🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 29 март

От 1 април скоростта по участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус" се ограничава до 90 км/ч; Министерството на финансите погаси предсрочно поетия на 18 декември 2014 г. мостов заем в размер на 1.5 млрд. евро; Премиерът предлага с промяна в закона да се даде възможност на прокуратурата да може да разваля сделки; Община Видин развали договора за сметосъбиране с "Титан-АС", съобщи на пресконференция и.д. кмет инж. Добромир Дилов

Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Министърът на финансите Владислав Горанов    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

10 

хил. души се очаква да получат статут на бежанци до края на годината, обяви пред БНР директорът на Агенцията за бежанците Никола Казаков. За 2014 г. бежански статут са получили над 5 хил. души. Данните показват, че само за първите 2 месеца на годината 2117 души са потърсили закрила.

От снимката: Руският космонавт Михаил Корниенко (в средата) и американският астронавт Скот Кели (в ляво) излетяха с ракета "Союз" към Международната космическа станция, където ще прекарат цяла година - почти рекордно време. С тях е и космонавтът Генадий Падалка, но той ще ще се завърне  "само" след половин година. Корниенко и Кели ще са обект на изследване за въздействието на безтегловността върху тялото. Информацията може да помогне един ден човек да полети към Марс. Учените  ще търсят отговори за ефекта върху имунната система и особено за проблема с отслабването на зрението при продължителен престой в орбита. Любопитен момент е, че Скот Кели има брат близнак - пенсионираният вече астронавт Марк Кели. Учените ще следят и сравняват едновременно параметрите на двамата.

От 1 април скоростта по участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус" се ограничава до 90 км/ч. Причината е, че настилката в тези отсечки е силно амортизирана, става ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението важи от км 63+000 до км 90+197 и от км 119+760 до км 133+112 на магистрала "Тракия" - на територии от областите Пловдив и Пазарджик, както и от км 349+820 до км 369+320 (в дясното платно) и от км 349+820 до км 376+119 (ляво платно) на "Хемус" в областите Шумен и Варна.

Министерството на финансите погаси предсрочно поетия на 18 декември 2014 г. мостов заем в размер на 1.5 млрд. евро. Кредитът бе договорен за срок от шест месеца, а по информация на ведомството предсрочното му връщане ще спести на бюджета 3.7 млн. евро лихвени разходи. Парите бяха набавени по спешност от четири международни банки – HSBC, Societe Cenerale, Citibank (клон Лондон) и UniCredit Bank AG (клон Лондон), които впоследствие бяха избрани за мениджъри на целия външен дълг, който държавата ще изтегли в периода 2015–2017 г. (8.1 млрд. евро). Средствата за изплащане на краткосрочния заем бяха набавени чрез емитирането на троен транш еврооблигации със съвкупна номинална стойност 3.1 млрд. евро

Премиерът предлага с промяна в закона да се даде възможност на прокуратурата да може да разваля сделки. Става дума за възстановяване на правото на обвинението да атакува пред съда сделки, включително и между частни фирми, ако те са в ущърб на държавния или обществения интерес. "Четири месеца ние чакахме банката (КТБ - бел. ред.) да се обяви в несъстоятелност и да се назначат синдици. В същото време чуваме как се купуват активи за едно евро, при това не какви и да е активи. Днес синдиците са там и ако трябва, ще променим още веднъж закона, защото преди време, когато са текли приватизациите, тогавашният парламент отнема правото на прокуратурата да разваля сделки", обяснява Борисов. От думите му се разбра, че проектотекстовете вече са изготвени и това е станало след срещата в четвъртък с главния прокурор. Това е второ, извънредно изготвяне в спешен порядък, този път за броени часове, на законови поправки след спешното приемане на промените в Закона за банковата несъстоятелност миналата сряда, с които бяха въведени временни синдици в КТБ.

Община Видин развали договора за сметосъбиране с "Титан-АС", съобщи на пресконференция и.д. кмет инж. Добромир Дилов, цитиран от "Фокус". Той обясни, че през последния месец фирмата на практика е преустановила своята работа по договора. В началото на седмицата общината е дала срок на "Титан" до 26 март да започне да изпълнява задълженията си. След като това не е станало, договорът е бил прекратен. 

Администрацията на президента обяви обществена поръчка за самолетни билети с прогнозна стойност 250 хил. лева без ДДС за срок от 2 г. От началото на мандата си държавният глава Росен Плевнелиев ползва предимно граждански полети за служебните си пътувания. Изискванията са да се осигурят самолетни билети - първа и бизнес класа, за президента и вицепрезидента и икономична класа за служители на президентската администрация, както и съпътстващи услуги. Услугата обхваща всички дестинации в страната и в чужбина.

Следващата седмица – на 2 април, ще бъде пуснато метрото до летище София, а до бизнес парка – на 8 май, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV.  В момента се правят промени в маршрутите на тролейбусите и автобусите в столичния кв. "Дружба", за да може поне на всяка метростанция да минава по едно превозно средство от наземния градски транспорт. 

Бившият председател на БСП Сергей Станишев няма да може да се кандидатира за формален лидер на партията до 2020 г. заради промяна в устава, одобрена от Националния съвет на БСП след петчасово закрито заседание в неделя. Измененията трябва да бъдат утвърдени и от конгреса на 5 април. Според поправката "Анти-Станишев" при предсрочно прекратяване на мандата на местните лидери и на председателя на партията те няма да могат да бъдат избирани отново на поста преди изтичането на един пълен мандат. Станишев обаче обяви пред "Дарик радио", че няма планове да се връща начело на БСП.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bisico avatar :-|
  bisico

  Минах сутринта на 1 април по магистрала Хемус. Знаците за ограниченията не бяха сложени, но полицейските патрулки бяха извадени на "ЛОВ" и стреляха вече. Когато се връщах около обяд, едва тогава ги поставяха .

  Нередност?
Нов коментар