Новият брой: Магистрален грабеж

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Паметник на писателя Георги Марков беше открит в София; Петима депутати и Станишев останаха без имунитет; НEК заведе иск срещу "Уорли Парсънс"; Държавата не даде жп лиценз на Христо Ковачки; Скандал свали външния министър на Румъния; Съдът на ЕС разреши да се отказват социални помощи на имигранти

2639 прочитания

© Надежда Чипева


Паметник на писателя Георги Марков беше открит в София

В известен смисъл Георги се завърна в България – не за 24 часа, а като трайна част от София." Това казва съпругата на писателя Георги Марков пред в. "Таймс" по повод откриването на негов паметник в София. Пред лондонското издание тя споделя още, че съпругът й, убит през 1978 г. в Лондон, е бил дълбоко свързан с родината си, от която бяга през 1969 г. Откриването на паметника на площад "Журналист" в София беше в рамките на събитието "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето" и съвпадна с отбелязването на 85-годишнината от рождението на българския писател и дисидент. Инициативата "25 години свободна България", в рамките на която се проведе и голяма международна конференция, беше под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Петима депутати и Станишев останаха без имунитет

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали имунитетите на петима депутати – Цветан Цветанов (ГЕРБ), Волен Сидеров ("Атака"), Георги Свиленски (БСП), Илия Илиев (ДПС), Димитър Димитров (БСП), както и на евродепутата Сергей Станишев. Имунитетът на Цветанов е поискан за това, че срещу него се водят три наказателни производства от общ характер за престъпления по служба в качеството му на министър на вътрешните работи. Искането за лидера на "Атака" Волен Сидеров е на основание внесен обвинителен акт за хулигански действия. Имунитетът на Георги Свиленски е поискан за това, че същият е обвиняем за умишлено причинени стопански щети, а този на Илия Илиев - за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления. Имунитетът на Димитър Димитров е поискан за обвинение за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество. А срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация.

ВСС ще избира председател на ВКС в края на януари

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи нов опит да избере председател на Върховния касационен съд на 29 януари, решиха членовете на съвета в четвъртък. Това ще е вторият опит на ВСС да избере наследник на досегашния председател на върховния съд Лазар Груев, след като при гласуването на 25 септември нито една от двете кандидатури не получи необходимия брой гласове – 17. Тогава за поста се бориха зам.-председателите на съда Павлина Панова и Таня Райковска. На Райковска не й стигнаха два гласа. Тя беше подкрепена от 15 от членовете на съвета, а Панова от девет души. Според хронограмата за избор на председател на ВКС, която бе приета на заседанието на ВСС в четвъртък, официалният старт на процедурата ще бъде обявен на 20 ноември. Тогава изтича и мандатът на Лазар Груев. До избора на негов наследник ВКС ще бъде оглавен от временно изпълняващ длъжността, който по старшинство е Красимир Влахов. В следващите две поредни заседания членовете на ВСС ще трябва да внесат нови кандидатури за поста. Заседанията са на 27 ноември и 4 декември.

Брюксел отблокира парите за околна среда

Брюксел отблокира спрените пари по Оперативна програма "Околна среда", след като Европейската комисия изпрати дългоочакваното писмо в четвъртък. Прогнозата е, че до края на годината ще бъдат възстановени 340 млн. евро, платени от държавата. Брюксел спря възстановяването на сумите по програмата преди една година, след като установи нарушения при провеждането на процедурите за обществени поръчки в периода 2010 - 2013 г. Кабинетът "Орешарски" разплати около 170 млн. лева. През септември служебното правителство одобри отпускането на още 750 млн. лева за европроекти и по двете оси на "Регионално развитие", плащанията по които бяха спрени през юни тази година.

"Пикадили" и Carrefour се сливат

Две от големите вериги за бързооборотни стоки - "Пикадили" и Carrefour, обединяват бизнеса си в обща компания. Новината бе съобщена от собственика на "Пикадили" - "АП март", с уговорката, че сливането ще се случи след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката ще създаде четвърта по приходи верига в търговията с бързо- оборотни стоки. За 2013 г. общите постъпления от продажби на двете марки са 452 млн. лв. Двете вериги разполагат общо със 75 магазина, а за тях работят над 3000 служители. Засега "Пикадили" и Carrefour остават като самостоятелни брандове.

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за МВР

Народни представители от ГЕРБ внесоха промени в Закона за МВР в сряда. Поправките предвиждат службата ГДБОП да бъде извадена от ДАНС и да бъде върната отново в структурата на МВР. Службата беше преместена в агенцията за национална сигурност по времето на предишните управляващи от БСП и ДПС. Предлаганите от ГЕРБ промени предвиждат още Главна дирекция "Гранична полиция" да стане отново самостоятелна структура. Според поправките ще има само една служба, която ще осъществява подслушванията и проследяванията, и това ще бъде Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Тя ще изпълнява всички искания за прилагане на СРС, които идват от прокуратурата, ДАНС и полицейските структури. Освен това с внесените поправки в закона се променя и начинът, по който главният секретар ще се назначава. Досега това ставаше с решение на Министерски съвет. ГЕРБ отново връщат това правомощие на президента, който ще трябва да издава указ след предложение от правителството. Същото се предвижда да е и положението при избора на шеф на ДАНС. В предлаганите промени е записано и че едно от основанията за прекратяване предсрочно на правомощията на главния секретар на МВР е, ако той притежава по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност (приравнено на шеф на областна дирекция на МВР). С това ще стане възможно освобождаването от поста главен секретар на Светлозар Лазаров, който беше назначен на поста от правителството на Пламен Орешарски. Лазаров има 10 години професионален стаж, но не е бил на старша ръководна длъжност достатъчно време. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предстои да бъде внесен и пакет от законодателни промени, които ще са свързани с Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, служба "Военна информация".

НEК заведе иск срещу "Уорли Парсънс"

Националната електрическа компания (НЕК) е завела две дела срещу "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", която беше консултант на държавното дружество по проекта за АЕЦ "Белене". Първото е за 831.7 млн. лв., а второто за 19.5 млн. лв. Държавната такса от 33.27 млн. лв. по първото дело не е преведена от НЕК, съобщиха от компанията. Причината за гигантското дело е, че НЕК опитва да действа превантивно срещу някогашния си консултант. Според източници от енергийния сектор "Уорли Парсънс" се готви да се обър- не към международен арбитраж заради прекратения й договор, затова НЕК ще опита да докаже, че договорът между тях е недействителен.

Държавата не даде жп лиценз на Христо Ковачки

Държавата в лицето на Министерството на транспорта е отказала да издаде лиценз за товарни железопътни превози на свързаната с Христо Ковачки "ТБД - Товарни превози".

Компанията е 100% собственост на ТЕЦ "Бобов дол", която е част от енергийния му бизнес. С искането си за жп лиценз Ковачки се опитва да намали зависимостта си от Български

държавни железници. Държавният превозвач има вземания от двата спедитора на въглищата на Ковачки към ТЕЦ-вете му за около 16 млн. лв.

ОССЕ: Нова война заплашва Източна Украйна

Примирието в Източна Украйна между украинските военни и проруските сепаратисти става все по-виртуално, предупреди генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер. "Този приток на оръжия в региона може да предизвика по-открита конфронтация, а ние не искаме да видим такова нещо. Обезпокоени сме, защото виждаме риск от ескалация", добави той. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в сряда вечерта САЩ, Русия и Украйна подновиха взаимните нападки. Москва отхвърли твърденията на НАТО, че руски сили навлизат в Източна Украйна, а Киев заяви, че се готви за бойни действия.

САЩ и Китай се договориха за намаляване на вредните емисии

САЩ и Китай се договориха да намалят вредните си емисии през следващите две десетилетия. Американският президент Барак Обама заяви, че до 2025 г. Вашингтон ще ореже емисиите си с 26-28% спрямо нивата от 2005 г. Китайският му колега Си Цзинпин не се ангажира с конкретни числа, но посочи, че след 2030 г. Пекин ще спре да увеличава емисиите си и ще произвежда една пета от енергията си от неизкопаеми горива.

Скандал свали външния министър на Румъния

Румънският министър на външните работи Титус Корлъцян подаде оставка миналия понеделник заради скандала с проваленото гласуване в чужбина. Ден по-рано хиляди румънци протестираха в знак на подкрепа към сънародниците си в чужбина, които не успяха да гласуват на първия тур на президентските избори на 2 ноември. Те обвиниха правителството, че съзнателно възпрепятства, тъй като мнозинството от живеещите извън страната румънци според проучванията са противници на премиера Виктор Понта, който стана победител в първия тур на президентските избори. Корлъцян беше заменен от Теодор Мелешкану, който беше външен министър между 1992 и 1996 г.

Съдът на ЕС разреши да се отказват социални помощи на имигранти

Съдът на ЕС излезе с решение, че държавите членки могат да откажат социални помощи на граждани, които използват правото си на свободно движение в съюза само за да получат финансова помощ от други страни. Повод за постановлението е случаят с румънката Елизабета Дано, която е поискала социални помощи в Лайпциг, Германия. Tя няма завършено средно образование, нито е преминала някакво професионално обучение. Дано не е полагала усилия да си намери работа, поради което бюрото по труда отказва да й предостави помощи по програма за социално слаби. Според огласеното във вторник предварително решение този отказ не противоречи на законите на ЕС за защита от дискриминация. Това е от ключово значение в контекста на дебата за т.нар. социален туризъм, особено в Германия, където се твърди, че българи и румънци злоупотребяват с финансови помощи. Решението на съда обаче не се превръща в прецедент и не може да се приложи с еднаква сила за всички чужденци от членки на ЕС, които пристигат в Германия, пише сп. Spiegel.

Каталунците подкрепиха независимостта на неофициално допитване

Над 80% от гласувалите в неофициалното допитване за независимостта на богатата провинция Каталуня са подкрепили отцепването от Испания по данни на местните власти. Над 2 млн. от общо 5.4 млн. гласоподаватели са взели участие във вота в автономния регион. До необвързващото и символично допитване се стигна, след като централното правителство в Мадрид поиска от Конституционния съд да обяви планирания истински референдум за незаконен. И съдът спря провеждането му, докато не обяви финалното си решение, което може да отнеме години. Тогава президентът на Каталуня Артур Мас заяви, че вместо референдум ще се състои неофициален вот, който няма да нарушава закона. Сега той приветства резултата като "голям успех", който би подготвил почвата за истински референдум. Вотът се проведе на фона на яростната опозиция от страна на правителството в Мадрид. Испанските партии, подкрепящи единството, твърдят, че тъй като той е бил организиран от групи, искащи независимост, не показва обективно настроенията на каталунците.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО