Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

ББЦ с най-скъпа кампания отново, Кристалина Георгиева беше одобрена от ЕП, нов търг за Западната дъга, нов генерален секретар на НАТО, и нов референдум за независимост - този път в Каталуня

4680 прочитания

ББЦ пак прави най-скъпата кампания

"България без цензура" на Николай Бареков прави най-скъпата предизборна кампания в медиите, сочат официалните данни от договорите с телевизии, радиостанции и сайтове според сайта "Отворен парламент". Второто място към 1 октомври 2014 г. е за БСП. Партията на Бареков е похарчила досега около 0.848 млн. лв., или близо 20% от всички средства на всички партии и коалиции за медии в последната кампания. Социалистите са дали близо 0.602 млн. лв. Трети са ДПС с 0.541 млн. лв. ББЦ водеше класацията и през май, по време на агитацията за евровота, следвана отново от БСП. Този път четвърти са от "Атака" с 0.331 млн. лв., а пети - от РБ с хиляда лв. по-малко. Сайтът "Гласове" и вестник "Дума" не изпълняват Изборния кодекс, като не публикуват договори за политическа реклама и тарифи,  твърдят от "Отворен парламент". bTV е привлякла най-много пари - 1.071 млн. лв., следвана от "Нова тв" - 0.734 млн. лв., и БНТ - 0.475 млн. лв. От вестниците "Труд" и "24 часа" са получили общо 0.318 млн. лв.

Храм-паметникът "Александър Невски" вече е собственост на църквата

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква (БПЦ) храм-паметника "Св. Александър Невски". Това стана, след като на заседанието си в сряда правителството обяви имота първо за публична държавна собственост, а след това го промени на публична частна собственост. След това с друг акт прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху имота с обща площ 4 951 кв.м на църквата. Това стана с условието до края на годината БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху криптата и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години, където е Музеят за раннохристиянско изкуство. Той ще продължи да бъде там. БПЦ се е съгласила с предложението на правителството в криптата да няма богослужения. 25 години е максимално възможният срок според устава на БПЦ. Служебният премиер Георги Близнашки каза, че с това решение правителството слага край на "едни безконечни юридически спорове". Нотариалният акт ще бъде връчен на патриарх Неофит на 8 октомври.

Кристалина Георгиева: "Доказала съм, че съм независима и взимам присърце интереса на хората"

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева се яви в четвъртък на изслушване за поста заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за бюджета и човешките ресурси (на снимката). Процедурата, еднаква за всички кандидати (а в нейни случай - продължила три часа), е, за да бъдат оценени общата им компетентност, европейската им ангажираност и познанията им по съответния ресор. Проектосъставът на ЕК трябва да получи одобрение от европарламента. В писмените си отговори Георгиева обясни, че е посветила живота си на обществения интерес - като професор, експерт в Световната банка и по-късно като еврокомисар. Във встъпителните й думи акцент беше проблемът с неизплатените задължения в европейския бюджет. Тя настоя за създаване на институция на европейския прокурор, за да спрат злоупотребите с евросредства. Целите до края на мандата й са още - 40% жени на ръководни позиции в ЕК, по-голяма свобода при местенията на служителите и др.

GeоPost купи първия голям пакет акции в "Спиди"

Френската компания GeoPost направи първа крачка към покупка на значителен миноритарен дял в българския куриер "Спиди", като придоби 11% от акциите му срещу 12 млн. лв. Сделката беше извършена във вторник през Българската фондова борса (БФБ). Обявеното стратегическо намерение на чуждестранния инвеститор е да увеличи дела си до 25% от капитала на българския оператор. Договорката за влизането на GeoPost е част от по-голяма сделка, сключена през март тази година, която предвижда и придобиването на поделенията на френската компания в България и Румъния от "Спиди".

Сделки и проекти

"Нет инфо" купи миноритарни дялове от по 25% в дружествата, които са собственици на най-големия сайт за групово пазаруване в страната – Grabo.bg, както и по-малката страница за пазаруване на маркови стоки Trendo.bg. По данни на вписванията в Търговския регистър сделката е за общо 1.224 млн. лева. "Нет инфо" е платила 1.212 млн. лева за дела в "Грабо медия" (Grabo.bg) и 12.5 хил. лева за този в "Трендо бг" (Trendo.bg), показват договорите.

Компанията за онлайн търговия Еbay обяви, че планира да отдели звеното си за мобилни разплащания PayPal в нова компания, която ще бъде листната на фондовата борса. Това ще се случи през следващата година, а причината да се предприеме този ход е изключително бързото развитие, което отбелязва PayPal в последно време, пише Financial Times. Еbay купи Pay Pal през 2002 г. за 1.5 млрд. долара.

Канадският производител на природен газ Encana обяви, че ще придобие американската Athlon Energy срещу 5.93 млрд. долара в брой. Сделката ще позволи на базираната в Калгари компания да получи достъп до богатите на петрол находища на Athlon в Тексас и ще даде тласък на плановете й за повишаване на добива на петрол и природен газ, пише Reuters.

Японският конгломерат SoftBank Corp преговаря за придобиването на холивудското филмово студио DreamWorks Animation, създало успешните анимационни продукции "Шрек" и "Мадагаскар", твърди Reuters. Според източниците на агенцията предложената цена е 3.4 млрд. долара. Японската корпорация притежава дялове в големи компании като Alibaba, Sprint и Yahoo Japan.

"Фронтекс" купи портфейл от 94 млн. лв. заеми

Компанията за събиране на вземания "Фронтекс интернешънъл" обяви, че е купила портфейл от 94 млн. лв. (номинал) необслужвани потребителски кредити. Продавач на портфейла е "водеща небанкова финансова институция". От компанията посочиха, че няма как да съобщят името на продавача на портфейла. Според източници на "Капитал" продавачът е "БНП Париба лични финанси", българското поделение на дружеството за потребителско кредитиране на френската банка BNP Paribas. Продаденият портфейл е предимно от стари задължения от периода 2005 - 2008 г., когато компанията се казваше "Джет кредит".

"Консентрикс сървисиз България" откри кол-център във Варна

Аутсорсинг компанията "Консентрикс сървисиз България" откри офис и кол-център във Варна. Така дъщерното дружество на американската Concentrix Corporation разширява присъствието си в страната след основния си офис в София. За кол-центъра дружеството е наело 1000 кв.м офисна площ в бизнес център "Варна тауърс". Оттам ще се обслужва компанията Sears Canada, за чиито клиенти над 100 служители ще предоставят услуги на френски език. Така работните места в България ще достигнат 900.

Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова сезира прокуратурата за нарушения във ведомството при предишните му директори. След встъпването си в длъжност Стоименова преструктурира агенцията и отстрани част от служителите. "Капитал" разполага с одитен доклад, който показва, че неквалифицирани и назначени в нарушение на закона лица са контролирали пазара на лекарства, като част от тях са били служители на собственика на най-голямата верига аптеки в България. Съсловната организация на фармацевтите и фармацевтичната индустрия безпрецедентно се обединиха и подкрепиха действията на Стоименова и здравното министерство.

Енергийният регулатор увеличи цената на тока с 10%

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 октомври. Токът за битовите потребители поскъпва с малко под 10% -  с 9.97% за ЧЕЗ, 9.70% за ЕВН и 9.80% на "Енерго-про". Мотивите за промяната на цените са натрупаните дефицити в енергийната система. Според председателя на ДКЕВР Светла Тодоров повишението е само първата стъпка, "за да бъдат компенсирани в някаква степен загубите на НЕК". Само за периода юли - септември 2014 г. държавната компания е натрупала дефицит в размер на 236 млн. лв.

Нов търг за Западната дъга на София

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви нова тръжна процедура за избор на строител на отсечката от Западната дъга на Софийския околовръстен път между река Какач и връзката със Северната тангента. Конкурсът е трети поред, след като предните се провалиха заради жалби в КЗК. Прогнозната цена на 6-километровия участък е 92.7 млн. лева, а срокът за изпълнение е съкратен на 10 месеца. Причината е, че обектът се финансира по програма "Транспорт 2007 – 2013 г.", по която парите не могат да се усвояват след края на 2015 г. От пътната агенция очакват тръжната процедура да приключи с избран изпълнител през декември или най-късно януари следващата година.

Йенс Столтенберг е новият генерален секретар на НАТО

Бившият норвежки лявоцентристки премиер Йенс Столтенберг зае поста генерален секретар на НАТО. Смята се, че има близки връзки с Русия, което ще се превърне в ново оръжие в арсенала на алианса в конфликта с Москва. Той заяви, че приоритет за него ще е разрешаването на украинската криза. И подчерта, че НАТО иска конструктивни връзки с Русия, но тя трябва да промени политиката си спрямо Киев.

Турция се включва в битката срещу ИДИЛ

Турският парламент одобри резолюция, позволяваща на армията на страната да се включи в кампанията срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Документът, приет с мнозинство от три четвърти, разрешава и чужди войски да използват турската територия при своите операции. Анкара бе под засилен натиск от съюзниците си да започне да играе по-активна роля срещу ИДИЛ. Доскоро правителството оправдаваше нежеланието си да се замесва с 46 турски заложници, държани от джихадистите, но те бяха освободени. Турция обаче все ще се страхува от ответен удар от страна на ИДИЛ и също така се въздържа да подкрепя кюрдите, сражаващи се с ислямистите.

Каталуня прекъсва кампанията за референдум за независимост

Правителството на испанската автономна област Каталуня обяви, че ще вземе предвид решението на Конституционния съд, който временно спря организирането на референдум за независимост, и ще прекъсне кампанията си. Каталунските власти обаче подчертаха, че ще продължат с усилията за организиране на такова допитване в бъдеще. Според говорител на регионалното правителство Каталуня ще представи аргументи в защита на референдума на 9 ноември и ще се бори за отмяна на решението на Конституционния съд. През седмицата съдът прие да проучи жалба на централното правителство в Мадрид срещу законността на постановлението, подписано в събота от каталунския лидер Артур Мас, за свикване на допитване на 9 ноември. Това означава автоматично преустановяване на вота и кампанията за него до произнасянето на съда, което трябва да стане в срок от пет месеца. Мнозина в богатия североизточен испански регион подкрепят Артур Мас. Но испанският премиер Мариано Рахой твърди, че референдумът "не е съвместим с конституцията на страната". 

Словакия договори алтернативни доставки на природен газ

Националната газова компания на Словакия е сключила допълнителни договори за доставка на газ, които да ѝ позволят да разреши проблема с драстичното намаляване на обемите, изпращани от Русия в началото на седмицата. Премиерът Роберт Фицо обяви в четвъртък, че фирмата вносител SPP е установила спад с над 50% в подавания газ за втори пореден ден. Русия започна да снижава газовите доставки още в началото на септември. Причината за това са реверсивните доставки на газ за Украйна, която Словакия извършваше заедно с още няколко източноевропейски държави. Фицо определи намаляването на обема на подавания природен газ като опит за упражняване на натиск от страна на Русия. Той съобщи, че SPP е сключила петгодишна сделка с E.ON Global Commodities за доставка на до 2 млн.к метра дневно през Австрия, в случай че възникне необходимост за това. Правителството на Фицо поддържа добри отношения с Москва, но през последните седмици обвинява администрацията на Путин, че употребява природния газ като инструмент за натиск.

Италия губи 91 млрд. евро годишно от укрити данъци

Италия губи 91 млрд. евро годишно от укриването на данъци, което е около 6% от БВП, заяви министърът на икономиката Пиер Карло Падоан. Данъчните измами са сред най-сериозните проблеми на третата по големина икономика в еврозоната. Министър Падоан обеща, че няма да използва данъчна амнистия, за да запълва дупки в бюджета, въпреки че страната е в рецесия и е принудена да предприема сериозни мерки за орязване на разходите. Според доклад на Министерството на икономиката все пак има известен успех в битката с данъчните измамници - в периода между 2007 и 2012 г. укритите данъци са с 2.3% по-малко в сравнение с периода 2001 - 2006 г.

ББЦ пак прави най-скъпата кампания

"България без цензура" на Николай Бареков прави най-скъпата предизборна кампания в медиите, сочат официалните данни от договорите с телевизии, радиостанции и сайтове според сайта "Отворен парламент". Второто място към 1 октомври 2014 г. е за БСП. Партията на Бареков е похарчила досега около 0.848 млн. лв., или близо 20% от всички средства на всички партии и коалиции за медии в последната кампания. Социалистите са дали близо 0.602 млн. лв. Трети са ДПС с 0.541 млн. лв. ББЦ водеше класацията и през май, по време на агитацията за евровота, следвана отново от БСП. Този път четвърти са от "Атака" с 0.331 млн. лв., а пети - от РБ с хиляда лв. по-малко. Сайтът "Гласове" и вестник "Дума" не изпълняват Изборния кодекс, като не публикуват договори за политическа реклама и тарифи,  твърдят от "Отворен парламент". bTV е привлякла най-много пари - 1.071 млн. лв., следвана от "Нова тв" - 0.734 млн. лв., и БНТ - 0.475 млн. лв. От вестниците "Труд" и "24 часа" са получили общо 0.318 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  Да и дайте щото ББЦ били с най-скъпата кампания да гласуваме за по-голямото Зло - ДПС и ГЕРБ+БСП+АТАКА+РБ?!
  ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ!

 • 2
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  До коментар [#1] от "sweet_candy":

  ББЦ имат много по-общо с ДПС, БСП и Атака, отколкото реформаторите :)

  Изглежда или се правиш на олигофрен или си стабилен такъв.Ако гласуваш за ББЦ и имаш доверие на човек, който е по известен като "капута", значи си откровен дебил.Нищо лично, просто факти.

 • 3
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Кампанията дали е най-скъпа или най-евтина не знам дали е най-важното. Важното според мен да се промени животът ни и тази безумна криза да спре.

 • 4
  dragoman avatar :-|
  dragoman

  Що не казахте и ГЕРБ колко пари са дали?

 • 5
  turlakov avatar :-|
  turlakov

  До коментар [#4] от "dragoman":

  Те не дават, те само взимат. Поне преди беше така де, сега не знам, може и да сменили начина на работа, което е малко вероятно.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Никой не си прави труда да провери Бареков,откъде има тези пари.И като го питат журналистите,сопнато отвръща ,че не затова иска да си говорят ,имало и по-важни неща.

 • 7
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Интересното е как преди няма 10-тина години бкп платиха 12 милиона американски долара за едно проучване преди едни избори, но това остана като шега сред рекламистите...Макар и до ден днешен да не мога да я разбера тая шега...след като те си избиха парите по 2 хиляди.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Я да видим кой рекламира

Я да видим кой рекламира

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK