаен метод на фашизма: под предлога за освобождаване на нацията от "чуждата култура" да я освободи от всякаква култура изобщо и да я потопи във времената и навиците на варварството.

В тази връзка какво е това "особена руска култура"? Руска култура безспорно съществува и тя е дала на света велики произведения на музиката, поезията и литературата.

Проблемът се заключава в това, че руската култура е станала велика, когато Русия е станала Европа, когато и руската наука, и руската литература, и руската музика и живопис - от Ломоносов до Ландау, от Пушкин до Толстой, от Брюлов до Мусоргски - са станали част от западната култура. Нещо повече - ако Петър I не беше направил Русия част от европейския свят, нямаше да ги има не само Толстой и Тургенев. Нямаше да я има и толкова любимата на нашите патриоти Руска империя.

Разбира се, че е много яко да кажеш, че ние не сме "загнилият Запад", но ако не сме Запад, то кои сме ние? Излезте по централен московски булевард и четете надписите на баровете... Вижте билбордовете и пресметнете какво има там - повече препратки към Запада, към Изтока или към "изконно руската древност"?

Няма "изконно руска" култура, както и не съществуват "изконно пруска", "изконно британска" и дори "изконно европейска" култури. Всяка съвременна динамично развиваща се цивилизация представлява пласт от многовековни културни заемки.

Под лозунга "Завръщане към великата руска култура" в стремително фашизиращото се общество ни предлагат да смятаме за изконно руски високомерното презрение, пиянството и безкултурието. Внушават ни, че изконно руското е да пиеш, да трошиш глави и да взимаш подкупи. А всичко останало е, виждаш ли, гнилият Запад.

Уви, в жестокостта и кръвта няма нищо "изконно руско". Това е просто диващина, характерна за зората на всяка цивилизация. Хенри VIII сякъл главите на жените си, но едва ли Дейвид Камерън може да стори същото и да се позовава на "изконно британските традиции". Всички успешни цивилизации са преминавали през скотство и варварство. Но на нито една успешна цивилизация и през ум няма да й мине да вземе за образец варварството. Това идва наум само на фашизма.

Facebook

Гледам снимката на 6-годишната Руби Бриджис - през лятото на 1960 г. тя става първото чернокожо дете, което влиза в училище за бели - и си мисля за пернишкото село Ковачевци. 

Преди повече от 50 години в Америка е имало граждански протести, за да могат деца като Руби да ходят във всяко училище. Днес, 15 септември 2014 г., в България има нелеп селски протест против това деца като Руби да могат да ходят на училище. 
Днес ковачевските селяни са готови да затворят училището, ако в него влязат деца на бежанци - страх ги било от зарази. Изглежда не осъзнават, че самите те вече са заразени. С нещо по-лошо от варицела или глисти. 

Честит първи учебен ден!

Емил Л. Георгиев, по повод съпротивата на жителите на с. Ковачевци да приемат в местното училище бежанци от Сомалия и Афганистан

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  hekata5 avatar :-|
  Гергин Борисов

  За правозащитничество не се говори изобщо. Даже обратното - кампаниите на политически паразити като АТАКА и т.н. даж са изтъкани върху идеята, че правозащитните инициативи са зловредни.

  А за LGBT българите да не говорим - ако присъстваме някъде (в кампаниите на имащите шанс да влязат в НС), присъстваме с негативна конотация, сякаш не сме хора, не сме данъкоплатци и не заслужаваме поне "уважението", което другите изразяват към нас, като мълчаливо ни подминават.

 • 2
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  За успешната интеграция на ромите е нужно само едно - ДПС да парламентарно представена партия.
  Тяхната платформа засяга само правата на ромите, а в същото това време не виждам някой да ги застрашава. Напротив, длъжни сме да търпим безчинствата и безотговорността им, липсата на задължения като български граждани.
  Ако ДПС са парламентарно представена партия следва да не се обгражда ограничават само с идеята за етническите малцинства, как да бъдат освободени от данъци, как да не плащат сметки, как да не лежат престъпленията си, как да заграбват земи и имущества, как да въртят незаконна търговия, как да се издържат от социални помощи и т.н. И всичко това само защото били малцинства и защото така ги учат водачите им.
  Който живее и се нарича български гражданин е длъжен да спазва всички нейни закони и да говори български език. Това е най-малкото, което те трябва да направят.
  Какъв е техният принос за обществото? Паразитен!
  С такова самосъзнание и самоопределяне няма как да се интегрира такъв човек. Най-напред трябва да променят самосъзнанието си.
  Не може да залагаш в програмата си нещо, което касае определена група от хора пред мнозинството.
  Всичко се прави с цел да се задържане на власт.
  ДПС да се забрани като партия. Извън парламента нека се грижат за правата на малцинствата.
  Парламента има нужда от провеждане на българска политика.
  Тогава би могло да говорим за интеграция и току виж успешна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата