Вечерни новини: 22 март

Вечерни новини: 22 март

Взрив избухна в събота вечерта в склад на ВМЗ - Сопот, в землището на село Иганово. Жертви и пострадали няма; Партия ЛИДЕР стана партия "Български демократичен център"; 30% от подадените до момента декларации за облагане на доходите в НАП са изпратени по електронен път; България е сред учредителите на международна група за борба с финансирането на "Ислямска държава"

3609 прочитания

© Ntb Scanpix


30%

от подадените до момента 120 хил. декларации за облагане на доходите в НАП са били изпратени по електронен път – с безплатния персонален идентификационен код или с електронен подпис. От агенцията очакват в оставащите 40 дни над 350 хил. данъчни декларации от граждани.

Снимка на деня: Европа наблюдава слънчево затъмнение в петък

Северна Европа и Великобритания наблюдаваха в петък сутринта едно от най-големите пълни слънчеви затъмнения от години насам. В България то беше частично, като Луната закри около половината от Слънцето в периода от 11 до 13 часа местно време. Във всички краища на Европа хиляди хора наблюдаваха астрономическия феномен с ползването на специални очила или опушени стъкла. Сред местата, където можеше да се види доста ясно пълното слънчево затъмнение, беше Свалбард, Норвегия (на снимката)

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на старите участъци от автомагистралите "Хемус" и "Тракия". Индикативната стойност на обществената поръчка е 15 млн. лв. без ДДС. Втората обществена поръчка е за зимно и текущо поддържане на 208.18 км от АМ "Тракия" – от София до Стара Загора, на 2.25 км пътна връзка с АМ "Марица", както и принадлежащите пътни връзки и поддържане на осветлението на тунел "Траянови врата". Индикативната стойност на обществената поръчка е 20 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца. Предложенията на кандидатите ще бъдат оценявани по критерия "икономически най-изгодна оферта".

Партия ЛИДЕР стана партия "Български демократичен център" след решение на провелия се в неделя трети редовен конгрес на партията. Решението е било взето единодушно, предаде "Дарик". За съпредседатели на новата формация са избрани Красимира Ковачка и Стефан Кенов от парламентарната група на "Български демократичен център". Бившият председател на ЛИДЕР Кънчо Филипов беше избран за председател на Центъра за анализи и стратегии, който ще подпомага работата на новото ръководство. Отношенията с лидера на "България без цензура" Николай Бареков Кънчо Филипов коментира така: "В някои отношения той не беше съгласен с политиката, която водеше парламентарната група. Затова той лично, а и ние предпочетохме по един нормален начин да се разграничим от отговорността, която носят отделните партии в парламента." Новата партия ще бъде конструктивна опозиция, заяви Филипов.

Намалението на цените на природния газ с 13% би трябвало да доведе до намаление на цените за крайните потребители на топлофикациите, прогнозират от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БТА. Може да се очаква сериозно намаление до 10% за крайния потребител в зависимост от типа на централата, заяви председателят на комисията Светла Тодорова. По-голямата част от намалението на природния газ ще отиде към крайните потребители. В малка част ще остане към топлофикациите", подчерта Тодорова. 

Вицепремиерът Томислав Дончев е поискал становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали се спазват правилата на свободната конкуренция при образуването на цените на горивата. Той съобщи това по време на парламентарния контрол след въпрос от Мартин Димитров. Депутатът заяви, че цената на дизела без данъци в България е между 13 – 20 ст./литър по-висока, отколкото средно за ЕС. Дончев посочи, че има решение на КЗК, според което "Лукойл" не е злоупотребил с господстващо положение на пазара. Той допълни, че е поискал становище от комисията по зададения въпрос и очаква отговора й.

В община Сърница вчера се проведе вторият тур на местните избори за кмет. До балотажа стигнаха кандидатите на ДПС и на ГЕРБ Неби Бозов и Мустафа Аликанов. Към 12 часа там бяха гласували общо 1758 души, или 43% от общия брой избиратели в общината,  съобщи пред "Фокус" председателят на общинската избирателна комисия Аки Пехливан. Той уточни, че най-много гласували има в секцията в село Побит камък, където към 12.00 часа избирателната активност е 56%. За сравнение - на първия тур на изборите към 11.00 часа избирателната активност беше 23%, като правото си на глас до този час бяха упражнили 965 души.

Взрив избухна в събота вечерта в склад на ВМЗ - Сопот, в землището на село Иганово край Карлово. Жертви и пострадали няма. Складовата база се намира на 3-4 км от селото, а самият склад е бил отдалечен от останалите. Предстои да се изчисти периметърът около взривения склад на ВМЗ - Сопот, и да се провери за невзривили се боеприпаси. След това на мястото ще влязат специализираните технически екипи, за да направят оглед на място, заяви главният секретар на МВР Георги Костов пред БНР. Кризисният щаб се е запознал с видеозаписа, направен от дрон, който облетя района тази сутрин. Складът, който е представлявал временна конструкция, е напълно разрушен, но на мястото няма образуван кратер, каквато непотвърдена информация се появи по-рано. На въпрос защо боеприпасите са били съхранявани във "временна конструкция" Костов отговори, че това е било по техническо предписание и няма нарушения на правилата за съхраняване на подобен тип и количество боеприпаси. "Взривът е бил насочен нагоре, както е по предписание, и не е имало опасност за съседните складове", допълни главният секретар. Костов не се ангажира с версии за причините за взрива, тъй като още не е направен оглед на място.

България е сред над 26 държави от цял свят и няколко международни организации, които учредиха група за борба с финансирането на бойци от движението "Ислямска държава", съобщи в петък министерството на финансите на САЩ. Срещата, на която е станало това, е проведена в четвъртък и петък в Рим и целта е да се изгради структура за обмяна на информация и разработване на контрамерки, съобщава dnevnik.bg. Организацията се нарича Група за борба с финансирането на Ислямска държава в Ирак и Ливан (Counter-ISIL Finance Group, или CIFG). Следващото заседание е планирано за май в Саудитска Арабия. Държавният департамент на САЩ уточнява, че CIFG е създадена като част от коалицията за борба с "Ислямска държава" и ще заседава редовно, за да се консултират участниците как да пресекат финансирането и икономиката на ислямистите.

Главният архитект на Столичната община Петър Диков е одобрил проекта за преустройство на сградата на бул. "Ген. Скобелев" № 23 в София (т.нар. военно НДК). Заповедта е издадена на 20 март 2015 г. В сградата трябва да бъдат преместени Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура. Дейностите по преустройството на сградата могат да започнат след изтичане на 14-дневния срок за обжалване по реда на чл. 149, ал. 1 и ал. 3 от Закона за устройство на територията. За цялостното преустройство на сградата, която е собственост на Министерството на правосъдието, Министерският съвет отпусна 10.7 млн. лв. с решение от 11 март 2015 г.

Бизнес новини

КЗК отново се обяви против праговете и таваните в цените на такситата

За трети пореден път Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви против минималните и максималните цени на таксиметровите услуги, каквито общинските съвети могат да налагат с приети през юли 2014 г. поправки в Закона за автомобилните превози. Според антимонополния орган това ограничава конкуренцията и на практика е държавна регулация на пазара на таксиметровите услуги. Сходни становища комисията е изразявала и през 2007 и 2010 г., съобщи mediapool.bg. Сега тя отново смята, че правото на общинските съвети да определя праг и таван на цената на услугата на територията на общината вреди на конкуренцията. Негативният за конкуренцията ефект от въвеждането на минимални и максимални цени на таксиметровата услуга е допълнително засилен от въведеното правомощие общинските съвети да определят максималния брой на такситата, които могат да извършват дейност на територията на общината, смята КЗК. Според комисията тази стъпка поставя бариера за навлизане на нови участници и намалява стимулите на предприятията да се конкурират ефективно помежду си, като създава условия за сключване на забранени споразумения.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 3.1% за година

През четвъртото тримесечие на 2014 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 3.1% спрямо същия период на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт. От общите разходи парите за заплати се увеличават по-бавно - с 2.4%, докато разходите за социални и здравни вноски, обезщетения и надбавки нарастват с 6.3%. Увеличението в индустрията е с 6.5%, в услугите - с 0.9%, а в строителството - с 2.9%.

Най-бързо поскъпва трудът в административните дейности, в енергетиката и в транспорта и логистиката. Най-голямо намаление е отчетено при брокерите на имоти и в търговията.

Ryanair се отказва от плановете си за трансатлантическа линия

В четвъртък Ryanair призна, че е допуснала грешка, като е заявила, че нейният управителен борд е одобрил плановете за трансатлантическа авиолиния. "Става дума за липса на комуникация", заяви Майкъл О`Лъри, управляващ директор на компанията, цитиран от The Financial Times. Обръщането на 180 градуса дойде, след като в понеделник управителният борд на Ryanair одобри планове за трансатлантическа авиолиния, публикувани в изявление на компанията. Няколко медии разпространиха тази информация и О`Лиъри заяви, че е бил изненадан от "разпространението" на историята. То заяви, че не е имало никой в Ryanair във вторник, който да оттегли изявлението на компанията, понеже е бил Денят на свети Патрик (национален празник на Ирландия). В изявление до борсите в четвъртък Ryanair заяви, че в крайна сметка бордът не е одобрил проекта. "Имайки предвид скорошните публикации, бордът на Ryanair Holdings Plc иска да изясни, че не е обмислял или приемал какъвто и да било трансатлантически проект и не планира да го прави", заяви Ryanair.

Sharp подготвя съкращения на 10% от персонала

Японският производител на електроника Sharp планира да съкрати около 6000 работни места, или над 10% от работната си сила. Това е част от политиката на компанията за преструктуриране на стойност над 200 млрд. йени (1.7 млрд. долара), съобщава запознат със ситуацията източник, цитиран от Reuters. Съкращенията ще включват около 3000 работни места в Япония чрез ранно пенсиониране и 3000 в чужбина. За компанията са работили около 50 хил. служители в края на 2014 г. Технологичната компания очаква да оповести третата си поредна година на загуба за последните четири години. Миналия месец Sharp прогнозираше нетна загуба от около 30 млрд. йени за фискалната година, приключваща през март, спрямо 30-те млрд. нетна печалба, които прогнозираше преди това.

Xiaomi се насочва към финансовите услуги

30%

от подадените до момента 120 хил. декларации за облагане на доходите в НАП са били изпратени по електронен път – с безплатния персонален идентификационен код или с електронен подпис. От агенцията очакват в оставащите 40 дни над 350 хил. данъчни декларации от граждани.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата