Вечерни новини: 4 януари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 4 януари

Изгорелият ферибот е на оглед в Италия<br /><br />Фериботът "Норман Атлантик", който се запали на 28 декември, като в пожара загинаха поне 13 души, беше изтеглен до италианското пристанище Бриндизи пет дни след като бяха евакуирани и последните пасажери.

Вечерни новини: 4 януари

Допълнителни средства в размер на 5 млн. лева ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на здравеопазването; Кораб, натоварен с тръби за газопровода "Южен поток", е заседнал край Бургас; Данъчните декларации тази година ще са по-кратки

5879 прочитания

Изгорелият ферибот е на оглед в Италия<br /><br />Фериботът "Норман Атлантик", който се запали на 28 декември, като в пожара загинаха поне 13 души, беше изтеглен до италианското пристанище Бриндизи пет дни след като бяха евакуирани и последните пасажери.

© Ciro De Luca


50.2 

млн. лв. за обезпечаване на недостиг по дължима корекция за 2014 г. по вноската на България в общия бюджет на ЕС е одобрило правителството в последните дни на годината. Постановленията са приети неприсъствено. Корекциите по вноските към ЕС се изчисляват на база на ДДС и БНД. Съответно сумата, която трябва да бъде заплатена от България, е 69 758 182 лв. 

1.1

пункта е спадът на общия показател на бизнес климата през декември 2014 г. сочат анкетите на НСИ. Така се затвърждава тенденцията на спад от юни 2014 г. насам. Резултатът е повлиян главно от негативните оценки в строителството и търговията на дребно, докато в индустриалните компании и в сферата на услугите се очаква подобрение.

Допълнителни средства в размер на 5 млн. лева ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2014 г.  Това е решил кабинетът в последните дни на 2014 година, като постановленията са приети неприсъствено. Със средствата частично ще се възстановят на Националната здравноосигурителна каса сумите, които е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 01.01.2014 г.- 01.04.2014 г. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г. 

Българската търговско-промишлена палата напомня, че издава сертификати за форсмажор на български търговци за освобождаване от отговорност за неизпълнение или забавено изпълнение на търговски договор вследствие възникнала "непреодолима сила" (форсмажор) като природни бедствия, блокади, пожар, производствени аварии, войни, правителствени забрани, стачки и др. Под форсмажор се разбира обстоятелство/събитие от извънреден характер, което е възникнало след сключване на договора, не е могло да бъде предвидено и не зависи от волята на страните. 

ТЕЦ "Варна" преустанови работа от началото на годината. В средата на декември ЧЕЗ, която е собственик на централата, предупреди, че тя няма възможност да работи през зимата на 2015 г. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 г. в случай на газова криза от ЕК не беше получен отговор за разрешителните за работа на самата централа. ТЕЦ "Варна" трябва да спре работа, защото не отговаря на европейските екоизисквания. До края на октомври представители на дружеството - собственик ЧЕЗ и на БЕХ, преговаряха по различни варианти, между които изкупуване от държавата или отдаване под наем, но до решение така и не се стигна. Поетапно след 1 януари ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ "Варна". 

Кораб, натоварен с тръби за газопровода "Южен поток", е заседнал в плитчина при маневриране в пристанище Бургас в събота. Директорът на "Морска администрации" - Бургас, Станимир Николов уточнява, че няма пострадали при инцидента, няма опасност от замърсяване. С помощта на буксир корабът е издърпан в дълбоки води.  Това е третото идване на този морски съд в България. Само преди 40 дни със същия кораб е била транспортирана поредната пратка тръби за "Южен поток". Няма яснота защо, при положение че проектът "Южен поток" е спрян в българския си участък, в Бургас продължават да пристигат тръби за неговата реализация. 

Данъчните декларации, които гражданите ще подават тази година, ще са по-кратки. Освен това ще могат да се изпращат в Националната агенция по приходите и през интернет, без да е нужен електронен подпис. Придобитите коли или имоти вече няма да се декларират в общината за начисляването на данък. Вече няма да се попълват данни за работодателя, когато се посочва информацията за постъпленията от трудов договор. Причината е, че тези данни вече са налични в НАП. Това обаче не важи при попълването на приложенията за доходи от хонорари и други възнаграждения, различни от трудовите. Това са част от промените при декларирането и плащането на данъци през 2015 г. Промени в ставките на основните плащания към държавата няма.

Захарин Пенов
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Директорът на Гранична полиция Захарин Пенов подаде оставка заради инцидента с обърналия се камион с гранични служители, при който загина един служител в края на годината. Пенов беше назначен за директор на Гранична полиция в началото на първия мандат на ГЕРБ. Вътрешният министър Веселин Вучков е решил да я приеме, но заяви, че оценява високо работата на Пенов. 

Николай Чирпанлиев
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от поста в последните дни на 2014 г. Временно изпълняващ длъжността ще е заместникът му Васил Върбанов.  Чирпанлиев оглави ключовата институция през октомври 2013 г. по време на пика на бежанската вълна. Неколкократно той имаше некоректни изказвания, в които сравняваше бежанците с хуни и обвини правозащитната организация "Амнести интернешънъл" в лъжи. В правителственото съобщение, от което става ясно, че решението е взето неприсъствено, не са посочени мотиви, заради които Чирпанлиев се разделя с поста си. 

Депутатите Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров напускат партия "България без цензура" и постовете в нея, но остават в парламентарната група "Български демократичен център", съобщи пресцентърът на групата. Четиримата си тръгват от ББЦ доброволно. В декларация те посочват, че напускат партията, защото като нейни членове нямат възможност да изпълнят ангажимента си към избирателите. Остават в групата обаче, защото "в групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа", казва Христо Тодоров.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша представители на адвокатурата във връзка с проблемите на случайното разпределение на делата, съобщи "Правен свят". За 8 януари е насрочено извънредното заседание, на което трябва отново да бъдат обсъдени отново проблемите, както и второто писмо на съдии от Софийския градски съд, с което те настояват ВСС да вземе отношение във връзка с исканията им. Представители на адвокатурата са изпратили две писма до съдебния съвет във връзка със случайното разпределение. Преди две седмици Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, в която настоява съветът да предприеме незабавни действия за преустановяване на порочните практики и за гарантиране на безусловното прилагане на принципа на случайно разпределение на делата.

Австрийският концерн  EVN сменя регионалния си мениджър за България от 1 януари. На мястото на Йорг Золфелнер, който приключи петгодишния си мандат, застъпва австриецът Робърт Дик. Золфелнер ще продължи работата си за концерна на ръководна позиция в Австрия в сферата на продажбите на електрическа енергия и природен газ.  Дик има повече от осем години управленски опит в EVN AG. От октомври 2007 г. досега той ръководи дейността контролинг за целия концерн, а между април 2011 г. и март 2013 г. е ръководил и дейносттa счетоводство. Робърт Дик е завършил бизнес администрация в университета в Линц, Австрия, където е защитил и докторска степен.

Филип Златанов
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Три и половина години лишаване от свобода за бившия председател на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси Филип Златанов бяха потвърдени от второинстанционния Софийски апелативен съд на 23 декември. Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. Тричленен състав на Софийския апелативен съд (Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев) признава за виновен Златанов, потвърждава  размера на наказанието и го лишава от право да заема изборна и ръководна длъжност 5 години. Златанов бе признат за виновен за това, че не е изпълнил служебните си задължения, а с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда, като  от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за същата комисия.

Заради неизплатени дългове Агенцията за приходите в Ямбол продаде на търг с тайно наддаване бивша резиденция на Тодор Живков в местността Бакаджик, съобщи БТА.  Ямболска фирма е платила 260 640 лева за почивния комплекс, известен като Дом за отдих, при първоначална цена от 253 200 лв.  Върху 1510 кв.м  застроена площ са разположени три луксозни апартамента, три работни кабинета, физкултурен салон, басейн, столова, шестнадесет спални, кътове за отдих и развлечения, фоайета, както и две противоракетни укрития. 

Марио Драги
Източник: Reuters

Лихвите в еврозоната още дълго време ще останат ниски, посочи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в интервю за германския в. "Ханделсблат". Драги призова ръководителите на европейските правителства да приложат ефективни структурни реформи. "Тройната комбинация от недостатъчни реформи, бюрокрация и данъчна тежест пречи на възстановяването на Европа. Ако не решим този проблем, растежът ни ще остане слаб", предупреди той, подчертавайки, че данъчната тежест в Европа е най-голямата в света.

Фериботът "Норман Атлантик", който се запали на 28 декември, като в пожара загинаха поне 13 души, беше изтеглен до италианското пристанище Бриндизи пет дни след като бяха евакуирани и последните пасажери. Там ще му бъде направен подробен оглед. Фериботът е превозвал 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки коли. Построеният през 2009 година "Норман Атлантик" пътуваше от гръцкото пристанище Патрас за италианското Анкона. На борда имаше и седем българи. Всички те бяха успешно евакуирани. Италианските власти започнаха разследване както за причините за инцидента, така и на действията при евакуацията на пасажерите, разследват се още и членове на екипажа, капитанът на кораба, директорът на корабостроителницата и двама представители на гръцката компания "Анек", която е наела ферибота.

Постоянният представител на Русия за връзки с ЕС призова Брюксел да започне "колкото може по-скоро" преговори с току-що родения Евразийски икономически съюз (ЕИС). Пред електронното издание EUobserver Владимир Чижов каза, че санкциите на ЕС срещу Русия заради ролята ѝ в украинската криза "не са пречка". В структурата на ЕИС има Евразийска икономическа комисия - еквивалент на Европейския съвет, в която решенията се взимат единодушно. В следващите 10 години би трябвало в Минск да се появи Съд на ЕИС, финансов регулатор в Астана и представителства на Евразийската комисия в столиците на петте (след включването и на Киргизстан през лятото на 2015 г.) страни. ЕИС има за цел да изгради общ пазар за строителство, търговия и туризъм, свободно придвижване на хора, капитали, стоки и услуги, като разширяването на принципите му върху 40 икономически сектора ще трае близо десетилетие.

Графика на деня
Автор: Капитал Daily

50.2 

млн. лв. за обезпечаване на недостиг по дължима корекция за 2014 г. по вноската на България в общия бюджет на ЕС е одобрило правителството в последните дни на годината. Постановленията са приети неприсъствено. Корекциите по вноските към ЕС се изчисляват на база на ДДС и БНД. Съответно сумата, която трябва да бъде заплатена от България, е 69 758 182 лв. 

1.1

пункта е спадът на общия показател на бизнес климата през декември 2014 г. сочат анкетите на НСИ. Така се затвърждава тенденцията на спад от юни 2014 г. насам. Резултатът е повлиян главно от негативните оценки в строителството и търговията на дребно, докато в индустриалните компании и в сферата на услугите се очаква подобрение.

Допълнителни средства в размер на 5 млн. лева ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2014 г.  Това е решил кабинетът в последните дни на 2014 година, като постановленията са приети неприсъствено. Със средствата частично ще се възстановят на Националната здравноосигурителна каса сумите, които е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 01.01.2014 г.- 01.04.2014 г. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Накрая ще платим едни тръби за ЮП, на двойна и тройна цена, благодарение на великите кадри на столетницата, дето подписваха всичко, което им се праща от Москва.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#1] от "today ;)":

  Няма да коментирам минали грешки и тъпотии на предишното правителство, да погледнем днешния статус на проекта. Та нали Меркел инструктира Б. Борисов да възобнови разговорите с Газпром и не допусне газов хъб в Турция. т.е. излизане на ЮП от Евроструктурите? Телефонни разговори с е водеха от това правителство, без оповестяване на позиции. Дали пък нещата не са тръгнали за възобновяване на проекта и промяна на "твърдото нье" на Путин под натиска на икономическите проблеми?

 • 3
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Това са пълни щуротии. Турция и да направи хъб, нали тоя газ трябва да отива нанякъде, при купувачите. Или от хъба ще го завъртят по някоя южна тръба, и ще го засилят към Азербайджан и Катар :-)
  Газпром като толкова иска да си беше построил тръба до входа на Европа, и от там вече европейските фирми да строят и да ползват по европейските правила. Но при всички положения просто да налеят едни големи пари да построят едни дебели тръби на завишени цени от Русия до Турция и да им ползват 20% от капацитета е финансово безумие, и е в полза само и единствено на строителите, които със сигурност са от близкото обкръжение на Путлер. От Турция тръбата трябва да тръгне към Европа и пак да отговаря на европейските правила. Това е положението. Само че ЕС има много по-голям интерес да си пусне тръба до Израел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK