🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 27 април

Дело срещу България за 700 млн. евро е завел Оманският държавен фонд; Синдиците на КТБ са предприели действия за събиране на вземане за 18.7 млн. евро; Над 2 млн. лв. за половин година ще струва охраната на държавната граница; Вълна от съкращения на чиновници от системата на земеделието започва през месец май

Лидери на страни от ЕС, водени от председателя на ЕК Жан-Код Юнкер (в дясно), пристигнаха в Киев за срещата на върха ЕС - Украйна
Лидери на страни от ЕС, водени от председателя на ЕК Жан-Код Юнкер (в дясно), пристигнаха в Киев за срещата на върха ЕС - Украйна
Лидери на страни от ЕС, водени от председателя на ЕК Жан-Код Юнкер (в дясно), пристигнаха в Киев за срещата на върха ЕС - Украйна    ©  Gleb Garanich
Лидери на страни от ЕС, водени от председателя на ЕК Жан-Код Юнкер (в дясно), пристигнаха в Киев за срещата на върха ЕС - Украйна    ©  Gleb Garanich
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

118

души са загинали на работното си място в България през 2014 година, показват данните на КНСБ. Пострадалите от трудови инциденти са 2 807 души.

От снимката: Лидери на страни от ЕС, водени от председателя на ЕК Жан-Код Юнкер (в дясно), пристигнаха в Киев за срещата на върха ЕС - Украйна, предаде РИА "Новости". Това е първата подобна среща от началото на украинската криза.  Основен, макар и неизказан приоритет на срещата е възстановяването на ерозиралото доверие между Киев и Запада. Европа се притеснява доколко Украйна е ангажирана с вътрешни икономически и политически реформи, а Киев е недоволен от липсата на прогрес при облекчаването на визовия режим и прилагането на споразумението за търговия. При визитата си в Париж в сряда президентът Петро Порошенко (в средата) настоя премахването на визите да се случи до януари 2016 г.

Дело срещу България за 700 млн. евро е завел Оманският държавен фонд, който контролира 30% от акциите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи адвокатът на "Бългериън акуизишън къмпани" в България Константин Симеонов, който обаче не можа да уточни към кой международен съд е отнесена жалбата. По негова информация става въпрос за арбитражна инстанция. Симеонов каза, че жалбата е депозирана през британска юридическа кантора, което е една от водещите във воденето на този тип дела, и не назова името й. Официално потвърждение на информацията за образувано производство към 27 април няма. Намерението на оманския фонд да съди държавата бе оповестено за пръв път, след като Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа по същество жалбата му срещу решението, с което БНБ отне лиценза на банката, тъй като акционерите нямали правен интерес. Административният акт не бе разгледан и от съда по несъстоятелността на КТБ. Не е ясно дали оманският фонд предявява претенции и към отказа на регулатора да приеме предложението му за преструктуриране на банката, отправено през септември миналата година.

Синдиците на КТБ са предприели действия за събиране на вземане за 18.7 млн. евро, показва отчетът им за миналата седмица. За целта те са пристъпили към изземване на акции, заложени като обезпечение от дружеството длъжник, чието име обаче е засекретено от отчета, за да не се нарушава банковата тайна. От отчета на синдиците за периода 20 - 23 април става ясно още, че предстои общо събрание на кредиторите на дружество, регистрирано в Ловеч, на което ще се разгледа възражение от страна на КТБ срещу прието от синдика вземане в размер на 43.5 млн. лв. Най-вероятно става въпрос за "Корект фарм", показва проверка на "Капитал". През миналата седмица в банката са постъпили малко повече от 117 хил. лв., показва още отчетът на синдиците.

Над 2 млн. лв. за половин година ще струва охраната на държавната граница, която ще се извършва съвместно от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Това съобщи БНР, като цитира заместник-министрите на двете ведомства Филип Гунев (на снимката) и Димитър Кюмюрджиев. В рамките на операцията ще бъдат ангажирани 83 военнослужещи и 34 машини. До момента от финансовото министерство не са отпуснати средства за издръжка на операцията, независимо че има решение на Министерския съвет, с което тя бе разпоредена.

Вълна от съкращения на чиновници от системата на земеделието започва през месец май. Това съобщава вестник "Преса". С 380 - 390 души ще бъде свит съставът на Българската агенция по безопасност на храните, в която в момента работят 2600 души, потвърждава пред изданието директорът на агенцията Пламен Моллов. От 2340 на 1990 души трябва да станат служителите на Селскостопанската академия. За оптимизацията на персонала са се чакали устройствените правилници на отделните поделения, които са под шапката на Министерството на земеделието и храните.

В България общо 232 хиляди трудоспособни не търсят работа, а 25 хиляди не желаят да започнат работа веднага.  Това означава, че общата потенциална допълнителна работна сила на България са 257 хил. души – 7.6% от трудоспособното население на страната на възраст от 15 до 74 години. Данните са на Евростат и показват, че само в Италия и Хърватия има по-голям процент на населението, което е трудоспособно, но не работи.

Агенцията "Пътна инфраструктура" започва подготовката на проектите за финансиране през новата оперативна програма "Региони в растеж". Агенцията търси проектант за над 365 км пътни отсечки, които да бъдат ремонтирани със средства от програмата, след като тя бъде одобрена от Европейския съюз. С пари от програмата се предвижда да бъдат рехабилитирани пътят от Стара Загора до Раднево, Враца – пещера "Леденика", пътят Плевен - Ловеч - Троян – Кърнаре (Троянският проход), участък от Михалково – Кричим, Русе – Дулово и други.

Единен телефонен номер за връзка с хотелските рецепции ще бъде въведен с новата наредба за категоризация на местата за настаняване, която подготвя Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова, която добави, че след дискусия с бранша ще бъде определен най-подходящият номер, след което той ще бъде заложен като задължително изискване за рецепциите на всички хотели. Ангелкова посочи, че ще бъде предвиден и гратисен период за хотелите, за да отговорят на новото изискване. Въвеждането на един номер няма да натовари с разходи бизнеса, но ще повиши качеството на предлагания туристически продукт.