Коментари Daily - 14 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 14 декември

Коментари Daily - 14 декември

Пет сценария за икономиката; Ще заприлича ли Русия на Венецуела от 1983; Малко факти за синдикатите

2567 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Русия през 2015

Пет сценария за икономиката

От анализ на руския икономист Сергей Алексашенко в rbk.ru

Централната банка на Русия днес се сблъсква с може би най-сериозното предизвикателство от разпадането на бившия СССР досега. Ако средната цена на петрола се задържи на 65 долара, това означава, че Русия няма да изнесе петролно-газови продукти за 135 млрд. долара годишно. За да се поддържа устойчив платежен баланс (салдото на текущите операции не бива да надхвърля 1% от БВП), руската икономика трябва да съкрати внос на стоки и услуги на същата стойност. Но има нов силен фактор - финансовите санкции на Запада, чийто ефект се оказа по-силен от очакваното. На практика никоя от руските финансови институции и корпорации не може да заеме пари зад граница. На всичко отгоре в последните седмици мнозина западни инвеститори активно започнаха да продават руските държавни облигации, за да намалят рисковете си.

Какви са вариантите за действие в тази обстановка

1. Нищо не може да се направи с цените на петрола. Теоретично Русия би могла да се заеме с цялото намаляване на обемите петрол, заливащи пазара и водещи до поевтиняването. Но това означава орязване на 30% от руския петролен износ.

2. Отказ от пазарното формиране на курса на рублата и свободни цени. Този вариант работи добре за кратки срокове, но е абсолютно разрушителен за всяка икономика, когато заговорим за хоризонт отвъд първите 12 месеца.

3. Отказ от държавномонополния капитализъм, преминаване към политическа и икономическа конкуренция и независимо правосъдие. Това е единственият сценарий, който може да вкара руската икономика в правилната посока, но е неприемлив за сегашното ръководство на страната, което трябва да се лиши от монопола си върху властта.

4. Отмяна на санкциите - един все още реалистичен вариант. Но това изисква незабавно прибиране в Русия на всички "отпускари" и подобни "вежливи хора" заедно с оръжието им от Източна Украйна и предприемане на максимални усилия за предаване на цялата власт в Донбас на Киев. Мисля, че у част от хората в Кремъл има разбиране за необходимостта от такава стратегия, но засега тя едва ли се възприема.

5. Лихвеният процент може да изиграе ключова роля. Основният риск е недоверието на руснаците към собствената им валута. Едва ли за населението са привлекателни 10% доходност по депозитите в рубли, когато доларът поскъпва с 10-15% на месец.

Опасявам се, че руските власти ще се спрат на най-лошия вариант. За да се предприеме нещо действащо, трябва силна политическа воля, последователност и вяра в пазарните сили. А те просто няма да правят нищо и ще търсят врагове, на които да стоварват вината за случващото се.

Коментар +

Ще заприлича ли Русия на Венецуела от 1983

От коментар на Пол Кругман, колумнист на "Ню Йорк таймс"

Доста стъписващо е колко бързо се развиват събитията. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Русия наближи 13%, а преди няколко месеца бе под 8%. Въпросът е защо Русия се оказа толкова крехка - през годините тя поддържаше голям валутен излишък и беше страна кредитор. Но в същото време има и множество дългове към чужди кредитори, натрупани от частни компании, а валутните резерви бързо намаляват отчасти заради бягството на капитали от страната.

Всичко това напомня за дълговата криза в Латинска Америка от 80-те години. По онова време и Венецуела бе икономика, основана на петрола, която поддържаше валутни и търговски излишъци. Но въпреки това бе слаб получател на кредити, защото тези излишъци плюс още други средства се превръщаха от корумпирания елит в активи в други държави.

Пенсионната система

Малко факти за синдикатите

От коментар на Десислава Николова в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

След като стана ясно, че новото правителство планира да възобнови покачването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца годишно от следващата година, очаквано синдикатите реагираха бурно, като единият от двата големи дори организира митинг-шествие в столицата.

Хвърлянето на измислени "факти" и построени върху неистини аргументи налагат припомнянето на актуалните данни за ситуацията в тази област. Средната възраст на пенсионерите с лични новоотпуснати пенсии остава изключително ниска и дори през 2013 г. е по-ниска спрямо 2011 г. – за последните две години тя се запазва на 56.2 години, докато през 2011 г. е била 56.9. За сравнение - последните данни на Евростат за средната възраст на напускане на трудовия пазар в ЕС е 61.5 години, и то през 2010 г. (в момента вероятно е по-висока). Тоест разликата между България и ЕС по отношение на ефективната възраст на пенсиониране е над пет години. Тази разлика не произтича от заложената в националните закони минимална възраст за пенсиониране, а отразява реалната възраст (средно), на която работещите се оттеглят от трудовия пазар.

Статистиката на НОИ за пенсиите ясно показва откъде идва тази разлика в ущърб на България – тя в много голяма степен се дължи на инвалидните пенсии, отколкото на категорийните работници. Простата причина е много по-голямата масовост на първите спрямо сравнително по-малкия брой на вторите. Средно за трите категории труд възрастта на новите пенсионери през 2013 г. е 61.2 години, като нараства с 0.6 години спрямо 2012 г. (заради законовото вдигане на възрастта и изискуемия стаж през 2013 г., което впоследствие беше замразено). Тоест тук разликата със средното за ЕС към 2010 г. е относително малка.

Трябва да се отчита фактът, че тези 61.2 години са среднопретеглена възраст на новите пенсионери през 2013 г. – в сметката влиза и много по-ниската възраст от 50.5 години за пенсиониращите се по чл. 69 от КСО (военни, полицаи, пожарникари и т.н.). Поради техния относително малък брой сред пенсиониралите се миналата година обаче влиянието им върху средната възраст за пенсиониране е ограничено. За сравнение - средната възраст на некатегорийните работници (т.е. тези, които попадат в чл. 68 от КСО) е била 61.6 години през 2013 г. Всичко дотук показва, че основната причина за ниската ефективна възраст на пенсиониране в България са инвалидните пенсии. Това прави вдигането на законовата възраст нужно и неизбежно, за да се овладее нарастването на дефицита в разходопокривната система. По-сериозната пробойна в системата са т.нар. инвалидни пенсии, с които хората се оттеглят от трудовия пазар години преди да настъпи законовата пенсионна възраст. 

По-дългосрочният и значим въпрос обаче не е как да позакърпим фалиралата разходопокривна система, а как да я заменим с нова, финансово устойчива система. В своя алтернативен бюджет за 2015 г. ИПИ предлага дългосрочни пенсионни реформи още от 2016 г., като се възобнови прехвърлянето на част от задължителната пенсионна вноска в разходопокривната система към втория стълб с лични пенсионни сметки. Всички останали мерки за подобряване на системата биха били временни кръпки върху една все по-прокъсана риза, която отдавна е за изхвърляне.

Къде най-много се топи населението

От сравнително изследване на главния икономист на агенция "Блумбърг" Майкъл Макддоноу

Бившите социалистически страни са изгубили най-много от населението си след настъпилите промени през 1990 г., когато вследствие на падането на комунизма се отвориха границите им  По този показател България заема второто място в света – след островите Кук край Нова Зеландия. Това й отрежда първото място в Европа по загуба на население за изминалите 25 години.

Освен от ниска раждаемост демографската ситуация в страните от бившия източен блок страда и от високото равнище на емиграцията през този период.

Наблюдение

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"След включването на контрабанда, наркотици и проституция българският БВП е намалял".

Георги Ангелов, икономист, във "Фейсбук"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  И аз го видях това, след отчитане на проституция, наркотици и контрабанда българският БВП е намалял спрямо средния за ЕС от 47% до вчера на 45% сега. Причината е, че повечето държави-членки измериха по-висока сива икономика от нас и вдигат средния БВП за ЕС нагроре

 • 3
  teacherphd avatar :-|
  teacherphd

  Пример за манипулиране на данни. Всички по ТВ говорят, че 53% от нуждите на НОИ се покриват от бюджета и 47% от осигурителни вноски. ЛЪЖАТ. Истината е съвсем друга, ако най-големият работодател в България - самата държава - внася осигуровки. А тя за едни категогории свои служители внася само половината (армията например), а за други не внася нищо. Ако внасяше - съотношението нямаше да е 53/47. И още един въпрос - ще я осъдим ли нашата държава, че не внася осигуровки, след като ще се криминализира това деяние?

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  При разглеждане на вариантите за Русия има един момент за който засега няма обяснение: рязкото нар астване на златния резерв на страната. През последните 18 месеца руската държава се състезаваше с Китай и в момента е световен водач в тази категория. Въпросът е каква е стратегията зад този факт?

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Да поясня, Русия водеше в обема на купено злато за 2014 - 133 тона, като общия и златен резерв се изчислява на 1200 тона. САЩ са най-големият собственик, над 8000 тона злато.

 • 6
  tulsa avatar :-|
  тулса

  До коментар [#4] от "daskal1":Има една руска пословица, която може би подсказва нещо:«Я не червонец, чтобы всем нравиться»:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK