Коментари Daily 15 март - Смартфонът срещу бюрократите
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 15 март - Смартфонът срещу бюрократите

В София копърките са на изчезване, а клиентите вече имат директен достъп до шофьорите чрез различни приложения

Коментари Daily 15 март - Смартфонът срещу бюрократите

И още: Мръсна строителна приказка; Грабежът "КТБ" си продължава

2043 прочитания

В София копърките са на изчезване, а клиентите вече имат директен достъп до шофьорите чрез различни приложения

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Анализ

Смартфонът срещу бюрократите

От коментар на Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Януари. Привечер в неделя. Някъде в Димитровград спира кола. Появява се момиче с багаж, което се запознава с младата двойка в колата и се качва. Автомобилът прави няколко завоя, спира и сценката се повтаря - този път се появява момче с багаж, следва ново представяне на всички и вече групата е попълнена. Всички са студенти и пътуват за София.

Описаната сценка е т.нар. споделено пътуване. Студентите са се намерили във фейсбук - има си групи за почти всички дестинации, а момчето и момичето, които се качиха в колата, дават по 10-15 лева на шофьора. Дали съответната сума покрива разходите по пътуването в случая не е важно. Престъпници ли са тези в колата? Въпросът съвсем не е краен.

В София копърките са на изчезване, а клиентите вече имат директен достъп до шофьорите чрез различни приложения
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Според националното законодателство всички са нарушители. Още преди да достигнем до финансовата част и данъчните закони, шофьорът подлежи на глоба от 1500 лева и отнемане на колата (т.нар. домуване) за 6 месеца само за това, че превозва "пътници" без съответните разрешителни. Спонтанното споделено пътуване е ад за всеки бюрократ не толкова защото се укриват данъци, а защото вкарването в нормативна рамка на всяка дейност ти позволява да даваш бизнес на едни или на други. Дай власт на бюрократа и той ще те пази от конкуренция.

В края на 2014 г. преглед на развитието и иновациите в т.нар. таксиметрова услуга с фокус върху София (виж "Иновативните таксита") показа решаването на много от проблемите в сектора. Копърките почти ги няма, а клиентите вече имат директен достъп до шофьорите чрез различни приложения. Навлизането на Uber пък съвсем отвори пазара и предостави изцяло нова услуга на хората. В света на бюрократите това не е позволено. В държавата на задкулисието смартфонът не е решение, а проблем.

Ако превъртим години напред, можем с доста голяма увереност да твърдим, че иновациите ще победят бюрократите. Съвременните технологии не просто ще улеснят превоза в големите градове, но и могат да решат някои много по-дълбоки проблеми - било то с превоз между малки населени места или например по българските курорти. А дотогава можем да наблюдаваме как законите се използват, за да пречат на хората и да ограничават предприемачеството.

На германския пазар на труда

Мръсна строителна приказка

От материал на Сабине Кинкарц, Deutsche Welle, заглавието е на редакцията

"Формика" (лат., мравка) се нарича баварската група следователи към митниците, които се борят срещу работата на черно. В групата участват следователи от главната митническа служба в Розенхайм и данъчни следователи от Мюнхен. "Името символизира, че нелегално наетата работна ръка постоянно се прехвърля от една фирма в друга", обяснява шефът на митническия съвет Маркус Грела. 

В Германия почти няма строителна фирма, която да работи с местни работници, защото те й излизат много по-скъпо от наеманите предимно от Източна и Югоизточна Европа. Тази практика е известна от години, но все по-често митническите инспектори се сблъскват с организирани престъпни групи, които изграждат цяла мрежа от фирми фантоми и подставени лица. Според годишния доклад на митниците през миналата година Германия е загубила 795 млн.евро от невнасяне на данъци и социални осигуровки при 777.1 млн. през 2013 г. 

Строителният бранш е водещ, а Маркус Грела дава следния пример. Предприемач от Бавария управлява едновременно две фирми. Официално неговите работници са имали малко работа. В счетоводните баланси са отчетени 5 млн. евро за заплати. В действителност строителите са работили по 40 часа седмично и са получили на ръка допълнително 3.8 млн. евро. Върху тази сума не са плащани нито данък общ доход, нито осигурителни вноски. Печалбата отива в джоба на предприемача, който ползва услугите на т.нар. обслужващи фирми, а те в повечето случаи са замесени в криминална дейност.

Официално фирмите са регистрирани като подизпълнители и издават фиктивни сметки за несъществуващи строителни дейности. Към "услугите" спада и преводът на паричните суми. След удръжка на комисионна до 15% те връщат парите в брой обратно на предприемача. Митническите служители изпитват сериозни затруднения да влязат в дирята на подобни криминални структури, които действат изключително конспиративно. "За да не можем да ги открием, те регистрират все нови и нови фирми фантоми, които съществуват три до шест месеца, след което прекратяват дейността си", пояснява Грела.

В Германия 6700 митнически служители инспектират пазара на труда. През 2014 г. те са образували близо 103 хил. предварителни производства за престъпления в сферата на трудовоправните взаимоотношения. 

Работата на черно обаче не е единствената сфера, която създава главоболия на властите. Към нея се прибавят и контрабандата на наркотици и цигари. През миналата година е предотвратена контрабанда на 140 млн. цигари, предназначени за германския пазар на черно. Митничарите са конфискували и 13.5 тона наркотици. Общо германските митници са реализирали приходи от над 129 млрд. евро, като тази сума отговаря приблизително на половината от данъчните постъпления на цялата държава.

Грабежът "КТБ" си продължава 

Заводите един по един си отиват Бойко Борисов, доктор на науките и премиер, пред журналисти в петък

Фотограф: Георги Кожухаров


За публиката, която може би не знае какво е квестор или синдик, единствения факт за нея е - пази ли се имуществото, което след това, като се продаде, държавата ще си върне парите, ще влезе в бюджета и ще ги похарчат българските граждани. По закон квесторите наблюдават, разрешават, вървят на ръба на закона, ще ги проверим много основно след време. Те се назначават от БНБ. Синдикът брани имуществото да не се открадне.

Вече месеци наред поради дело след дело, жалба след жалба времето минава. Не можем според действащите закони да назначим синдици и заводите един по един си отиват. Искам да дойдат в държавата, тя да си получи парите и респективно хората, обяснявам. Държавата в лицето на фонда си, който изплати над 3.5 млрд. лв., е най-големият кредитор на тази банка, а се оказва, че вместо той първо да вземе парите, ги правят през някакви цесийки, които забранихме, но квесторите разрешават. Това, което чух от един посланик, който дойде да се застъпва по дадената тема - ако и "Виваком", както казват, по някакъв начин е изтъргуван, това ще мине над 1.5 милиарда.

Надявам се в следващите няколко дни политическата класа да спаси този грабеж.

Без коментар

"Субсидията за глава добитък е повече от тази за спешен пациент."

проф. Стоян Миланов, директор на "Пирогов"

Без конкуренция

"Ако аз проведа конкурс, а МС не го одобри, какво става? Какво става?! Нямаме назначение!" Божидар Лукарски, министър на икономиката и лидер на СДС, за назначението на членове на ръководството на партията му без конкурс в Комисията за защита на потребителите


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK