Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Румяна Ченалова излезе от арста срещу гаранция, КЗК проучва Uber за нелоялна конкуренция, САЩ вадят Куба от тероритичния списък, В Киев се случиха серия от убийства

2949 прочитания

© Капитал


Съдът оправда Росен Желязков за бюлетините в Костинброд

Софийският градски съд оправда в сряда бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по аферата "Костинброд" за надпечатаните бюлетини за парламентарните избори през 2013 г. Желязков беше единственият обвиняем по делото заради това, че не е упражнил контрол върху отпечатването на около 350 000 бюлетини. От прокуратурата искаха той да бъде осъден на две години условно с четири години изпитателен срок. След оправдателната присъда Желязков заяви, че е очаквал такова решение на съда, тъй като не е извършил нищо нередно. Делото се гледаше по съкратената процедура и приключи, без в крайна сметка да стане ясен отговорът на въпроса за какво са били предназначени отпечатаните в повече бюлетини. Освен това процесът мина и без основните говорители по скандала. Защитата на Желязков се отказа да разпитва депутата от БСП Мая Манолова, която подаде сигнала в прокуратурата. А бившият телевизионен водещ Николай Бареков, който се озова с екип пред печатницата "Мултипринт" и обяви, че се готви фалшификация на изборите от ГЕРБ, дори не фигурираше в списъка на свидетелите.

Сакскобургготски и Търичану отбелязаха 10 г. от подписването на договора за членство в ЕС 

Бившите премиери на Румъния и на България Калин Попеску-Търичану (вдясно) и Симеон Сакскобурготски (вляво) участваха в публична дискусия по повод 10-годишнината от подписването на споразумението за членство в ЕС. Тя беше организирана от немската либерална фондация "Фридрих Науман" и се проведе в двореца "Врана" в четвъртък. Двамата бивши министър-председатели направиха ретроспекция на изминалото десетилетие и призоваха за повече съвместна работа между двете страни. Обсъдено беше и бъдещето на либералната идея в Европа и у нас. Гости на дискусията бяха част от членовете на кабинета "Сакскобургготски" - бившият външен министър Симеон Паси, бившият финансов министър Милен Велчев и настоящият вицепремиер Меглена Кунева. Лидерът на ДПС Лютви Местан също се включи с изказване за перспективите пред разширяването на ЕС.

Прокуратурата установи нарушения в складовете в Иганово

Районната прокуратура в Карлово е открила сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на цялата площадка в Иганово, които дават възможност за нерегламентирано проникване в района, съобщи БТА, като се позова на доклад на прокуратурата. Информацията на разследващите за груби нарушения дойдоха ден след като във вторник в складовете на ВМЗ-Сопот стана втори взрив. Първият беше на 21 март. Разследването е установило, че охраняемият периметър е бил оставен без физическа охрана в продължение на повече от 30 минути в деня на първия взрив. Дневната смяна охранители си тръгнала тогава по-рано, а пък нощната смяна служители на охраната дошли по-късно. Вторият взрив също е станал при смяна на двата екипа. В района на площадката няма изградено видеонаблюдение въпреки неколкократни изрични указания за това при извършвани проверки. От около една година не функционирала сигнално-охранителната техника на един от складовете заради дефектирал датчик на врата на склада, се казва още в доклада. Проверката на площадката е установила и скъсани елементи от мрежата, с която е ограден складът.

Румяна Ченалова излезе от ареста срещу гаранция 

Сметки в Бразилия, подкуп от половин милион лева, конспиративни срещи на яхта в Гърция, имена на висши магистрати… Това са само част от сюжетите, които изплуваха при среднощното разглеждане на мярката за неотклонение на съдията Румяна Ченалова късно вечерта в четвъртък. Съдия Веселина Ставрева отказа да уважи искането на новосъздаденото Антикорупционно специaлизирано звено към Софийската градска прокуратура за постоянен арест на магистрата. СГС прие, че може да се направи обосновано предположение, че Ченалова е извършила документно престъпление, като е допуснала поправка в протокол от съдебно заседание в нарушение на правилата, но в същото време прокуратурата е объркала по-тежкото обвинение срещу нея - за длъжностно престъпление. Съдия Ставрева прие, че по делото има данни за взет подкуп, за който обаче няма повдигнати обвинения. Според СГС няма опасност Румяна Ченалова да се укрие или да извърши друго престъпление и й наложи гаранция от 8 хил. лв. По време на съдебното заседание стана ясно, че прокуратурата е объркала обвинението срещу Ченалова и вместо да разследва данните за получен от скандалната съдия подкуп, е хвърлила ресурса си в това да проверява болничния й лист. Не се разбра и какво точно е наложило прибързаните и показани действия на държавното обвинение. Прокуратурата се активизира във вторник, като обяви Ченалова за общодържавно издирване. Ден след това тя се предаде и беше задържана за 72 часа. Според прокуратурата през март миналата година, разглеждайки търговското дело, заведено от казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу НЕК, съдия Ченалова е извършила две престъпления. Става дума за допуснати от нея поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата за гражданския процес. В него са били добавени думи, които нито една от страните не е казвала. По този начин според обвинението Ченалова е помогнала на ОЕТ. Според показанията на свидетеля Димитър Попов той е трябвало да преведе сумата от 690 хил. лв., за да бъде решено делото в полза на ОЕТ. По делото е приложена и секретна справка от ДАНС, от която ставало ясно, че брат й адвокат Станимир Ченалов е превел пари по сметка в Бразилия, за където съдийката се подготвяла да замине през Франкфурт.

Кабинетът отпусна 100 млн. лв. за ремонт на "Тракия" и "Хемус"

Правителството отпусна допълнителни до 100 млн. лв. на Агенция "Пътна инфраструктура" за ремонти на участъците от магистралите "Тракия" и "Хемус", по които бяха въведени ограничения на скоростта на движение 90 км в час заради лошото им състояние. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че няма да бъдат обявявани обществени поръчки за ремонта, а той ще бъде възложен на държавната пътноподдържаща компания "Автомагистрали", която отговаря за поддръжката на участъците от София до Стара Загора на магистрала "Тракия", както и от София до Ябланица на магистрала "Хемус". Целта е да се спести време и ремонтите да започнат още през май.

До дни съдът решава за несъстоятелността на КТБ

До дни Софийски градски съд ще вземе решение по поисканата несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно миналата сряда на тричасово закрито заседание на съда, на което представителят на Българска народна банка поиска началната дата на неплатежоспособността да е 30 септември 2014 г., когато за пръв път е отчетен отрицателен собствен капитал на банката. Дори съдът да вземе решение за обявяване в несъстоятелност кредиторите на КТБ могат да очакват да получат част от осребреното имущество на банката най-рано след година и два месеца.

Правителството повиши прогнозата си за икономиката

Правителството подобри очакванията си за развитието на българската икономика през 2015 г. В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза вече е записано, че реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 1.4%, докато пет месеца по-рано очакванията бяха за едва 0.8%. Ревизията се случи в деня, в който Международният валутен фонд (МВФ) понижи своята прогноза за българската икономика от 2% на 1.2%. Най-голям оптимист засега е УниКредит Булбанк. Анализаторите на банката вече очакват ръст от 1.9% през тази година при 1.5% в предишния си доклад. Европейската комисия и ЕБВР прогнозират растеж от 0.8%, Световната банка – 1.1%.

НАП запорира акциите на "Литекс моторс"

Националната агенция за приходите (НАП) запорира акциите на "Литекс моторс" с мотив бъдещи публични вземания от собствениците на завода за автомобили. Запорът е върху акциите в "Литекс моторс", собственост на "Уотърсий лимитид" и на "Терексим". В случая с "Терексим" публичното вземане е с предполагаем размер 109 хил. лв. За "Уотърсий лимитид" не е посочен размер на вземането. Собственикът Гриша Ганчев обясни, че данъчната ревизия в "Литекс моторс" е приключила преди два месеца. За да има запор от публичен изпълнител, трябва да е в ход или да е приключила данъчна ревизия.

КЗК проучва Uber за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проучване дали компанията Uber не осъществява нелоялна конкуренция спрямо превозвачите на пътници в София. Досега КЗК събираше информация за дейността на Uber (на снимката - директорът за експанзията на Uber в Европа Патрик Щуденер) след писмо от Столична община, че дружеството вози пътници срещу заплащане без нужните регистрации. Срокът, в който КЗК трябва да излезе със становище има ли нарушение, е три месеца.

Американски гигант купува "КАИ груп" за 195 млн. евро

Комисията за защита на конкуренцията разреши на американската Mohawk Industries да придобие производителя на керамични плочки "КАИ груп" от досегашния собственик - американският инвестиционен фонд Advent. Сделката беше обявена в средата на март. Българската група включва фабриките "Хан Аспарух" в Исперих и "Хан Омуртаг" в Шумен и още няколко свързани с двата завода компании в България, Румъния и Гърция. Mohawk ще плати около 195 млн. евро, което прави сделката най-голямата за годината в страната досега. Тя трябва да получи одобрението и на още няколко регулаторни органи в различни страни.

Шансовете за сделка между Атина и кредиторите намаляват

Германският финансов министър Волфганг Шойбле изключи постигането на споразумение по гръцката спасителна програма на срещата на Еврогрупата на 24 април, което да отключи отпускането на средства за Атина. "Никой не очаква, че ще има решение", заяви той. Коментарът му отразява настроенията на политически фигури от еврозоната, според които е под въпрос дали е възможна сделка дори на срещата на еврогрупата следващия месец. Гръцкото правителство вероятно няма да успее да събере достатъчно средства, за да продължи да плаща заплати и пенсии и да изпълнява дълговите си ангажименти към кредиторите, включително две вноски през май към МВФ.

Путин: Русия се връща към растеж до две години

Руският президент Владимир Путин прогнозира връщане на страната към растеж до две години. Това стана по време на годишната му "Пряка линия", в която той за четири часа отговори на почти 70 въпроса в ефир. Путин отново хвърли вината върху Запада и санкциите за икономическите проблеми, слабата рубла, високата инфлация и падащите доходи и посочи, че Русия ще устои на натиска и няма да отстъпи.

САЩ вадят Куба от терористичния списък

САЩ възнамеряват да извадят Куба от списъка си на държави, подкрепящи тероризма. Така ще бъде премахната една от основните пречки пред възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни. Хавана приветства решението като "правилно". Американският президент Барак Обама увери Конгреса, че кубинското правителство "не е осигурявало подкрепа за международния тероризъм" през последните шест месеца и че "е дало уверения, че няма да подкрепя актове на международен тероризъм в бъдеще". Конгресът има 45 дни да оспори решението, а Обама има право на вето над неговото становище. Американското търговско ембарго обаче остава в сила.

В Киев се случиха серия от убийства

На 16 април пред дома му в Киев беше застрелян известният проруски журналист Олес Бузина. Ден по-рано с огнестрелно оръжие бе убит Олег Калашников, бивш депутат от Партията на регионите на сваления президент Виктор Янукович. Москва определи покушенията като политически убийства, а според Киев е в ход разчистване на запознати с организацията на движението "Антимайдан". За последните два месеца Калашников е четвъртият смъртен случай в обкръжението на Янукович. Предишните три се разглеждат като самоубийства. Следствието проверява политическата дейност на Калашников и ролята му в организирането на контрапротестите срещу Майдана. Покойният ще отнесе в гроба кой и как е финансирал "Антимайдан", написа в интернет Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна. Според него по журналиста Бузина е стреляно от автомобил с чуждестранни номера - латвийски или беларуски. Президентът Петро Порошенко заяви, че двете убийства обслужват враговете на Украйна и призова за бързо и прозрачно разследване.

ИДИЛ настъпва към иракския град Рамади

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) настъпва към западния иракски град Рамади. Според местните власти на провинция Анбар правителствените сгради вече са в обсега на оръжията на групировката, а самият град се намира "в голяма опасност". Вътрешното министерство е изпратило войски в Рамади, но те може да се окажат недостатъчни. Провинция Анбар в момента става център на голяма битка. По-рано този месец правителствените сили си върнаха град Тикрит, който бе завзет от ИДИЛ миналия юни. След което властите обявиха, че ще последват военни операции в провинция Анбар, по-голямата част от която под контрола на ислямистите от началото на 2014 г., и в град Байджи, който е близо до най-важната иракска петролна рафинерия. В отговор ИДИЛ започнаха офанзива срещу Рамади. Според САЩ групировката е загубила 25 - 30% от територията си в Ирак в полза на правителствените сили, откакто през август започнаха водените от американците въздушни удари. Но ИДИЛ все още контролира големи участъци в Северен и Западен Ирак.

 

Сделки и проекти

Шведската индустриална група Trelleborg ще стане едноличен собственик на завода за силиконови изделия "Трелеборг сийлинг солюшънс Силкотех България" в Перник. Досега компанията притежаваше 50% от дяловете в производствената база, които купи през 2011 г. Част от сделката тогава бешe възможност за бъдещо придобиване на останалите дялове. Продаваният сега пакет е собственост на създателя на българския завод – швейцареца Удо Ланге и на съпругата му Елизабет, които са и управители на предприятието.

Четвъртият собственик на мола до "Хемус" - базираният в Лондон фонд Revetas Capital - планира обновяването му. До 2016 г. City Center Sofia ще се ремонтира на етапи, ще се променят наематели, ще има детски кът и открита тераса на покрива.

H&M откри онлайн магазина си за България, като той функционира официално от 9 април. Освен дрехи и аксесоари в него има и секция за дома. Компанията е втората за последните няколко дни, която обяви, че започва онлайн бизнес в страната - наскоро това направи и веригата за спортни стоки Decathlon.

Базираната в Ню Йорк група за оценка на финансови рискове FinAnalytica планира да увеличи екипа си в София и да навлезе на нови пазари. FinАnalytica, в която основен акционер е фондът NEVEQ, изготвя рискови анализи за около 100 клиента от финансовия сектор в САЩ, Канада и Европа и др. Основната работа по изготвянето на рискови модели се извършва в София, където е центърът за анализи. В него работят над 45 души - както специалисти с математическо образование, така и софтуерни инженери, поддръжка и др.

Съдът оправда Росен Желязков за бюлетините в Костинброд

Софийският градски съд оправда в сряда бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по аферата "Костинброд" за надпечатаните бюлетини за парламентарните избори през 2013 г. Желязков беше единственият обвиняем по делото заради това, че не е упражнил контрол върху отпечатването на около 350 000 бюлетини. От прокуратурата искаха той да бъде осъден на две години условно с четири години изпитателен срок. След оправдателната присъда Желязков заяви, че е очаквал такова решение на съда, тъй като не е извършил нищо нередно. Делото се гледаше по съкратената процедура и приключи, без в крайна сметка да стане ясен отговорът на въпроса за какво са били предназначени отпечатаните в повече бюлетини. Освен това процесът мина и без основните говорители по скандала. Защитата на Желязков се отказа да разпитва депутата от БСП Мая Манолова, която подаде сигнала в прокуратурата. А бившият телевизионен водещ Николай Бареков, който се озова с екип пред печатницата "Мултипринт" и обяви, че се готви фалшификация на изборите от ГЕРБ, дори не фигурираше в списъка на свидетелите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • den_zuk

    Вие в Капитал сте били голям смях: "Какво се случи през седмицата
    Румяна Ченалова излезе от арста срещу гаранция, КЗК проучва Uber за нелоялна конкуренция, САЩ вадят Куба от тероритичния списък, В Киев се случиха серия от убийства"
    В две изречения - 2 грешки, редактора ви да не е в яслата още?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK