Вечерни новини 20 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини 20 октомври

Пилотите на германския авиопревозвач Lufthansa започнаха стачка за осми път заради продължаващите разногласия около условията за пенсиониране. Профсъюзът на пилотите (Vereinigung Cockpit) обяви, че ще стачкува от 14 часа българско време в понеделник до 1.00 часа в сряда. Стачката ще обхване полетите на самолети "Еърбъс 320", "Боинг 737" и "Ембраер". Пилотите не уточняват колко полета ще бъдат засегнати. Lufthansa обяви, че изчислява колко полета ще бъдат отменени в резултат на стачката. Дългите полети и тези, които се извършват от партньорски и дъщерни компании като "Аустриан еърлейнс", "Брюселс еърлайнс", "Джърмануингс", "Суис" и "Ер Доломити", няма да пострадат. Стачката е втора в рамките на Lufthansa за последната седмица. На 16 октомври пилотите на стачкуваха 12 часа за промяна на бонусите при пенсиониране. Преговорите по този въпрос се провалиха през септември.

Вечерни новини 20 октомври

Заработи VІ блок на АЕЦ "Козлодуй"; 110 сигнала за технически проблеми в асансьори са постъпили за месец; Пилотите на германския авиопревозвач Lufthansa започнаха стачка за осми път; Москва посъветва Швеция да търси отговор за подводницата в Холандия

3116 прочитания

Пилотите на германския авиопревозвач Lufthansa започнаха стачка за осми път заради продължаващите разногласия около условията за пенсиониране. Профсъюзът на пилотите (Vereinigung Cockpit) обяви, че ще стачкува от 14 часа българско време в понеделник до 1.00 часа в сряда. Стачката ще обхване полетите на самолети "Еърбъс 320", "Боинг 737" и "Ембраер". Пилотите не уточняват колко полета ще бъдат засегнати. Lufthansa обяви, че изчислява колко полета ще бъдат отменени в резултат на стачката. Дългите полети и тези, които се извършват от партньорски и дъщерни компании като "Аустриан еърлейнс", "Брюселс еърлайнс", "Джърмануингс", "Суис" и "Ер Доломити", няма да пострадат. Стачката е втора в рамките на Lufthansa за последната седмица. На 16 октомври пилотите на стачкуваха 12 часа за промяна на бонусите при пенсиониране. Преговорите по този въпрос се провалиха през септември.

© Wolfgang Rattay


Инвестицията за изграждането на многофункционалната зала в Пловдив може да достигне 48 млн. лева, заяви кметът на града Иван Тотев по време на конференцията "Инвестиции и строителство на спортни съоръжения". Служебният кабинет реши да отпусне 5.6 млн. лева за продължаването на изграждането на "колодрума", но те вероятно няма да стигнат за довършването на съоръжението. Проектът започна като частна инициатива за изграждането на колодрум, но след настъпването на кризата през 2008 г. закъса. Тогава общината откупи терена с грубия строеж и продължи изграждането като многофункционална спортна зала. Строежът вървеше добре при правителството на ГЕРБ, но спря заради липса на финансиране при кабинета на Орешарски.

Жителите на Каспичан гласуваха срещу съоръжение за изгаряне на отпадъци. На референдум, проведен в неделя, жителите на Каспичан се обявиха срещу проект за изграждане на инсинератор в града, съобщи Би Ти Ви. Резултатите от допитването показват, че в него са участвали повече от половината от имащите право на глас, и то легитимно. От далите мнението си 97.93% са отговорили с "да" на въпроса "Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?". Само 22-ма са отбелязали отговор "не". До референдума се стигна, след като инвеститор предвиждаше да изгради инсинератор в покрайнините на града, в близост до жилищни сгради. Хората се притесниха от замърсяване и зарази. По процедура резултатът от референдума трябва да бъде публично оповестен от общинския съвет, а решението от допитването влиза в сила веднага.

След годишен планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво в понеделник заработи VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата. Ремонтът на мощността започна на 13 септември, а седмица по-късно бе отстранен тогавашният шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, като се твърдеше, че сред причините за махането му е и забавянето на този ремонт. Сега от централата посочват, че в рамките на годишния ремонт са извършени освен плановите дейности по поддръжка и такива по проектите за продължаване на срока на експлоатация, мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове и за повишаване на топлинната мощност до 104%. Отстранени са и открити при спирането дефекти по оборудването, допълва ядреният оператор, но не посочва какви са били дефектите. Другият 1000-мегаватов блок - V, на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността в съответствие със съгласувания график с ЕСО.

За месец и половина в Държавната агенция за метрология и технически надзор са постъпили 110 сигнала за технически проблеми в асансьори. Заедно с планираните инспекции общо проверените съоръжения са 500, като 15% от тях са спрени заради неизправности, застрашаващи живота на ползващите ги, съобщи в понеделник пред БНТ главният секретар на агенцията Валентин Чиликов. Като цяло в около една трета от проверените асансьори се откриват технически проблеми, налагащи тяхното спиране. Чиликов изрази съжаление, че над 90% от сигналите се оказват сериозни. Продължават и кражбите на части от асансьори. Коментирайки последния инцидент през уикенда, при който загина мъж на 53 години, Чиликов каза, че вероятна причина за спирането на кабината е спад на напрежението. До фаталния край пък се стигнало, защото, вместо първо да сигнализират на специализирана фирми за проблема, возещите се в него са решили да се оправят сами. При опит да излезе мъжът паднал в шахтата. След обаждането на посочения в кабината телефон на десетата минута дошъл първият екип. Асансьорът, с който стана инцидентът, е монтиран преди седем години, а се използва от четири. Чиликов каза, че от 2015 г. всички асансьори трябва да имат защитен щит срещу падане под кабината.

Електронен достъп до централизиран регистър за наличие на банкови сметки и трезорни касети да имат служители в оперативните служби, НАП, разследващите органи и прокуратурата, пряко ангажирани срещу прането на пари – това се предлага в проект на План за действие към Стратегия срещу изпирането на пари (2011 - 2015 г.), съобщава investor.bg. Проектът на служебния правосъден министър Христо Иванов е публикуван на сайта за обществени консултации. Преди да се осигури този достъп, трябва да бъде изграден и самият централизиран регистър за наличие на банкови сметки и трезорни касети. В проекта се уточнява, че в регистъра няма да има данни за размера на сумите и движението по сметките, а създаването му е в отговор на все по-бързо развиващите се технологии, водещи до прехвърлянето на активи, както и с оглед осигуряване на бърз достъп до информация. За да се задейства, планът трябва да бъде одобрен от Министерския съвет. В него са посочени конкретни дейности, необходими за изпълнение на приетата от кабинета стратегия, отговорните институции за всяка дейност, тяхното финансиране и сроковете за изпълнение.

Сблъсъците в Хонконг зачестиха през уикенда

Протестите в Хонконг продължават вече четвърта седмица, но сред демонстрантите все по-често се прокрадва усещането за задънена улица, съобщава Reuters. Десетки бяха ранени през двете нощи на сблъсъци в гъстонаселения квартал Монг Кок, а сред тях са и 22 полицаи. В неделя четирима бяха арестувани за нападения. В понеделник кварталът беше спокоен, въпреки че по улиците остават десетки протестиращи. За вторник са насрочени преговори между лидери на демонстрантите и управата на града, но малцина очакват да се вземе конкретно решение, предвид че двете страни са на диаметрално противоположни позиции по въпроса за изборите за ръководител на града през 2017 г.

Москва посъветва Швеция да търси отговор за подводницата в Холандия

Източник от Министерството на отбраната на Русия посъветва Швеция да потърси отговор за подводната активност в териториалните си води от Холандия, съобщи "Интерфакс". Според него на любителската снимка с неизвестен обект в шведски залив се вижда холандската подводница Bruinvis. По думите му тази дизелово-електрическа подводница е тренирала в района практически задачи, включително аварийно изплуване. "С цел да се намали напрежението в акваторията на Балтийско море и да се спестят средства на шведските данъкоплатци, бихме препоръчали да се обърнат за разяснение към командването на военноморските сили на Холандия", отбелязва източникът. Той посочва, че холандската Bruinvis се намира в момента в пристанището на Талин и скоро ще отплава от Естония обратно за някоя от холандските бази. Шведският контраадмирал Андерс Гренстад потвърди, че приблизително по времето, когато е забелязана мистериозната подводница в района на Стокхолм, е имало военноморски учения с участието на холандска подводница.

СЗО: В Нигерия вече няма болни от ебола

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че в Нигерия вече няма ебола, съобщи Reuters. От 42 дни в страната няма регистрирани нови заболели от вируса. "Това е един от най-големите ни успехи и ясно демонстрира, че ебола може да бъде ограничена. Трябва обаче трябва да сме наясно, че сме спечелили само една битка, войната ще бъде спечелена едва тогава, когато ебола вече няма в цяла Западна Африка", коментира представителят на СЗО Руо Гама Ваз. Първият случай в Нигерия беше внесен от Либерия, като либерийският дипломат Патрик Сойер припадна на летището в Лагос на 20 юли. Тъй като страната не беше подготвена за борба с болестта и нямаше процедури за ограничаване на вируса, Сойер влезе в контакт няколко души. В Нигерия имаше общо 20 заболели, осем от които загинаха.

Инвестицията за изграждането на многофункционалната зала в Пловдив може да достигне 48 млн. лева, заяви кметът на града Иван Тотев по време на конференцията "Инвестиции и строителство на спортни съоръжения". Служебният кабинет реши да отпусне 5.6 млн. лева за продължаването на изграждането на "колодрума", но те вероятно няма да стигнат за довършването на съоръжението. Проектът започна като частна инициатива за изграждането на колодрум, но след настъпването на кризата през 2008 г. закъса. Тогава общината откупи терена с грубия строеж и продължи изграждането като многофункционална спортна зала. Строежът вървеше добре при правителството на ГЕРБ, но спря заради липса на финансиране при кабинета на Орешарски.

Жителите на Каспичан гласуваха срещу съоръжение за изгаряне на отпадъци. На референдум, проведен в неделя, жителите на Каспичан се обявиха срещу проект за изграждане на инсинератор в града, съобщи Би Ти Ви. Резултатите от допитването показват, че в него са участвали повече от половината от имащите право на глас, и то легитимно. От далите мнението си 97.93% са отговорили с "да" на въпроса "Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?". Само 22-ма са отбелязали отговор "не". До референдума се стигна, след като инвеститор предвиждаше да изгради инсинератор в покрайнините на града, в близост до жилищни сгради. Хората се притесниха от замърсяване и зарази. По процедура резултатът от референдума трябва да бъде публично оповестен от общинския съвет, а решението от допитването влиза в сила веднага.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.