Вечерни новини: 17 декември

ГЕРБ и ДПС може да прокарат промените в пенсионния модел; Отново протести в Будапеща; Депутатите приеха новия закон за Сметната палата

   ©  Bernadett Szabo
   ©  Bernadett Szabo

Снимка на деня: Отново протести в Будапеща

Хиляди унгарци отново се събраха във вторник вечерта в столицата Будапеща на протест, свикан от граждански групи. Недоволството е насочено срещу мерките за строги икономии, корупцията и общите икономически трудности, които страната изпитва напоследък. Протестът е поредният от още редица други митинги срещу унгарското правителство, водено от министър-председателя Виктор Орбан, което разгневи унгарците в последните месеци с плановете си да обложи с данък използването на интернет, което намерение по-късно бе оттеглено, както и с честите си спорове и сблъсъци с останалите западни страни по редица въпроси

Със 115 гласа "за", 44 "против" и 11 "въздържали се" парламентът прие на първо четене новия закон за Сметната палата, внесен спешно от управляващите. Той предвижда да се възстанови моделът на управление на одитната институция от първия мандат на ГЕРБ - председател и двама заместници, които трябва да вземат единодушно решенията. Това предполага и избор на ново ръководство на Сметната палата след окончателното приемане на закона. Опозицията от БСП и ДПС обяви, че единствената цел е реваншизъм и политическа чистка, която продължава със законодателството.

10.5 

млн. евро помощ за България одобри Европейският парламент заради щетите от наводненията през 2014 г. На редовната си пленарна сесия европарламентът одобри отпускането на 126.7 млн. евро в помощ на пострадалите от природни бедствия в Европа.

Общо 16.5 млн. лв. са превеждат по бюджета на съдебната власт за покриване на неизпълнението на приходите за 2014 г., реши кабинетът в сряда. Отпускат се и допълнителни 2.588 млн. лв. за държавните и общинските детски градини и училища за подобряване на спортните бази. Още над 204 хил. лв. се възстановяват на Министерството на правосъдието за изплатени обезщетения през четвъртото тримесечие на 2014 г. по сключени споразумения за нарушени права по приключили граждански, административни и наказателни производства. Средства в размер от 50 000 евро се отпускат в подкрепа на усилията на международната общност за ограничаване на разпространението на вируса ебола в Западна Африка. На заседанието са одобрени и още няколко милиона по различни направления. 

Николай Бареков ще трябва да заплати обезщетение от 5 хил. лв. на "Икономедиа" АД за използването на снимки без разрешение и без заплатени авторски права. Това реши Пловдивският окръжен съд в края на дело, което течеше в последните 12 месеца. Казусът е от есента на 2013 г., когато новият политик публикува в блога си www.barekov.com снимка на в. "Капитал" от 27 ноември 1995 г. със заглавието "Борисов се черпи с Пашата и Маргините на купон на СИК". Според Бареков снимките са от "интернет". Същото изображение после се появи на първа страница на в. "Телеграф", както и във в. "Всеки ден". Според двете печатни медии снимките са им предоставени от Бареков. Нито политикът, нито журналистите обаче са уредили авторските права с издателите на в. "Капитал". Николай Бареков така и не се яви на делото и не представи писмени доказателства. 

Новосъздаденото Министерство на туризма ще се помещава в сградата на ул. "Съборна" №1 в София, която доскоро се използваше от закритото вече Министерство на инвестиционното проектиране. Това реши кабинетът, който разгледа доклада за сграда, която да бъде използвана от ведомството на Николина Ангелкова. Преди това в сградата се намираше испанският културен институт "Сервантес", а по-рано - посолството на САЩ. Сградата е собственост на българското дружество "Агенция дипломатически имоти в страната". 

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че военното министерство има възможност да започне утилизацията на 190 614-те противопехотни мини, които са в склад към взривилия се завод "Миджур" в село Горни Лом. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание днес. При експлозията в цеха за утилизация през октомври загинаха 15 души. Че мините са оставени без охрана, стана ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет на 10 декември, когато премиерът Бойко Борисов даде седмица срок на вътрешния и на военния министър да намерят решение на проблема с утилизацията им. По думите на Николай Ненчев процесът ще бъде изключително бавен и вероятно ще продължи около две години. 

Правителството прехвърли на община Русе имотите, съставляващи терена на неработещото летище в село Щръклево, и дяловете си от капитала на "Летище Русе" ЕООД. Със стъпката се създават условия летището да стане общинска собственост, като от пресслужбата на Министерския съвет посочват, че това е желанието на местната общественост. Летището е затворено от години, като от 2007 г. насам са обявявани три процедури за отдаването му на концесия. Те обаче са приключвали без резултат, защото не е имало желаещи, които да подадат оферти.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата