Какво се случи през седмицата

НАП и прокуратурата проверяват кмета на Пазарджик , "Мобилтел" отчете повече абонати, ЕК обвини "Газпром" в нарушаване на конкуренцията

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

НАП и прокуратурата проверяват кмета на Пазарджик 

Окръжната прокуратура в Пазарджик и НАП са образували проверки срещу кмета на града Тодор Попов. От приходната агенция съобщиха в сряда, че проверяват имущественото му състояние. Същия ден говорителят на прокуратурата в Пазарджик Димитрия Ганчева заяви, че обвинението е образувало преписка срещу Попов. Двете институции се задействаха след репортаж на bTV, в който беше показан имотът на кмета в пазарджишкото село Паталеница. От кадрите се виждаше, че имотът разполага с покрит басейн, голяма къща, фитнес зала и изкуствена река. По оценка на независим експерт стойността му е 1.5 млн. лв. Говорителят на окръжната прокуратура уточни, че преписката срещу Попов предстои да бъде разпределена на наблюдаващ прокурор и той ще прецени дали да започне проверка или направо да образува наказателно производство. Попов е кмет на Пазарджик два мандата, издигнат от коалицията "Тодор Попов за Пазарджик". През януари беше застреляна началникът на кабинета му Татяна Стоянова. В края на миналия месец Попов обяви намерението си да се кандидатира отново за поста на предстоящите местни избори.

Граждани поискаха оставката на Вежди Рашидов 

Стотици граждани, сред които и хора от сферата на изкуствата, се събраха в четвъртък на протест срещу министъра на културата Вежди Рашидов. Недоволството им беше предизвикано от поведението на Рашидов в скандала с участието на хора "Йоан Кукузел" по време на съпътстващата програма към изложбата на тракийски съкровища в Лувъра. След като един от хористите - Георги Петров, заяви, че изпълнителите не са получили хонорар за изявата си в Париж, министър Рашидов го обиди от ефира на bTV с думите: "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може." И отказа да говори с него с аргумента, че си общува с ръководителя на хора, не с хористите. Георги Петров беше уволнен от "Йоан Кукузел", а след него напусна и колегата му Стоян Малинов. На протеста гражданите символично събираха стотинки за Рашидов, за "да се успокои и да си ходи".

Върховният съд потвърди присъдата на Енимехмедов 

Нападателят на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, влезе в затвора. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Това стана, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата му от 3 години и шест месеца лишаване от свобода. Енимехмедов ще лежи в затвора около 1 година и три месеца, защото от присъдата му трябва да се извади времето, което той прекара в предварителния и домашния арест. Нападателят на Доган беше оправдан по обвинението в опит за убийство на почетния председател на ДПС, но съдът го осъди за хулиганство и закана за убийство на Доган. По време на националната конференция на ДПС на 19 януари 2014 г. Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган, но оръжието засече и не произведе изстрел. Обвинението за опит за убийство отпадна в съда още на първата инстанция.  Все още не е приключило разследването за побоя, който делегати от ДПС нанесоха на Енимехмедов след нападението в НДК.

Христо Иванов атакува в съда решения на ВСС 

Министърът на правосъдието Христо Иванов оспорва във Върховния административен съд решенията на членовете на ВСС да не образуват дисциплинарни производства срещу съдия Владимира Янева и следователя Петьо Петров. Това стана, след като магистратите на два пъти отказаха да ги подведат под дисциплинарна отговорност. ВСС веднъж отказа да разследва Янева заради нарушения при разрешенията за използване на СРС-та по разработката "Червеи" с аргумента, че материалите са класифицирана информация. Не образува дисциплинарно производство срещу нея и след като информацията беше декласифицирана. Отказът пък за търсене на дисциплинарна отговорност от Петър Петров, известен с прякора Еврото, беше оправдан с изтекла давност за образуването на такава. В своята жалба до съда Христо Иванов посочва, че ВСС не може да отказва образуването на производство, когато има валидно предложение, надлежно мотивирано с факти и обстоятелства за нарушенията. Той напомня, че началото на февруари ВКС окончателно посочи Петров като извършител на престъплението провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попов".

Американската ADM придобива изцяло "Амилум" 

Британската Tate & Lyle, обяви, че продава дела си от 50% в българското предприятие "Амилум – България". Купувач е американският гигант Archer Daniels Midland Company (ADM), който досега държеше другата половина от капитала. Британците продават голяма част от бизнеса си в Европа на ADM - заводите в България ("Амилум - България"), Турция и Унгария. "Амилум - България" е сред най-големите предприятия в хранителния сектор в страната и за 2013 г. има приходи от 333 млн. лв.

"Мобилтел" отчете повече абонати 

"Мобилтел" отбеляза в отчета си за първото тримесечие ръст на абонатите на повечето видове услуги. При мобилния сегмент те се увеличават с 4.9% до 4.3 млн. SIM карти, като това се дължи най-вече на продажбата на предплатени услуги и оптимизирани бизнес договори, се посочва в отчета на Тelekom Austria. Операторът обяви, че с 30.6% са с увеличили потребителите на мобилен интернет. Така "Мобилтел" успява да възстанови част от пазарния си дял по брой абонати - от 38.5% на 39.2%. Компанията отчита спад на приходите - те са 87.5 млн. евро, или с 4.1% по-малко първите три месеца на 2014 г.

"Чайкафарма" ще предложи акции на БФБ 

Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публичното предлагане на "Чайкафарма висококачествените лекарства". Компанията планира да регистрира на Българската фондова борса (БФБ) 43.5 млн. акции, колкото е акционерният й капитал. От дружеството уточниха пред "Капитал", че става въпрос за вторично предлагане и цената на акция ще е 3.59 лв. При тази стойност пазарната капитализация ще е 156 млн. лв., ако има интерес, разбира се. Това ще е вторият опит дружеството да стане публично. В момента акционери в "Чайкафарма" са основателите Тихомир Каменов с 96% и Тони Веков с останалите 4%.

НЕК иска да присвои приходи от ВЕИ централи 

НЕК опитва да присвои 60% от приходите на фотоволтаичните централи с мотив, че към април 2015 г. ще достигнат определените от регулатора КЕВР 1250 часа работа годишно, за които получават преференциална цена. Държавната компания тълкува, че тези часове се отнасят не за реално произведена електроенергия, т.е. киловатчасове, а за астрономически часове работа. Това означава, че количеството ток, която те произведат до края на годината, ще бъде изкупувано на цена 125 лв. за мегаватчас, а не на преференциалната тарифа. Юристи и представители на сектора коментираха, че решението на НЕК е незаконно и противоречи на досегашната методология на КЕВР, и ще се обърнат към съда.

"Агро финанс" напуска борсата 

Второто по големина дружество за земеделска земя на борсата, "Агро финанс", се подготвя да напусне БФБ. Това ще стане през ликвидация, т.е. продажба на земята. Предложението е на основния акционер с над 99% - "Агрион инвест". Като причина за ликвидирането се посочват глобите в случаите, когато чужденци придобиват земя. Публичните дружества не могат да контролират кой купува от акциите им на борсата и е възможно през тях законът да бъде нарушаван. "Агрион инвест" се контролира от основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Публичното дружество притежава 140 хил. декара земеделска земя и за 2014 г. има нетната печалба до 3.2 млн. лв.

Германския бизнес: В България няма правна сигурност 

Няма германски компании, които да са доволни от правната сигурност, прозрачността и борбата с корупцията в обществените поръчки в България. "Оценката за икономическата обстановка в страната е противоречива, тъй като 56% от запитаните я оценяват като задоволителна, но не и категорично добра или лоша", каза главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев (на снимката) при представянето на изследване сред германския бизнес в 16 държави от Централна и Източна Европа. Страната е на дъното и по качество на академичното и професионалното образование. 

Сделки и проекти 

След като отвори първите си два магазина в края на март в София и Русе, полската верига за обувки CCC планира експанзия и в още градове. Фирмата е една от най-големите в Европа за производство и търговия на дребно с обувки. В България навлезе първо с магазин в най-новия софийски мол - Sofia Ring Mall, а малко след това откри обект и в "Мол Русе". Експанзията ще бъде насочена към Бургас, Стара Загора, София и Варна, а до края на годината ще бъдат разкрити още 6-7 магазина, съобщиха от компанията.

IKEA отвори свой онлайн магазин и в България. От 22 април клиентите на шведската верига вече могат да пазаруват от всяка точка на страната, съобщиха от компанията. Достъпът до него е възможен и през мобилни устройства. В електронния магазин се предлагат близо 7000 артикула, което представлява 80% от стандартния асортимент на IKEA. Изключение правят кухненски мебели, които изискват предварително проектиране или съдържат комбинации от артикули, растения, персийски килими, платове на метър.

Пазарджишкият производител на акумулатори "Елхим-Искра" вече работи с новите машини, които бяха закупени миналата година с финансиране по програма "Конкурентоспособност", съобщиха от компанията. Общата инвестиция по проекта за обновление е на стойност 2.5 млн. лв., половината от които вече са възстановени на предприятието в Пазарджик от оперативната програма. В момента тече процедура за издаване на комплексно разрешително за инсталацията им за производство на акумулаторни батерии.

ЕК обвини "Газпром" в нарушаване на конкуренцията 

ЕК уведоми официално "Газпром", че е установила злоупотреба с доминиращото положение на компанията на газовите пазари на пет държави в Източна Европа, включително България. Заключението е, че руският газов гигант съзнателно нарушава антимонополните правила в ЕС, защото разединява споменатите пазари в Източна Европа, като забранява препродажбата на газа на други държави. Това позволява да се искат несправедливи цени. Тези действия са стъпка от разследването на Брюксел срещу руския газов гигант. Предстои "Газпром" да представи своята писмена защита, след което ще има извънсъдебно споразумение или глоба, достигаща милиарди евро.

Чилийски вулкан се събуди след 43 години 

Чилийският вулкан Калбуко изригна в сряда неочаквано след 43 години покой, като прати в небето 15-километров стълб лава. Събуждането на Калбуко, смятан за един от трите най-опасни вулкана сред действащите 90 в страната, наложи евакуирането на над 4000 души в 20-километров периметър. След втори взрив в четвъртък Калбуко утихна. Високият 2 км вулкан е в региона Лос Лагос, на около 1400 км южно от столицата Сантяго.

Франция осуети пет атентата 

Франция е осуетила пет опита за терористично нападение в последните месеци, съобщи в четвъртък премиерът Манюел Валс. Последният е опит за нападение срещу църкви в парижкото предградие Вилжюиф, който бе предотвратен миналата неделя. Тогава бе арестуван алжирец, който по невнимание се прострелял. "Никога нивото на заплаха за страната не е било толкова високо, каза Валс. Никога в историята си не сме се сблъсквали с подобен тероризъм." В петък пък италианската полиция арестува 18 души, заподозрени за участие в ислямистка терористична мрежа, отговорна за атентати в Пакистан, включително бомбено нападение от 2009 г., убило над 100 души в Пешавар.

Сепаратисти обстрелват украински сили

Проруски сепаратисти подложиха на обстрел в четвъртък позиции на украинската армия източно от град Мариупол, предаде BBC. Кореспондент на британската медия стана свидетел на обстрела, започнал минути след като международни наблюдатели напуснали позициите на проправителствените сили. Нарушението на договореното през февруари примирие стана ден след като САЩ обвиниха Русия, че изпраща нови войски в региона. Москва отрича каквото и да било участие в конфликта. Британският журналист твърди, че след стихването на интензивния артилерийски обстрел в района видял неизбухнал снаряд. "Това подсказва, че сепаритистите източно от Мариупол нямат особено желание за примирие", казва Том Бъридж. Ден по-рано Държавният департамент на САЩ обвини "смесени руско-сепаратистки части", че "нарушават условията на Минското примирие, като не са изтеглили артилерията си от договорените зони". Говорителката на департамента Мери Харф обвини руската армия, че разгръща "допълнителни системи за въздушна отбрана в Източна Украйна".

Египет даде на Морси 20 години затвор 

Сваленият египетски президент Мохамед Морси бе осъден във вторник на 20 години затвор без право на предсрочно освобождаване за участието си в убийствата на антиправителствени демонстранти, докато е бил на власт, съобщи Reuters. Присъдата е заради сблъсъци пред президентския дворец от декември 2012 г., когато привърженици на ислямиста Морси нападнаха свои опоненти и убиха най-малко 10 души. Още 12 души, включително членове на вече забраненото "Мюсюлманско братство", получиха същата присъда. Всички бяха съдени за "използване на насилие, арестуване и измъчване на демонстранти", но обвиненията в убийство паднаха. Адвокатите на Морси обявиха, че ще обжалват присъдата. Тя е едва една от общо четири, които Морси може да получи. Той е съден и за шпионаж, заговор за терористични актове заедно с Иран, "Хизбула" и "Хамас", както и компрометиране на националната сигурност чрез предаване на тайни документи на Катар. Морси бе свален от власт в началото на юли 2013 г. Оттогава армията преследва "Мюсюлманско братство", на което той бе лидер.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО