За една студена пържола

BBC може да остане без най-популярното си предаване TopGear и водещия Джеръми Кларксън

Не се случва всеки ден уволнението на водещ на предаване за автомобили да взриви социалните мрежи, медиите и милиони по целия свят. Но така стоят нещата, когато става дума за TopGear - най-успешното автомобилно предаване в света, и за неговия емблематичен водещ - Джереми Кларксън. Всъщност Кларксън не е точно уволнен. Работодателят му - BBC, обяви, че водещият е временно отстранен заради сбиване с един от продуцентите си. Самият Кларксън промени профила си в Туитър от "водещ на TopGear" на "може би водещ".

Британските медии, разбира се, поеха случая като куче кокал и го разнищиха до най-дребните детайли (Daily Mail имаше дори live blog по въпроса). Оказа се, че Кларксън е бил недоволен, след като се оказало, че трябва да вечеря студено плато след края на снимачен ден, тъй като кухнята в хотела била приключила. Продуцентът му заявил, че закъснението се дължало на часовете, в които Кларксън предпочел да пие вино в кръчмата пред това да снима, и в резултат свадата завършила в стаята на продуцента, който по-късно заявил на шефовете си, че е бил ударен от звездата. BBC спря излъчването на заснетите епизоди до края на сезона, което предизвика онлайн петиция сред британците за връщането на Кларксън на екран. Тя стана според Guardian най-бързо събиращата подкрепа подписка, дори по-бързо от петицията за забрана на страница трета на The Sun (онази с голите момичета). Към момента над половин милион души са я подкрепили. Сред феновете му е и премиерът Дейвид Камерън, който също добави "задължителния коментар за всяка криза", както иронично посочиха Daily Mail. Камерън каза, че харесва Кларксън, но "сред много задължения на премиера за съжаление не е подсигуряването на бъдещето на Top Gear".

Тази подкрепа обаче все още не е върнало водещия на екран, а самият той бе изловен от медиите пред дома си, където им обясни в типичния си стил, че отива в бюрото за безработни. Неговият партньор на екран Джеймс Мей пък написа в Туитър: "Да запазим Кларксън? Пазете празни кутии и парчета тел. Те са по-полезни." Самият Мей, попитан от медиите за инцидента, каза че не си спомня нищо, тъй като бил "кьоркютук пиян".

Това не е първият инцидент с Джереми Кларксън и предаването - миналата година той беше предупреден, че заради използването на расистка обида по време на снимането на един от епизодите ще бъде уволнен при следващо провинение. При епизод в Аржентина пък шоуто бе принудено да си тръгне набързо, тъй като номера на едната от колите - H982 FLK, бе сметнат от местните за алюзия с войната за Фолклендите от 1982 г.

Ако не Камерън обаче, пазарът може да спаси Кларксън. Top Gear е най-продаваният продукт на BBC зад граница - излъчва се в 214 страни и има 350 млн. души аудитория. Това ще донесе първо финансови загуби за медията, а след това вероятно и съдебни искове от партньорите им в чужбина.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Продуцентът му заявил, че закъснението се дължало на часовете, в които Кларксън предпочел да пие вино в кръчмата пред това да снима, и в резултат свадата завършила в стаята на продуцента, който по-късно заявил на шефовете си, че е бил ударен от звездата.
  --------------
  Тази днешна наша „цивилизованост" започва да клони към педерастия (извинявам се за израза, но друг просто е неуместен). Нека да има свобода на словото, ама следва да има и някаква свобода на действието, някак си следва да се преосмислят ценностите, по начин, че мъжът да си остане мъж, има си условия при които случилото се е съвсем естествено, както е естествено в случая жена да се разкрещи или да вземе да „бълва" несвързани логически думи с които да ти „изпили нервите" или да обиди друга жена с „хаплива забележка" или др. което погледнато в емоционално и здравословно отношение може да е в пъти по- травмиращо от един шамар.

 • 2
  e_mil avatar :-|
  tamada

  До коментар [#1] от "beriya": "... по начин, че мъжът да си остане мъж, има си условия при които случилото се е съвсем естествено..."

  Не е естествено. Ние мъжете можем да бъдем, колкото си искаме мъже през свободното време. Когато работиш си част от екипа и никой не пита мъж ли си, жена ли си. Само за децата се правят изключения и то неголеми. Ако пък е вярно, че Кларксън е седял в кръчмата, докато екипът го чака, то това изобщо не е мъжко поведение. Има къде по-големи холивудски звезди, които идват на терен в точната минута и понякога са едни от най-дисциплинираните хора в екипа.

  В случая продуцентът е в по-неизгодно положение, защото може да понесе един юмрук или шамар и това ще остане извън кадър. Но ако той реши да шибне един на звездата, то на другия ден няма да има с кого да снима. Това не ти е фабриката, където стругарят може вечерта да му отпусне края в кръчмата, а после да си бачка спокойно със синини по лицето. Нито зрителят, нито рекламодателите се интересуват дали в снимачният екип се правят на мъже. Интересува ги предаването да е изработено и излъчено в срок, и да държи рейтинг.

 • 3
  beriya avatar :-P
  beriya

  Веселяк!
  Ма как за децата иключения, значи тормозиш и пребиваш детето си, ти си варварин, трябва агенцията за закрила на децата да ти вземе детето, а ти да лежиш в затвора докато не се върне смъртното наказание и хайде на бесилото.
  -------------
  Мъжът ако ще и на Марс да е пак ще си е мъж.

 • 4
  bobi221 avatar :-P
  bobi221

  До коментар [#3] от "beriya":

  Ти си кух като лейка , казах .

 • 5
  e_mil avatar :-|
  tamada

  До коментар [#3] от "beriya": "... значи тормозиш и пребиваш детето си..."

  След като говоря за работа очевидно имам предвид дете актьор на снимачна площадка. И очевидно имам против звездата да се бие с продуцента, без значение от какъв пол са и двамата.
  Въпросната днешна „цивилизованост", която поставяш в кавички ти е донесла компютъра на който пишеш. Благодарение на хора, които по време на работа са работили, преговаряли и са постигали компромиси в името на напредъка, вместо да се подчинят на природния нагон и да се сбият.

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  [quote#5:"tamada"]Въпросната днешна „цивилизованост", която поставяш в кавички ти е донесла компютъра на който пишеш. [/quote]

  Точно пък тук примера е неудачен, щото развитието на технологиите довели възможни до появяване на компютъра нямат общо с гей- културата която се проповядва в последните години, може би изключение прави Тюринг, който до завършека на 2-та св. война е бил твърде ценен кадър, че да бъде порицан и пр. Точно мъжкия стремеж за съревнование и креативност допълнени с друго типично мъжко качество, а именно целеустременото преследване на успеха въпреки трудностите, са донесли огромната част от творенията които правят възможен съвременния начина на живот. С казаното дотук съвсем не искам да омаловажа нежния пол, погледнато обективно човечеството има нужда от мъж и жена само мъже или само жени не създават поколение. Във всяко нормално семейство мъжът и жената следва да се допълват, а как ще се допълнят две жени, каква култура и възпитание ще получи бъдещата младеж като се възпитава почти изключително и само с ценностите които изповядват основно жените, като законите, моралния и етичен кодекс са съобразени основно с потребностите, възможностите и желанията основно на нежния пол. Мъжът все повече започва да отсъства в картинката.

 • 7
  e_mil avatar :-|
  tamada

  До коментар [#6] от "beriya": "Точно пък тук примера е неудачен, щото развитието на технологиите... нямат общо с гей- културата която се проповядва..."

  А какво общо пък имат конфликтите в екипа с гей културата? Развитието на технологиите, шоубизнеса, агрономията и въобще всякакви индустрии се поддържа от екипната работа. Какво ще стане с целеустременото преследване на успеха, ако не наемеш специалисти и не ги сплотиш? Предприемачът няма нужда от конфликтни личности, ма без значение колко са желани от публиката. Може да си затваря очите за известно време, но когато издънките станат много все в един момент трябва да се намеси. Липсата на реакция в случая щеше да даде сигнал на екипа, че звездата по всяко време може да ти шибне един и да му се размине. И такъв екип хем ще се разпадне, хем после много трудно ще се наемат нови хора. А хората са важни. Щото Кларксън може да е много добър пред камера, ама за да изглежда добре и на телевизора шоуто иска също толкова добър режисьор, добър оператор, добър звукар, добри монтажисти, добър директор продукция и т.н. Ако ги няма Кларксън може да си е добър пред огледалото у тях, но това няма да носи толкова пари.

  И обратно - телевизията може да смени продуцента, но ако новият продуцент също обича "свободата на действието" при следващо сбиване току-виж отвърне. И докато сменят зъбите на звездата най-продаваната продукция на ББС пак ще забуксува.

  Така че гей културата няма нищо общо. Кръчмарските изцепки не развиват продукта, не носят печалба и не плащат заплати.

 • 8
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Jeremy Clarkson прекара целия си разглезен и привилегирован живот на яхти и на ваканции, мислейки си че е богопомазан и че всичко в този живот му е разрешено, само защото е водещ на предаване за автомобили (!!!). Това не му е първата простотия, и мисля че на BBC им е дошло до гуша да се оправят с такава дива.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Е, не е бил чак толкова разглезен. Човекът е тръгнал от обикновено семейство и си е пробил път в една силно конкурентна среда, където връзките не са достатъчни, ако няма с какво да си подложиш. Яхтите и ваканциите си ги е избачкал.
  Това, че е говедо си му е по рождение. Не е дошло с богатството. :)

 • 10
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme

  Поредната изцепка на Кларксън. Не им е лесно на ВВС. Хем не искат да колят гъската, която снася златни яйца, хем като организация, която получава обществено финансиране, трябва да имат доста по-завишени критерии по отношение на хората, с които работят.
  Кларксън много добре знае, че безработен няма да остане, дори да го освободят, и затова не счита за нужно да се отнася с уважение към околните. Обикновено в отношението си към онези, които са по-ниско от него, човек показва истинското си лице. В този смисъл надали някой от нас е изненадан по отношение на Кларксън. Жалко само, че на огромна част от зрителите му просто не им пука за това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш