Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Правителството прие стратегията за съдебната реформа; Кабинетът плати лицензите на Мicrosoft; Софийският въздух е замърсен над три пъти над нормата; Ердоган: ЕС да си гледа работата; Талибани убиха 141 души в пакистанско училище; Куба и САЩ възстановяват дипломатическите си отношения

2553 прочитания

© Георги Кожухаров


Граждани протестираха срещу промените в пенсионния модел

Стотици хора се събраха на протест в четвъртък пред Министерския съвет срещу предложените от ГЕРБ промени в пенсионния модел, чрез които средства от частните пенсионни фондове могат да се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ). Идеята предвижда работещите да избират къде да отиват 5% от осигуровките им - по лични сметки в пенсионен фонд или в държавната осигурителна система, откъдето се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. Промяната дойде изненадващо, без дебат с работодателите и коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок.

Протестиращите бяха категорични, че предложението трябва да бъде оттеглено. Гражданското недоволство продължи и в петък, по време на заседанието на парламента, на което се гласуваха спорните текстове. Към исканията тогава се добави и оставката на финансовия министър Владислав Горанов, който е основен инициатор на промените.

Софийският въздух е замърсен над три пъти над нормата  

През последната седмица въздухът в София е замърсен най-малко три пъти над допустимите норми. Това стана ясно от информация, публикувана от Изпълнителната агенция по околна среда. Причините са мъглата, засиленият трафик в студеното време и отоплението на твърдо гориво. Данните са осреднени за 24 часа, като в някои райони на София – в центъра и витошката яка, в определени часове от деня замърсяването с фини прахови частици е било осем пъти над нормата. Тя е не повече от 50 микрограма прахови частици с диаметър под 10 микрона на 1 куб.м въздух, а от измерванията става ясно, че във вечерните часове замърсяването е над 400 микрограма. В последните дни по-високи нива на замърсяване се отчитат и в Перник, Горна Оряховица и Шумен. По данни на Европейската комисия от миналата година въздухът в България е един от най-мръсните в целия Европейски съюз. Високото съдържание на фини прахови частици може да е опасно за деца и за хора с хронични и белодробни заболявания.

Правителството прие стратегията за съдебната реформа 

"Същинската работа за реформа на съдебната система ще бъде в законодателните промени, а вероятно и в конституционните" - това каза министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на правителството в сряда. На него кабинетът прие Стратегията за реформа в съдебната система. Документът беше внесен и в Народното събрание. Иванов уточни, че това е ясен план какво трябва да се случи в сектор "Правосъдие" в следващите 7 години. "Опитали сме се мерките в стратегията да обхванат проблематиката от скандалите през последните години. Такава мярка е разделението на ВСС и реконструкцията на целия управленски модел в съдебната система", каза Иванов. Той посочи, че за някои от мерките ще са необходими промени в конституцията. Като пример за такава промяна посочи въвеждането на възможност за пряка конституционна жалба. Според него за една от основните мерки в стратегията – разделянето на ВСС на две колегии, има различни мнения дали са наложителни промени в основния закон. "Убеждението ми е, че това може да стане само с промени в Закона за съдебната власт", уточни Иванов.

Ветко Арабаджиев купи столичния хотел "Кемпински" за 42 млн. евро

Фотограф: Надежда Чипева

"Кемпински хотел Зографски" вече официално е собственост на компанията "Виктория груп ВМ", контролирана от Ветко Арабаджиев. Придобиването на 92.84% от капитала на "Частно акционерно дружество Зографски" е окончателно приключено и купувачът вече е пълноправен собственик на наличните акции, съобщи адвoкат Стефан Гугушев. Продавачи са наследниците на първия собственик на хотела след приватизацията Иван Зографски. Според информация на "Капитал" цената на сделката е 42 млн. евро, отпуснати от група банки - "Инвестбанк", БАКБ, Общинска банка и неизвестна чужда институция.

Кабинетът плати лицензите на Мicrosoft 

На 10 декември правителството е решило да одобри плащане на 23.3 млн. лв. за софтуерно подсигуряване на продуктите на Microsoft за нуждите на държавната администрация. Точката не беше включена в предварителния дневен ред на заседанието и после не беше съобщено за приемането й. Плащането е последният транш от обществената поръчка за доставка на софтуер от 2012 г. Тогава правителството избра най-скъпата оферта от 57.99 млн. лв. Победител в обществената поръчка стана обединението "Про ком", в което влизат фирмите "Прокон", "Контракс" и абонираното дружество за подобен тип търгове "ЦАПК прогрес", което доставя софтуер на държавната администрация от 2002 г. насам.

София отписа 30 млн. лв. транспортни задължения 

Столичният общински съвет се опитва по изкуствен начин да подобри финансовото състояние на задлъжнялата компания "Център за градска мобилност" (ЦГМ), която управлява транспорта в София. Съветниците решиха текущи задължения от 6.5 млн. лв. на ЦГМ към общинските дружества "Столичен електротранспорт" и "Автотранспорт" да се прехвърлят към Общинска банка. Със същото решение бяха отписани стари дългове на ЦГМ към двете дружества и към "Метрополитен" за близо 30 млн. лв. Общите дългове на дружеството са 100 млн. лв. До цесията се стигна, след като от година София не успява да изтегли заем от 81 млн. лв., с които да стабилизира затъналия градски транспорт.

Чужди инвеститори ще придобият "Ти Би Ай кредит" 

Небанковата финансова институция "Ти Би Ай кредит" скоро може да има нов собственик. Това става ясно от подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведомление за предстояща концентрация. Купувач на компанията е регистрираното преди около месец в София "Транзакт Юръп холдингс", което е собственост на пет чужди физически лица. Цената на сделката не се съобщава, като освен от КЗК тя трябва да бъде одобрена и от БНБ. След приключването й компанията няма да работи под бранда "Ти Би Ай". Дружеството е част от групата на холандско-израелския холдинг "Кардан".

"Нет инфо" подаде жалба срещу Google и YouTube 

Фотограф: Велко Ангелов

В Комисията за защита на конкуренцията е внесена жалба за нелоялна конкуренция от "Нет инфо" и "Ви бокс" срещу интернет гиганта Google и сайтът YouTube. Причина за казуса е последната предизборна кампания в България и начина, по който са били излъчвани клипове на партии в нея. Според Христо Христов (на снимката), изпълнителен директор на "Нет инфо", всички български медии са длъжни да са напълно прозрачни с предизборната реклама, докато тарифите за клиповете в YouTube са неясни.

"Макс телеком" и "Близу" ще предлагат взаимно услугите си 

Договор "Макс телеком" (който оперира под търговската марка "Макс") сключи договор с "Близу" за взаимно предоставяне на услуги на едро. Според споразумението "Близу" ще може да продава услугите на "Макс телеком" и обратното. "Близу" е силен с телевизионната си доставка, "Макс телеком" има мрежа за мобилни услуги от четвърто поколение. Тоест първата компания ще може да предложи на клиентите си допълнително мобилен интернет в доста зони на страната, а втората - платен тв сигнал и фиксиран телефон. И двата оператора ще могат да излязат с пакетни оферти. Това е първият договор от този тип в България.

Талибани убиха 141 души в пакистанско училище

Пакистански талибани завзеха училище в Пешавар и убиха 141 души, предимно деца, преди да бъдат ликвидирани от силите за сигурност. Във вторник седем талибани, облечени във военни униформи, нахлули в училището, което се управлява от армията и където учат деца както на военни, така и на цивилни. Те поеха отговорност за нападението и заявиха, че то е акт на отмъщение за военните операции на правителството, при които са убити стотици бунтовници. Ден по-късно пакистанският премиер Наваз Шариф вдигна мораториума върху смъртното наказание. САЩ осъдиха атентата и повторно заявиха подкрепата си за пакистанските власти в усилията им за борба срещу екстремизма. В последвала наземна операция и въздушни удари близо до границата с Афганистан пакистанската армия е ликвидирала 57 талибани. От началото на мащабната кампания срещу екстремистите, започнала през юни, след като талибани атакуваха летището в Карачи и оставиха 38 жертви, са убити над 1700 бунтовници.

Ердоган: ЕС да си гледа работата

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди ЕС, че няма право да дава "урок по демокрация" на Анкара и по повод масовите арести на журналисти от влиятелни местни медии. Преди дни полицията арестува в офисите им директори, журналисти и продуценти от телевизия "Саманиолу" и в. "Заман". Общо 31 души бяха обвинени в "създаване на терористична група". И двете медии са близки до живеещия в доброволно изгнание в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Разривът между Гюлен и Ердоган доведе преди година до най-шумното антикорупционно разследване от десетилетия. Сред 53-мата замесени са синовете на трима бивши министри и един от синовете на президента. Във вторник разследването бе прекратено. Според Ердоган то е част от заговор на "държавата в сянка" на Гюлен за извършване на преврат. На притесненията на ЕС от атаката срещу журналисти Ердоган отвърна: "Не ни притеснява какво ще си помисли Брюксел, нито дали ще ни приеме за членове или не. Запазете съветите за себе си."

Куба и САЩ възстановяват дипломатическите си отношения 

Източник: Reuters

След над половин век замразяване и 18 месеца тайни преговори САЩ и Куба обявиха, че възстановяват дипломатическите си отношения, а Белият дом обяви, че ще се стреми към снемане на икономическото ембарго над Острова на свободата. Президентите Барак Обама и Раул Кастро съобщиха новината едновременно в телевизионни обръщения в сряда. Обама уточни, че пробивът е станал възможен благодарение на освобождаването на американеца Алън Грос. Той влезе в кубински затвор през 2009 г., след като Хавана го обвини, че е агент на ЦРУ. В замяна на Грос и още един затворник САЩ пуснаха трима кубински агенти. Вашингтон смекчава санкциите срещу Хавана, като това включва учетворяване до 2000 долара на сумата, която кубински имигранти могат да пратят еднократно от САЩ у дома, откриване на посолства в двете столици и други мерки. За да станат те факт, е нужно одобрение от Конгреса, който от януари ще бъде изцяло под контрола на републиканците.

Сделки и проекти  на седмицата

Столичната община обяви конкурс за отдаване под наем на езерото "Ариана". Началната наемна цена е 8480 лв. на месец, става ясно от доклад на зам.-кмета по правните въпроси Юлия Ненкова. Езерото "Ариана" и прилежащите площи заемат 8200 кв.м в Борисовата градина. Реално наемът е 12 хиляди лева, но поддръжката на езерото и околното пространство струват над 4000 лв. месечно.

"Булгаргаз" ще вземе краткосрочен заем от 7 млн. лв. от "Д лизинг". Финансовата компания е 100% собственост на "Търговска банка Д" и е учредена през лятото на 2014 г., става ясно от справка в Търговския регистър. "Търговска банка Д" беше и единствената, която кандидатства за една от обявените позиции в обществена поръчка на Мини "Марица-изток" на стойност 3.9 млн. лв. Заемът от 7 млн. лв. е с годишна лихва от 5%.

Холандската компания Philips ще купи базираната в САЩ Volcano Corp за 1.2 млрд. долара, съобщи Reuters. Това ще е най-голямото придобиване на производител на медицинска апаратура за холандската компания през последните 7 години. По този начин Philips ще се стреми да увеличи приходите и продажбите си в условията на все по-застаряващо население.

Унгарската централна банка ще поеме контрола на работещата на загуба MKB Bank, ще я преструктурира и ще осигури ликвидност на институцията, за да може да изпълнява своите операции. Унгария купи губещата банка през юли за 55 млн. евро от германската Bayerische Landesbank, която се съгласи да опрости 270 млн. евро дългове на MKB.

Граждани протестираха срещу промените в пенсионния модел

Стотици хора се събраха на протест в четвъртък пред Министерския съвет срещу предложените от ГЕРБ промени в пенсионния модел, чрез които средства от частните пенсионни фондове могат да се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ). Идеята предвижда работещите да избират къде да отиват 5% от осигуровките им - по лични сметки в пенсионен фонд или в държавната осигурителна система, откъдето се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. Промяната дойде изненадващо, без дебат с работодателите и коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK