Коментари Daily 26 май: Първо да вземем парите и да резнем лентичката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 26 май: Първо да вземем парите и да резнем лентичката

Коментари Daily 26 май: Първо да вземем парите и да резнем лентичката

И още: За списъчно-привилегированата прослойка; Новите автократи; Обратно в Средновековието

2408 прочитания

© Юлия Лазарова


Позиция

Първо да вземем парите и да резнем лентичката

От текст на Елена Траянова за "Дневник" Основният "успех" на това правителство и на това парламентарно мнозинство от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е успешното замитане на наследените проблеми в: 

 - независимите регулатори – висока цена на услугите и ниско качество на предлагането от регулираните дружества, допълнителна цена за бизнеса за регулаторни "услуги" - финансовия сектор – некачествените активи и сделките със свързани лица при КТБ и другите банки с български собственици, пенсионните фондове, липсата на адекватно застраховане поне от 10 години – високи лихви, високи такси, ниско изплащане
- съдебната реформа – липса на справедливо, прозрачно и своевременно правораздаване, бламиране на кадърните служители - здравеопазването – наличие на огромна сива част в държавните и общинските болници и източване на здравната каса от привилегировани частни болници

- образованието, надзиравано от държавата – остаряло и корумпирано.

Този безспорен "успех" е маскиран от три "стълба" в усвояването на пари – нов евтин държавен дълг, покрил дупката в КТБ и дал ликвидност на други местни рискови банки; възобновяване на притока на еврофондове – освежили фаворизираните строители, и леко по-висока събираемост на ДДС, акцизи и мита в бизнес полза на два-три частни монопола (в бизнеса с допустимите пороци и с вътрешното горене). 

Това обаче е наливане на пари в черна дупка с краткотраен ефект и само за избрани, защото липсват всякакви реформи в основните сфери на обществения живот, които биха направили разлика между задлъжняваща посредствена тоталитарна държава спрямо общество, което предоставя ползи и контрол на все по-голям кръг от своите граждани. Без реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването, без ясни правила за конкуренция предприемачът никога няма да търси заем от банка, напротив, ще фалира и ще мизерства - естествено, ако няма връзки за обществена поръчка или европрограма или пък връзки в съда.

"Успехът" на днешното политическо мнозинство има и още едно важно измерение – мнозинството е в пълна съпричастност със зависимите и виновни независими регулатори, които трябваше да ни предпазват от пирамиди като КТБ (БНБ и КФН), от източване на пенсионните фондове и от застрахователни своеволия (КФН), от прогнили обществени поръчки и търгове (КЗК), от гнилите ябълки в съд, прокуратура и следствие (ВСС). За клиентелизма и популизма в енергетиката – това си е друга бомба със закъснител.

Напротив, въпреки препоръките и докладите на Европейската комисия основната партия на власт ГЕРБ бяга от реформите и от промяната в регулаторите – странно защо, сякаш има зависимост от важните хора в същите тези регулатори и в съдебната система.

Депутатите от тази партия ГЕРБ странят и от реформата в здравеопазването  - без да предлагат алтернатива. Няма как да има консенсус на всички засегнати, ако се прави реформа. Реформата е притеснение - разместване на хора, структури и интереси, а консенсус е удобство и статуквото.

В този контекст участието на Реформаторския блок в това управление и в тази коалиция не оправдава "реформа" и засега само легитимира усвояването на пари – нов дълг и нови евросредства – раздадени по непрозрачни процедури при нереформирани финансови и пазарни регулатори, при липсваща корективна сила на съдебната система и сред анемичната здравна и закостенялата образователна система. 

Надеждите бяха, че това е коалиция на промяната, а не коалиция паричен импулс на гърба на хората. 

Наблюдател

За списъчно-привилегированата прослойка

От текст на Тони Николов за портала "Култура"

Списъците с гости на Цветан Василев могат да се четат по различни начини. Ала не бива да изпускаме, че от тях изниква цял един модел – на българското списъчно общество. Припомням, че това е съответният превод на термина "номенклатура", завещан ни от бюрократично-административната соцепоха - моделът на цяло едно общество, в което една "привилегирована каста" смята, че едва ли не завинаги се е разписала в книгата на облагодетелстваните.

При соца това бе основополагаща практика. Йерархичната позиция на дадена личност, както и властовите й възможности (в партийния апарат, в държавните, икономическите или медийните структури) със сигурност бе в пряка зависимост от принадлежността й към "номенклатурата". А това накратко означаваше да си в "списъка на властта", в който се попада трудно, но откъдето, дори при кариерен спад надолу, лицето не губи привилегироваността си.

Сетне времената се смениха, но споменатите практики се съхраниха. И горе-долу един и същ набор от лица продължи да се влачи от една или друга политическа централа до кабинета на Илия Павлов в "Мултигруп" и обратно. Така номенклатурата прерасна в "клиентела". 

Да се върнем към "списъчния достъп" до Цветан Василев. В случая неговата особа не е чак от такова значение - нито той, нито Илия Павлов сами по себе си са някакви изключителни играчи. Напротив, те  са просто функция на системата, допускаща една финансово-олигархична структура да паразитира върху държавата, изпомпвайки все повече и повече обществен ресурс, част от който тази структура заделя за възхода си, а друга част раздава "по списък" или както следва.

Просто и ясно, като по картинка. И всеки път резултатът е един и същ.

Открийте разликите

Новите автократи

От статия на Сергей Гуриев и Даниъл Трейсман в "Ню Йорк таймс"

Фотограф: LASZLO BALOGH

През последните десетилетия се разви един нов вид авторитарно управление, което е по-добре адаптирано към ерата на глобалните медии, икономическата взаимозависимост и информационните технологии. Новите "меки" диктатори концентрират неограничена власт, без да използват насилие - основно с потискане на опозицията.

Такива са режимите на Владимир Путин в Русия, Виктор Орбан в Унгария, Реджеп Тайип Ердоган в Турция и други, които заплашват да променят световния ред по свое подобие, заменяйки принципите на свободата и спазването на закона с цинизъм и корупция. Западът трябва да разбере как работят тези режими и как да се справя с тях.

Тези нови авторитарни лидери често са стигнали до властта чрез сравнително честни избори. Високата обществена подкрепа е по-евтин път към влиянието от терора. Ердоган използва популярността си, за да промени конституцията с референдум и да върже ръцете на турския Конституционен съд.

Новите автократи използват пропаганда, цензура и други информационни трикове, за да повишават рейтингите си и да убедят гражданите, че нямат алтернатива. Те проповядват и скрито или явно неодобрение към Запада.

Когато икономиките им вървят добре, подобни лидери привличат на своя страна потенциални критици с материални придобивки. В по-тежки времена прибягват до цензура. Новите автократи подкупват собствениците на медии с рекламни договори, заплашват с дела за клевета и окуражават подкрепящи режима инвеститори да купуват критични издания. Те властват над интернет, като наемат "тролове" да заливат страниците за коментари със спам в подкрепа на режима и  хакери - да подлагат на кибератаки опозиционните медийни сайтове.

Новите диктатури запазват малка демократична опозиция, за да симулират конкуренция. Изборите доказват популярността на боса.

Рекламната технология, която беше измислена за продажба на автомобили "Форд" и кенове с "Пепси", се прилага за нови цели. Путин нае влиятелна западна компания за връзки с обществеността - "Кечъм", за да лобира за интересите на Кремъл на Запад. Други си осигуряват консултантските услуги на бивши западни лидери или правят дарения на техни фондации.

Преди всичко новите авторитарни лидери използват насилието пестеливо. Това е ключовото им нововъведение. При това насилието е не само скъпо - то е ненужно. Те просто парализират политическите си опоненти с безкрайни съдебни процедури, разпити и други правни формалности. Няма нужда да се създават мъченици, когато можеш да разгромиш опонентите си, като им губиш времето. Агентите на Путин започнаха множество дела срещу опозиционния лидер Алексей Навални: бяха му повдигнати обвинения в измама на френска козметична компания и кражба на дървен материал, а веднъж бе разпитан за убийството на лос.

Западът първо трябва да прецени собствената си роля в подкрепата за тези авторитарни лидери. Лобирането за диктатори, макар и "меки", би трябвало да се смята за сериозно нарушение на етиката. Необходимо е западните демокрации да осигуряват обективни новини, излъчвани на местния език, за да се борят с пропагандата и цензурата. Базираните на информацията диктатури са податливи на натиска на модернизацията и неизбежните икономически проблеми. А гражданите получават информация и чрез своите заплати - според руския израз те трябва да изберат "телевизора или хладилника".

Обратно в Средновековието

Публикация на уебстраницата на община Нова Загора 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK