Вечерни новини: 12 февруари

Венелин Рачев оглави "Авиоотряд 28"; Главният прокурор обяви, че ще има обвинения за случая "Червеи"; Депутати предлагат забрана на износа на необработена дървесина;

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

4.9% е ръстът на средната брутна заплата в обществения сектор през последеното тримесечие на 2014 г. на годишна база, докато в частния сектор за същия период тя е нараснала само с 1.4, показват предварителни данни на НСИ.

За основата на изграждането на газов хъб на територията на България ще се използват добре развитата газопреносна инфраструктура на страната, бъдещите интерконектори с Гърция, Сърбия, Турция и Румъния, както и разширението на капацитета на съхранение на природен газ. Това е заявила енергийният министър Теменужка Петкова по време на първото заседание на консултативния съвет за изпълнението на Южния газов коридор, което се провежда в Азербайджан. 

Новият изпълнителен директор на "Авиоотряд 28" е Венелин Рачев, досегашен главен инженер, предаде БНР. Смяната се наложи, след като предишният шеф на звеното, което извършва правителствените полети, Тодор Бояджиев подаде оставка в сряда. На брифинг за аварията със самолета, превозващ премиера Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че поводът за оставката на Бояджиев е несъгласие с финансирането на авиоотряда. Бояджиев замени на поста Пенчо Пенчев, който подаде оставка юни 2013 г. след скандала с разкритията, че правителственият самолет е правил и "търговски полети" с футболисти, певци и др. при предишния кабинет на ГЕРБ. 

Държавата да спре да третира автомобилите като имущество, като за по-скъпите се плаща по-голям данък, а да се въведат ставки, съобразени с вредните емисии, призова на пресконференция председателят на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев. Той поясни, че подходът колкото повече цапа една кола, толкова повече плаща собственикът й, е приет в повечето европейски страни. Желев все пак припомни, че има известен напредък, като от миналата година превозните средства, отговарящи на еконормите Евро 5 и Евро 6, ползват данъчни облекчения. Ефектът обаче не е голям заради символичните отстъпки. 

В срок до 31 май ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконектора България – Гърция. За това се договорили министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис на среща по време на консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор в Баку. В бюджета за тази година е заложена държавна гаранция за 80 млн. евро с цел да се ускори изграждането на тръбата. Вече е направена екооценка на проекта, във финална фаза е и приемането на подробен устройствен план за него.

ГЕРБ и Патриотичният фронт се обявиха за налагането на тримесечна забрана върху износа на необработена дървесина, а според РБ мораториумът трябва остане в сила, докато не се приемат мерки срещу незаконната сеч и те да дадат траен ефект. И трите партии от управляващата коалиция заявиха в четвъртък, че внасят в парламента предложения за поправки в Закона за горите, с които да се наложи ограничението за износа на необработена дървесина. Депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Цветомир Михов обясниха пред журналисти, че идеята е през трите месеца да се направят законодателни промени, които да доведат до намаляване на незаконната сеч.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bvanetza avatar :-P
  Borislav Valkov
  • + 2

  Кой иска да се хванем на бас, че Цацаров няма да вкара нито един червояд в затвора?

  Нередност?
Нов коментар