Какво се случи през седмицата

Реформаторите поискаха оставката на председателя на ДАНС; Държавата договори 1.3 млрд. евро външен заем; Кирил Домусчиев е новият председател на КРИБ; Фъргюсън утихна след дни на безредици; Унгария окончателно ликвидира частните пенсионни фондове

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Потомката на българи от Егейска Македония дари знаме от Илинденско-Преображенското въстание

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова–Колакова дари в Народното събрание знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Ценната реликва беше приета от председателя на парламента Цецка Цачева. Знамето, по което има следи от кръвта на българските въстаници, ще се съхранява в Националния военноисторически музей. Копие от него ще бъде предоставено на Националната гвардейска част, за да участва в тържества и ритуали, свързани с историята на страната. По време на церемонията по даряването в парламента Цецка Цачева връчи на Анка  Хикимова–Колакова  почетен плакет на Народното събрание, а Националният военноисторически музей – дарителски знак. Семейството на Колакова е съхранявало знамето в продължение на 111 години. То е ушито от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев-Ениджевардарски, наричан още Ениджевардарското слънце. 

Парламентът избра председателите на комисии

Депутатите гласуваха председателите и членовете на 22-те комисии в парламента. ГЕРБ пое ръководството на девет комисии, Реформаторският блок - на 5, Патриотичният фронт - на 3, АБВ - на 2, БСП, ДПС и Български демократичен център - по една. "Атака" отказа да оглави парламентарна комисия.  Начело на правната комисия застана Данаил Кирилов от ГЕРБ, а колежката му Менда Стоянова оглави тази по бюджет и финанси. Председател на другата ключова комисия – икономическата, стана депутатът от БСП Петър Кънев. Председател на новата комисия по енергетика стана Делян Добрев (ГЕРБ). Депутатът от РБ Атанас Атанасов оглави комисията по вътрешна сигурност, а тази по отбрана - Михо Михов от АБВ. Председателят на групата на БДЦ Светлин Танчев беше избран за председател на комисията за еврофондовете, а начело на тази по транспорт застана Гроздан Караджов от РБ. Димитър Лазаров от ГЕРБ оглави комисията за контрол на службите. В нея като редови член беше избран бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Реформаторите поискаха оставката на председателя на ДАНС 

Парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) поиска оставката на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев. Това стана по време на изслушването му на закритото заседание в парламента в четвъртък във връзка със случая с акцията на агенцията в няколко града по подозрение за разпространение на радикален ислям. Пред журналисти след срещата с депутатите Писанчев каза, че няма да се оттегли от поста си. Депутатът от РБ Атанас Атанасов заяви след изслушването, че не е било необходимо заседанието да е закрито, защото председателят на ДАНС не е съобщавал никакви секретни данни. А оставката му е била поискана от реформаторите, защото не са получили отговор от Писанчев дали в България има спящи клетки на радикален ислям. Недоволство от изслушването изказа и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отправи критика към председателя на ДАНС, че в последната година не е направил никакви предложения за промяна на законодателството в сектор "Сигурност".

ЕК одобри 900 млн. лв. държавна подкрепа за ПИБ

Европейската комисия одобри плана за преструктуриране на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и разреши държавната помощ да бъде продължена за още до 18 месеца. Банката получи 1.2 млрд. лв. помощ за срок от пет месеца в края на юни, седмица след затварянето на КТБ, когато за един ден от нея бяха изтеглени над 800 млн. лв. От официалното съобщение на институцията става ясно, че България е подала заявление за удължаване на срока на държавния депозит в ПИБ до 28 май 2016 г., като размерът ще се свие до 900 млн. лева. Част ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца, като по информация на "Капитал" планът е през 2015 г. да бъдат върнати 600 млн. лв.

По време на периода на преструктуриране ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др. Освен това независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на комисията. Детайлно ангажиментите не са известни засега, като от ЕК съобщават, че неповерителната версия на решението ще бъде представена под дело № SA.39854 в регистъра на държавните помощи на уебсайта за конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

Държавата договори 1.3 млрд. евро външен заем 

Четири са банките, които ще отпуснат краткосрочен мостов заем на държавата за финансиране на дефицита, падежиращия дълг и недостига във фонда за влоговете. Това са американската Citibank, британска HSBC, френската Societe Genеrale и Уникредит Булбанк. Общата сума, която ще осигурят те за половин година, е 1.3 млрд. евро (2.54 млрд. лв.) при лихва 0.9% и добавка от 0.4% за такси и комисиони. Информацията потвърдиха източници на "Капитал Daily" от банковите среди, които коментираха параметрите на заема като много добри за държавата. Предстои парламентът да ратифицира договорите, а очакванията са средствата да бъдат усвоени в първите дни на декември.

Започнаха смените в държавната енергетика

Новото правителство започна смените в енергетиката. Изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова си отива, а на нейно място идва Петър Илиев, който беше зам.-директор, но Итаскова го уволни. За директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е назначен Иван Йотов, който заемаше мястото по време на предишното управление на ГЕРБ. В съвета на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" влиза Диян Димитров на мястото на Михаил Митков. От борда на "Мини Марица-изток" са освободени Георги Христозов и Георги Златев, а влизат Диан Червенкондев (бивш депутат от ГЕРБ) и Николай Диков.

Кирил Домусчиев е новият председател на КРИБ

Седемнайсет от досегашните членове на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България бяха заменени от своите колеги след изтичането на мандатите им. Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на "Хювефарма", беше избран за председател след изтичането на двата мандата на досегашния - Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма". В съвета влизат още Николай Добрев - КЦМ, Тим Курт - "Аурубис", Теодор Захов - "Икономедиа", и др. 

Черен петък и в България 

Четвъртият петък на ноември и в България беше отбелязан с намаления от голяма част от търговците на дрехи, обувки и техника на дребно. "Черният петък" за втора поредна година се организира от порталите за онлайн пазаруване в деня, в който това се прави масово в САЩ. Старт на големия коледен шопинг по същия начин дадоха и обекти в доста столични молове и някои улични магазини. Заради засиления трафик сайтовете на някои е-магазини блокираха. В същия ден Комисията за защита на конкуренцията пък глоби с над 551 хил. лв. emag за недобросъвестни търговски практики при същата акция миналата година.

Фъргюсън утихна след дни на безредици

Относително спокойствие се установи по улиците на американския град Фъргюсън, щата Мисури, след дни на безредици, съпроводени с грабежи и палежи. Недоволството избухна, след като съдебен състав реши да не се търси отговорност от полицая Дарън Уилсън, убил невъоръжения чернокож тийнейджър Майкъл Браун през август. Полицаят твърди, че е имало заплаха за живота му, докато според някои очевидци Браун вдигнал ръце в знак, че се предава. Според съда обаче някои доказателства противоречат на разказите на тези свидетели. След решението последваха протести в редица американски градове, а ситуацията във Фъргюсън излезе от контрол.

Юнкер представи мащабен инвестиционен план 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи инвестиционен план, с който да съживи икономиката и да намали безработицата в ЕС. Предвижда се създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции, гарантиран с публични средства, целящ да мобилизира поне 315 млрд. евро, включително и от частни източници в периода 2015-2017 г. Същевременно EП отхвърли вота на недоверие срещу комисията "Юнкер" с 461 гласа "против".

ОПЕК няма да намали производството на петрол

Цената на суровия петрол се срина с близо 6% в четвъртък, след като страните от ОПЕК заявиха след дългоочаквана среща във Виена, че няма да намалят производството като мярка за справяне със спадащите от лятото насам цени на суровината. След излизането на новината цената на сорт брент падна до най-ниското си ниво от 4 години - под 74 долара за барел. Американският лек петрол поевтиня до под 70 долара за барел. Още в сряда министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал Наими и колегата му от Обединените арабски емирства Сухаил бин Мохамед ал Мазруи изтъкнаха, че очакват пазарът на петрол да се стабилизира от само себе си.

Mediapart: Руският заем за "Национален фронт" е 40 млн. евро

Френската крайнодясна партия "Национален фронт" (НФ) преговаря със свързана с Кремъл руска банка, за да вземе заем от 40 млн. евро, съобщи Mediapart. Базираното в Париж разследващо издание съобщи по-рано, че формацията на Марин льо Пен е получила кредит от 9 млн. евро от Първа чешко-руска банка (ПЧРБ), която е собственост на близкия до Кремъл Роман Попов. Дни по-късно Mediapart разкри, че тези 9 млн. са само върхът на айсберга. "Беше изплатен първият транш от заем в размер на 40 млн. евро... траншът от 9 млн. евро пристигна, ще последват още 31 млн.", казва източникът на изданието, което твърди, че разследването му е потвърдено от член на политическото бюро на НФ. Mediapart цитира и Бернар Моно, евродепутат от формацията, който казва: "В разговорите ни с банката изразихме необходимостта от обширно финансиране... Нашите потенциални нужди до президентските и парламентарните избори (през 2017 г. - бел. ред.) са за 45 млн. евро." В Twitter Льо Пен написа: "Mediapart са изгубили ума си. НФ получи заем от 9 млн. евро. Точка."

Унгария окончателно ликвидира частните пенсионни фондове 

Законопроект, внесен в парламента от правителството на премиера Виктор Орбан, предполага финална национализация на пенсионните фондове в Унгария. В случай че законът бъде приет в сегашната му форма, държавата ще национализира и последните спестявания в частните фондове, а в бюджета ще влезе сума от около 200 млрд. форинта (650 млн. евро). На запитване как национализацията на пенсионните фондове ще въздейства на бюджет 2015 и държавния дълг министерството на икономиката отговаря, че тези пари не са включени в бюджета и няма да се отразят на дълга. В петък министърът на икономиката Михай Варга внесе законопроект, който изисква от частните фондове да предоставят данни, според които най-малко 70% от членовете им са плащали месечни такси през поне 2 месеца от последното полугодие. В противен случай ще бъдат закрити. "Промяната на законодателството на практика означава, че всички частни пенсионни фондове, които оперират в Унгария, ще трябва да затворят", коментират пред Reuters от водещия пенсионен фонд Horizont.

Сделки и проекти

Финландската компания KJK Capital Oy влиза като инвеститор в "Еврохолд България", с което ще осигури на дружествата в българския холдинг 8 млн. евро за нови инвестиции. Ръководството на "Еврохолд България" и представители на фонда представиха партньорството си малко след като на Българската фондова борса собственика си смениха над 15 млн. акции на холдинга. С тази сделка KJK Capital става акционер с 12% от капитала на "Еврохолд".

Българската "ЖПСтрой" инвестира 25 млн. лв. в оборудване за строителство на жп линии. Комплектът от пет машини е на австрийския производител Plasser&Theurer и ще даде възможност на компанията да работи по всякакъв тип жп проекти, като основна цел в случая са тези по Оперативна програма "Транспорт". 

Платформата за електронна търговия Kaymu навлиза в България. Амбициите й са да се превърне в най-големия електронен магазин в страната. Това е първата голяма чуждестранна платформа, ориентирана едновременно към търговци и потребители, която търси присъствие на българския пазар. Тя предоставя възможност както на обикновени клиенти, така и на търговци с един продукт да продават онлайн. От нея могат да се възползват и фирми с портфолио от десетки продукти.

Акционерите в "ДСК управление на активи" увеличиха капитала на дружеството със 17 млн. лв., с които ще се покрият загубите, понесени от фондове в групата заради инвестициите си в депозити на Корпоративна търговска банка (КТБ). Така клиентите на компанията (граждани, фирми, пенсионни фондове и др.) няма да бъдат ощетени от фалита на банката.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО