Вечерни новини: 21 октомври

Екоминистерството сезира прокуратурата заради Карадере; БСП е готова да участва в консултации за съставяне на правителство; Делото за фалшифицираният подпис на Бойко Борисов като кмет на София не тръгна отново;

Залезът в заливa Лангор на датския остров Самсо
Залезът в заливa Лангор на датския остров Самсо
Залезът в заливa Лангор на датския остров Самсо    ©  Пламен Панов
Залезът в заливa Лангор на датския остров Самсо    ©  Пламен Панов
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

15

млн. лева
са нужни на Агенция "Пътна инфраструктура", за да подготви пътищата за зимния сезон, съобщава ресорният директор в АПИ инж. Георги Златев. Средствата се използват основно за изкърпване на дупки, обновяване на маркировката, възстановяване еластичните огради и т.н. Към момента агенцията не разполага с нужната сума.

Екоминистърът Светлана Жекова сезира прокуратурата заради подробния устройствен план на Бяла-север, съобщиха от МОСВ. Според Жекова има основания документът от 2005 г., който предвижда застрояване на дивия плаж Карадере, да бъде обявен за нищожен. Причината е, че ПУП на Бяла-север е одобрен от Общинския съвет на гр. Бяла, без да е преминал екологична оценка, въпреки законовото изискване за такава. Министърът посочва в сигнала, че планът предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство, но без екологична оценка това може да доведе до значителни отрицателни въздействия върху компонентите на околната среда и риск за човешкото здраве. Ако ПУП на Бяла-север бъде обявен за нищожен, това може да се случи и с всички разрешителни, одобрявани на негова основа – за ваканционен комплекс на "Мадара Юръп" и за луксозен къмпинг на "Макси I".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове