Коментари Daily 03 март: За какво са ти реформи, като може и с дълг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 03 март: За какво са ти реформи, като може и с дълг

Емисията на 4 млрд. лв. нов дълг с държавна гаранция заради НЕК няма да има положителен резултат, защото проблемът на компанията не е ликвиден, а структурен

Коментари Daily 03 март: За какво са ти реформи, като може и с дълг

И още: Показното убийство на Борис Немцов - Путин ще отговаря какво спечели Русия от политиката му,

2500 прочитания

Емисията на 4 млрд. лв. нов дълг с държавна гаранция заради НЕК няма да има положителен резултат, защото проблемът на компанията не е ликвиден, а структурен

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Стопанска политика 

За какво са ти реформи, като може и с дълг

От коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Тези дни стана ясно, че управляващите обмислят отпускането на държавни гаранции за емисия на 4 млрд. лв. дълг, с които да бъдат покрити задълженията на Националната електрическа компания (НЕК). Това няма да има никакъв положителен практически ефект – НЕК отдавна получава кредити, които по никакъв начин не са облекчили нито финансовото й състояние, нито това на останалите компании в сектора. В съобщението на агенция Fitch за рейтинга на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се посочва, че към края на 2013 г. БЕХ е отпуснала кредити за 1.23 млрд. лв. на НЕК. И това не доведе до "рестартиране" на сектора по същия начин, по който отпускане на 4 млрд. лв. заем на НЕК няма да го направи. 

Наливането на средства в НЕК няма да има положителен резултат, тъй като нейният проблем не е ликвиден, а структурен, както показват и отчетите й за деветмесечието на 2013 и 2014 г. Общият всеобхватен доход на компанията до септември 2014 г. възлиза на -425 млн. лв. в сравнение с -113 млн. лв. за същия период на 2013 г., което е резултат почти изцяло от загубите от оперативна дейност. В резултат задълженията й се увеличават от 2.8 млрд. на 3.2 млрд. лв., а собственият капитал се свива от 4.1 млрд. на малко под 1.9 млрд. лв. Паралелно активите ѝ намаляват от близо 7 млрд. на 5.1 млрд. лв. Накратко НЕК работи на загуба и отпускането на 4 млрд. лв. заем няма да промени това.

 Политиците продължават да се държат все едно чрез цените на тока може да се провежда социална политика. И ДКЕВР продължава да определя цени на електроенергията за регулирания пазар, които не покриват разходите за производството, преноса и разпределението ѝ, да не говорим за необходимите инвестиции. Това води до трупане на огромни дефицити в НЕК, които дори самият регулатор отчита. Другият проблем са неизгодните сделки на свободния пазар. И отпускането на заем няма да реши тези проблеми.

По силно консервативните оценки на ДКЕВР дефицитът на НЕК за 2010-2014 г. възлиза на 1.5 млрд. лв. в резултат на регулираната й дейност и 1.4 млрд. лв. - в резултат на инвестиционната. Нито потребителите, нито останалите компании в сектора са виновни, че 1.4 млрд. лв. са загробени в безумни проекти като АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък". Най-малка вина имат данъкоплатците, от чието име е държавната гаранция, която, ако бъде активирана, ще трябва да плащат.

С други думи, като се търси решение на трудностите в сектора, то е изолирано единствено и само до НЕК, свързана с търговията с електроенергия. Ако компанията има проблеми с производството от ВЕЦ и/или с инвестиционната си дейност, това не е проблем на целия сектор и не може заради тези трудности да се бавят плащания на производители и мрежови оператори. Още по-малко може тези нередности да се присламчват и да надуват общата сметка, която държавата ще гарантира.

Крайно време е НЕК да бъде разделена на няколко дружества, за да се види ясно точно в кои дейности са проблемите и да се предприемат мерки за решаването им. И има логика да се отпускат средства единствено на дружеството, което оперира на регулирания пазар, тъй като състоянието му в голяма степен е пряк резултат от регулаторната политика в сектора. Ако дружествата за производство, търговия на свободния пазар и инвестиционна дейност имат загуби, то това е резултат само от неефективното им управление. Крайно време е практиката всички да плащат за грешното управление да бъде изкоренена. Няма нужда от още един "Кремиковци", БДЖ или "ВМЗ - Сопот".

Фотограф: Maxim Shemetov

Показното убийство на Борис Немцов 

Путин ще отговаря какво спечели Русия от политиката му

От коментар на Иван Кръстев, политолог, в "Дневник"

Немцов не беше традиционен политик. В него имаше нещо от героите на Лермонтов - хусарската храброст, мъжки чар.  Личната му харизма беше много силна и затова той имаше много приятели. За много хора в Русия и извън нея неговото убийство е много лично. Трудно е да се отговори как то ще повлияе на руската политика, но всеки ден, в който това убийство остава неразкрито, ще е обвинение към Путин и неговото управление. Защото хората са свидетели как официалните медии вече година насъскват обществото срещу опозицията и всеки, който не приема сегашното управление в Русия. Социологическите проучвания продължават да сочат масова подкрепа за Путин и неговата политика, но усещането ми е, че в следващите месеци на властта ще й се наложи да отговаря не само на въпроса кой уби Немцов, но и на въпроса какво спечели Русия от политиката на конфронтация със Запада. И хората ще търсят отговор не докато гледат телевизия, а докато чакат на опашка за дефицитни стоки. 

За да си шепнат хората само в кухнята

От отворено писмо на руския журналист Александър Минкин до Путин, публикувано в портала "Култура"

Преди в подобни случаи всичко се стоварваше върху Березовски. Но той бе убит. Кой сега поръчва - Киев? Убийството на Немцов едва ли ще му помогне за Източна Украйна. Разбира се, всичко – дори "Курск" или Чернобил – може да се стовари върху САЩ. Но в поръчковите убийства – Холодов, Листев, Старовойтова, Юшенков, Политковска и др., никой досега не е обвинявал американците.

Убийството на Немцов е наша вътрешна работа. Наша вътрешна политика - на силите, които искат да запушат устата на опозицията. Откакто преди 15 години дойдохте на власт, започна натискът върху пресата. Когато днес закриват или задушават малките телевизии, рядко някой се сеща, че отначало унищожиха голямата – тогавашната НТВ. Останалите големи медии оттогава се държат безупречно. 
Но някой все още публично си отваря устата. Как да я затвориш така, че хората да си шепнат само в кухнята? Да се изпращат всеки път предупреждения и прокурори са само полумерки и размотаване. Трябва и пресата, и хората да замлъкнат. Сами да си затворят устата. Убийството на Немцов може да изиграе ролята, която навремето е изиграло убийството на Киров: Сталин е получил желания повод за жестоки репресии.

Една от радиостанциите направи проучване на сайта си: Вярвате ли, че ще бъдат намерени поръчителите на убийството? От участвалите 60 000 души 90% отговарят с "не". Странно, нали? На вас уж ви вярват, а на вашите следователи, прокурори и цялата ви гигантска армия от спецслужби – не.

Отмъщение заради санкциите

От коментар на Владимир Милов, лидер на партията "Демократичен избор"

Ппрез последната година Путин прекрасно доказа, че има съвършено различни представи за "изгодно" и "неизгодно" в сравнение с купищата коментатори. Той показа, че е готов да започне война, загуби, санкции, международна изолация все заради някакви негови и понятни единствено нему "сакрални" и "стратегически" цели. Така че "изгодата" от едни или други събития може да оцени единствено той. По повод Немцов освен общите съображения (да се всее страх, да се отстрани важен комуникатор в опозиционните среди) действа и нещо друго, което ми подсказа много влиятелен човек. Немцов играеше много важна роля при лобирането за западните санкции, много общуваше със западни лидери и политици на тази тема, във висшето руско ръководство го смятат в голяма степен за "лично отговорен" за санкциите и за това, че подсказва кои санкции (преди всичко кредитната блокада) ще подействат най-силно.

Така че може да имаме някакво отмъщение по подобие на Литвиненко. Немцов е смятан не просто за политик, играещ една или друга роля в Русия, а за човек - според хората в Кремъл - "виновен" за тежкото положение, в което заради санкциите се оказа путинският исеблишмънт. Една напълно реална версия.

Стопанска политика 

За какво са ти реформи, като може и с дълг

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK