Право на отговор: Защо всъщност ни е инспекция по труда?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Право на отговор: Защо всъщност ни е инспекция по труда?

Право на отговор: Защо всъщност ни е инспекция по труда?

2689 прочитания

ПРАВО НА ОТГОВОР

Защо всъщност ни е инспекция по труда?

В бр. 45 от 2014 г. на в. "Капитал" е публикувана статия "Защо ни е инспекция по труда". В нея чрез тенденциозно интерпретиране и спестяване на факти, предоставени от агенцията, се внушава, че ИА ГИТ е рекетираща бизнеса неефективна контролна структура с некомпетентни и подкупни служители.

10 000 българи, работили без трудови договори, чиито права са били защитени, и десетки хиляди получили над 270 млн. лв. забавени възнаграждения само от 2009 г. насам вероятно не мислят, че това е ненужна институция. А спасените човешки животи и предотвратени инциденти заради изпълнени предписания на инспекторите по труда не могат да се измерят количествено.

Недопустимо е една институция да се набеждава за виновна за трагедията в завода за производство на боеприпаси и взривни вещества «Видекс», преди компетентните органи да са се произнесли за причините и вината. Недопустимо е и да й се вменява вина за липса на контрол, който е извън нейната компетентност. Законодателството, което регламентира специализирания контрол върху съхранението и технологията за производство на боеприпаси и взривни вещества, както и за вноса и транспорта им, е от компетентността на други органи.

Главна инспекция по труда «не си затваря очите за опасния бизнес». ГИТ осъществява ежегоден периодичен контрол на опасните производства, за който се организират екипи от специалисти инженери както от местните структури, така и от централното управление. Санкция относно липсата на подпис в инструктажната книга не е «рекет върху нормалния бизнес», а професионално свършена работа от инспектора. Защото това означава, че инструктаж изобщо не е имало. А това може да е предпоставка за тежка злополука. Излиза, че когато инспекцията налага санкции, "тормози бизнеса", а когато не го прави, става ненужна.

Работещите в ИА ГИТ отговарят на високи изисквания за образование и квалификация и постоянно участват в обучения. Такива са предвидени и по европроектите. Инспекцията отчита, че малкият брой на инспекторите е проблем, затова оптимизира структурата си и освободи 11 позиции с инспекторски права при запазен щат. Затова беше дадена за пример как се прави оптимизация.

Инспекцията не работи без контрол. Дейността й се следи ежегодно от Върховната административна прокуратура в рамките на общия надзор за законност. Последната проверка, извършена от ВАП, е свързана със спазване на общите правила за осигуряване на безопасност и опазване здравето на работещите в мините. Изводът им е, че няма порочни практики при издаването на наказателни постановления и съответно необосновано прекратяване на процедурата по налагането на административни наказания. А в доклада за администрацията за 2012 г. на МС е отбелязано, че ГИТ е администрацията с най-много потвърдени наказателни постановления. Контрол върху инспекцията осъществява и Инспекторатът на Министерството на труда и социалната политика.

Що се отнася до събираемостта на санкциите, ИА ГИТ е направила всичко, което зависи от нея, а именно за 100% от влезлите в сила наказателни постановления са предприети мерки за събирането им чрез покани за доброволно изпълнение или са предадени на частни съдебни изпълнители (без да им се плаща такса) и на НАП. Пак в доклада за администрацията на МС, но за 2013 г., е записано, че след НАП инспекцията по труда е институцията с най-висока събираемост на санкциите.

Естествено е, че вероятно има и пропуски в дейността на инспекцията. Но без да е задължена по закон, ИА ГИТ е изградила отдел за вътрешен контрол на инспекционната си дейност. Той периодично проверява дейността на отделни дирекции. Реагира се, и при всеки случай, когато има съмнение за нарушения или отклонения на инспекторите от вътрешните правила и процедури.

Това са основните възражения на ИА ГИТ предвид предоставеното ни ограниченото право на отговор.

ПРАВО НА ОТГОВОР

Защо всъщност ни е инспекция по труда?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    tp avatar :-|
    tp

    Е, ако мястото ви тук е ограничено - сложете един линк към страницата ви и опишете всичко подробно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK