Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Управляващите внесоха проекта за промени в конституцията; БЕХ търси нов милиард заради дълговете на НЕК; Ирак започна операция срещу ИДИЛ в Рамади

3533 прочитания

© Надежда Чипева


Маковей към прокурорите: Не чакайте законови промени, разследвайте

"За да се справите с корупцията, е нужен един силен политик, който да иска такава промяна", заяви румънският евродепутат Моника Маковей. Тя подчерта, че в реформата са важни хората, защото без тях институциите остават "кухи кутии". Бившият правосъден министър на Румъния гостува в София по покана на инициативата "Правосъдие за всеки". Популярна със създаването на независим орган за разследване на корупцията, който подведе под отговорност редица политици, Маковей идва у нас в ключов момент - съдебната реформа е заплашена от обезкръвяване заради отстъпките на управляващите пред прокуратурата. Изказването й пред "Нова тв", че премиерът Борисов няма намерение да прокара съдебната реформа докрай, разбуни духовете в политическите и медийните среди.

Управляващите внесоха проекта за промени в конституцията 

Сто тридесет и двама депутати от управляващата коалиция без АБВ подкрепиха проекта за промени в конституцията, който беше внесен в деловодството на парламента. С няколко малки изключения предложените поправки не се различават от първоначално заявените. Проектът предвижда възможност главният прокурор да представя доклади за осъществяването на наказателната политика и резултатите от противодействието на престъпността, които парламентът да изслушва и приема. Висшият съдебен съвет, чийто мандат ще бъде намален от пет на четири години, ще бъде разделен на две колегии - съдебна и прокурорско-следователска. Предвижда се съветът да взима решенията си с явно гласуване. Друга промяна е въвеждането на правомощие на адвокатурата да сезира Конституционния съд, когато закон засяга адвокатура или се нарушават правата на гражданите. Парламентът избра и членовете на временната комисия, която ще подготвя промените. Тя е създадена на паритетен принцип, като всяка от парламентарните групи има по двама представители. За председател беше избран Димитър Лазаров от ГЕРБ.

ВСС образува три дисциплинарни производства срещу магистрати 

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува нови дисциплинарни производства срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившата й заместничка Богдана Желявска, както и срещу председателя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Предложението за Янева и Желявска е на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. То се основава на констатациите в доклада от проверката в СГС, който установи нарушения в управлението на съда по времето на Янева за последните няколко години – манипулации на съдебни протоколи и драстично забавяне на дела. За Желявска е установено, че се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. Дисциплинарното производство срещу Светлозар Костов е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Той настоява Костов да бъде наказан заради нарушения на случайното разпределение на дела, след като е установено, че той сам си е разпределил дело. Костов не е упражнявал и контрол за спазването на сроковете на подчинените си прокурори.

"Протестна мрежа" няма да бъде разследвана от прокуратурата

В сряда Софийската градска прокуратура (СГП) отказва да образува досъдебно производство срещу членовете на "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. Това се случва след продължилата близо година проверка, в която е впрегнат сериозен ресурс, като са били разпитвани представители на различни неправителствени организации, включително "Америка за България", "Отворено общество" и Институт за развитие на публичната среда. В крайна сметка наблюдаващият прокурор Боряна Бецова приема, че няма предпоставки за образуване на наказателно производство и че няма "данни за извършени престъпления против финансовата, данъчната или осигурителната системи". Припомняме, че Бецова отказа да разследва Делян Пеевски и бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. За разлика от случая с "Протестна мрежа" обаче постановленията на Бецова за тези казуси не бяха разпространени до медиите, въпреки че засягаха лица, заемащи висши държавни постове.

БЕХ търси нов милиард заради дълговете на НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е принуден скоро да изтегли заем между 800 милиона и 1 милиард лева, за да финансира дългове на Националната електрическа компания (НЕК). Търси се начин кредитът да е с държавна гаранция, обясни заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. Сумата ще отиде за погасяване на дълговете, които НЕК има към двете централи, с които има дългосрочни договори за изкупуване - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово". Бързото погасяване беше основното изискване на инвеститорите в двете централи да намалят продажните цени на електроенергията си към НЕК.

Такса смет ще се изчислява по нов начин 

Таксата за смет за домакинствата и фирмите ще се изчислява по нов начин от началото на 2016 г. Това е заложено в проекта за изменение на Закона за местните данъци и такси, който в момента се обсъжда на работна група между правителството, общините и бизнес организации. Според предложенията общинските съвети по градове ще могат да избират между четири варианта за определяне на таксата – на база квадратура, брой на живеещите или работещите, на база генерираното количество отпадъци и на база показатели, като например сметка за ток, вода и др. Сега такса смет зависи от данъчната оценка на жилището на човека или от инвестицията в сграда на една компания.

България пак е оценена като неконкурентна

България остава сред държавите с най-ниска конкурентоспособност в света и през тази година. Това показва Годишникът на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в Швейцария (Institute for Management Development – IMD). Страната се е изкачила само с едно място в класацията спрямо миналата година– до 55-о от общо 61 икономики, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна. Пред България са и страни като Йордания и Перу. Докладът за пореден път показва, че основни проблеми са публичната администрация, образованието, работата на независимите регулатори, енергийната зависимост и борбата с корупцията.

"Пикадили" взе 11.8 млн. евро кредит 

Липсата на оборотни средства и растящите задължения към доставчици и наемодатели е причината Инвестбанк да финансира с 11.8 млн. евро "Пикадили" и "Селект трейд". Последното е дружеството, което купува стоките от доставчиците и ги продава на "Пикадили" и "Карфур". Кредитът е обезпечен със залог на "Пикадили", стоката по магазините й, имота за логистичния й център в Елин Пелин, вземания и търговски марки. 1.8 млн. евро ще отидат за банкови гаранции за плащане на наеми. С останалите ще се рефинансира кредит на "Пикадили" от Пиреос банк и ще се изплащат задължения.

Георги Гергов иска да увеличи дела си в Пловдивския панаир 

Контролираното от Георги Гергов "Пълдин туринвест" опитва да увеличи капитала на "Международен панаир Пловдив", стана ясно от дневния ред за общо събрание на акционерите. Това се случва само месец преди Агенцията за приватизация да обяви търг за държавните 49.63% в панаира. Решенията за промяна в капитала се вземат с поне две трети от гласовете. В момента панаирът е ипотекиран в Уникредит Булбанк срещу два кредита - за 19.56 млн. лв. и за 13.07 млн. евро.

Двама участници в търга за 20 метровлака

Двама са участниците в търга за 420 млн. лв. без ДДС на "Метрополитен" АД за доставка на 20 нови метровлака, съобщиха от общинското дружество. Срокът за подаване на оферти беше удължен два пъти с по месец, а документация внесоха обединение "Симетро София" с участници "Сименс България", "Сименс Австрия" и полската Newag, както и испанската Construcciones y auxiliar de ferrocarriles (CAF). Поръчката на "Метрополитен" е за доставка на 20 влака за новия трети лъч на метрото - от жк "Овча купел" до жк "Левски", чието изграждане ще започне тази година, а в момента се избират изпълнители.

Сделки и проекти

Компанията за производство на тухли "Винербергер" ще инвестира над 1 млн. лв. тази година в обновяване на производството и по-добри условия на труд в завода си в Луковит. Австрийската компания Wienerberger, която е собственик на завода, го купува преди 10 години и стартовата инвестиция в него е 30 млн. евро. За миналата година българската фабрика има над 20 млн. лв. приходи и повече от 2 млн. лв. печалба

Eдна от най-големите вериги лечебни заведения - "Сити клиник", с очакван консолидиран приход за 2014 г. от около 32 млн. лв., активно изпълнява плана си да инвестира 200 млн. лв. в разширяване на дейността си. Тя е подала документи в Комисията за защита на конкуренцията за покупка на създадената преди четири години бургаска кардиологична клиника "Кардио център Понтика".

Спедиторът "Гопет транс" планира да инвестира до 2016 г. 2 млн. лева в развитие на интермодален транспорт, който свързва България, Гърция, Румъния и Унгария с Великобритания, Бенелюкс, Северна Франция и западната част на Германия. Интермодалните превози са комбиниран автомобилен и жп транспорт. От миналата година "Гопет транс" е оператор на интермодален блок-влак между Русе и румънския град Куртичи. Спедиторът използва всяка седмица 2000 камиона и 7 влака в мрежата си от направления.

Старозагорското предприятие за производство на каучукови уплътнения за автомобилната промишленост "Стандарт профил България" откри нова производствена сграда. Размерът на инвестицията е общо 21 млн. лв., като 16 млн. лв. от тях са за машини и оборудване.

Ирак започна операция срещу ИДИЛ в Рамади

Ирак започна операция по изтласкването на самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) от провинция Анбар. Това съобщи във вторник говорител на движението "Народна мобилизация", което включва над 10 шиитски милиции. Говорителят каза, че правителствената армия и шиитите заедно ще блокират столицата на провинцията. Град Рамади, който е на 100 км западно от Багдад, падна в ръцете на ИДИЛ преди месец, след като правителствените сили го напуснаха без бой. САЩ приветстваха операцията, но изразиха тревога от голямата роля в нея на шиитските милиции, за които смятат, че са контролирани от Иран. Вашингтон призова Багдад да не допуска шиитски бойци в Анбар, защото това ще предизвика масова подкрепа за ИДИЛ в сунитската провинция. Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че операцията ще приключи "до броени дни". Франция припомни на Багдад, че "няма военно решение без политическо решение".

Камерън поде поход за реформирането на ЕС 

Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да убеди германския канцлер Ангела Меркел да го подкрепи в похода му за реформирането на ЕС по време на срещата им в петък в Берлин. Тази седмица Камерън предприе обиколка из европейските столици в опит да събере поддръжка за промените в съюза, които иска да бъдат извършени, преди да проведе обещания референдум за членството на Великобритания в ЕС. Той призова европейските лидери да бъдат "гъвкави и да покажат въображение". Премиерът все още не е разкрил всички подробности за исканите реформи, но те със сигурност ще включват по-строги правила за имигрантите и изключване на Лондон от усилията за по-голяма интеграция в ЕС. За целта той иска промяна в европейските договори, но засега среща съпротивата на европейските лидери. Същевременно британското правителство представи проектозакон за планирания референдум за ЕС, който гласи, че допитването ще се проведе до края на 2017 г. и в него ще могат да участват около 45.3 млн. души.

ЕК иска страните от съюза да приемат 40 000 бежанци

Европейската комисия (ЕК) призова през следващите две години страните - членки на съюза, да приемат 40 000 търсещи убежище от Сирия и Еритрея, които пристигат в Италия и Гърция след 15 април 2015 г. Според плана Германия, Франция и Испания ще трябва да приемат по-голямата част от имигрантите - съответно 8763, 6752 и 4288 души, като за България бройката е 788 души. За всеки приет по този начин имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин. Британското правителство заяви, че няма да участва в подобна схема. Франция, Испания, Унгария, Словакия и Естония също изразиха притесненията си. Крайното решение ще бъде взето от правителствата в ЕС след гласуване на евродепутатите. Дания има правото да реши дали да се откаже от участие в плана, докато Великобритания и Ирландия могат да решат дали да се включат. Това е в допълнение на обявените по-рано от Брюксел намерения за доброволна схема за прием на 20 000 бежанци, бягащи от конфликти, които в момента живеят извън ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.