Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Индия триумфира с първата си мисия до Марс; Унгария спря газовите доставки за Украйна; "Убийците" на Делян Пеевски ще съдят него и държавата; Кандидати за депутати от националистическата "БНС - Нова демокрация" опитаха да окупират ЦИК; Брюксел започна наказателна процедура заради КТБ

4491 прочитания

Кандидати за депутати от националистическата "БНС - Нова демокрация" опитаха да окупират ЦИК

Представители на "Български национален съюз (БНС) - Нова демокрация" на Боян Расате опитаха да окупират залата, в която заседава Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя се намира в сградата на бившия партиен дом в столицата, където са и кабинетите на депутатите, и която се охранява от НСО. В сряда следобед националисти, за които Расате твърди, че са кандидати за народни представители, прескочиха огражденията на пропускателния режим, но бяха локализирани в едно помещение. Полицията не направи нищо заради имунитета им. Причината за протеста е, че ЦИК спря клипа на "БНС - Нова демокрация", защото в него има дете. Сигналът е подаден от СЕМ. Расате пък сигнализира за клип на ДПС, в който също участва дете. Националистите напуснаха сградата почти 24 часа по-късно (на снимката), а ЦИК забрани и клипа на ДПС.

Протестите на служителите на Христо Ковачки в енергетиката продължават

Втора седмица миньори и работници от топлоелектрически централи в страната, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки - бизнесменът, който стои зад партия ЛИДЕР - коалиционен партньор на "България без цензура", протестират заради забавените си заплати. За втори път за кратко блокираха пътния възел край село Драгичево, както и пътя към Дунав мост в Русе. Недоволството им е заради неизплатени суми от НЕК и ценовата политика на ДКЕВР, довела до ниски изкупни цени на произвежданата от въглища електрическа енергия. От ТЕЦ "Перник", например искат около 1 млн. лв. за заплати и доставчици. Министърът на икономиката Васил Щонов обаче твърди, че собствениците на контрагентите на НЕК плащали "първо на себе си, после на банките, след това на доставчиците и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест". Времето съвпада и с разгара на предизборната кампания. Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова съобщи, че заради топлофикациите е възможно повишение на цената на тока с около 1% от 2015 г.

"Убийците" на Делян Пеевски ще съдят него и държавата

Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов - тримата мъже, задържани по обвинение, че са се опитали да убият неуспелия шеф на ДАНС и кандидат-депутат от ДПС Делян Пеевски, ще заведат дела срещу него, прокуратурата и българската държава. Това заяви Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов, пред "Капитал". Тримата прекараха 72 часа в ареста, а един от тях дори влезе в болница заради влошено здравословно състояние. Няколко дни по-късно прокуратурата прекрати разследването заради липса на данни, че има опит за убийство. Това се случи, след като главният прокурор Сотир Цацаров каза, че "убит няма, значи няма и убийци". Софийският градски съд обаче отмени постановлението на прокуратурата, но Софийският апелативен съд миналата седмица окончателно реши случая. Магистратите оневиниха тримата, като приеха, че липсват данни за каквото и да било престъпление. Определението е окончателно. По повод това решение Пеевски обяви пред pik.bg, че е "рухнал митът за моето небивало влияние в съдебната система и прокуратурата".

Здравните експерти очертаха необходимите промени в сектора на конференция на "Капитал"

Около 300 лекари, фармацевти, представители на пациентите, болничния сектор и лекарствената индустрия се събраха на първата годишна конференция на "Капитал" – "Иновации и добри практики в здравния сектор". Десислава Атанасова и ген. Стоян Тонев от ГЕРБ, д-р Емил Райнов от БСП и д-р Петър Москов от Реформаторския блок представиха предизборните си платформи за реформи в здравеопазването, като акцентите постави председателят на най-голямата пациентска организация в България д-р Станимир Хасърджиев. Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков отбеляза, че на неформалната среща на министрите в ЕС една от най-важните теми е точно иновацията в сектора. Събитието приветстваха Тони Томпсън, новият постоянен представител за България на Световната банка, председателят на КРИБ Огнян Донев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Със свои презентации участваха подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димчо Генев, който представи пред аудиторията причините средствата в здравната каса да са недостатъчни и мерките, които НЗОК предлага за тяхното прозрачно и справедливо разпределение. Новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова представи визията си за промени в политиката на лекарствения регулатор. На събитието присъстваше и назначеният миналата седмица нов председател на Съвета по цените на лекарствата проф. Николай Данчев. С презентации за начина на създаване на балансирана система за оценка на лекарствените продукти участваха чуждестранни лектори. Българската фармацевтична индустрия беше представена от най-голямата компания "Софарма". Известни с позицията си лекари като проф. Генчо Начев, проф. Асен Гудев, д-р Явор Дренски, д-р Димитър Петров, проф. Сибина Захариева, д-р Радко Велков предложиха своите рецепти за най-спешните и необходими промени в системата на здравеопазването.

Брюксел започна наказателна процедура заради КТБ

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради неосигурен достъп на вложителите до средствата им в КТБ и дъщерната й "Виктория" от 20 юни, като по план това ще продължи и още два месеца. Според европейската директива изплащането на гарантираните депозити до 100 хил. евро, трябва да започне до 20 дни след като се установи, че банка не е в състояние да изплаща депозити. Българският закон обаче предвижда този срок да тече след отнемането на лиценза й от БНБ. Заради бавната процедура мерките на Брюксел едва ли ще имат пряк ефект за вложителите в двете банки.

Кабинетът е готов с актуализация

Министерството на финансите е готово с проект за актуализация на бюджета, където се залага дефицит от 4-4.5% от БВП вместо планираните в момента 1.8%. Той вече е бил обсъден в служебния кабинет и по план трябваше да бъде дискутиран със синдикатите и работодателите на 29 септември в понеделник. Междувременно национално представените работодателски и синдикални организации изказаха остра позиция, че правителството ги държи на тъмно, и отказаха да участват в насрочения за понеделник тристранен съвет. Те протестират, че актуализацията на бюджетите на държавата и на здравната каса не са им предоставени въпреки обещанието това да стане в неделя.

Изтеглените пари се връщат в банките

Успокоение Втори пореден месец привлечените средства в банковата система се покачват, като така вече номинално ефектът от банковата паника през юни, когато бяха изтеглени над 1 млрд. лв., е преодолян. Нарастването на средствата на фирми, домакинства и финансови предприятия през август е с 1.028 млрд. лв., а през юли беше 370 млн. лв. Все пак последиците от банковата криза продължават да се усещат. Паричната статистика на БНБ показва, че по-голямата част от завръщащите се пари отиват не в срочни депозити, а в разплащателни сметки. А квазипарите, паричният агрегат измерващ срочните депозити, отбелязва спад на годишна база за пръв път от въвеждането на валутния борд насам.

"Лукойл" вдига капитала на рафинерията

Дълг "Лукойл нефтохим Бургас" увеличава капитала си, за да намали задлъжнялостта си. Увеличението е през апорт на част от дълг към компания майка в размер на 328.4 млн. евро, или 642.4 млн. лв., като новите акции ще бъдат придобити от мажоритарния акционер Lukoil Europe Holdings, регистриран в Холандия. Така част от дълговете на българското дружество ще се стопят. Те надхвърлиха 3.7 млрд. лв. през миналата година. Рафинерията е традиционно на загуба, като в момента завършва и най-големия си проект за почти 1.5 млрд. долара,

 който се очаква да направи производството й по-рентабилно.

Eдинадесет банки ще финансират с 275 млн. евро "Хювефарма"

Eдинадесет банки ще финансират с 275 млн. евро фармацевтичната група "Хювефарма" на братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви. В консорциума на кредиторите участват както местни, така и чужди банки от Европа и САЩ. Предназначението на заема е за рефинансиране и инвестиции, а като обезпечение ще бъдат учредени залози върху акции и вземания и търговски предприятия на дружествата от групата. Сред тях е и публичното "Биовет", което произвежда ветеринарни медикаменти.

Все още няма яснота дали "Дир.БГ" ще се продава

Предложение Комисията за финансов надзор разреши търговото предложение към акционерите в "Дир.БГ". Това е едно от интересните събития на българския капиталов пазар понеже е отправено не от основния собственик, а от малък инвеститор с около 6% - "Лого-къмпани". Мениджмънтът на интернет компанията оцени офертата като справедлива. И през лятото и сега мажоритарният собственик Владимир Жеглов коментира пред "Капитал Daily", че все още не е решил дали ще продаде дружеството. По време на предложението той може да продаде всичките си или част от акциите си по 1.44 лв. за брой, което прави 6.25 млн. лв. за 94%.

Сделки и проекти

Инвестиционни проекти на обща стойност над 44 млн. евро ще приключи в България тази година медодобивното предприятие "Аурубис България". Сред текущите инвестиционни проекти на дружеството са изграждането на покривна инсталация, на нов комин към производството на сярна киселина и изграждането на нова газоочистка.

Най-големите вносители на автомобилни гуми в България - "Медина мед" и "Диана", откриха в Стара Загора завод за рециклиране на излезли от употреба автомобилни гуми - "Екомедиана рисайклинг". В изграждането му собствениците са инвестирали 5 млн. лв. Чрез рециклиране от гумите се произвеждат няколко суровини – гумен гранулат, метал и текстил, за които вече са осигурени пазари.

"Фонд за недвижими имоти България" придоби втори имот в "Бизнес парк София" и така вече притежава над 9 хил. кв. метра офиси в района. След като в началото на годината дружеството купи шестетажно крило от сграда за 2.5 млн. евро без ДДС, сега сключи нова сделка за 4.7 млн. евро без ДДС. Сделката е сред малкото на офисния пазар през последните години и е поредната, в която излиза чужд инвеститор, а купува български.

Публичното предлагане на акции от увеличението на капитала на "Елана агрокредит" най-вероятно ще започне в началото на следващата година. Фондът се занимава с финансиране на земеделски стопани и инвеститори за покупка на земи и селскостопански проекти. Плановете са на Българската фондова борса да бъдат предложени над 15 млн. нови акции с емисионна цена 1.05 лв. Това означава, че "Елана агрокредит" може да набере над 16 млн. лв.

САЩ започнаха удари по ИДИЛ в Сирия

САЩ и пет арабски съюзници започнаха въздушни удари срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Сирия. Дамаск съобщи, че е бил предварително информиран за атаките срещу групировката, която контролира големи области в Сирия и Ирак. САЩ провеждат въздушна кампания и в Ирак от август. Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства "участват или подкрепят" операцията в Сирия. Вашингтон твърди, че над 40 държави са предложили да се включат под някаква форма в коалицията. В петък (след редакционното приключване на "Капитал") британските депутати гласуваха дали бойната авиация на страната да участва в ударите в Ирак.

Министърът на правосъдието на САЩ подаде оставка

Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър обяви, че подава оставка. Той ръководеше министерството шест години и е един от най-дълго служилите членове в администрацията на президента Барак Обама. Холдър, който е първият афроамериканец на този пост, ще продължи да изпълнява длъжността си, докато не бъде посочен негов наследник, който трябва да бъде одобрен от Сената. При съобщаването на новината Обама коментира, че той е бил "адвокатът на народа", и похвали дейността му като съдебното преследване на заподозрени в тероризъм и защитата на правата на гласоподавателите. Президентът засега не е обявил кого ще номинира за длъжността.

Индия триумфира с първата си мисия до Марс

В сряда Индия стана първата азиатска държава, достигнала Марс, след като космическият апарат "Мангалиан" успешно застана на орбита до Червената планета. Министър-председателят Нарендра Моди каза, че това е била "почти невъзможна мисия", и отбеляза, че проектът е изключително евтин - само 74 млн. долара, което е около 75% от разходите за създаването на филма "Гравитация" например.

Унгария спря газовите доставки за Украйна

ПРЕКЪСВАНЕ Операторът на унгарската газопреносна система FGSZ спря доставките на газ за Украйна за неопределено време. От своя страна украинската "Нафтогаз" заяви, че това е "неочаквано и необяснимо", и подчертава, че това става след посещението в Будапеща на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер на 22 септември. Унгарското обяснение за спирането на реверсивните доставки в 18 ч. на 25 септември е "засиленото вътрешно търсене". За да гарантираме сигурността на доставките и баланса в мрежата, трябваше да се промени посоката на работа на газопроводите така, че да работи за вътрешни нужди, допълват от FGSZ. На 10 септември доставките спря и Полша, като компанията PGNiG обясни решението си с намалените количества от Русия. "Газпром" не крие недоволството си от реверсивните доставки към Украйна от източноевропейските държави, а Милер предупреди, че който извършва такава дейност, може да се сблъска с ограничения от руска страна. Същото послание отправи и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю за в. Handelsblatt. Според него договорите със страните от ЕС не предполагат реекспорт.

"Фатах" и "Хамас" се споразумяха за съвместно управление в Газа

Палестинските движения "Фатах" и "Хамас" сключиха споразумение за правителство на единството в ивицата Газа. До договорката се е стигнало при преговорите в Кайро, където египетски представители посредничат между Палестина и Израел. Начело на съвместното управление в Газа ще застане палестинският президент Махмуд Абас. Досега ивицата Газа се управляваше от "Хамас", а "Фатах" контролира Западния бряг. "Всички служители в публичния сектор ще бъдат платени от правителството, защото всички те са палестинци, а това е правителство на всички палестинци", заявиха от "Фатах". Неплащането на заплати от палестинските власти на служители в Газа по-рано доведе преговорите между двете групировки почти до критична точка. Муса Абу Марзук, председател на политическото бюро на "Хамас", посочи, че контролът на граничните пунктове в Газа ще се осъществява съвместно с ООН. Според представител на "Хамас" непреките преговори между Израел и движението за прекратяване на огъня са били отложени за последната седмица на октомври.

Кандидати за депутати от националистическата "БНС - Нова демокрация" опитаха да окупират ЦИК

Представители на "Български национален съюз (БНС) - Нова демокрация" на Боян Расате опитаха да окупират залата, в която заседава Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя се намира в сградата на бившия партиен дом в столицата, където са и кабинетите на депутатите, и която се охранява от НСО. В сряда следобед националисти, за които Расате твърди, че са кандидати за народни представители, прескочиха огражденията на пропускателния режим, но бяха локализирани в едно помещение. Полицията не направи нищо заради имунитета им. Причината за протеста е, че ЦИК спря клипа на "БНС - Нова демокрация", защото в него има дете. Сигналът е подаден от СЕМ. Расате пък сигнализира за клип на ДПС, в който също участва дете. Националистите напуснаха сградата почти 24 часа по-късно (на снимката), а ЦИК забрани и клипа на ДПС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО