🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 26 март

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата; Адвокатите на "Бромак" поискаха отвод на председателя на ВАС Георги Колев по делото за лиценза на КТБ; Парламентът прие промените в закона за електронните съобщения за трафичните данни; Правосъдният министър Христо Иванов отново предлага бившият председател на СГС Владимира Янева да бъде дисциплинарно уволнена

<strong>Наводнение в пустиня</strong><br />Поройни дъждове през последните два дни предизвикаха наводнения в пустинята Атакама в северната част на Чили, предаде агенция АП в четвъртък. 
<strong>Наводнение в пустиня</strong><br />Поройни дъждове през последните два дни предизвикаха наводнения в пустинята Атакама в северната част на Чили, предаде агенция АП в четвъртък. 
<strong>Наводнение в пустиня</strong><br />Поройни дъждове през последните два дни предизвикаха наводнения в пустинята Атакама в северната част на Чили, предаде агенция АП в четвъртък.     ©  Reuters
<strong>Наводнение в пустиня</strong><br />Поройни дъждове през последните два дни предизвикаха наводнения в пустинята Атакама в северната част на Чили, предаде агенция АП в четвъртък.     ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1.8 

млрд. евро под формата на средносрочни заеми ще отпусне ЕС на Украйна. Планът беше одобрен от европарламента и предвижда Брюксел да вземе външни заеми, които да предостави на Киев. Средствата ще трябва да бъдат върнат до 15 години след получаването им.

Наводнение в пустиня

Поройни дъждове през последните два дни предизвикаха наводнения в пустинята Атакама в северната част на Чили, предаде агенция АП в четвъртък. Гръмотевични бури, придружавани от проливни дъждове, накараха р. Копиапо да излезе от бреговете си, налагайки евакуации поради опасенията от свличания на кални маси. Блокирани са пътища, електрозахранването е прекъснато на много места. Има смъртни случаи, както и изчезнали хора, съобщава полицията. Правителството обяви бедствено положение. По-рано в четвъртък се появи информация, че над 200 българи - работници в изграждането на фотоволтаична централа, бедстват в региона. След това от българското външно министерство обявиха, че те са добре, настанени са по домовете си, обстановката в района постепенно се нормализира.

Министерството на отбраната (МО) изразява безпокойството си от опитите за манипулация на обществото в България чрез медийни кампании и изказвания на политически лица за войната в Украйна. В България се води "хибридна война", констатират от ведомството в Доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г., публикуван на интернет страницата на МО, и предупреждават, че системното намаляване на военния бюджет "може да доведе до частична загуба на суверенитет на страната до 2020 г". Докладът е бил представен и приет от правителството на заседанието на МС в сряда.

Парламентът очаквано избра за председател на Сметната палата Цветан Цветков, който беше номиниран от ГЕРБ и РБ. Той остана единствена номинация, след като другата партия, издигнала кандидатура - Патриотичния фронт, я оттегли преди гласуването с обяснението, че формацията се убедила в професионализма на кандидата на ГЕРБ и РБ. Това бе Горица Грънчарова-Кожарева, която и сега е в ръководството на палатата. Цветков бе подкрепен със 146 гласа от всички партии, 1 гласува "против", а 21 се въздържаха. "Атака" не участваха във вота. Веднага след това той обяви, че ще предложи Грънчарова за свой заместник, и отхвърли чулите се по време на обсъждането на кандидатурата му обвинения, че ще изпълнява политически поръчки.

Адвокатите на основния акционер в КТБ - фирма "Бромак", са поискали председателят на ВАС Георги Колев да си направи отвод като ръководител на петчленния състав по делото за лиценза на банката. Мотивът е, че той може да влияе на решенията на другите членове заради позицията си. Колев нарече искането несериозно, но не даде ясен отговор дали ще се отведе или не. В петък той събира съдебния състав, за да обсъдят дали жалбите са допустими. Междувременно синдикатът на служителите в КТБ пък поиска от временната анкетна комисия в НС да провери квалификацията на двамата квестори в институцията и по-конкретно дали  Станислав Лютов и Елена Костадинчева отговарят на изискването в Закона за кредитните институции. В него се казва, че квестори в банки могат да бъдат хора с петгодишен професионален опит на ръководна длъжност в банка или сравнимо с банка дружество или институцията по критерии, определени от БНБ.

Парламентът прие промените в закона за електронните съобщения за трафичните данни. Те се наложиха след решението на Конституционния съд (КС), който отмени разпоредби от закона, регламентиращи достъпа на МВР и службите за сигурност до тях и съхранението им. Tрафични данни са информацията, която мобилните оператори и интернет доставчици съхраняват за активността на потребителите. С промените данните от проследяване през интернет и телефоните вече ще се съхраняват до шест месеца, а не до 12, както преди.

Правосъдният министър Христо Иванов е внесъл повторно предложението си бившият председател на СГС Владимира Янева да бъде дисциплинарно уволнена заради действията й по разработката "Червеи". Миналата седмица ВСС отказа да образуват дисциплинарка с мотив, че документите, които трябва да проверят, са класифицирана информация, а Янева се ползва с функционален имунитет. Министърът обаче е изискал документите, които се оказва, че не са класифицирани. В сряда стана ясно още още, че ВСС няма да образува дисциплинарка и срещу бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото, по случая с подкупа срещу бившия военен министър Николай Цонев поради изтичане на давността. Така Петров спокойно може да напусне съдебната система, както пожела. 

ЕК одобри 22 национални програми по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" за периода до 2020 г. на общата стойност 1.8 млрд. евро. Българската програма е между одобрените и стойността ѝ е 10 млн. евро. Финансирането е предназначено за подобряване на базата на държавите членки за настаняване на бежанци.

На 1 април ще започне ремонтът и на последния участък на пешеходната част на бул. "Витоша" в София, между ул. "Алабин" и "Солунска", съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Срокът на изпълнение е 65 дни. Ремонтът трябваше да започне още миналата година, но се забави заради обжалвания. Ремонтът ще се извърши от консорциума "Трейс Витоша", в който влизат "Трейс груп" и "Трейс София". Стойността на поръчката е малко над 1.5 млн. лв.

Потребителите най-често се оплакват от дефектна комуникационна техника. Половината от постъпилите 7931 жалби за рекламации в Комисията за защита на потребителите (КЗП) през 2014 г. са за мобилни апарати, преносими компютри, таблети и пр., съобщиха оттам. Близо 70% от жалбите за рекламации са решени в полза на потребителите, твърдят от ведомството. 

От 1 до 30 април фермерите ще могат да подават заявления за държавната помощ за хуманно отношение към свинете, съобщиха от агроминистерството. От същата дата ще може да се кандидатства за помощ и за птиците. Схемата покрива до 100% разходи на земеделските стопани, но само за тези, които надвишават стандартите за хуманно отношение. Това включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина 11 часа от денонощието.