Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Най-голямата авария по електропреносната мрежа в област Видин, която остави без ток 8000 души от седем общини в областта за повече от седмица

Какво се случи през седмицата

Риск от санкции за 250 млн. евро по земеделските еврофондове, Walltopia направи първа копка на спортния с център в "София тех парк, КЗК отложи сделката на БТК за НУРТС, Париж обяви икономически реформи

3897 прочитания

Най-голямата авария по електропреносната мрежа в област Видин, която остави без ток 8000 души от седем общини в областта за повече от седмица


Аварията с тока в област Видин беше отстранена  

В четвъртък хеликоптер транспортира по въздух електрически железен стълб, тежащ 1.65 тона и дълъг 23 м, който трябваше да замени пречупилия се стълб в труднодостъпната местност "Столове" край Белоградчик. Операцията беше част от отстраняването на най-голямата авария по електропреносната мрежа в област Видин, която остави без ток 8000 души от седем общини в областта за повече от седмица. На операцията присъстваха областният управител на Видин Момчил Станков, зам. областният управител Огнян Ценков и заместник-кметът на Белоградчик Антон Трифонов, съобщиха от общината. От няколко седмици ниските температури създават проблеми в областта и в Белоградчик беше обявено бедствено положение. Голяма част от електропреносните съоръжения бяха сковани от лед, а пътят между Белоградчик и Орешец трябваше да се разчиства заради паднали дървета и клони.

Парламентът прие правила за избор на съдебен инспектор

Депутатите приеха правила за избор на нов главен съдебен инспектор в Инспектората към ВСС. Това е третият пореден опит за избор на инспектор, след като два състава на Народното събрание не успяха да изберат магистрат на поста. За избора му е необходимо мнозинство от 161 гласа. Правилата предвиждат номинациите да се правят до Комисията по правни въпроси от депутатите или парламентарните групи до края на януари 2015 г. като предложения чрез народните представители могат да правят и граждански организации. Номинираните трябва да отговарят на изискванията на Закона за съдебната власт. Всеки кандидат следва да представи концепция за работата си като главен инспектор. Предлага се гласуването да става по азбучен ред. Кандидатите от втората процедура, която не успя да завърши в предходния парламент, са потвърдили участието си в новата. По този начин вече има две номинации - Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд, които бяха предложени от Съюза на съдиите.

Риск от санкции за 250 млн. евро по земеделските еврофондове 

Нарушенията по обществени поръчки и слабият контрол върху изпълняваните проекти са напът да донесат поредната финансова загуба на България, която ще бъде платена от бюджета, т.е. от данъкоплатците. Става въпрос за директните плащания (субсидиите) за фермерите и седем бизнес и общински мерки от европрограмата за развитие на селските райони, по които се очакват корекции - пари, които Брюксел няма да плати. Сигурно е, че страната ще се раздели с 60 млн. евро, а общата сума на потенциалните санкции достига 250 млн. евро, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Властите в Швейцария опровергаха Цацаров за забавеното разследване срещу Бисеров

Непълнота на искането на българските власти до Швейцария за разкриване на банковата тайна за сметките на Христо Бисеров е причината за забавянето на разследването срещу бившия зам.-председател на ДПС, съобщи "Дневник". Преди близо четири месеца главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред БНТ, че причината за забавянето на делото е в швейцарските власти, които трудно разкривали банковата тайна за сметките на Бисеров. Оказва се обаче, че Швейцарската служба по правосъдие отказва засега да изпълни съдебната поръчка, защото са необходими повече детайли по искането на прокуратурата. Нещо повече - когато Цацаров за първи път обвинява швейцарските власти за бавене на поръчката, тя изобщо не е била изпратена за изпълнение. България изпраща запитването за правна помощ на 6 октомври, месец след обясненията на Цацаров. Още на 24 ноември швейцарските власти са отговорили с дипломатическа нота, че не могат да предоставят информация заради "недостатъчност" в искането. Разследването срещу Бисеров започна през ноември миналата година по обвинение в пране на пари.

Банка "Виктория" заработи с вложители 

Разплащане На 12 декември затворената от юни банка "Виктория" (преди Креди агрикол България) беше отворена и достъп до парите си получиха всички вложители – и гарантирани, и негарантирани. "Виктория" е дъщерна на КТБ. Токуда банк, Сосиете женерал Експресбанк и ЦКБ купиха част от кредитния портфейл на "Виктория" и така се осигуриха средства за депозантите. БНБ е възложила на квесторите на "Виктория" да проведат общо събрание, на което да бъде сменено ръководството на банката. В съвета на директорите ще влязат квесторът Божидар Аршинков, Галя Димитрова, Бойка Василева, Евгения Стоянова и Красимир Жилов.

БДЖ иска още пари от държавата 

Ако бюджетната инжекция за пътническите превози на БДЖ не се увеличи догодина с 40 млн. лв., компанията ще трябва да съкрати 200 - 220 влака и 1500 - 2000 служители. За това предупреди транспортният министър Ивайло Московски депутатите в ресорната комисия на парламента. Общо за 2015 г. държавата е заделила за БДЖ 472 млн. лв. Предложение от страна на депутатите или министъра с какви реформи БДЖ да излезе от кризата нямаше. Синдикатите обаче заплашиха със стачка.

КЗК отложи сделката на БТК за НУРТС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши, че ще направи проучване, преди да даде одобрение или да забрани сделката, с която БТК купува "НУРТС България". Телекомът поиска да придобие оператора на цифровото безплатно тв излъчване през септември. КЗК обаче първо стартира процедурата си след два месеца, а сега отлага решението си с още максимум четири - колкото е законовия срок за проучването. Антимонополният орган ще прави анализ за пазарите на тв разпространение и колокация, на които НУРТС работи. И двете дружества са под контрола на Цветан Василев, по неофициална информация.

България предлага проекти за над 3.5 млрд. евро по плана "Юнкер" 

Проекти за над 3.5 млрд. евро е предложила България за финансиране по инвестиционния план на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Много от заявените инициативи нямат изчислена стойност. От посочените най-висока е тя по проект за изграждане на пречиствателни станции за питейна вода в 40 общини - 900 млн. евро, както и за програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради - 600 млн. евро. Предложените проекти са за големи пътни отсечки като Видин - Ботевград (500 млн. евро), Русе - Велико Търново (400 млн. евро) и София - Калотина (200 млн. евро). Има предложения в областта на енергетиката, жп транспорта и дигиталната икономика.   

Бюджетът за 2015 г. е приет на първо четене

С пълната подкрепа на управляващото мнозинство – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, бюджетът за 2015 г. беше приет на първо четене в пленарна зала. От опозицията "БСП – лява България", ДПС, "Атака" и БДЦ гласуваха против. Финансовият министър Владислав Горанов не успя да защити своя бюджет, тъй като пътуваше за Брюксел. Той успя да повтори приоритетите – финансова стабилност и поетапна консолидация, оптимизация на администрацията и ефективно управление на евросредствата. Депутатите одобриха на първо четене и бюджетите на здравната каса и Националния осигурителен институт. Второто четене на държавния бюджет ще е следващата седмица.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън защити методите на агенцията  

Директорът на ЦРУ Джон Бренън защити методите за разпити на агенцията след атентатите на 11 септември 2001 г., но призна, че някои техники са били "ужасяващи". Доклад на американския Сенат разкри, че ЦРУ е провеждало "брутални", но "неефективни" разпити на заподозрени от "Ал Каида" и е подвело висши представители на администрацията за това, което прави. Събраната по този начин информация не е довела до предотвратяване на терористични заплахи. Бренън, който е заемал висш пост в агенцията, когато е въведена програмата, заяви, че някои агенти са действали извън правомощията си, но повечето са изпълнявали дълга си. Той подчерта, че ЦРУ е "направило много правилни неща" във време, в което "не е имало лесни отговори", и това е осигурило полезна информация. Междувременно бившият вицепрезидент Дик Чейни заяви, че тогавашният държавен глава Джордж У. Буш е "знаел всичко, което е трябвало да знае" за програмата и докладът е "пълен с глупости".

Русия повиши лихвите до 10.5%, рублата удари ново дъно 

Руската централна банка повиши в четвъртък основната лихва, но този ход не успя да спре краха на рублата. В петък сутринта руската валута удари ново историческо дъно, като еврото се търгуваше за 71 рубли, а доларът – за 57. Индексите на руската борса също паднаха, като RTS беше надолу с 3%, а MICEX с 1%. От началото на годината рублата е изгубила 40% от стойността си заради падащите цени на петрола и санкциите срещу Москва покрай конфликта в Украйна. Руската централна банка вдигна базовия лихвен процент с 1% до 10.5%, като с това общото повишаване от началото на годината достигна 5%. "Увеличаването на лихвения процент от страна на централната банка постигна по-малко, отколкото се очакваше. Пазарите се отнесоха негативно, тъй като очакваха повишаване с 2-3%, а не с 1%", коментира анализаторът от "Металинвестбанк" Сергей Романчук пред РБК. Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина заяви, че на валутния пазар има спекулативно търсене и се образуват балони. 

Париж обяви икономически реформи 

Френският премиер Манюел Валс обяви реформи, насочени към задвижване на икономиката и намаляване на безработицата. Плановете включват увеличаване на бизнесите, работещи в неделя, и отваряне за конкуренция на по-строго регулирани сектори. Хиляди французи излязоха по улиците на Париж да протестират. Те смятат, че тези мерки не съответстват на левите идеи на правителството. Валс призна, че срещу плановете му има твърда опозиция и в самата управляваща Социалистическа партия. Той отбеляза, че предложените реформи са "по-популярни сред френските гласоподаватели, отколкото сред някои представители на обществения живот". Но подчерта, че "това е закон, който ще премахне по един прагматичен начин съществуващите препятствия в няколко сектора и ще разкрие потенциала за растеж и активност". Според анализаторите предложените реформи може да помогнат на Франция да избегне глобите, с които я заплашва Брюксел за това, че нарушава правилата на ЕС за размера на бюджетния дефицит.              

Сделки и проекти  

Бизнесменът с български паспорт Едоардо Миролио ще разшири текстилната си фабрика в Сливен. Първите средства от предвидените общо 30 млн. лв. са вече инвестирани в разширяване на производствената база и покупката на ново оборудване. Проектът трябва да бъде завършен до две години и да доведе до разкриването на нови 100 работни места. Подкрепата на държавата ще е по линия на ремонт на пътната инфраструктура до завода.

Walltopia направи първа копка на спортния с център в "София тех парк" на бул. "Цариградско шосе". Строител е "Главболгарстрой", която спечели поръчката на интернет търг, проведен на сайта за обратно наддаване Auxionize. Грубият строеж трябва да бъде завършен до 6 месеца, а окончателното изпълнение на Collider Activity Center се очаква да бъде факт до година и половина.

Американската технологична компания Taulia откри обслужващ и развоен център в София. Дружеството от Сан Франциско е за дигитални онлайн фактури и други финансови услуги за бизнеса. От Taulia обявиха, че са наели офис от 860 кв.м в южната част на столицата и в него вече работят 25 души. Плановете са през следващите месеци да продължат да увеличават своя брой служители.

Общо 3.9 млн. лева инвестиционен кредит по евроинициативата JESSICA получи старозагорският"Холдинг Загора". Част от 10-годишния заем  - 1.335 млн. евро, са от Сосиете женерал Експресбанк, а останалите са от Регионалния фонд за градско развитие. Средствата ще са за реконструкция и модернизация на промишлените обекти и сгради на 5 от общо 15-те фирми в структурата на холдинга, както и за ново оборудване.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK