Вечерни новини: 18 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 18 май

LAP.bg

Вечерни новини: 18 май

Сметката на разходката до Разград с хеликоптер на "Авиоотряд 28" е 2900 лв.; Чех или словак е човекът, качил бомбата в автобуса на българската фирма "Омега груп"; Плановият годишен ремонт на пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" е приключил; Започва проект за европейски дрони

2840 прочитания

LAP.bg

© LAP.bg


15% ръст на обработените товари отчита от началото на годината до момента пристанище Варна в сравнение със същия период на 2014 г.,  съобщи изп. директор на порта Петър Сеферов. Основно ръстът е от контейнерите и зърнените товари. 

Сметката на разходката до Разград с хеликоптер на "Авиоотряд 28" е 2900 лв.

Премиерът Борисов и финансовият министър Горанов са летели в петък до Разград за откриването на нова трибуна на стадиона на "Лудогорец" с хеликоптер на правителствения "Авиоотряд 28", потвърдиха от пресцентъра на МС. Цената на полета е 2900 лв. Според обяснението е щяло да излезе по-скъпо, ако се използват две коли за премиера, една за Горанов, както и за превоза на всички служители на НСО. Регионалната министърка Лиляна Павлова пък била на обиколка в района и отишла с автомобил. Че Борисов е пристигнал в Разград с хеликоптер, стана ясно от думите на собственика на футболния клуб Кирил Домусчиев в тирадата му към спортен журналист, който той нарече "олигофрен". В първия си мандат Борисов редовно ползваше държавните летателни машини, което предизвика скандали и дори парламентарно разследване.

Министерството на финансите пласира успешно 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 50 млн. лв. Постигнатата среднопретеглена доходност е 1.28%. Това обаче е влошаване на показателя спрямо съпоставима емисия, пласирана на вътрешния пазар в началото на февруари. Тогава средната годишна доходност бе 1%. Друг показател, който показва по-слабия интерес на инвеститори към българския дълг, е коефициентът на покритие. На проведения на 18 май аукцион търсенето е надхвърлило предлагането 2.31 пъти, докато 4 месеца по-рано този коефициент е бил 3.21. Най-голямо количество ДЦК са придобили банките – 80.4%, следвани от пенсионните фондове със 7.6%, гаранционни и договорни фондове със 7% и застрахователните компании с 5%.

Чех или словак е човекът, качил бомбата в автобуса на българската фирма "Омега груп", открита в неделя вечер в сак при проверка край Будапеща, съобщи управителят на компанията Драгомир Петков. Позовавайки се на данните от унгарските служби за сигурност, той обяви, че самоделното взривно устройство е било с голяма мощност. В автобуса от Прага за Варна са се возели основно българи. Пътуването протичало нормално, докато в района на Будапеща била усетена миризма на бензин. На шофьорите това се видяло странно, защото рейсът е с дизелов двигател. При проверка на багажите е било установено, че един от куфарите е без притежател. В него са открити разляла се туба с бензин и взривно устройство.

До 29 май включително земеделските стопани ще могат да подават заявления по кампания 2015 г. за директни плащания без санкции, след като ЕК даде възможност за удължаване на сроковете, съобщиха от земеделското министерство. Решението засяга всички схеми за директни плащания и преходна национална помощ, както и мерките по ПРСР както за новия, така и за стария период. Удължават се и сроковете за извършването на редакции в подадени вече заявления, в това число добавяне на схеми, мерки, парцели или животни, което ще става до 15 юни.

Строители и близо 1000 жители на Петрич протестираха в града с искане на оставката на кмета Вельо Илиев и цялото ръководство на общината, съобщи "Фокус Пирин". Разследване на "Нова" от неделя твърди, че обществените поръчки за малки суми, които не се минават по Закона за обществените поръчки, се печелят от фирма на съпругата на зам.-кмета по строителството. Големите проекти пък отивали при фирми, които не са от града, независимо че давали най-високите цени. "От осем месеца местните строителни фирми водим битка. Нямаме ангажименти по нито една обществена поръчка в града. Търговете приключват винаги с избор на точно определена фирма", коментира председателят на сдружението на строителите в града. От окръжна прокуратура – Благоевград, съобщиха, че са се самосезирали по изнесените случаи и са разпоредили проверки.

Ремонтът на централната пешеходна зона във Варна няма да приключи до края на май, както беше обявено, а едва в края на годината. За това съобщи "Сега", позовавайки се на информация от общинската администрация в града. Според изданието удължаването на срока с нови 7 месеца – до края на годината е станало тайно преди няколко месеца. За целта е бил подписан анекс към договора за финансиране на проекта. Той е на стойност 4.5 млн. лв.  и се финансира почти изцяло по програма "Зелена и достъпна градска среда". 

Туристите от Великобритания у нас са били най-щедри в покупките си с карти Visa по време на отминалия ски сезон. Това показват данните на "Visa Европа" за българския пазар. Веднага след тях се нареждат турските и гръцките туристи, докато руснаците, които през предходния сезон са били номер едно, изпадат от топ три. Обяснението е, че по-малко руски туристи са били на почивка у нас тази зима. Британците са похарчили 8.6 млн. евро с карти Visa по време на ски ваканцията си в България. Това е с една четвърт повече спрямо предходния зимен сезон. Броят на транзакциите от британските туристи е нараснал с 27% и е надвишил 105 хиляди.

Плановият годишен ремонт на пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" е приключил, съобщиха от централата. В петък директорът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов обяви, че ниското потребление на ток в страната и малкият износ са довели до спиране на част от производствените мощности. Той допълни пред БНР, че ремонтираният хилядамегаватов в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде натоварен изцяло след включването му в електроенергийната система.

Фотограф: Lehtikuva
Източник: Reuters

Русия ще разработва свой конкурент на iOS и Android

Руското министерство на комуникациите реши, че трябва да има национална мобилна операционна система, пише РБК. Тя ще бъде създадена в партньорство със създадената от бивши служители на Nokia фирма Jolla, на базата на системата с отворен код за смартфони и таблети Sailfish. Сред основните цели "неприкосновеността на личните данни". През април 2015 г. беше одобрен план за заместване на вноса при комуникационните технологии. При смартфоните руското производство не е конкурентно – в момента 95% от тях са вносни, но според плана на министерството до 2025 г. този процент трябва да е 50%.

Започва проект за европейски дрони

Италия, Франция и Германия се споразумяха в понеделник да разработят европейска програма за безпилотни летящи устройства за разузнаване и проследяване. Целта е да се намали зависимостта от американски и израелски технологии и да се стимулира инициатива от 2013 г. Министрите на отбраната обещаха след 2 години проучване да създадат до 2025 г. европейски дрони, действащи до 9000 м и в продължение на 24 часа. Производители ще са Airbus, Dassault и Alenia Aermacchi. Испания и Полша са проявили интерес да се включат в проекта. Досега конкуриращи се национални и корпоративни интереси и липсата на правителствена подкрепа спъваха опитите. Очаква се дроните да се използват също за цивилно наблюдение, борба с пожари и помощ при бедствия. Европейски дипломат каза пред Reuters, че може и да бъдат въоръжавани за военни цели. 

Местните власти в Техеран свалиха всички билбордове по улиците, заменяйки ги с 1500 световноизвестни произведения на изкуството и превърнаха иранската столица в най-голямата изложба на открито за 10 дни
Източник: Tehran Municipality

Apple купува навигационната система Coherent Navigation

Американският технологичен концерн Apple ще придобие навигационната система Coherent Navigation, която е известна с много прецизната си услуга. Във фокуса на Coherent досега са били селското стопанство, строителната индустрия и добивът на петрол, съобщава Reuters. Пред Wall Street Journal Apple потвърди сделката с кратката формулировка, че "компанията често купува по-малки технологични компании". Coherent Navigation е основана през 2008 г. Компанията разработва търговска високо прецизна навигационна услуга, базирана на сателитна технология. Данните от GPS сателити и от сателити, намиращи се на по-ниска орбита, се използват за получаване на географска информация. В профила си в LinkedIn компанията е написала, че извършва и "класифицирана и некласифицирана" дейност по поръчка на правителството на САЩ.

Petrobras изненада приятно инвеститорите

Бразилската държавна петролна компания Petrobras отчете спад на печалбата за първото тримесечие от 1.2%, но изненадващ скок от 50% на коригираната печалба, съобщава Wall Street Journal. Нетната печалба на компанията за периода достига 5.33 млрд. реала (1.78 млрд. долара) спрямо 5.39 млрд. реала година по-рано. Приходите достигат 74.35 млрд. реала за тримесечието, което е с 9% по-малко спрямо същия период на миналата година. В същото време коригираната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизации отчита ръст от 50% на годишна база до 21.52 млрд. реала (7.2 млрд. долара). "Удовлетворени сме от резултатите, но сме наясно, че предстоят много предизвикателства", коментира главният финансов директор на петролния гигант Иван Монтейро. Той изрази и надеждата си, че групата ще успее да си върне доверието на пазара след мащабния корупционен скандал, в който беше замесен и президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Източник: Tehran Municipality
Източник: Tehran Municipality
Източник: Tehran Municipality
Източник: Tehran Municipality
Източник: Tehran Municipality
Източник: Tehran Municipality
15% ръст на обработените товари отчита от началото на годината до момента пристанище Варна в сравнение със същия период на 2014 г.,  съобщи изп. директор на порта Петър Сеферов. Основно ръстът е от контейнерите и зърнените товари. 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov

    НАЙ -ЕВТИНО Е ПЪТУВАНЕТО МЕЖДУ СОФИЯ И РАЗГРАД С БДЖ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK