Какво се случи през седмицата

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

За един ден 28 места за паркиране в София бяха преобразени - в импровизирани градинки, места за срещи и разговори (на снимката), инсталации и дори малки терени за игри на джаги например. Това стана в петък, 19 септември, като част от международната инициатива Park(ing) Day, която се провежда за четвърти път. Пред Софийската градска художествена галерия имаше роял, на който се провеждаха уроци по пиано, а пред Дома на Европа директорите на българските офиси на Европейския парламент и Европейската комисия Теодор Стойчев и Огнян Златев очакваха желаещите да премерят сили на джаги. На ул. "Цар Иван Шишман" имаше инсталация от син "слон" с червен балон, както и работилница за правене на лютеница в естествена среда по повод 40-ата годишнина на чушкопека. На ул. "Бенковски" беше паркиран ретро автобус на два етажа, използван за културно-информационна спирка, а на бул. "Христофор Колумб" ландшафтни архитекти помагаха на желаещите да засадят цвете.

Партии оттеглиха кандидати за депутати, сътрудници на ДС

НАСЛЕДСТВО Комисията по досиетата провери близо 3000 кандидати за депутати от над 5000 регистрирани за вота през октомври. За 98 души има доказателства, че са сътрудничили или са били щатни служители на Държавна сигурност (ДС). Останалите не подлежат на проверка, защото са родени след юли 1971 г. Най-много са сътрудниците при "БСП лява България" (13), следвани от "Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО" (12), АБВ (11), ДПС (11), ББЦ (9), имитацията "Партия на зелените" (6), ГЕРБ (5), АТАКА (4), "Движение 21" на Татяна Дончева (2). С по един агент са Реформаторския блок и "Десните". Те обаче реагираха веднага - реформаторите изтеглиха Владимир Матеев от Разград, а десните свалиха доверието си от Румен Найденов от Пловдив. От "Движение 21" също оттеглиха, но само единия, работил за ДС - Петьо Бозуков. Дончева защити футболния треньор Пламен Марков, за когото е знаела предварително. Сътрудниците в листите са по-малко, но са на по-предни позиции, според сайта на анализатора на ДС Христо Христов.

БЕХ смени директора на АЕЦ "Козлодуй"

КАДРИ Българският енергиен холдинг (БЕХ) освободи в четвъртък вечерта изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Формалната причина е намаляването на броя на членовете в борда на директорите от петима на трима. Заедно с него си отива и Александър Николов. Двамата бяха тясно ангажирани с проекта за нов блок в ядрената централа съвместно с американската Westinghouse. Освободен е и Георги Божинов, бивш депутат от БСП и сега отново кандидат. Иван Генов е дългогодишен служител в атомната електроцентрала и беше едно от първите назначения в директорския й борд на кабинета "Орешарски". Александър Николов също е специалист от централата. По времето на ГЕРБ беше назначен за изпълнителен директор от министър Трайчо Трайков, но освободен от приемника му Делян Добрев. БЕХ сега определи за изпълнителен директор Димитър Ангелов, заемал поста през 2008-2009 г. "Тръгвам си за последно", каза за БНР Генов и отрече смяната му да е заради проекта на Westinghouse, но не знаеше причината.

"Нова тв" сваля Diema Family от мултиплекса

Отказ "Нова тв" сваля от цифровата мрежа (мултиплекса) една от двете свои програми, които излъчва в момента през неговата платформа - Diema Family+1. В края на март тази година bTV първа поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да прекрати лицензите за дигитално излъчване на нейните канали Ring.bg+1 и bTV Lady+1. На среща с медийния регулатор мениджмънтът на медиата е поискал да бъде изменен лицензът на Diema Family+1, като се промени срокът, за който е издадена. По този начин телевизията получава шанс предсрочно да свали една от програмите си от безплатния ефир.

 

1.5%

ще достигне икономическият ръст на България през тази година, прогнозира ЕБВР, като понижава очакванията си с 0.4 процентни пункта спрямо пролетта.

Надзорът на Българска банка за развитие ще бъде сменен

Надзорният съвет на държавната Българска банка за развитие отново ще бъде сменен на насроченото за края на септември общо събрание на акционерите. Поканата за него е изпратена от управляваното от Румен Порожанов Министерство на финансите, което е принципал на банката. Сегашният надзор на ББР бе избран на 4 юли тази година. В него влязоха икономистът Николай Неновски, Деница Кирова от екипа на бившия финансов министър Петър Чобанов и директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Последната година ББР системно отпуска кредити на фирми, близки до Делян Пеевски.

"СЕ Борднетце-България" разширява завода си в Мездра

Инвестиция Германският производител на автомобилни кабели "СЕ Борднетце-България" планира разширение на производството си в Мездра, стана ясно от съобщение на местната община. Компанията е започнала нов проект за кабелни комплекти за автомобили SEAT и смята да разкрие още 800 нови работни места за монтажници. Новите служители ще бъдат назначени до края на следващата година, а вече са подадени заявления до бюрото по труда в Мездра за търсените специалисти. В момента "СЕ Борднетце-България" е един от най-големите работодатели в област Враца с над 1100 служители по данни от общинските власти.

Кабинетът отпусна над 50 млн. лв. на общини и институции

Разходи Централният бюджет е предоставил 28 млн. лв. на 5 български общини, които имат блокирани средства в КТБ. Средствата са дадени под формата на временни безлихвени заеми. Най-много е получила община Бургас – 11 млн. лв. След нея са Беласица – 7.7 млн. лв., Созопол – 4.5 млн. лв., Айтос – 2.8 млн. лв., и Раковски – 2 млн. лв. Кабинетът одобри и над 24 млн. лв. допълнителни средства за няколко институции и проекти. От тях 4.5 млн. лв. са за заплати и осигуровки на служителите от "Напоителни системи", 5.6 млн. лв. са за изграждането на многофункционалната зала в Пловдив, 8 млн. лв. отиват за строежа на софийското метро, 5 млн. лв. са предназначени за БНТ и др.

Цената на тока може да се увеличи с до 10%

Предложения Цената на електроенергията ще бъде увеличена от 1 октомври, но не с повече от 10 процента. Това прогнозира новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Докладът с предложението на регулатора ще бъде публикуван след редакционното приключване на броя, като след това дружествата в сектора ще могат да дадат своите аргументи за промяната на цената. Комисията обаче не вижда основание да се променя цената на природния газ за четвъртото тримесечие или 601.69 лв. на 1000 куб.м (без акциз и ДДС) въпреки поисканото от "Булгаргаз" увеличение от 1.59%. Предложението на комисията ще се разгледа на 23 септември.

Първият завод в новата зона в Божурище ще заработи до дни

Първият инвеститор в новата "Икономическа зона София - Божурище" - германската Behr Hella Thermocontrol, трябва да започне работа до края на месеца, стана ясно на официалното откриване на първия етап на индустриалната зона. Компанията е производител на климатични и терморегулаторни системи за автомобилната индустрия. Инвестицията в България е за 42.5 млн. лв. "Национална компания Индустриални зони" е вложила в инфраструктурата на първия етап 7.5 млн. лв.

Сделки и проекти

Общо 6.7 млн. лв. е инвестирала до края на първото полугодие на 2014 г. в българския пазар компанията за потребителски кредити "Провидент файненшъл България". Плановете й предвиждат до края на годината общата сума на инвестицията да достигне 12 млн. лв. Това съобщи Щепан Попелка, главен оперативен директор на дружеството, което е дъщерно на голямата британска компания за бързи заеми International Personal Finance (IPF)

"Фонд за недвижими имоти България" (ФНИ България) придоби втори имот в "Бизнес парк София" и така вече притежава над 9 хил. кв.м офиси в района. След като в началото на годината дружеството купи шестетажно крило от сграда за 2.5 млн. евро без ДДС, сега сключи нова сделка за 4.7 млн. евро без ДДС, става ясно от съобщение до инвеститорите на Българската фондова борса.

Германският производител на автомобилни части ZF Friedrichshafen придобива щатския си конкурент TRW Automotive Holdings. Сделката е на стойност 11.7 млрд. долара, включително дълговете, и ще доведе до създаването на световен лидер в производството на авточасти с годишни продажби от над 40 млрд. долара. Обединената компания ще задмине конкуренти като японската Denso и германската Continental.

Френският телеком Orange е постигнал споразумение на стойност 3.4 млрд. евро за придобиване на испанския доставчик на фиксирани услуги Jaztell. Това е най-голямата сделка, която френският оператор сключва за последното десетилетие, а придобиването ще засили позициите му на конкурентния испански пазар, съобщава Reuters.

Руският милиардер Евтушенков е арестуван за пране на пари

ОБВИНЕНИЯ Един от най-богатите хора в Русия - Владимир Евтушенков, е поставен под домашен арест за срок от два месеца заради пране на пари. Той е председател на борда на директорите на финансово-индустриалната група "Система", а личното му богатство се оценява на около 9 млрд. долара. Следствието го подозира в "легализиране на имущество, придобито по престъпен начин", и добавя, че разследва кражба на акции от енергийния комплекс на Башкирия. Евтушенков отхвърля обвиненията, а приближените му подозират, че се повтаря случаят с ЮКОС отпреди повече от десетилетие. Те смятат, че някой се опитва да принуди Евтушенков да продаде на безценица контрола си над "Башнефт". Бившият съсобственик на ЮКОС Михаил Ходорковски директно обвини за случващото се ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин. Той коментира, че Сечин, който получи основната част от де факто експроприираната ЮКОС, днес е станал още по-алчен. "В действителност той ще увеличи добива, като глътне "Башнефт", казва Ходорковски. 

Социалдемократите победиха на изборите в Швеция

ОБРАТ Лидерът на опозиционните социалдемократи в Швеция Стефан Льофвен заяви, че ще опита да сформира правителство след изборната си победа в неделя, но няма да работи с крайната десница. Резултатите показват, че левицата, изглежда, ще се върне на власт, но с правителство на парламентарно малцинство. Лявоцентристкият блок, включващ социалдемократите, зелените и "Лявата партия", получава 43.7%, а управлявалата близо десетилетие дясноцентристка коалиция на премиера Фредрик Райнфелд взима 39.3%. Крайнодясната и антиимигрантска партия "Шведски демократи" регистрира 13% от гласовете и така се превръща в трета политическа сила в страната. Традиционните партии смятат "Шведски демократи" за прекалено радикални, за да работят с тях. А това означава, че новият премиер ще трябва да опита да си осигури гласове от партии вдясно от центъра. Но според анализатори крайната десница в ролята си на нова политическа сила може да държи балансьорската позиция в бъдещия парламент.

Обама подкрепи Порошенко на среща в Белия дом

Американският президент Барак Обама даде своята пълна подкрепа на украинския си колега Петро Порошенко по време на среща в Белия дом. Той се описа като негов "силен приятел" и призова за прекратяване на руската агресия в Източна Украйна. Но не коментира въпроса относно искането на Порошенко за предоставяне на военна помощ в борбата с проруските сепаратисти. Преди Обама бе заявил, че американската помощ ще включва само нелетателни средства. "Одеялата и очилата за нощно виждане са важни, но не може да се спечели война с одеяла", каза Порошенко пред Конгреса във Вашингтон. Междувременно парламентът в Киев одобри предложения от украинския президент пакет закони, с които за срок от 3 години да се въведе "особен режим" на самоуправление на размирните Донецка и Луганска област, включващ специален бюджет за региона, провеждането на местни избори, правото на използване на руски език и почти пълна амнистия за участниците във въоръжените отряди.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата