Вечерни новини: 5 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 5 февруари

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и в България

Вечерни новини: 5 февруари

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и в България; Училищната реформа беше одобрена на първо четене; Владимир Путин свика всички руски запасняци на военни сборове; Антисемитските инциденти във Великобритания са достигнали рекордно ниво през 2014 г.

3522 прочитания

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и в България

© Reuters


НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и в България

Новият команден център на НАТО в България ще работи за изпълнение на всички планиращи и координиращи действия за осигуряване на колективната отбрана, ако която и да е страна - членка на НАТО, бъде нападната. Той ще е един от шестте, които ще заработят през 2016 г. в Източна Европа - в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Те са една от мерките, с които алиансът ще увеличи присъствието си в региона. Центровете ще са изцяло с отбранителна цел и в отговор на руските действия. В българския център ще работят 50 души, половината от които българи, а България ще поеме разходите за центъраМинистерството на отбраната вече работи върху изменения на законодателството, които ще позволят това. Освен това България ще осигурява инфраструктура, логистична поддръжка и охрана на центровете за командване и управление. В четвъртък тази и други мерки бяха обсъдени от министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, на заседание в Брюксел.

Число

73 млн. лв. от държавния бюджет са предвидени за дейностите в Националния план за действие по заетостта, който беше представен в социалното министерство в четвъртък. Една от мерките в него предвижда трайно безработни да бъдат наемани от общините в дейностите по отстраняване на щетите от наводнения и други бедствия през тази година. 

Поради липса на консумативи КАТ е спрял издаването на електронни фишове за нарушения по пътищата след заснемане от камерите. Информацията за затрудненията на Пътна полиция е публикувана в доклада за заседание на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, проведено на 20 януари. От влизането в сила на тази дейност - 1 октомври 2014 г., са заснети 6112 нарушители, а са издадени електронни фишове на едва около 20% от тях. Заради проблема МВР не е могло да събере глоби в размер на общо 150 хил. лв. 

Училищната реформа на ГЕРБ беше одобрена на първо четене от депутатите в четвъртък, като събра широка парламентарна подкрепа. Против гласуваха БСП и "Атака", от ДПС се въздържаха, а останалите я подкрепиха. Дебатите около проектозакона за училищното и предучилищното образование, който отново трябва да извърви целия законодателен път, разпали старите спорове между ГЕРБ, БСП и ДПС, започнали още при първото управление на ГЕРБ, чиято предсрочна оставка стана причина проектът да остане неприет. Сега почти същият проект, но с малки изменения, отново е на дневен ред и отново обект на спорове станаха старите теми за учебниците и за държавната субсидия за децата в частните училища и градини. Наред с това се заформиха и нови дискусионни въпроси, като например темата за домашното образование. ГЕРБ се съобразиха с настойчивите предложения на родители да се предвидят повече форми за домашно обучение и впоследствие валидиране на получените знания. БСП обаче са против и смятат, че това ще направи децата асоциални.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Министърът на правосъдието Христо Иванов е внесъл във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова за допуснати от нея дисциплинарни нарушения. Искането се позовава на текст от Закона за съдебната власт. В него се посочва, че може да се наложи дисциплинарно наказание на съдия в случай на действие или бездействие, което неоправдано забавя производството, за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, за действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт, за неизпълнение на други служебни задължения. На ВСС се предлага след проверка и оценка на изложените факти и констатации да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание.  Предложението е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела. Едно от тях е това за френската компания "Белведере".

Създаването на временна анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях, поискаха официално депутати от БСП, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. Инициативата е на групата на "БСП лява България", но е подкрепена и от депутати от останалите три формации. Те предлагат комисията да се състои от осем души - по един представител на всяка парламентарна група. Идеята за специална комисия, която да проучва работата на фондовете, беше лансирана още през миналата седмица от левицата. От ГЕРБ обаче се възпротивиха с мотива, че проблемът се обсъжда от бюджетната комисия.

Ботевградският районен съд осъди в четвъртък на една година и четири месеца затвор 25-годишния Емил Иванов от Вършец, който нападна в края на ноември лекар от Спешна помощ, предизвиквайки гневната реакция на здравния министър Петър Москов. Магистратите признаха за виновен подсъдимия за това, че е причинил телесна повреда на д-р Ирена Маринова от спешния център в Ботевград. Тя се беше отзовала на сигнал за бременна жена с болки. Подсъдимият не оспори фактите по делото и се призна за виновен, съобщи в четвъртък БНТ.

Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Светият синод на Българската православна църква проучва възможностите да участва със свои сгради в партньорство с общините за финансиране по европейски проекти.  Великотърновският митрополит Григорий и представители на синода са разговаряли с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и заместника й по европейските фондове Деница Николова, съобщиха от пресцентъра на православната църква. Основна тема на разговора били възможностите за кандидатстване от страна на църквата по оперативната програма за регионално развитие и програмите за трансгранично сътрудничество. Обсъдени били и вариантите БПЦ да участва със свои сгради в партньорство с общините с проектни предложения по схема "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие".

Тридесет деца чакат повече от година за жизненоважна операция заради забавени разплащания между Военномедицинска академия (ВМА) в София и специализирани доставчици на медицински консумативи, съобщи bTV. След поставянето на слухови импланти (кохлеарна имплантация) децата могат да чуват и да живеят съвсем пълноценен начин на живот. НЗОК поема разходите за имплантите. Нужните суми се превеждат на ВМА, която се разплаща с дистрибуторите. По информация на bTV от 2008 г. насам ВМА бави разплащането към доставчиците, въпреки че касата превежда парите в срок. Заради забавените плащания дистрибуторите заплашват да прекратят доставките на импланти или да ги намалят до минимум.

Няма риск за зърнената реколта след наводненията, нито за пролетната сеитба, каза министърът на земеделието Десислава Танева при посещението си на борсата за семена и посадъчен материал в Добрич. Министър Танева увери, че стопаните, чиито площи са пропаднали от разливите през последните дни, ще бъдат обезщетени и вече е създадена организация за обследване на посевите. Тя призова земеделските производители да застраховат обработваемите площи.

Източник: Reuters

Давутоглу: Президентска република няма да доведе до диктатура в Турция 

Турският премиер Ахмет Давутоглу отхвърли твърденията на опозицията, че президентска система ще доведе до диктатура в Турция, съобщи вестник "Хюриет", цитиран от БТА. Давутоглу увери, че нито той, нито президентът Реджеп Ердоган искат да държат цялата власт в страната. "Има аргумент, че президентска система ще създаде авторитаризъм. Какво е вашето доказателство за това? Онези, които имат известни познания за политика и политически науки, знаят, че демокрация се прилага и при президентска, и при парламентарна система", е изтъкнал Давутоглу.

Владимир Путин свика всички руски запасняци на военни сборове

Руският президент Владимир Путин подписа указ за свикване на военни сборове през 2015 г. на всички запасняци, предава агенция ТАСС, позовавайки се на документ, публикуван в официален правителствен портал. "През 2015 г. всички граждани на Руската федерация, които са част от запаса, се свикват на военни сборове за период до два месеца във въоръжените сили на Руската федерация, във вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи, в органите на държавната охрана и органите на Федералната служба по безопасност", се казва в указа. Срокът на военните сборове ще бъде съгласуван с местните власти, като това няма да важи за продължителността на проверочните сборове, които ще бъдат определени от Министерството на отбраната. Главната задача на ученията е "усъвършенстването на навиците на запасняците в професионалните знания и военното майсторство", съобщава военното министерство. 

Антисемитските инциденти във Великобритания са достигнали рекордно ниво през 2014 г.

Броят на антисемитските прояви във Великобритания е достигнал рекордно високи нива през 2014 г. - станал е над двойно по-голям в сравнение с предишната година, съобщи Reuters. Данните са на еврейски общностен съвет - Community Security Trust, който съветва евреите във Великобритания. През 2014 г. е имало 1168 антисемитски инцидента, което е с 25% повече в сравнение с другата рекордна година – 2009. Министърът на вътрешните работи Тереза Мей заяви, че данните са много обезпокоителни. Освен това нарастват опасенията за сигурността сред мнозинството от 260 000 евреи в Обединеното кралство, особено след нападенията в Париж, едно от които беше в магазин за еврейски хранителни продукти. Според проучването около една четвърт от евреите във Великобритания са обмисляли да напуснат страната през последните две години, тъй като усещали, че нямат дългосрочно бъдеще в Европа. Полицията е увеличила патрулите около синагоги и други места, където се събират евреи.

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и в България

Новият команден център на НАТО в България ще работи за изпълнение на всички планиращи и координиращи действия за осигуряване на колективната отбрана, ако която и да е страна - членка на НАТО, бъде нападната. Той ще е един от шестте, които ще заработят през 2016 г. в Източна Европа - в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Те са една от мерките, с които алиансът ще увеличи присъствието си в региона. Центровете ще са изцяло с отбранителна цел и в отговор на руските действия. В българския център ще работят 50 души, половината от които българи, а България ще поеме разходите за центъраМинистерството на отбраната вече работи върху изменения на законодателството, които ще позволят това. Освен това България ще осигурява инфраструктура, логистична поддръжка и охрана на центровете за командване и управление. В четвъртък тази и други мерки бяха обсъдени от министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, на заседание в Брюксел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK