Истинските причини за отказа от "Южен поток"

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

От текст в блога на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев idvassilev.blogspot.com

Истинската причина за отказа от "Южен поток" са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на практически неконтролируемия срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при специфичния геополитически прочит на Кремъл. Финансовите отчети и инвестиционните програми на "Газпром" са в рубли и докато сривът на рублата има относително по-слабо изражение за проекти на руска територия, то за проекти извън Русия ефектът е убийствен. Сметнете сами - "Южен поток" започна със стойност 20 след това 27, а днес е над 50 милиарда долара. Това накара основния европейски партньор "Ени" да заяви, че излиза от проекта. При очертаващите се тенденции на валутния пазар след няколко дни този проект ще струва над три трилиона рубли!?

От друга страна, Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи ограничените си инвестиционни възможностите си към проекта "Силата на Сибир", Алтайския газопровод и разработката на двете находища - Чаянда и Ковикта, в Източен Сибир. 

Не без значение за отказа от "Южен поток" са и сериозно намалелите приходи на "Газпром" от продажби на газ в Европа - както по отношение на количества, така и цени. Погледнете последните финансови отчети на "Газпром" и котировките на неговите акции. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира.

Добрата новина е, че при текущите тенденции и политика президентът Путин едва ли ще се задържи достатъчно дълго на власт, за да може да влияе по един или друг начин на развитието на инфраструктурата и енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа. В този смисъл той се самомаргинализира. 

Още по-добрата е, че България може да получи значително по-големи и устойчиви ползи, ако престанем да разчитаме на виртуалната реалност на "Южен поток" и се съсредоточим върху прагматични и достъпни проекти по диверсфикация на източници и маршрути извън контрола на "Газпром" и Русия.

Защото природният газ отива не където политиците решат да преминат едни или други тръби, а където има потребление и търсене.

Дори и ако спрат транзита на газ през Трансбалканския газопровод, ще имаме изключителна възможност по същите газопроводи чрез реверс да доставяме неруски газ за Украйна, Молдова, Словакия, при това в количества, които надвишават текущия транзит за Турция и Гърция. Вече се работи по интеграцията на интерконекторите с Гърция и Турция с трасето на "Набуко" и съществуващите интерконектори на България с Румъния и Сърбия, което ще даде възможност не само за равностойно натоварване на нашите газопреносни трасета, но и реална диверсификация и значително по-ниски цени на природния газ.

Както добиващите азерски и иракски газ компании търсят достъп до пазарите на Централна и Източна Европа, така и всеки доставящ газ през Турция ще търси достъп на трасетата през България. Факт, който никакви геополитически конструкции не могат да пренебрегнат.

Както руснаците казват, "святое место пусто не бывает".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Путин ще фалира Русия.Така свършват диктаторите.Отиват си по един или друг начин,но винаги остават след себе си разорение.А това,че комунистите и тези които цоцат от Масква пеят в един хор,не очудват никого.Те са двойно разочаровани,Путин ще им спре парите,а в България все по малко хора им вярват.

 • 2
  dedo_uluk avatar :-|
  Бай Благой


  До коментар [#1] от "chicago514":  Така може да свърши Путин, но друг ще го замести. И така ще бъде во веки в Русия.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Истинската причина е, че България този път от немай къде спази законодателството на ЕС, и олигарсите около Путлер нямаше как да извлекат набързо едни печалби на гърба на българския данъкоплатец.

 • 4
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  най-накрай некой да се из каже разумно и с аргументи...

  До коментар [#2] от "Бай Благой":

  аслъ де... туй е проблемът... :)

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-н послоникът предлага една твърде нереалистична перспектива: да си доставяме неруски газ през Турция и през интерконекторните връзки със съседните страни.
  Тези връзки още ги има само на хартия, а на издъхващата българска икономика газ й трябва в момента. Единствения вериант е през Украина, а като са познати отношенията Русия - Украина, не мажем да сме много спокойни за тези доставки.
  Турция не добива газ, но за сметка на това р азвиващата й се икономика иска увеличаване на доставките , което Ердоган вчера осигури с нов руски газопровод.
  Турция ще е твърде скъп доставчик, още повече Ердоган ще се превърне в монополен доставчик и тогава нищо добро не ни чака, защото българските политици ще продадат на часа "интересите на народа"...

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#5] от "D-r D":

  "Турция ще е твърде скъп доставчик, още повече Ердоган ще се превърне в монополен доставчик и тогава нищо добро не ни чака"

  Пишете абсолютни глупости. :)

  Турция, АКО ЕВЕНТУАЛНО се построи газопровод, само ще транзитира ЧУЖД природен газ!

  Във всички договори на Газпром за доставка на природен газ, изрично е записано условие получателя да НЕ ГО ПРЕПРОДАВА на трети страни! За това Турция НИКОГА няма да ни продава Руски природен газ. Това е поредната малоумна опорна точка на ТРОЛетариата и гаулайтерите му.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Подкрепям Ви в мнението за несъстоятелността на спекулациите на бившия посланник. За това какви ще бъдат цените на газ купуван от турския или гръцкия хъб не зная, но увереността на г-н Василев че "... ще имаме изключителна възможност по същите газопроводи чрез реверс да доставяме неруски газ за Украйна, Молдова, Словакия, при това в количества, които надвишават текущия транзит за Турция и Гърция." не се базира на нищо конкретно. Явно или престоят в Русия, или след-посланническия период му е повлиял не особено положително.

 • 8
  selofia avatar :-|
  Селофия

  ..а газ от Азербайджан? Кюрдистан?.. Сирия?
  Ама Русия може ли да яде..

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Много добра статия на тази тема в Ню Йорк Таймс - виж http://www.nytimes.com/2014/12/03/business/south-stream-pipeline-cancellation-fallout.html?_r=0

 • 10
  open_ym avatar :-|
  open_ym

  Това може да са думи на Турския, Германския или друг но не и български посланник!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата