Коментари Daily - 14 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 14 декември

Коментари Daily - 14 декември

Пет сценария за икономиката; Ще заприлича ли Русия на Венецуела от 1983; Малко факти за синдикатите

2528 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Русия през 2015

Пет сценария за икономиката

От анализ на руския икономист Сергей Алексашенко в rbk.ru

Централната банка на Русия днес се сблъсква с може би най-сериозното предизвикателство от разпадането на бившия СССР досега. Ако средната цена на петрола се задържи на 65 долара, това означава, че Русия няма да изнесе петролно-газови продукти за 135 млрд. долара годишно. За да се поддържа устойчив платежен баланс (салдото на текущите операции не бива да надхвърля 1% от БВП), руската икономика трябва да съкрати внос на стоки и услуги на същата стойност. Но има нов силен фактор - финансовите санкции на Запада, чийто ефект се оказа по-силен от очакваното. На практика никоя от руските финансови институции и корпорации не може да заеме пари зад граница. На всичко отгоре в последните седмици мнозина западни инвеститори активно започнаха да продават руските държавни облигации, за да намалят рисковете си.

Какви са вариантите за действие в тази обстановка

1. Нищо не може да се направи с цените на петрола. Теоретично Русия би могла да се заеме с цялото намаляване на обемите петрол, заливащи пазара и водещи до поевтиняването. Но това означава орязване на 30% от руския петролен износ.

2. Отказ от пазарното формиране на курса на рублата и свободни цени. Този вариант работи добре за кратки срокове, но е абсолютно разрушителен за всяка икономика, когато заговорим за хоризонт отвъд първите 12 месеца.

3. Отказ от държавномонополния капитализъм, преминаване към политическа и икономическа конкуренция и независимо правосъдие. Това е единственият сценарий, който може да вкара руската икономика в правилната посока, но е неприемлив за сегашното ръководство на страната, което трябва да се лиши от монопола си върху властта.

4. Отмяна на санкциите - един все още реалистичен вариант. Но това изисква незабавно прибиране в Русия на всички "отпускари" и подобни "вежливи хора" заедно с оръжието им от Източна Украйна и предприемане на максимални усилия за предаване на цялата власт в Донбас на Киев. Мисля, че у част от хората в Кремъл има разбиране за необходимостта от такава стратегия, но засега тя едва ли се възприема.

5. Лихвеният процент може да изиграе ключова роля. Основният риск е недоверието на руснаците към собствената им валута. Едва ли за населението са привлекателни 10% доходност по депозитите в рубли, когато доларът поскъпва с 10-15% на месец.

Опасявам се, че руските власти ще се спрат на най-лошия вариант. За да се предприеме нещо действащо, трябва силна политическа воля, последователност и вяра в пазарните сили. А те просто няма да правят нищо и ще търсят врагове, на които да стоварват вината за случващото се.

Коментар +

Ще заприлича ли Русия на Венецуела от 1983

От коментар на Пол Кругман, колумнист на "Ню Йорк таймс"

Доста стъписващо е колко бързо се развиват събитията. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Русия наближи 13%, а преди няколко месеца бе под 8%. Въпросът е защо Русия се оказа толкова крехка - през годините тя поддържаше голям валутен излишък и беше страна кредитор. Но в същото време има и множество дългове към чужди кредитори, натрупани от частни компании, а валутните резерви бързо намаляват отчасти заради бягството на капитали от страната.

Всичко това напомня за дълговата криза в Латинска Америка от 80-те години. По онова време и Венецуела бе икономика, основана на петрола, която поддържаше валутни и търговски излишъци. Но въпреки това бе слаб получател на кредити, защото тези излишъци плюс още други средства се превръщаха от корумпирания елит в активи в други държави.

Пенсионната система

Малко факти за синдикатите

От коментар на Десислава Николова в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

След като стана ясно, че новото правителство планира да възобнови покачването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца годишно от следващата година, очаквано синдикатите реагираха бурно, като единият от двата големи дори организира митинг-шествие в столицата.

Хвърлянето на измислени "факти" и построени върху неистини аргументи налагат припомнянето на актуалните данни за ситуацията в тази област. Средната възраст на пенсионерите с лични новоотпуснати пенсии остава изключително ниска и дори през 2013 г. е по-ниска спрямо 2011 г. – за последните две години тя се запазва на 56.2 години, докато през 2011 г. е била 56.9. За сравнение - последните данни на Евростат за средната възраст на напускане на трудовия пазар в ЕС е 61.5 години, и то през 2010 г. (в момента вероятно е по-висока). Тоест разликата между България и ЕС по отношение на ефективната възраст на пенсиониране е над пет години. Тази разлика не произтича от заложената в националните закони минимална възраст за пенсиониране, а отразява реалната възраст (средно), на която работещите се оттеглят от трудовия пазар.

Статистиката на НОИ за пенсиите ясно показва откъде идва тази разлика в ущърб на България – тя в много голяма степен се дължи на инвалидните пенсии, отколкото на категорийните работници. Простата причина е много по-голямата масовост на първите спрямо сравнително по-малкия брой на вторите. Средно за трите категории труд възрастта на новите пенсионери през 2013 г. е 61.2 години, като нараства с 0.6 години спрямо 2012 г. (заради законовото вдигане на възрастта и изискуемия стаж през 2013 г., което впоследствие беше замразено). Тоест тук разликата със средното за ЕС към 2010 г. е относително малка.

Трябва да се отчита фактът, че тези 61.2 години са среднопретеглена възраст на новите пенсионери през 2013 г. – в сметката влиза и много по-ниската възраст от 50.5 години за пенсиониращите се по чл. 69 от КСО (военни, полицаи, пожарникари и т.н.). Поради техния относително малък брой сред пенсиониралите се миналата година обаче влиянието им върху средната възраст за пенсиониране е ограничено. За сравнение - средната възраст на некатегорийните работници (т.е. тези, които попадат в чл. 68 от КСО) е била 61.6 години през 2013 г. Всичко дотук показва, че основната причина за ниската ефективна възраст на пенсиониране в България са инвалидните пенсии. Това прави вдигането на законовата възраст нужно и неизбежно, за да се овладее нарастването на дефицита в разходопокривната система. По-сериозната пробойна в системата са т.нар. инвалидни пенсии, с които хората се оттеглят от трудовия пазар години преди да настъпи законовата пенсионна възраст. 

По-дългосрочният и значим въпрос обаче не е как да позакърпим фалиралата разходопокривна система, а как да я заменим с нова, финансово устойчива система. В своя алтернативен бюджет за 2015 г. ИПИ предлага дългосрочни пенсионни реформи още от 2016 г., като се възобнови прехвърлянето на част от задължителната пенсионна вноска в разходопокривната система към втория стълб с лични пенсионни сметки. Всички останали мерки за подобряване на системата биха били временни кръпки върху една все по-прокъсана риза, която отдавна е за изхвърляне.

Къде най-много се топи населението

От сравнително изследване на главния икономист на агенция "Блумбърг" Майкъл Макддоноу

Бившите социалистически страни са изгубили най-много от населението си след настъпилите промени през 1990 г., когато вследствие на падането на комунизма се отвориха границите им  По този показател България заема второто място в света – след островите Кук край Нова Зеландия. Това й отрежда първото място в Европа по загуба на население за изминалите 25 години.

Освен от ниска раждаемост демографската ситуация в страните от бившия източен блок страда и от високото равнище на емиграцията през този период.

Наблюдение

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"След включването на контрабанда, наркотици и проституция българският БВП е намалял".

Георги Ангелов, икономист, във "Фейсбук"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  И аз го видях това, след отчитане на проституция, наркотици и контрабанда българският БВП е намалял спрямо средния за ЕС от 47% до вчера на 45% сега. Причината е, че повечето държави-членки измериха по-висока сива икономика от нас и вдигат средния БВП за ЕС нагроре

 • 3
  teacherphd avatar :-|
  teacherphd

  Пример за манипулиране на данни. Всички по ТВ говорят, че 53% от нуждите на НОИ се покриват от бюджета и 47% от осигурителни вноски. ЛЪЖАТ. Истината е съвсем друга, ако най-големият работодател в България - самата държава - внася осигуровки. А тя за едни категогории свои служители внася само половината (армията например), а за други не внася нищо. Ако внасяше - съотношението нямаше да е 53/47. И още един въпрос - ще я осъдим ли нашата държава, че не внася осигуровки, след като ще се криминализира това деяние?

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  При разглеждане на вариантите за Русия има един момент за който засега няма обяснение: рязкото нар астване на златния резерв на страната. През последните 18 месеца руската държава се състезаваше с Китай и в момента е световен водач в тази категория. Въпросът е каква е стратегията зад този факт?

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Да поясня, Русия водеше в обема на купено злато за 2014 - 133 тона, като общия и златен резерв се изчислява на 1200 тона. САЩ са най-големият собственик, над 8000 тона злато.

 • 6
  tulsa avatar :-|
  тулса

  До коментар [#4] от "daskal1":Има една руска пословица, която може би подсказва нещо:«Я не червонец, чтобы всем нравиться»:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK