Вечерни новини: 8 април

Един загинал и трима издирвани след срутване на хотел край Варна; Правителството е определило Олег Петков за зам.-председател на ДАНС; Пълна проверка на мангановата мина "Оброчище", в която един миньор загина; Бял полицай е арестуван и обвинен за убийството на невъоръжен чернокож мъж в щата Южна Каролина

Основният път към летището в София е затворен заради пропадане
Основният път към летището в София е затворен заради пропадане
Основният път към летището в София е затворен заради пропадане    ©  Георги Кожухаров
Основният път към летището в София е затворен заради пропадане    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

16.9% 

е била безработицата в североизточния регион на България за 2013 г. - най-високата в страната, показват докладите за изпълнението на регионалните планове на трите района в Северна България в периода 2007 – 2013 г., одобрени от кабинета в сряда. От тях става ясно, че пропастта между развитието на Северна и Южна България се увеличава значително.

От снимката: Пропаднал участък от пътното платно на булевард "Христофор Колумб" при разклона на булевард "Брюксел" затвори основния път към софийското летище и създаде огромни задръствания. При рутинна проверка на съоръжения от екип на "Софийска вода" е открито пропадане на земна маса непосредствено до бул."Христофор Колумб", съобщиха от дружеството във вторник вечер. Екип е започнал да проучва какво е довело до пропадането, а движението е спрямо заради мерки за безопасност. Бул. "Христофор Колумб" ще остане затворен в едната посока до отстраняването на аварията, а дотогава от общината призоваха да се ползват алтернативни маршрути към летището и към жк "Дружба".

Един загинал и трима издирвани след срутване на хотел край Варна

Един работник е загинал, а трима други се издирват след като хотел в курортния комплекс "Слънчев ден" край Варна се е срутил при разрушаване, съобщи bTV. По непотвърдена информация става дума за 11 етажният хотел "Вероника", рухнал около 18 ч. Според информация, публикувана на сайта на дружеството "Слънчев ден" след реконструкцията хотелът, който е един от най-старите в едноименния комплекс е трябвало да бъде напълно обновен.

Министерският съвет одобри Решение за подаване на жалба от България на основание чл. 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз по повод приетите изменения в Кодекса за подоходно облагане на Гърция. Промените в закона въвеждат превантивен данък в размер на 26% върху всички сделки и транзакции между гръцки фирми и български фирми. Въпреки че финансовият министър Горанов изпрати писмо до ЕК миналата седмица, сигналът не беше официално приет поради липсата на посочено основание. Според процедурата ЕК трябва да издаде мотивирано становище в тримесечен срок, като всяка от заинтересованите държави ще може да защити позицията си. Ако комисията не издаде становище в този срок, България ще може да сезира Съда на ЕС.

Правителството е определило Олег Петков за зам.-председател на ДАНС, съобщиха от правителствената пресслужба. Петков заема длъжността на мястото на Ваня Стефанова, която беше освободена в края на февруари по нейно желание. Олег Петков е магистър в Оренбургския политехнически институт. Работил е в Националната служба за сигурност и в ДАНС.

Новоемитираните български дългови книжа в края на март се представят изключително добре на вторичен пазар, похавалиха се от Министерството на финансите. По информация от бизнес платформата на "Блумбърг" (Bloomberg Fixed Income Trading Active Bonds) те са най-търгуваните по обем суверенни еврови книжа, емитирани на международните капиталови пазари за периода от 19 март 2015 г., когато започна процесът по приемане на заявки, до 7 април 2015 г. "Доброто представяне на новоемитираните облигации на вторичния пазар показва увереността на инвеститорите към провежданата от правителството политика в областта на публичните финанси", посочват от ведомството.

Намаляване на праговете за иницииране и валидност на референдумите предлагат осем депутати от РБ. Допитванията да са валидни, ако в тях са участвали половината от имащите право на глас по избирателните списъци, предвиждат внесените поправки. Сега този праг е поне толкова, колкото са участвали на последните парламентарни избори. Не е оправдано валидността да се обвързва с активността от последните резултати от проведени парламентарни/местни избори, посочват в мотивите си вносителите. 

Проектът за разкопките на столичното Ларго ще включва стъклен купол, но той ще бъде над пл. "Независимост", а не на откритата част на "Мария Луиза", както се предвиждаше преди. Това стана известно на официалното му "възобновяване" в сряда в присъствието на министри и кмета на София. "Музеят на открито" се забави с близо 2 години заради серия жалби срещу обществената поръчка за избор на изпълнител. Сега процедурата е приключила успешно и за изпълнител е избрано строително обединение между "Пътища и мостове", "Пътстрой", "Финансгруп" и "Реставрация". Срокът за завършване е средата на октомври, а работата ще започне още тази седмица.

Пълна проверка на мангановата мина "Оброчище", в която един миньор загина, а друг беше ранен след падането на скален къс, се извършва от Министерството на енергетиката и инспекцията на труда. Концесионер е "Евроманган" АД. Дружеството е собственост на кипърската офшорка "Пойнтър трейдинг лимитид", показва справка в Търговския регистър. То се представлява от Дейвид Едуард Ейнсуърт Уелингс, който е в директорския борд заедно с украинците Игор Шпагин и Людмила Соколенко. Договорът е за 25 години и е подписан през 1999 г. 

Националният парк "Пирин" е сред 10-те най-добри природни паркове в Европа, показва класация на британския в. "Гардиън". Страната ни се нарежда сред дестинации като Финландия, Испания, Хърватия, Италия и Канарските острови. Изданието определя Пирин като един от "невероятните източноевропейски национални паркове" и публикува мненията на читатели. Според един от тях паркът е "впечатляващ с назъбените си планински върхове, които се издигат на 3 хиляди метра, с неговите девствени езера и фантастична дива природа".

Бял полицай е арестуван и обвинен за убийството на невъоръжен чернокож мъж в щата Южна Каролина

Полицаят Майкъл Слейгър бе арестуван и обвинен за убийството на невъоръжен чернокож мъж в Северен Чарлстън, щата Южна Каролина. Той е стрелял осем пъти в гърба на мъж, който е побягал, след като е бил спрян за рутинна пътна проверка. Убийството на мъжа е било заснето от очевидец и е публикувано в New York Times. Полицаят може да бъде осъден на смърт или на 30 години затвор.

Все още няма коментари
Нов коментар