Какво се случи през седмицата

ЕС създава енергиен съюз, Орбан изгуби супермнозинството в парламента, Магистрала "Марица" беше оскъпена с 43 млн. лв.

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

ГДБОП и Дирекция "Национална полиция" с нови директори

Две от главните дирекции на МВР имат нови началници от вторник. По заповед на вътрешния министър Веселин Вучков новият директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" става Ивайло Спиридонов, а Христо Терзийски ще ръководи "Национална полиция". Спиридонов досега е заемал позицията на зам.-директор на "Криминална полиция", а Терзийски е бил на същата позиция в СДВР. Рокадите се случват в момент, в който промените по новия закона на МВР влизат в сила и практически трансформират структурата на министерството. Съставът на ГДБОП престава да бъде част от ДАНС и се присъединява към МВР. Пред БТА Вучков коментира, че заради промените Спиридонов е назначен на поста за период от една година, за да докаже, че може да изгради своя екип. Според министъра новата правна рамка изисква промяна на процедурите по назначаване на председател на ДАНС, ДАТО и на главен секретар на МВР. Той също настоя за разсекретяването на операция "Червей".

Посолството на САЩ ще проследи проверката срещу "Протестна мрежа"

Посолството на САЩ в България показа по дипломатичен начин, че следи с особен интерес действията на прокуратурата по повод проверките на активисти на "Протестна мрежа" и медии, финансирани с грантове от фондация "Америка за България". "Фондацията е независима организация. Дейностите й, свързани с предоставяне на грантове, са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията", се казва в разпространено в социалните мрежи изявление на посолството в четвъртък. Ден преди това стана известно, че СГП е възложила на НАП да направи пълни данъчни проверки на четирима активисти на "Протестна мрежа", подписали сигнала срещу депутата Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и Николай Бареков. Това са Антоанета Цонева, Асен Генов, Константин Павлов и Николай Стайков. По сигнала на "Протестна мрежа" действията се съсредоточиха върху Цветан Василев, а прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски. По странно "съвпадение" данъчните проверки на четиримата активисти са разпоредени от прокурор Боряна Бецова, която отказа да образува разследване срещу Пеевски. Бецова е и прокурорът по досъдебното производство срещу бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров.

Горанов отказа средства за по-високи заплати на магистартите

Министърът на финансите Владислав Горанов отказа да отпусне допълнителни средства за увеличение на заплатите в съдебната система. Той присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, за да изслуша мотивите за искането на магистратите заплатите им да се увеличат с около 12%. Един от аргументите на ВСС беше, че възнагражденията на магистратите не са актуализирани от три години, а това е заложено в закона. През 2012 г. заплатите бяха актуализирани със 7%. Според председателя на комисията по администрация на ВСС Димитър Узунов за увеличението са необходими допълнителни 24 млн. лв. към бюджета на съдебната власт. "Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът", каза Горанов пред ВСС. Министърът на правосъдието Христо Иванов обясни, че все пак ще се търсят механизми за увеличението на заплатите. Те могат да дойдат от промени в наредбата за съдебните такси. Тяхното увеличение би помогнало на съдебната власт да увеличи бюджета си.

ЕС създава енергиен съюз

Европейската комисия представи в сряда стратегия за енергиен съюз. Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович обяви 25 февруари за рождена дата на проекта. Предстоят години на съгласуване на позициите на националните правителства и убеждаване на европарламента. Идеите трябва да залегнат като поправки в няколко европейски законодателни акта и ще станат реалност след изтичането на дългосрочни договори, особено този с "Газпром", който е до 2030 г. Занапред двустранните енергийни договори на страните членки с трети държави ще бъдат предварително съобразявани със становищата на ЕК. Ще се разработи стратегия за терминали за втечнен природен газ.

Орбан изгуби супермнозинството в парламента

Премиерът Виктор Орбан изгуби мнозинството си от две трети в 199-местния унгарски парламент. Това стана след частични избори в град Веспрем миналия уикенд. Мястото бе овакантено след номинирането на титуляра Тибор Наврачич за еврокомисар. Изненадващо вота спечели независимият Жолтан Кеш. Подкрепяният от левицата учител взе 42.66% от гласовете и победи кандидата на ФИДЕС Лайош Немеди.

Франция получи отсрочка за дефицита си

Европейската комисия препоръча Франция да получи още две години отсрочка, за да намали бюджетния си дефицит до ниво под определения лимит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е третото поредно облекчение за Париж. Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че очакваният за тази година дефицит на Франция е 4.1% от БВП на страната. Домбровскис заплаши със строг контрол, ако Франция не разреши проблема до 2017 г. ЕС има правомощие да санкционира членки за подобни провинения, но досега не го е правил за държави от еврозоната. Италия и Белгия също са под засилено наблюдение от Брюксел заради прекомерните им дългове.

Украйна започна изтегляне на тежкото въоръжение

Украинската армия започна изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия на боевете с проруските сепаратисти в източната част на страната, заяви министерството на отбраната в Киев. Това бе ключово условие и за двете страни в конфликта по силата на споразумението за прекратяване на огъня от Минск. Министерството допълва, че изтеглянето на артилерията е първата стъпка и процесът ще бъде надзираван от чуждестранни наблюдатели. То предупреди, че при всеки опит за атака "схемата на изтеглянето ще бъде коригирана". По-рано сепаратистите също обявиха, че са започнали изтегляне на въоръжението си, но това не е потвърдено от независими наблюдатели. Прекратяването на огъня влезе в сила на 15 февруари, но сепаратистите завзеха ключовия град Дебалцево няколко дни по-късно. Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че военен персонал ще бъде изпратен в Украйна, за да съветва и тренира украинската армия. САЩ вече обявиха, че ще изпратят инструктори за обучението на три украински батальона.

Разкриха самоличността на Джихадиста Джон

Маскираният екзекутор от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), станал известен като Джихадиста Джон, е Мохамед Емуази - роден в Кувейт британец от Западен Лондон. Това разкриха американски и британски експерти по контратероризъм. Емуази, който е около 25-годишен и е бил познат на британските служби за сигурност, се появи за пръв път във видеоклип на ИДИЛ миналия август, в който екзекутира американски журналист. Смята се, че той е човекът, който извършва екзекуции и в редица други видеоклипове. В британските медии веднага възникнаха въпроси как Емуази е успял да стигне до Сирия и как е бил радикализиран. Той е завършил University of Westminster през 2009 г. със специалност компютърно програмиране и се предполага, че е имал контакт с екстремисти още докато е бил студент. Заложници, пуснати от ИДИЛ, по-късно свидетелстват, че Емуази е един от трима британски джихадисти, пазещи западни граждани, отвлечени от групировката в Сирия. Заедно тримата били известни като The Beatles.

Държавата създава фонд за природни бедствия

Държавата ще създаде специален фонд за изплащане на обезщетения на социално слаби за имущество, пострадало от природни бедствия, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Фондът ще се пълни с приходите от данъка върху застраховките, които по данни на Горанов са около 25 млн. лв. годишно. Обезщетяването обаче ще е по данъчна оценка, т.е. в пъти по-ниско от пазарните цени за районите извън големите градове, в някои случаи и по 2-3 хил. лв. за селата. Тъй като парите във фонда вероятно няма да стигат, Горанов заговори за вдигане на застрахователния данък, което означава държавата да накаже сключващите застраховки с допълнителни разход.

КРС решава на 12 март за LTE-честотите

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще се произнесе на 12 март по въпроса с разпределението на честотите за изграждане на мрежи от четвърто поколение (4G). Това обявиха от регулатора в отговор на поставени от "Капитал Daily" въпроси по темата. Апетитът на операторите е насочен предимно към лентите в обхвата 1800 MHz, които обаче не достигат за всички. Желание да получат честоти в този диапазон имат "Мобилтел", БТК, "Теленор", "Макс телеком" и "Булсатком". Първата компания дори води съдебно дело с регулатора за това, че той отказа да й предостави заявените от нея честотни ленти.

Магистрала "Марица" беше оскъпена с 43 млн. лв.

Тридесетте километра на магистрала "Марица" от Оризово до Димитровград ще струват с 43 млн. лв. повече от първоначално обявените 133 млн. лв. Оскъпяването е факт, след като Агенция "Пътна инфраструктура" обяви поръчка за укрепване на трасето и отводнителен канал по маршрута, както настоява изпълнителят на отсечката "Чи Ем Чи ди Равена" (CMC di Ravenna). Оферти от кандидати се набират до началото на април, след което ще минат месец-два до избора на строител (ако няма обжалване). Което означава, че срокът май 2015 г. за завършването на трасето няма да бъде спазен.

Съмнения за манупулация в европрограмата за лозята

Срокът за подаване на заявления в Агенцията по лозата за проекти по най-атрактивната схема от европейската програма по винарство - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", е бил изключително кратък - само един ден. Това съобщиха компании от бранша за "Капитал Daily". В следобедните часове на 17 февруари на сайта на институцията е публикувана заповед за старт на прием на заявленията, но още на следващия ден той е прекратен. Ситуацията се повтаря и на 23 февруари. По мярката се осигурява финансиране за изкореняване и подновяване на лозя, а бюджетът й през тази година е 34 млн. лв. Интересът към нея е голям, но са успели да се включат 33 стопанства.

Миролио вече е най-големият кредитор на Дунарит

Италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио е сключил втора голяма сделка извън традиционния му текстилен сектор, с която спасява депозитите си в затворената КТБ. В края на миналата година той влезе като акционер в "Техномаркет", като пое задълженията й към същата банка. От ново вписване в Търговския регистър стана ясно, че основната му фирма е сключила и договор с русенския производител на боеприпаси "Дунарит" и вече е най-голям негов кредитор.

"Алфа кепитъл" поиска несъстоятелността си

Най-големият акционер в "Петрол" и един от най-големите кредитополучатели от Корпоративна търговска банка поиска да бъде обявен в несъстоятелност, става ясно от документи в Търговския регистър по партидата на "Алфа кепитъл". Фирмата притежава 28.85% от книжата на "Петрол". Тя беше създадена през 2013 г. от компании, близки до мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев с цел да придобие дела на "Петрол холдинг" в дистрибутора на горива. "Алфа кепитъл" е поискала да бъде обявена в несъстоятелност с молба до окръжен съд – Ловеч. Към 23 декември общо дългът е 105.04 млн. лв.

Сделки и проекти

Българската компания Sportal Media Group придоби мобилното приложение The Livescore App, което е сред най-популярните в своя сегмент с повече от 3.5 млн. сваляния от близо 150 страни по света. Сделката, чиято цена не беше съобщена, е част от тригодишна инвестиционна стратегия за проникване на нови пазари, каза за "Капитал" изпълнителният директор и акционер в дружеството Стилиян Шишков. Според него до седмица Sportal ще обяви още една подобна покупка.

Американската модна марка Tommy Hilfiger отвори първите си самостоятелни магазини в България. Първият обект на бранда беше открит на 27 февруари в софийския The Mall. Досега марката присъстваше на българския пазар чрез някои мултибранд магазини като Peek&Cloppneburg. Самостоятелното влизане на пазара е чрез гръцката SARKK Group, която е ексклузивен вносител, дистрибутор и търговец на марката за България, Гърция, Румъния, Кипър и Македония. Вече е регистрирано и дружество "САРКК България", което е еднолична собственост на гръцката "САРКК акционерно промишлено и търговско дружество за производство и търговия с облекла и обувки" (САРКК АД).

Дружеството "Бляк сий шелс" възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на мощности за преработка на миди, съобщиха от общинската администрация в Каварна с публикация на официалната си интернет страница. Компанията е сред най-големите производители на т.нар. черна мида в България. Нейната плантация беше създадена през 2004 г. в залива на Каварна и след разширението си през 2010 г. достигна капацитет от около 1000 тона миди годишно. Според нея бъдещата фабрика ще може да преработва мидите, отглеждани във фермите на цялото българско Черноморие, които са над 20.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО