Какво се случи през седмицата

ВСС се отказа от проверка срещу Владимира Янева; ЕК одобри програма "Иновации и конкурентоспособност"; Терористи убиха 20 туристи в музей в Тунис

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Десет града на протест в защита на природните паркове 

С плакати и лозунги с надписи "За да остане природа", "Природата няма глас, има нас" и "Спасете национален парк Пирин" около 500 протестиращи излязоха по улиците на София тази сряда, за да подкрепят защитените територии в страната. Националният протест бе организиран от коалиция от неправителствени организации и граждански групи под надслов "За да остане природа в България", а в същия ден бе инициирана петиция за забраната на лова, сечта и новото строителство в националните и природните паркове и резервати. Според природозащитниците трябва да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати. Протестни шествия бяха организирани в още девет града - Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Шипка и Петрич.

ВСС се отказа от проверка срещу Владимира Янева 

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу подалата оставка председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради действията и по разработката "Червеи". Предложението за образуване на дисциплинарно производство беше внесено от правосъдния министър Христо Иванов, който се позова на публично известни факти около действията на Янева по разрешаване на СРС-та, които са били искани от МВР по времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Седем от членовете на кадровия орган на съдебната власт гласуваха "за", още толкова бяха против, а четирима се въздържаха. Основният аргумент на защитниците на Янева (близките до ДПС членове на съвета и лобито на председателя на ВАС Георги Колев) е, че магистрат не може да бъде проверяван заради негови служебни действия. Подобна теза противоречи на цялата досегашна практика на съвета.

ЕК одобри програма "Иновации и конкурентоспособност"

Европейската комисия одобри оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014 - 2020 г. Общият бюджет е около 1.39 млрд. евро, като 1.18 млрд. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, останалите от държавния бюджет. През тази година малките и средните предприятия ще могат да кандидатстват по три схеми - "Подобряване на производствения капацитет", "Подкрепа за иновации" и "Енергийна ефективност", за общо 240 млн. евро. Основната цел на програмата е да подпомогне повече от 9000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови продукти.

Президентът с четири национални цели до 2018 г. 

До втората половина на 2018 г., когато България поема председателството на Европейския съюз, страната трябва да е постигнала четири национални цели. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказване пред парламента в четвъртък. А те са влизане в Шенген, в преходния валутен механизъм ERM II на еврозоната, в единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз и задействане на Европейския енергиен съюз в България - чрез минимум три независими източника на газ, либерализация на пазара и създаване на енергийна борса за Югоизточна Европа. "Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани", заяви още президентът и допълни, че има съгласие референдумът да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Речта раздели парламентарните групи, като БСП критикува поставените национални цели, а ГЕРБ и Реформаторският блок застанаха зад идеята за референдум, без да коментират пътищата за постигане на националните цели.

Кабинетът предложи Димитър Георгиев за председател на ДАНС 

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на Димитър Георгиев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Държавният глава заяви, че кандидатурата не е изненада и ще бъде одобрена. Георгиев беше зам.-министър в МВР по времето на първия мандат на ГЕРБ. В началото на март досегашният председател на ДАНС Владимир Писанчев подаде оставка заедно с вече бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. За смяната на двамата отдавна настояваше бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, но предложението му не беше прието от премиера и това стана повод Вучков да подаде оставка. Ден по-късно Борисов изненадващо поиска от трибуната на парламента Писанчев и Лазаров да се оттеглят. Димитър Георгиев е  работил като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. Бил е директор на дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество".

Google регистрира свое дружество в България 

Интернет гигантът Google е регистрирал официално свое дружество в България - "Гугъл България" ЕООД, с капитал 100 хил. лева. Според официални представители на компанията Google открива малко звено, което ще помага на местните компании да използват максимално ефективно онлайн услугите на корпорацията. Интернет гигантът не конкретизира каква точно ще бъде тази помощ, но споменава, че в зависимост от пазара размерът на дружеството може да се увеличи.

Wizz Air пуска пет нови линии от София

Полети Wizz Air пуска пет нови линии през септември от летище София до Бари, Неапол, Кьолн, Меминген (Мюнхен-запад) и Женева, като билетите вече са в продажба, съобщи търговският директор на нискотарифната авиокомпания Гергю Арбан. Wizz Air е най-активният клиент на летище София през последните години. По данни на летището от края на миналата година Wizz Air вече е изпреварила националния превозвач "България ер" по брой превозени пътници по международни редовни линии от и до столичната аерогара. През миналата година с компанията са летели 1.078 млн. пътници, а прогнозите за тази са за продажба на 1.28 млн. билета.

Глобите за борсови собственици на земя отпадат 

Поправка Многомилионните глоби, които заплашваха публичните дружества, собственици на земеделски земи, в които има чуждестранен акционер извън ЕС или офшорна компания, Терористи убиха 20 туристи в музей в Тунис са на път да отпаднат. Текстът беше приет от бюджетна комисия по предложение на Реформаторския блок на второ четене на закона за пазарите на финансови инструменти. През февруари депутатите решиха от началото на май да се налагат глоби от 100 лв. на декар на всяко дружество с акционер извън ЕС. Под ударите на закона попаднаха всички публични дружества и за месец от капитализацията на борсата бяха изтрити 137 млн. лв.

КЗК: ЕРП-тата злоупотребяват с господстващо положение

Стълбове Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини трите електроразпределителни дружества в България, че злоупотребяват с господстващото си положение. "ЧЕЗ разпределение България", "ЕВН България електроразпределение" и "Енерго-про мрежи" дават под наем електрическите стълбове за изграждане на кабелни мрежи за телевизия, интернет и телефония на прекалено високи цени, твърди регулаторът. Производството започна още през 2013 г., инициирано от Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО). Проблемът засяга фирмите в по-малките населени места, тъй като в големите градове трябва задължително да се използва каналната мрежа.

КЗК отхвърли жалбата по строежа на "Хемус" 

Търг Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на строителната компания "Щрабаг" срещу тръжната процедура за дострояването на магистрала "Хемус". Всички възражения на виенската фирма – за неосигурено финансиране, ограничителни условия и включване на дейности, които не могат да са обект на поръчката, са отхвърлени от комисията. Сега решението вероятно ще отиде във Върховния административен съд и ако и магистратите не видят проблем, до няколко месеца търгът може да продължи на следващия етап – прием на оферти. Обратното означава пренаписване на условията на обществената поръчка с прогнозна стойност 434 млн. лв. без ДДС.

Терористи убиха 20 туристи в музей в Тунис 

Общо 23 души, сред които 20 чужди туристи, загинаха в сряда при въоръжено нападение над музей в тунизийската столица Тунис. Същия ден властите съобщиха, че поне двама от нападателите са "известни на полицията". В четвъртък президентът изкара армията да патрулира в големите градове. До петък бяха арестувани девет души, от които четирима са пряко свързани с нападението и имат "връзки с терористичната клетка", която го е извършила. Междувременно непризнатата "Ислямска държава" пое с радиообръщение отговорност за нападението в музея Бардо. Атаката бе извършена в сряда преди обед. Първите сведения бяха за двама нападатели, въоръжени с автомати. По-късно властите обявиха, че някои от нападателите може да са избягали. Първоначалната им цел била да нападнат парламента, който дели един двор с музея. По това време депутатите обсъждаха нов антитерористичен закон. След като охраната отблъснала терористите, те влезли в музея. Кратката обсада и щурмът от специалните части завършиха с 23 загинали.

Румъния обяви намаляване на данъците

Румъния, която планира намаляване на редица данъци от 2016 г., обяви, че може да започне реформата си още тази година. Според премиера Виктор Понта дори и ако избърза с намаляването на данъците, Букурещ ще се вмести в договорения с МВФ бюджетен излишък от 1.8%. Премиерът обяви, че само за първото тримесечие хазната има почти 1 млрд. евро бюджетен излишък. По-добри от очакваните са преките  чуждестранни инвестиции и износът. На въпрос дали ще започне намаляване на данъците от 2015 г., той отвърна: "Ако можем да си го позволим, би било глупаво да не го направим." Пакетът с данъчни промени за 2016 - 2019 г. бе представен през февруари. Той предвижда сваляне на ДДС от 24% на 20% от догодина, понижаване на акцизите за горива, на социалните осигуровки и други. Два дни преди изявлението на Понта финансовият министър на страната Дариус Вълков подаде оставка. Той е разследван за търговия с влияние. Оставката му бе поискана от новия президент на Румъния Клаус Йоханис.

ЕС обвърза санкциите над Русия с примирие в Украйна 

Лидерите на 28-те членки на ЕС се договориха да удължат санкциите на Русия най-малко до края на годината. Санкциите, които бяха наложени заради руската намеса в Украйна, вече са обвързани с "пълното налагане" на споразумението за примирие. Постигнатото миналия месец в Минск споразумение предвижда Украйна да си върне преди края на 2015 г. суверенитета над източните райони, граничещи с Русия. Решението за обвързването на санкциите с примирието бе постигнато по време на среща на върха на ЕС късно в четвъртък. Ограничителните мерки засягат близки до руския президент Владимир Путин бизнесмени. Те бяха наложени миналия юли с продължителност една година. Решението от четвъртък трябва да накара Москва да упражни влияние върху сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Заедно с това европейските лидери се договориха да направят газовите договори на страните-членки с Русия по-прозрачни. Не е ясно как eврокомисията ще контролира бъдещите договори.

Сделки и проекти на седмицата

"Благоевград - БТ" и "София - БТ" са поискали да купят дружеството "Баранко" ЕООД, което е най-големият акционер с 49% в "Юрий Гагарин", става ясно от искане за концентрация, внесено в КЗК. Така пловдивската фабрика за филтри и опаковки официално ще се върне в структурата на "Булгартабак холдинг". В началото на 2013 г. "Баранко", която беше близка до ПИБ, беше купена от близката до "Булгартабак" офшорка от Белиз "Дрослиан лимитид".

Държавното дружество "Български пощи" е избрало да се договаря само с "ВИП секюрити" за охраната на пратките им. Фирмата ще работи, докато трае обжалването на поръчка за същата дейност за следващите четири години с прогнозна стойност 50 млн. лв.

Британската компания за финансови и картови услуги Experian почти е изпълнила плана си за удвояване на служителите си в България, като в момента те са малко над 330 души. Дружеството планира до края на 2015 г. персоналът му да надхвърли 400 души. През изминалата година Experian получи сертификат за инвеститор клас А и обяви, че общата стойност на инвестициите в България за периода 2013 - 2018 г. ще е 21 млн. лева.

Американската медийна група Scripps Networks Interactive, която е собственик на Travel Channel, Food Network и други канали, ще купи мажоритарен дял във втората по големина частна телевизионна компания в Полша TVN. Стойността на сделката е 584 млн. евро (615.3 млн. долара). По този начин щатската компания се стреми да заеме сериозно място на рекламния тв пазар в Полша, където приходите нарастват над средните за света.