Вечерни новини: 29 април

Държавата ще гарантира студентски кредити до 50 млн. лв. през 2016 г.; При свиване на сивата икономика със 7% постъпленията в бюджета ще скочат с 1.9 млрд. лв. ; Министерството на финансите все пак преведе държавната субсидия на партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура"; Публичните компании няма да плащат глоби, ако сред акционерите им има чуждестранни лица;

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

4654

дка е територията на дюните по плажовете, сочат последните данни на МРРБ. От тях 3273 дка са частни терени. За 140 имота на 2600 дка има устройствени планове, т.е. предвидено е застрояване. Промяната на кадастралните планове за тях може да се обжалва и споровете да се проточат с години.

От снимката: България трябва да приведе законодателството си в пълно съответствие с правилата на ЕС за управлението на отпадъците от миннодобивната промишленост, в противен случай срещу страната може да започне наказателна процедура от Брюксел, стана ясно в сряда от становище на ЕК. След като ЕК е изпратила официално уведомително писмо през януари 2014 г., България все още не е приела необходимите мерки по директивата за миннодобивните отпадъци. В сряда Брюксел изпрати още едно становище до България с искане за спазване на европейското законодателство - то е заради това, че страната още не е създала единно звено за контакт, което да гарантира стандартите в сигурността и ефикасния обмен на информация между държавите членки.

Зам.-шефът на СДВР и шефът на 6 РПУ подадоха оставки заради казуса с ТВ7

Поради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова прие подадените от тях оставки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Публичните компании няма да плащат глоби, ако сред акционерите им има чуждестранни лица и по този начин те придобият индиректно собственост върху земеделски земи.  Забраната за това бе наложена чрез поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, като се предвижда глоба от по 100 лв. на декар при първо нарушение и по 300 лв. на декар при рецидив. Санкциите ще се налагат от 1 октомври. С решение на депутатите в пленарната зала от сряда, 29 април, публичните компании бяха изключени от кръга на засегнатите. Това стана с приемането на поправка в Закона за пазарите на финансови инструменти. Причина за въвеждане на изключението е, че борсовите дружества не могат да контролират акционерите си и е възможно чрез тях чужденци да имат косвено собственост върху земеделска земя, което е забранено. Според експертите в бранша, ако депутатите не бяха защитили интереса на публичните компании, щеше да се убие бизнес за 1.5 млрд. лв. Въпреки благоприятното развитие в законодателството по този въпрос една компания вече пристъпи към ликвидация, за да не бъде глобена. Това е "Агро финанс", която е втора по големина в своя сектор на БФБ и има портфейл с повече от 140 хил. дка земя.  

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще предяви срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков искове за над 7 млн. лв., обяви председателят й Пламен Георгиев пред "Нова тв". "Това е сумата, която претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход", добави Георгиев.  Комисията е проверила декларациите на бившия зам.-председател на ДПС за последните 10 години.  В началото на седмицата съдът запорира имущество на двамата на обща стойност 1.55 млн. лв. От комисията са поискали и сумите, които  Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков - 314 529 долара и 117 192 евро. Именно заради този превод Бисеров е разследван от прокуратурата, която наскоро внесе срещу него обвинителен акт, но не за пране на пари, което все още не може да докаже, а за укриване на доходи и нарушение на банковия режим.

Министерството на финансите все пак преведе държавната субсидия на партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура". След съгласуване със Сметната палата е установено, че партията има "редовно подаден годишен финансов отчет за 2014 г." Държавното финансиране на ББЦ беше под въпрос, след като  одитната институция обяви, че партията не е подала по надлежния ред списъка с дарителите си заедно с финансовия отчет. От партията уточниха, че става дума за "техническо недоразумение".

 Честотен ресурс за развитие на телекомуникационни услуги от четвърто поколение ще бъде предоставен с решение на Министерския съвет. Органът одобри  допълнителни бюджетни разходи на Националната служба за охрана за 2015 г. в размер до 5.8 млн. лв. Средствата са планирани в централния бюджет. Те ще бъдат използвани за освобождаване на радиочестотната лента 2500-2690 MHz на територията на цялата страна и предоставянето й за развитие на електронни съобщителни услуги за високоскоростен обмен на данни. 

Държавата ще гарантира студентски кредити до 50 млн. лв. през 2016 г.,  реши правителството на заседанието си в сряда. Средствата ще бъдат планирани в Закона за държавния бюджет за следващата година. Сумата е без промяна от размера на гаранциите, гласувани за настоящата 2015 г. Целта на инициативата е да се гарантира достъп до висше образование в България. Към момента в схемата са включени четири банки - ДСК, Райфайзенбанк, "Алианц" и Юробанк (Пощенска банка). При свиване на сивата икономика със 7% постъпленията в бюджета ще скочат с 1.9 млрд. лв. Изчислението е на организацията Икономически и социален съвет (ИСС), която изпълнява проект в тази област, финансиран с европейски средства. Според изследване на икономическия съвет през периода 2010 - 2013 г. има тенденция към изсветляване на икономиката, но през 2014 г. има нарастване в броя на работещите на договори с фиктивни клаузи. Законодателството допуска режими, които предполагат несигурна заетост на ръба на регулациите. Пример за това е наемането на работници през агенции за временна работа. Тази "продажба" на работници през агенции ги прави далеч по-евтини и според председателя на КНСБ Пламен Димитров най-чести ползватели на схемата са изпълнителите на обществени поръчки и най-вече на строителни обекти и магистрали.