Вечерни новини: 12 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 12 октомври

Вулканът Синабунг отново се активизира през изминалата седмица, бълвайки вулканична пепел на височина над 3 км. в небето над индонезийския остров Суматра

Вечерни новини: 12 октомври

10.5 млн. евро отпуска Европейската комисия на България за покриване на щетите от наводненията; Вече и Унгария изисква от българските шофьори да носят със себе си големия регистрационен талон; Путин нареди изтегляне на военните по границата с Украйна; Вашингтон обеща $212 млн. за възстановяване на Газа; Армения реши да се присъедини към Евразийския съюз

4179 прочитания

Вулканът Синабунг отново се активизира през изминалата седмица, бълвайки вулканична пепел на височина над 3 км. в небето над индонезийския остров Суматра

© Reuters


10.5

млн. евро отпуска Европейската комисия на България от европейски фонд "Солидарност" за покриване на щетите от наводненията, при които загинаха 15 души. Страната поиска 18 млн. евро.

Съвсем скоро изборът на търговец на ток ще стане възможен и за малките фирми и гражданите, тъй като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изискала от снабдителните дружества в седемдневен срок да изготвят стандартизирани почасови профили за потреблението по групи потребители – битови, малки и средни фирми и улично осветление. Това съобщи в отговор на запитване на "Капитал Daily" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Пълната либерализация е предвидена да се случи следващата година. Още - четете тук.

Сибанк ще увеличи кредитите си за малки и средни предприятия (МСП) с 25% през 2015 г. Това обяви главният изпълнителен директор на финансовата институция и кънтри мениджър на белгийската KBC Group за България Петър Андронов в рамките на организиран от Сибанк форум на тема "Международни финансови инструменти в подкрепа на малкия и среден бизнес". Още - четете тук.

По-малко от месец след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши, че няма проблем с използването на снимката на тенисиста Григор Димитров в маркетинга на бисквити BelVita, ведомството се е самосезирало по същия казус и е започнало проверка. Този път в нея е включено използването на снимката и на тенисистката Цветана Пиронкова за същите бисквити. Първия път Димитров подаде иск в КЗК срещу "Монделийз България холдинг" (наследник на "Крафт фуудс холдинг България") и маркетинговата агенция "Ноу уей" за използването на негова снимка във Facebook страницата на бисквити BelVita без негово съгласие и това на фотографа. Още - четете тук.

Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви одобрените кандидатури. Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова- Христова ще се борят за мястото за български съдия в Страсбург, съобщи Министерството на правосъдието. На осми октомври т.г. беше проведено публичното събеседване с кандидатите. Крайната оценка от устното събеседване е сформирана като средноаритметично число от сбора на оценките на всички членове на комисията. Предстои одобрените кандидатури да бъдат предложени и одобрени от Министерския съвет и да бъдат предложени на ПАСЕ. Според регламента се очаква България да изпрати три равностойни кандидатури за съдия в ЕСПЧ.

Пловдивският районен съд потвърди наказателното постановление, наложено на ЕВН от ДКЕВР, с което австрийската фирма се глобява с рекордната сума от 1 млн. лв., съобщи БГНЕС. Решението на съда е било взето преди няколко дни. Санкцията е в максималния, предвиден в Закона за енергетиката размер, а след решението на Районния съд в Пловдив то подлежи на обжалване в Административния съд там. Глобата на ЕВН е заради прихващането, което в началото на годината дружеството направи за изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК. По същия начин тогава постъпиха и ЧЕЗ и "Енерго-про". Енергийният регулатор откри процедура по отнемането на лицензиите на снабдителните дружества на компаниите.  НЕК дължи на трите компании над 350 млн. лв. заради купен, но неплатен зелен ток. Заради това, че дружеството не може да се разплати, трите ЕРП-та започнаха да удържат част от парите.

Националното сдружение на общините настоява 2% от данъка  върху доходите на физическите лица да остават в местните бюджети за подобряването на местните услуги, съобщи пред БНР председателят на сдружението Тодор Попов. Сдружението ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете. "Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи както за изпълнението, така и за отчитането и разплащането. Защото другите ни големи проблеми са в отчитането и разплащането", каза Попов. От името на местната власт той призова политиците да превъзмогнат пристрастията си и да съставят стабилно правителство.

38 работници от взривения цех "Утилизация" на завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом ще бъдат съкратени. В бюрото по труда в Белоградчик е постъпило уведомление от фирмата собственик на завода "Видекс" АД, с което информират за освобождаването на служителите в едномесечен срок. Това е казал за БТА директорът на дирекцията "Бюро по труда" в Белоградчик Ангел Георгиев. Уведомлението за съкращението е получено в края на работната седмица. В него се посочва, че след изтичането на едномесечен срок от предизвестието, т.е. след 10 ноември, ще бъдат прекратени трудовите правоотношения на тези работници, е уточнил Георгиев. Все още не е известно какво ще се случи с работниците от цеха за производство на боеприпаси.

Лидия Петкова, председател на градския съвет на БСП – Варна, подаде оставка от поста, съобщиха от пресцентъра на БСП – Варна. "Не го приемайте като абдикация, аз съм член на БСП от години и оставам да работя. Ще продължаваме да сме заедно, но трябва да предприемем мерки, за да не изгубим и това, което имаме", казала Петкова пред колегите си. По думите й една от причините за тежката загуба на БСП на изминалите избори е, че партията си е позволила да има отделни групи и "битки" вътре в БСП заради преференциалния вот. "Сега ни трябва пълна консолидация и смятам, че човекът, който може да стегне редиците и има опита да направи това, е Борислав Гуцанов. Предлагам той да поеме поста на градски председател", обявила Петкова. Така Гуцанов, който не успя да стане депутат, застава начело на градския съвет на БСП – Варна.

Вече и Унгария изисква от българските шофьори да носят със себе си както малкия, така и големия регистрационен талон на своя автомобил при пътуване на нейна територия, съобщи БНТ. Мярката е валидна от няколко седмици. Властите са обяснили, че двете части са неделим документ и трябва винаги да се носят заедно и да се представят при проверка. Шофьорите, които не носят големия талон със себе си, са заплашени от глоба между 40 и 100 евро. Българската полиция не е получавала подобно уведомление. Съобщение за промяната обаче имало в сайта на Министерството на външните работи, посочва още телевизията. В него е посочено, че шофьорите задължително трябва да представят оригиналите на талоните. Копия не се смятат за валидни. В началото на това лято стана ясно, че гръцката полиция също изисква от българските шофьори да представят големия талон за регистрация на своите автомобили. Глобите в южната ни съседка обаче са доста по-високи и достигат хиляди евро.

Вулканът Синабунг отново се активизира през изминалата седмица, бълвайки вулканична пепел на височина над 3 км. в небето над индонезийския остров Суматра
Източник: Reuters

Путин нареди изтегляне на военните по границата с Украйна

Руският президент Владимир Путин е наредил на руските военни да се изтеглят в постоянните си бази след учение в ростовския регион, близо до границата с Украйна, съобщи Reuters, позовавайки се на изявление на Кремъл. Агенцията коментира, че, изглежда, това е знак за намаляване на напрежението преди очакваната среща между Путин и украинския му колега Петро Порошенко в Милано тази седмица. Властите в Москва обявиха още, че руският президент се е срещнал с министъра на отбраната Сергей Шойгу. "Министърът е докладвал до главния командващ за приключването на летния период на учения. След това Путин нареди да започне изтегляне в войниците в постоянните им бази. Общо това са 17 600 военнослужещи, които се обучаваха в ростовския регион през лятото", се казва в съобщението. Според РИА "Новости" в неделя следобед военните вече са започнали да се изтеглят. На 16 и 17 октомври в Милано ще се проведе среща на върха между азиатските държавни лидери и ЕС и тогава се очаква Путин и Порошенко да проведат директни разговори. Според Алексей Макаркин от Центъра за политически технологии изтеглянето може да е един от компромисите между Русия и Украйна.

Вашингтон обеща $212 млн. за възстановяване на Газа

САЩ обещаха финансова помощ на стойност 212 милиона долара за възстановяване на ивицата Газа. По време на донорската конференция в Кайро палестинските власти поискаха общо 4 милиарда долара, за да възстановят Газа след 50-дневния конфликт между Израел и групировката "Хамас". Катар заяви, че ще предостави 1 милиард долара. Най-малко 100 000 жители на ивицата са изгубили домовете си, а голяма част от инфраструктурата на територията е опустошена. Загинаха над 2100 палестинци, предимно цивилни граждани. От израелска страна жертвите са 67 военни и шестима цивилни. Президентите на Палестина на Египет призоваха Израел да се посвети на дългосрочна мирна инициатива. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че с наближаването на зимата хиляди палестинци ще имат нужда от спешна помощ. "Хората в Газа имат отчаяна нужда от нашата помощ, не утре, не следващата седмица, а сега", каза Кери.BBC обяснява, че възстановяването на Газа зависи от това дали Израел ще допусне достатъчно строителни материали в ивицата. Това е деликатен въпрос, защото преди "Хамас" използваше цимента, за да строи нелегални тунели към Израел.

Армения реши да се присъедини към Евразийския съюз

10.5

млн. евро отпуска Европейската комисия на България от европейски фонд "Солидарност" за покриване на щетите от наводненията, при които загинаха 15 души. Страната поиска 18 млн. евро.

Съвсем скоро изборът на търговец на ток ще стане възможен и за малките фирми и гражданите, тъй като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изискала от снабдителните дружества в седемдневен срок да изготвят стандартизирани почасови профили за потреблението по групи потребители – битови, малки и средни фирми и улично осветление. Това съобщи в отговор на запитване на "Капитал Daily" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Пълната либерализация е предвидена да се случи следващата година. Още - четете тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK