Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Глобите за неправилно паркиране се качват десеторно, пропадна платното на бул "Брюксел", Христо Бисеров получи акт от прокуратурата, bg-mamma вече е с нов собственик, а френски инвеститор купува завод край Кърджали

3252 прочитания

Прокуратурата привлече нови обвиняеми за фалита на КТБ 

Прокуратурата предяви през седмицата серия от нови обвинения на длъжностни лица за фалита на КТБ. Първо бившият зам.-подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ Румен Симеонов беше обвинен за престъпление по служба и му беше наложена мярка за неотклонение – подписка. Ден след това обвинения бяха повдигнати на двама от одиторите на банката от "КПМГ България" - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. Те са обвинени, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили  изпълнителните директори на КТБ Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за стопанисването на повереното им имущество. Според обвинението това е довело до поставяне на банката под особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация. В петък обвинение последва и за ръководителя на екип в Дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в "Банков надзор" на БНБ Снежанка Велева–Стефанова. Тя ще отговоря за престъпление по служба.

Пропадна част от платното на бул. "Брюксел" в София 

Част от платното и тревните площи между булевардите "Брюксел" и "Христофор Колумб" в София пропадна в сряда. Това доведе до спиране на движението между кварталите "Младост" и "Дружба". От съобщение на "Софийска вода" стана ясно, че причината за аварията е пропадане на колектор за отпадни води, събиращ водата от кварталите "Младост 2", "Полигона" и "Дружба 2". Затварянето на пътя доведе до опашки по обходните маршрути между кварталите и в посока летището, промяна на няколко линии от градския транспорт, както и закъснение на опериращите по тях автобуси. Към редакционното приключване на броя ремонтът продължава, а паралелно се проучват възможности за отклоняване на отпадните води, които застрашават сигурността на работниците.

 Нов проектозакон предвижда десеторни глоби за паркиране на зелени площи и тротоари 

Този вторник парламентът прие на първо четене предложени от ГЕРБ промени в Закона за движението по пътищата, свързани с паркирането. Най обсъжданата промяна е предложеното увеличение на глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки от 20 лв. на 200 лв. Инициаторите на законопроекта начело с депутата Цветомир Михов от ГЕРБ аргументираха решението си по следния начин: "Въпреки засиления контрол на всички институции и съставянето на стотици актове водачите на МПС заплащат наложените им санкции, които са много ниски, и продължават да не спазват изискванията на нормативните разпоредби. Считаме, че с увеличаване размера на съответната санкция ще бъде постигнат желаният положителен резултат." Според друга промяна, внесена от РБ, общинските съвети ще определят цените за паркиране и ще получат възможността да определят размера на търговски принцип в зависимост от търсенето.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Христо Бисеров 

Софийската градска прокуратура внесе в четвъртък в съда обвинителния акт срещу бившия зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров. Изненадващо обаче Бисеров не е предаден на съд за "изпирането" на близо 800 хил. лв., каквато беше първоначалната заявка, а за съвсем други престъпления - укриване на данъчни задължения в размер на 25 хил. лв., неподаване на статистически декларации по Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация пред Сметната палата. Тези обвинения се разминават напълно с първоначалните заявки на държавното обвинение, че разследва Бисеров за "изпирането" на 314 529 щатски долара и 117 192 евро, които имал в сметка в Швейцария. Остава неясна и съдбата на разследването срещу доведения син на Бисеров - Ивайло Главинков. Той беше обвинен също в пране на пари, защото Бисеров е превел от сметката си в Швейцария суми в сметката на сина си в Македония.

Френската Imerys придоби завода за бентонит в Кърджали 

Френската индустриална група Imerys придоби българското дружество "Ес енд Би индастриъл минералс" (преди "Бентонит"), което се занимава с добив на полезни изкопаеми в Кърджали. Сделката за предприятието е резултат от международна транзакция, в която гръцкият досегашен собственик става част от европейския гигант. Плановете за компанията засега не са обявени, но мениджмънтът й е вече изцяло сменен. През последните години приходите на "Ес енд Би индастриъл минералс" се свиват. Те са 16 млн. през 2013 г. и 19 млн. година по-рано. Дружеството е на печалба - 819 хил. лв. за 2013 г., с близо 20% по-малко от 2012 г.

Цената на тока от американските централи пада 

НЕК, ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" подписаха споразумение за понижаване на цените по дългосрочните договори за доставка на електроенергия. Официалната договорка за намалението на цената за разполагаемост е с 14% за ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и 17% за "КонтурГлобал Марица-изток 3". Сумите се плащат от НЕК, за да стоят централите в готовност. Според изчисления на "Капитал" реалното намаление обаче ще е 7% при "КонтурГлобал" и 4% при "Ей И Ес Гълъбово". Споразумението ще влезе в сила от началото на юли и ще спести на НЕК около 78 млн. лв. годишно.

Любен Белов стана собственик на портала BG-Mamma 

Управляващият партньор във фонда за рисково финансиране LAUNCHub Любен Белов прибоди мажоритарен дял от 98% в НЕГ.БГ, която е собственик на интернет портала BG-Mamma. Белов притежаваше 48% от компанията, а сега купи и акциите на досегашния й мениджър Иван Николов. Цената на сделката не беше оповестена, но през 2011 г. дружеството беше оценено на 1.76 млн. лв. Временно изпълнителен директор става създателката на портала Марина Кузманова. Тя ще запази и дела си от 2%.

Фалитите на фирмите намаляват с 20% 

Броят на обявените във фалит компании, както и на тези, които са влезли в процедура по несъстоятелност, намалява през първите три месеца на 2015 г. спрямо същия период на двете предходни години според данни на Агенцията по вписванията. В периода януари - март тази година общо 151 компании са влезли в процедурата, а 159 са били обявени в несъстоятелност, което е спад съответно с 22% и 20% спрямо същия период на 2014 г. Тенденцията се дължи отчасти на промените в Търговския закон от 2013 г., които ограничиха обявяването на неплатежоспособност със задна дата. Отражение има и лекото подобряване на икономическата среда.

БДЖ ще се оздравява с още пари от държавата 

Стратегия Допълнителни държавни инвестиции, подобряване на обслужването, освобождаване от излишния капацитет и оптимизиране на процесите и персонала. Това са част от мерките в стратегията за БДЖ, която транспортният министър Ивайло Московски и ръководството на двете железопътни компании представиха пред транспортната комисия в парламента. Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров обясни, че планът предвижда да има инвестиции в железниците. Минимумът е 210 млн. лв. за седем години, които ще се използват за закупуване на 15 нови електромотрисни влака и 30 шинобуса. При оптимистичен сценарий с участието на държавния бюджет ще бъдат инвестирани 430 млн. лв.

Премиерът иска сливане на НАП и митниците 

Обединение До една седмица премиерът Бойко Борисов ще предложи обединяване на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", каза той по време на правителственото заседание. "До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и митници, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите", добавя премиерът. Идеята за обединението на двете структури присъства в управленската програма на ГЕРБ, а при встъпването си в длъжност финансовият министър Владислав Горанов каза, че това ще е един от неговите приоритети и на кабинета като цяло.

Румъния сваля предсрочно ДДС за храни

Румънското правителство одобри намаляването на ДДС от 24% на 9% за всички храни, безалкохолни напитки и хранителни услуги. Промяната влиза в сила от 1 юни. Това е по-рано от планираните корекции в данъците, които трябваше да се случат между 2016 г. и 2019 г. Причината да се въведе още сега са по-добрите от очакваното приходи в бюджета, каза премиерът Виктор Понта. "В края на март вместо дефицит от 5 млрд. леи (1.13 млрд. евро), както сме се договорили с международните кредитори, имаме рекорден излишък от 5 млрд. леи", обяви Понта. От догодина ще се понижи и общият ДДС от 24% на 20%. Европейската комисия (ЕК) изрази опасения от действията на Букурещ. "Според комисията тази мярка ще има сериозен негативен фискален ефект", посочи заместник-председателят на ЕК и комисар за еврото Валдис Домбровскис. Брюксел препоръчва облекчаване на данъчното бреме върху нископлатения труд, а не на данъци с пряк ефект върху икономическия ръст. Понта смята, че вдигането на ДДС през 2010 г. от 19% на 24% "е една от най-големите грешки на румънската държава".

Семеен скандал раздели френския "Национален фронт" 

Лидерът на френския крайнодесен "Национален фронт" Марин льо Пен заяви, че ще се противопостави на кандидатурата на бившия председател на партията и неин баща Жан-Мари льо Пен на местните избори в района Прованс-Алпи-Лазурен бряг през декември. В изявление тя посочи, че статутът на Льо Пен-старши като основател на "Национален фронт" не означава, че "той може да вземе партията за заложник". Миналата седмица тя реагира остро и срещу изказванията на баща си, че нацистките газови камери са "подробност от историята". Марин льо Пен го обвинява, че с расистки си коментари се опитва да саботира усилията ѝ да изведе "Национален фронт" до редиците на общоприетите партии във Франция. Очакванията са, че лидерът на крайнодясната формация ще се кандидатира за президент на изборите през 2017 г. Затова се опитва да смекчи имиджа на "Национален фронт".

Amnesty: Проруски сепаратисти са убивали пленници  

Аmnesty International обяви, че разполага с доказателства, че проруски сепаратисти са убили четирима пленени украински войници. Очевидец разказал пред правозащитната организация, че един войник е бил застрелян от упор от сепаратистки командир. От Аmnesty твърдят, че разполагат и с видеоклипове, показващи трима други войници, докато са още живи в плен, и след това мъртви в моргата с рани от куршуми в главите и горната част на тялото. Според организацията убийствата се равняват на военно престъпление. "Тези твърдения трябва да бъдат незабавно, напълно и безпристрастно разследвани. И извършителите трябва да бъдат съдени в справедливи процеси от признати органи на властта", заяви зам.-директорът на Amnesty за Европа и Централна Азия Денис Кривошеев. Тези обвинения идват, след като сепаратистки командир заяви пред украински вестник, че той лично е убил 15 пленени войници от киевските въоръжени сили. Правозащитни групи обвиняват и двете страни в конфликта за извършването на зверства.

Ремонт подпали руска атомна подводница  

Руската атомна подводница К-266 "Орел" се подпали във вторник по време на ремонт в док на пристанище Северодвинск, на 1300 км северно от Москва. Огънят не предизвика сериозни инциденти и щети. За да го потушат, пожарникарите потопиха частично 155-метровата подводница. Смята се, че пожарът е възникнал заради неправилна работа при заваряване. Подводницата е от същия клас ("Антей") като "Курск", която избухна под вода на 12 август 2000 г. Тогава загинаха всички 118 души на борда. "Орел" е в състава на 11-а дивизия подводници на Северния флот. Спусната е на вода през 1992 г.

Приключи дело за заговор срещу Ердоган 

Турски съд оправда във вторник последните 62-ма офицери от армията, обвинени в заговор за преврат от 2003 г., известен като операция "Чук", съобщи адвокат, цитиран от Reuters. Прокурорът по делото посочи, че дигиталните доказателства са недопустими, уточни адвокатът. През 2012 г. друг съд осъди офицерите на затвор заради предполагаема конспирация. Конституционният съд миналата година нареди повторен съдебен процес по случая, тъй като реши, че злоупотребите с ключови доказателствени материали са нарушили правата на обвиняемите. Седмица по-рано съд в Истанбул оправда други 236-ма офицери от армията, обвинени по делото. Предполагаемият заговор е включвал бомбардировки над джамии и предизвикване на конфликт с Гърция, за да се подготви почвата за военен преврат. Докато бе премиер, Реджеп Ердоган инициира няколко съдебни процеса срещу армията. След като стана президент и правителството бе уличено в огромен корупционен скандал, започна да работи за сближаване с военните.

Сделки и проекти  

Министерският съвет даде ход на концесиите за четири атрактивни плажа в община Созопол - "Каваците–север", "Златна рибка", "Смокините-север" и "Смокините–юг". Договорите с операторите ще се сключат за срок от 15 години. Досега наемът за най-големия от тези плажове - "Златна рибка", е близо 80 хил. лева на година, а на най-малкия - "Смокини-юг", почти 30 хил. лв.

Производителят на радиатори "Корадо България" ще инвестира още 4 млн. лв. в завода си в гр. Стражица, за да започне производство на нов продукт - радиатори за баня. Новата инвестиция в линията за радиатори за баня ще се финансира със собствени средства на дружеството. Плановете са производството да започне от началото на 2016 г. Целта на инвестиционната програма е заводът да се превърне в едно от най-силните производствени звена в света за производство на радиатори.

Българската компания Sportal Media Group разшири портфолиото си от мобилни приложения, закупувайки апликацията Betscores. Тя е насочена предимно към потребители с интерес към спортните залагания, като им предоставя информация за резултати и коефициенти в реално време за над 10 вида спорт. От групата не обявиха цената на сделката.

Англо-холандският петролен гигант Royal Dutch Shell ще придобие по-малкия си британски конкурентBG Group срещу 47 млрд. паунда (70 млрд. долара), съобщава Reuters. Това ще е първото мащабно сливане в петролната индустрия от близо едно десетилетие и ще свие разликата между Shell и най-голямата енергийна компания в света – щатската ExxonMobil.

Прокуратурата привлече нови обвиняеми за фалита на КТБ 

Прокуратурата предяви през седмицата серия от нови обвинения на длъжностни лица за фалита на КТБ. Първо бившият зам.-подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ Румен Симеонов беше обвинен за престъпление по служба и му беше наложена мярка за неотклонение – подписка. Ден след това обвинения бяха повдигнати на двама от одиторите на банката от "КПМГ България" - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. Те са обвинени, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили  изпълнителните директори на КТБ Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за стопанисването на повереното им имущество. Според обвинението това е довело до поставяне на банката под особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация. В петък обвинение последва и за ръководителя на екип в Дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в "Банков надзор" на БНБ Снежанка Велева–Стефанова. Тя ще отговоря за престъпление по служба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.