Вечерни новини: 19 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 19 октомври

Авария в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", няма пострадали Авария е възникнала в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" в събота сутрин. Заради електрическа повреда е пламнало изолаторното тяло на трансформатор. Огънят е овладян за половин час, няма пострадали, увериха от компанията. Аварията е възникнала по трасето на главния трансформатор на втори енергоблок на централата. След аварията сработва автоматичната пожарна система на съоръжението. Пристигат и пожарни коли. Около 7.30 часа пламъците са потушени. От централата увериха, че няма и изтичане на масло или други вредни субстанции във въздуха, водите и почвата. След аварията втори блок на централата не работи, тече оценка на щетите. В момента се извършва разследване на причините за инцидента и дейности по възстановяване на съоръжението в нормалното му работно състояние

Вечерни новини: 19 октомври

В СДВР е започнала проверка по случая с 20-годишната студентка, която се оплака, че е била подложена на унизителна полицейска проверка; БДЖ и национална компания "Железопътна инфраструктура" започват спешни проверки на системите за сигурност; Обжалванията на отчуждителни процедури няма да спират строителството на инфраструктура;

3499 прочитания

Авария в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", няма пострадали Авария е възникнала в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" в събота сутрин. Заради електрическа повреда е пламнало изолаторното тяло на трансформатор. Огънят е овладян за половин час, няма пострадали, увериха от компанията. Аварията е възникнала по трасето на главния трансформатор на втори енергоблок на централата. След аварията сработва автоматичната пожарна система на съоръжението. Пристигат и пожарни коли. Около 7.30 часа пламъците са потушени. От централата увериха, че няма и изтичане на масло или други вредни субстанции във въздуха, водите и почвата. След аварията втори блок на централата не работи, тече оценка на щетите. В момента се извършва разследване на причините за инцидента и дейности по възстановяване на съоръжението в нормалното му работно състояние


6700

души са потърсили закрила в България от началото на годината, а половината от тях са получили статут на бежанец, показват данни на ресорната агенция. Най-много са бежанците от Сирия, следвани от Афганистан и Ирак.

В СДВР е започнала проверка по случая с 20-годишната студентка, която се оплака, че е била подложена на унизителна полицейска проверка в центъра на София.  Това съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. За инцидента се разбра, след като Борислава Латинова разказа за него пред медиите. По думите й в четвъртък вечерта на столичния булевард "Свети Наум" автомобилът, в който младата жена пътувала с четири момчета на връщане от дискотека, бил спрян за проверка при заградителните действия заради убийството на мъж в София по-рано през деня. Латинова била изведена за проверка, при която жена полицай я оставила гола от кръста нагоре в присъствието на колегите си и пребъркала интимните й части. В събота стана известно, че Латинова не е подала все още жалба по случая, тъй като СДВР и прокуратурата почиват. Вчера зам.-министърът заяви, че вече има проверка въпреки това и уточни, че ако пострадалата подаде жалба и до инспектората, ще има и още по-сериозна проверка от страна на МВР. За мен големият проблем е, че хората нямат доверие в тези вътрешни разследвания и остава усещането за нещо прикрито, обясни Филип Гунев.

Обжалванията на отчуждителни процедури няма да спират строителството на инфраструктура, а на строителите ще се даде възможност и на предварително изпълнение на отчуждителния акт. Това ще стане с промени в Закона за държавната собственост, които са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации и цитирани от investor.bg. Крайният срок за получаване на становища по текстовете е 31 октомври. Вицепремиерът в служебното правителство Екатерина Захариева преди месец съобщи, че се готвят подобни законодателни промени заради забавеното строителство на важни инфраструктурни обекти. Подобни разпоредби бяха въведени преди няколко години от кабинета на Бойко Борисов. През миналата година спорното правило беше отменено от Конституционния съд, а тогавашният регионален министър Десислава Терзиева оцени, че това застрашава около 2.5 млрд. евро от европейските фондове, отделени за пътно строителство. С преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавната собственост се предлагат аналогични промени и в Закона за общинската собственост, като действията се извършват от кмета на съответната община, а не от областния управител.

България, Холандия, Полша, Унгария и Румъния са петте държави в ЕС, откъдето произхождат най-много жертви на трафик на хора в общността за периода 2010-2012 г., сочи представен от Европейската комисия доклад, цитиран от БТА. Данните показват, че 65 на сто от жертвите на това престъпно явление произхождат от ЕС, 30% са от държави извън общността, а около шест на сто са хора без гражданство. Най-често трафикантите на хора са българи, румънци, белгийци, германци, испанци, нигерийци, турци, албанци, бразилци и мароканци. Основната част от тях (70%) са мъже. Според статистиката най-често жертва на трафик стават жени - 80 процента от общо 30 146 засечени случая в посочения период. За наблюдаваните две години са засечени 1000 деца, жертва на трафик за сексуална експлоатация. За дадения период са били повдигнати 3786 обвинения по 8551 разследвания. Близо 70% от жертвите на трафик стават обект на сексуална експлоатация, от които почти всички (95 на сто) са жени. Онези жертви на трафик, подложени на трудова експлоатация, са основно мъже (71%).

БДЖ и национална компания "Железопътна инфраструктура" започват спешни проверки на системите за сигурност, информира БНТ. Ще бъдат проверени диспечерските връзки и автоматичната сигнализация между локомотивите. Проверките са част от мерките за подобряване на условията на труд и повишаване на безопасността. Пакетът от мерки е представен на транспортния министър Николина Ангелкова. В документа държавният превозвач предлага спешна проверка на системите за сигурност в БДЖ: изправността на радиовръзката между машинистите и ръководителите движение и автоматичната локомотивна сигнализация. Двете компании ще въведат и всекидневен контрол на работниците. БДЖ планира още курсове за повишаване на квалификацията им. Разписани са и мерки за обновяване на подвижния състав и ремонт на жп инфраструктурата. В началото на следващата седмица министър Ангелкова и ръководствата на БДЖ и НКЖИ ще обсъдят мерките и необходимите финансови средства за изпълнението им, след което планът ще бъде обсъден и със синдикатите. Целта е те да заработят в максимално кратки срокове, посочват от министерството.

Швеция издирва подводница, използвала аварийната честота на Русия

Шведската армия издирва в териториалните води на страната подводница, за която се предполага, че е руска и че има някаква извънредна ситуация на борда й. Според съобщение на авторитетния вестник "Свенска дагбладет" в петък военните са засекли радиосигнал, изпратен на честотата, която руският боен флот обикновено използва за аварийни ситуации. Изданието предполага, че руска подводница може да е повредена или да изпитва технически проблеми, поради което се е оказала в чужди териториални води. Комуникацията е била на руски език и източникът, изглежда, е бил в Канхолмфьорд в Стокхолмския архипелаг. Приемникът на сигнала е бил в Калининград, а след това е имало още едно излъчване на кодиран сигнал.

Официалната реакция на руското Министерство на отбраната е, че нямат никакъв инцидент. В издирването на по-малко от 50 км от столицата Стокхолм са включени бойни кораби, хеликоптери, сухопътни войски и части на националната гвардия. Според Reuters мобилизацията е безпрецедентна от края на студената война насам.

Германия ще задържа личните документи на тръгналите на джихад в Сирия

Германия обяви в петък, че ще задържа личните документи на германски радикални ислямисти, заподозрени, че планират пътуване до Сирия или Ирак, за да се включат сред бойците на "Ислямска държава". Съществуващото законодателство позволява задържането на паспорти с цел принуждаване на гражданите да останат на германска територия. Но законът не предвижда задържането на личните карти, които би трябвало всеки да носи непрекъснато със себе си. Ако им бъдат отнети и личните карти, кандидат-джихадистите няма да могат да се движат безпрепятствено из страните от ЕС, докато стигнат Турция и се прехвърлят в Сирия. Опасенията са, че те може да се върнат с боен опит и индоктринирани с омраза към Запада, след което да започнат да подготвят заговори за нападения у дома. Според германското разузнаване поне 450 души са отпътували от Германия за Сирия, а около 150 от тях са се върнали. Мнозина от тях са обект на криминални разследвания.

Светът губи битката срещу ебола, смята шефът на Световната банка

Светът губи битката срещу ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от DPA. "Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск не само за икономиката на Западна Африка, но и за глобалната икономика и ние все още губим битката", каза той на пресконференция във Франция с президента Франсоа Оланд и ръководителите на Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и на други международни организации. Според Джим Йон Ким въпреки огромните усилия действията във връзка с ебола са силно закъснели. Той също така се обърна с призив към западните страни да спрат да мислят само за границите си, а да ангажират още хора и ресурси за борбата с вируса в Западна Африка. 

6700

души са потърсили закрила в България от началото на годината, а половината от тях са получили статут на бежанец, показват данни на ресорната агенция. Най-много са бежанците от Сирия, следвани от Афганистан и Ирак.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    jonson avatar :-|
    jonson

    Ако служител на частна фирма във връзка и по повод на служебните си задължения извърши нещо, с което да навреди на някого, фирмата ще я скъсат от съдене и плащане. Щом е МВР обаче...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.