Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Финансовият министър не допусна пенсионните фондове до дълговата емисия; Цветан Цветков беше избран за председател на Сметната палата; Парламентът в Букурещ даде министър на прокуратурата

5099 прочитания

820 млн. лв.

повече приходи е събрал бюджетът през първото тримесечие спрямо същия период на 2014 г., стана ясно на заседание на правителството.

Финансовият министър не допусна пенсионните фондове до дълговата емисия

Без каквито и да било мотиви финансовият министър Владислав Горанов се е разпоредил да не бъде удовлетворена нито една заявка за покупка на книжа от новите дългови емисии за 3.1 млрд. евро от български пенсионни фондове. Те са подали заявки за 500 млн. евро. В декларация до ЕК, председателя на парламента и премиера дружествата пишат, че по този начин осигурените в тях 4.29 млн. души са били лишени от атрактивна доходност и недоумяват по каква причина ресурсът им 8.185 млрд. лв. не е използван за пряко подпомагане на икономиката чрез инвестиции в публичните финанси.

Искров обвърза този път оставката си с намирането на негов заместник 

ИЗСЛУШВАНЕ Управителят на БНБ Иван Искров заяви по време на първото заседание на временната парламентарна комисия, която беше сформирана да разследва причините за кризата с КТБ, че е готов да се оттегли, ако парламентът стартира процедура за избор на негов заместник. Това не е първият път, когато той заявява на думи готовност да напусне поста. Преди това на два пъти казваше, че ще се оттегли, когато се изясни казусът "КТБ" и има стабилно правителство. Сега като мотиви посочи, че не иска да предизвиква "допълнителен хаос". На заседанието ръководството на БНБ за пореден път отхвърли всякаква отговорност за случилото се, като прехвърли обвиненията върху бившия ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев и мениджмънта на КТБ. Депутатите изслушаха и квесторите на банката Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които съобщиха, че са събрали 460 млн. лв. от длъжници на банката. От тях те научиха, че всички отчетни доклади, подавани от мениджмънта на КТБ, са следствена тайна. Искров оправда тромавата реакция на институциите по казуса с КТБ с пропуски в законите и с факта, че кризата с банката съвпадна с парламентарната криза в страната.

Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов може да оглави енергийния регулатор 

НОМИНАЦИИ Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов е една от основните кандидатури за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Номинацията му е направена от РБ. Изборът на ново 9-членно ръководство се налага заради промяната в закона, която цели да гарантира по-голяма независимост на регулатора. Досега съставът му се определяше от МС, занапред това ще става от парламента. Иванов е единственият номиниран за председател и е възможно да бъде подкрепена и от ГЕРБ. Той беше депутат в четири парламента и член на комисията по енергетика. Останалите кандидатури на РБ са Елена Маринова, която ръководи правния отдел на КЕВР, Валентин Петков, началник на "Напоителни системи" в Ботевград, и Славчо Смилков, бивш кадър на регулатора. ГЕРБ номинира досегашния председател на КЕВР Светла Тодорова и Евгения Харитонова, която сега е член на комисията. От БСП са направили общо 6 номинации. Сред тях е Еленко Божков, който беше зам.-председател на КЕВР по времето на правителството "Орешарски". От ДПС номинираха бившия депутат Ремзи Осман. Предложението на БДЦ е за Георги Златев, бивш член на съвета на директорите на "Мини Марица-изток". Номинациите на ПФ са четири.

Цветан Цветков беше избран за председател на Сметната палата 

ИЗБОР Със 146 гласа "за", 1 "против" и 21 "въздържал се" депутатите избраха Цветан Цветков за председател на Сметната палата. Той беше предложен за поста от ГЕРБ и РБ. Освен тях за Цветков гласуваха и народните представители от ДПС, БДЦ, АБВ и независимите депутати. От "Атака" не участваха във вота. Цветков беше зам.-председател на палатата от 2011 г. до миналата година. Малко преди гласуването партньорът на ГЕРБ и РБ от управляващото мнозинство – ПФ, оттегли номинацията си за председател на одитния орган на Горица Грънчарова-Кожарева. Съпредседателят на фронта Валери Симеонов обясни, че са се запознали с двете кандидатури и се убедили в професионализма на номинирания от ГЕРБ и РБ. След избора Цветков обяви, че ще предложи Горица Грънчарова за свой заместник. Това предизвика съмнения в "Атака" и депутата от БСП Георги Кадиев за политическа сделка. Според Кадиев тази кандидатура е на ДПС. Освен Грънчарова Цветков трябва да предложи още един зам.-председател и двама членове, излъчени от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори, които да бъдат одобрени от парламента.

ЕК проверява забраните на пазара на земя 

Санкция. Европейската комисия изиска информация от България, Унгария, Словакия и Литва за въведените ограничения на пазара на земя, което е първият етап от процедура за установяване на евентуални нарушения. В случай че такова бъде потвърдено, страната ще трябва или да промени законодателството си, или да плаща глоби. За България ЕК има предвид приетата преди година забрана чужденци да купуват българска земеделска земя. Преди месец текстът беше подсилен с глоби, които доведоха до абсурдната ситуация от огромни санкции да бъдат заплашени всички публични дружества в страната, тъй като никое от тях не може да контролира кой придобива акциите им на борсата.

Силен спад на туристите от Русия и Украйна 

Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Силен спад при ранните записвания от Русия и Украйна с до 50-60%, намаление на резервациите от някои западноевропейски държави като Германия и Великобритания и падащи цени на хотелиери - такава е ситуацията към март в туристическия сектор, който се готви за второ тежко лято, след като през 2014 г. завърши сезона с между 10 и 15% по-малко туристи и приходи. Така негативните прогнози, че този летен сезон ще е още по-труден заради икономическите трусове в Русия и Украйна, се оправдават.

БЕХ е обвинена от ЕК в злоупотреба с монопол 

Санкция. Срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) беше открит втори етап от наказателната процедура, започнала през 2013 г., за злоупотреба с господстващо положение на пазарите на доставка на газ в България. ЕК информира БЕХ, доставчика на газ "Булгаргаз" и оператора на газовата инфраструктура "Булгартрансгаз" за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил антитръстовите правила чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до преносната газова мрежа, до газовото хранилище в Чирен, както и до инфраструктура за внос на природен газ. От БЕХ заявиха, че ще се запознаят със съдържанието на възраженията и ще изготвят мотивиран отговор.

Варненският мол Galleria може да стане болница

Откриване Полската Globe Trade Center (GTC), която има два работещи мола в България, обяви, че преговаря за продажба на един от двата си недостроени обекта. По информация на "Капитал Daily" подготвяната сделка е за търговския център във Варна, който е построен, но не е открит. Най-любопитният детайл е, че ако продажбата се случи, вместо мол там ще има болница. Като водещ преговорите кандидат-купувач се сочи Петър Дудоленски, а като бъдещ наемател при успешна сделка - "Сити клиник". Основен собственик на мола е полската компания, а българското дружество - съсобственик на мола, е "Галерия Варна". 

Глобиха "Монделийз" заради Григор Димитров 

Реклама Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи финансови санкции на "Монделийз България" и рекламната й агенция за това, че без разрешение от Григор Димитров са брандирали снимката му на страницата на компанията във фейсбук с логото на бисквитите belVita. Така за втори път за по-малко от половин година антимонополният орган преобръща позицията си по един и същи въпрос. Преди няколко месеца комисията остави без последствия жалбата на тенисиста срещу използването на лицето му като реклама на същите бисквитки. Сега решението е обратното - глоба – 0.1% от оборота на компанията и на агенцията.

Меркел към Ципрас: Първо реформи, после пари 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел сближиха частично позициите си по време на срещата си в Берлин в понеделник, но остана въпросът какво ще бъде направено, за да не остане Атина без пари. Гърция и Германия са в обтегнати отношения заради опитите на правителството на радикалната левица СИРИЗА да предоговори условията на международната си спасителна програма. И според анализатори точно това е била целта на срещата в Берлин – да зададе нов тон в една напрегната връзка. Ципрас, който беше на първото си официално посещение в Берлин, посочи, че е по-добре двете страни да говорят една с друга, отколкото една за друга. Според експерти обаче Меркел се е придържала към позицията, че за Берлин нещата не са се променили и очакванията към новото гръцко правителство са да извърши реформи в замяна на финансова помощ. В тази връзка Атина съобщи, че ще представи нов пакет с икономически реформи до понеделник.

Коалиция изненадващо бомбардира шиити в Йемен 

УДАР Водена от Саудитска Арабия коалиция започна в нощта срещу четвъртък въздушни удари по позиции на шиитските милиции хути в йеменската столица Сана и ключовото пристанище Аден. В операция "Решителна буря" с авиация участват още Бахрейн, Египет, Йордания, Кувейт, Катар, Йордания, Мароко и Обединените арабски емирства. САЩ предоставят логистична и разузнавателна помощ, а Турция подкрепя действията. Иран, Сирия и ливанското движение "Хизбула" настояха за незабавно спиране на действията срещу хутите. Китай изрази опасения от конфликта, а Русия призова за примирие и преговори. Хутите управляват на практика в Сана от месеци. Непосредствено преди началото на ударите президентът Мансур Хади избяга от Аден. Част от страната е под контрола на "Ал Кайда на Арабския полуостров". Наскоро се появи и йеменски клон на самопровъзгласената "Ислямска държава". Йемен контролира ключовия проток Баб ел Мандеб, през който минава голяма част от петрола и природния газ за Европа.

Парламентът в Букурещ даде министър на прокуратурата 

ВОЛЯ Румънският парламент разреши в сряда на прокуратурата да арестува доскорошния финансов министър Дариус Вълков. Той беше обвинен в злоупотреба с власт като кмет на южния град Слатина през 2010-2013 г. Прокуратурата твърди, че Вълков е предоставил обществена поръчка на местен бизнесмен срещу подкуп от 20% от стойността на договора, или 2 млн. евро. При обиск в сейфа на министъра по-рано този месец бяха открити пари в брой, три златни кюлчета и картина, за която се смята, че е оригинал на Пиер-Огюст Реноар. Вълков, който е от Социалдемократическата партия на премиера Виктор Понта, отрича вината си. В момента Понта изпълнява функциите на финансов министър. Вълков е най-високопоставеният политик, разследван в Румъния в момента. Настоящата кампания срещу корупцията започна по настояване на президента Клаус Йоханис. Отделно властите разследват бивш високопоставен служител на агенцията за борба с корупцията, заподозрян, че завишавал оценки на имоти, ощетявайки държавата със 75 млн. евро.

Сделки и проекти 

Комисията за защита на конкуренцията разреши на германската "Паул Весйохан & Ко. ГмбХ III" (PHW) и "Бългериън американ фуудс лимитид" да придобият съвместен контрол върху три фирми - "Амета холдинг", "Камчия" и "Търговска компания". PHW е най-голямата в птицевъдния бранш в Германия, където продава под марката Wiesenhof. "Амета" обединява птицефермите с кланица "Пилко" и "Лудогорско пиле" в Разград и др.

Агенцията за приватизация обяви конкурс за оценка на 50.05% от капитала на "Българска фондова борса - София". Това е третият опит за приватизация на борсовия оператор. Продажбата трябва да стане в пакет с Централния депозитар, но за него все още не е започнала процедурата, тъй като се чака становището на Комисията за финансов надзор. Двете дружества ще бъдат оценени поотделно, но ще бъдат продавани в пакет.

Българската IT компания "Сирма груп" обяви, че въвежда софтуерна система за два американски музея - Националната галерия по изкуствата във Вашингтон и Metropolitan Museum в Ню Йорк. Стойността на проекта, финансиран от фондация Andrew W. Mellon, е около 2 млн. долара.

Kraft Foods Group ще се слее с производителя на кетчуп H.J. Heinz, като по този начин ще се създаде третата най-голяма компания за храни и напитки в Северна Америка. Heinz е собственост на бразилския инвестиционен фонд 3G Capital и компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway. Обединената компания ще бъде оглавявана от изпълнителния директор на Heinz Бернардо Хийз и ще има годишни приходи в размер на 28 млрд. долара.

Финансовият министър Владислав Горанов не удовлетвори нито една от заявките за 500 млн. евро на българските пенсионни фондове за новите дългови емисии.
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
820 млн. лв.

повече приходи е събрал бюджетът през първото тримесечие спрямо същия период на 2014 г., стана ясно на заседание на правителството.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  fbr45306322 avatar :-(
  MyTwoCents

  По повод на недопускането до емисията на пенсионните фондове, то единственото обяснение е, че Горанов иска да останат с налични свежи пари, за да ги прехвърли насилствено където си иска. Ако мине номера...

 • 2
  g_nett76 avatar :-P
  g_nett

  До коментар [#1] от "MyTwoCents":

  Което на практика означава, че си прави сметка да ги засили към фалит скоропостижно. Но те и без това не са цъфнали и вързали, та си го заслужават.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK