Вечерни новини: 1 декември

Росен Плевнелиев призова да не се намалява бюджетът за отбрана; Германия ще съди 300 членове и поддръжници на "Ислямска държава"; Нови протести в Хонконг затвориха градската управа; Все още има огромен риск от разпространение на ебола, предупреди ООН

Елемент от инсталацията "Пътешественици" на френския артист Седрик льо Борн в Женева, която е част от започналия Фестивал на светлините, който ще продължи до 11 януари в швейцарския град. 
Елемент от инсталацията "Пътешественици" на френския артист Седрик льо Борн в Женева, която е част от започналия Фестивал на светлините, който ще продължи до 11 януари в швейцарския град.     ©  Reuters
Елемент от инсталацията "Пътешественици" на френския артист Седрик льо Борн в Женева, която е част от започналия Фестивал на светлините, който ще продължи до 11 януари в швейцарския град. 
Елемент от инсталацията "Пътешественици" на френския артист Седрик льо Борн в Женева, която е част от започналия Фестивал на светлините, който ще продължи до 11 януари в швейцарския град.     ©  Reuters
4 хил. щатни бройки в Министерството на отбраната може да бъдат съкратени, ако финансовото министерство намали бюджета за отбрана с близо 70 млн. лв., както предвижда проектобюджет 2015. С подобен бюджет въоръжените сили няма да могат да гарантират суверенитета на страната, твърди МО. Президентът също е против орязване на средствата.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова правителството и парламента България да спази своя съюзнически ангажимент и да не намалява и без това орязания бюджет за отбрана. "Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците. Казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече. Напротив, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява. Това е важно, защото средата за сигурност се промени драстично и драматично", каза Плевнелиев, цитиран от БНР. През тази седмица държавният глава ще има среща  с премиера Бойко Борисов, с когото ще обсъди бюджета на Министерството на отбраната.

Венцислав Георгиев е назначен за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщи финансовото министерство. Той е магистър по специалността "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство. Цялата му професионална кариера е в системата на държавния финансов контрол и има дългогодишен опит в Агенцията за държавна финансова инспекция. От юни 2013 г. начело на агенцията беше Гинка Драганинска, а преди нея - сегашният енергиен министър Теменужка Петкова.

Да се спре незабавно ползването на системата LawChoice и другите две системи за случайно разпределение на дела до изготвянето на нов метод, призоваха от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Според заместник-председателя на организацията Явор Джонев разработката на нова по-надеждна система би отнело не повече от 100 хил. лв. и би могло да бъде изпълнено за срок от около 4 месеца. По думите му би могло да се разработи централизирана система с отворен код, което би дало по-голяма сигурност и прозрачност.

По искане на бургаските данъчни инспектори са обявени за недействителни сключени сделки на стойност над половин милион лева, съобщиха от НАП - Бургас. От приходното ведомство поясняват, че става дума за случаи, при които се продават или даряват главно недвижими имоти с цел избягване на данъчно облагане. В повечето от случаите ревизирани лица още в хода на контролните действия извършват сделки със свое имущество, така че да се възпрепятства възможността бъдещите задължения да бъдат събрани принудително чрез публична продажба на активи, собственост на ревизирания субект. Вече има и окончателни съдебни решения за обявени недействителни сделки по отношение на държавата.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе в Добричкия окръжен съд иск за имущество на обща стойност 4 257 488 лв., собственост на инж. Десислав Костов, шеф на дирекция "Териториално и селищно устройство" в община Каварна, съобщи Mediapool. От комисията уточняват, че през септември 2011 г. той е задържан заедно с главния архитект на общината Юлиян Илиев и бившия служител Деян Дечков по разследване за престъпления по служба. Първоначално Десислав Костов бе отстранен от длъжност, но по-късно бе възстановен на работа. Сред претендираните от комисията имоти са три луксозни апартамента във Варна и голям брой земеделски земи, дворни места и луксозен имот в Каварна. В иска са включени и суми по множество банкови сметки, както и намерените в таен сейф в дома на Костов средства в различни валути с левова равностойност 455 756 лв.

Двама главни редактори в електронни медии са сътрудничили на бившата Държавна сигурност, става ясно от няколко отделни решения на Комисията по досиетата. Главният редактор на информационната агенция БГНЕС Пламен Йотински е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС. Според обявената на 26 ноември информация той е назначен за разузнавач през 1988 г., като година по-късно е изпратен в СССР на 5-месечен курс в КГБ. Другият главен редактор е Любомир Георгиев. Той е служител на "Интермедиа" ООД – собственик на сайта blitz.bg, както и на вестниците "Шоу", "Над 55" и "Доктор". Георгиев е бил агент на Второ главно управление. Работил е под псевдоним Гергов.

Снимка на деня: Путин се срещна в Ердоган в Турция  

Руският президент Владимир Путин бе на държавно посещение в Турция в понеделник, съобщи агенция ТАСС, като уточни, че това е първото му посещение от такъв висок ранг за тази година. В Анкара той разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за обстановката в Близкия изток, включително в Сирия и Ирак, както и за военно-техническото и енергийното сътрудничество и доставките на руски газ за Турция. Според турски официален източник срещата се очаква да даде тласък на разговорите, подети от Анкара, за намаляване на цената на вноса на руския природен газ, който покрива 60% от нуждите на Турция. Турското правителство е поискало също и увеличение на доставките на газ. "Газпром" вече обеща да предостави 30 млрд. куб. м газ тази година на фона на 26.7 млрд. през 2013 г. Москва пък спечели договора за строежа на първата турска атомна централа на стойност 20 млрд. долара.

Нови протести в Хонконг затвориха градската управа

Хиляди протестиращи в Хонконг станаха причина сградата на градската управа да бъде временно затворена след сблъсъци с полицията в понеделник, съобщи агенция Reuters. Демонстрантите отказваха да се подчинят на заповедите на полицията почти два месеца след началото на протестите в града. Хонконгският лидер Люн Чин Ин заяви, че полицията досега е била толерантна, но вече ще вземе "крути мерки". Размириците днес започнаха сутринта, след като стотици студенти заобиколиха Адмиралтейството в града и се отказаха да бъдат разпръснати от полицията. Представителството на китайското правителство и местният парламент също бяха принудени да затворят днес заради протестите. Управлението подцени волята на демонстрантите да продължат протестите, породени от отказа на Пекин да прокара избирателна реформа, която да позволи по-демократични избори в бившата британска колония. "Някои бъркат толерантността на полицията със слабост", заяви Люн пред репортери. "Призовавам студентите, които искат да подновят окупацията довечера, да не го правят", добави той.

Германия ще съди 300 членове и поддръжници на "Ислямска държава"

Приблизително 300 души ще станат обект на съдебно преследване в Германия заради подкрепата си за терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи министърът на правосъдието Хайко Маас, цитиран от агенция Reuters. Маас добави, че антитерористичните закони са доказали своето успешно действие и не е необходимо по-сурово законодателство в областта. "Поддръжниците на "Ислямска държава" могат да бъдат преследвани по силата на сегашното законодателство", заяви той пред вестник Welt am Sonntag в отговор на политици, които искат по-строги закони, и добави, че до края на годината ще представи законопроект, който да позволи отрязването на финансирането на джихадистите. В петък прокуратурата поиска четири години затвор за двадесетгодишен германец, обвинен в участие в бойни действия на страната на "Ислямска държава" в Сирия. Това е първото дело по такива обвинения в Германия, но през следващите месеци ще започнат още десетки.

Все още има огромен риск от разпространение на ебола, предупреди ООН

Все още има "огромен риск" от разпространение на ебола в различни части на света, предупреди Тони Банбъри, директор на мисията на ООН в Западна Африка. Банбъри не каза дали заложените цели за борба с ебола са напълно постигнати. Целите засягат дела на лекуваните лица, както и безопасното погребване на починалите от вируса. През октомври той каза, че до 1 декември 70% от заразените с ебола трябва да се лекуват, а 70% от телата на починалите да бъдат безопасно погребани, за да може разпространението да бъде овладяно. Според Банбъри в голяма част от най-силно засегнатите държави в Западна Африка – Гвинея, Сиера Леоне и Либерия – тези цели са постигнати. Проблеми все още има в столицата на Сиера Леоне – Фрийтаун, и в град Локо. Най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че над 16 000 души са били заразени с вируса ебола, от които близо 7000 са починали

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня