Вечерни новини: 2 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 2 юни

Масовият протест срещу незаконните ромски постройки, организиран във вторник в Гърмен заради ескалиралото напрежение в селото през последните 10 дни, премина мирно

Вечерни новини: 2 юни

Агитки и рокери провокираха неуспешно протеста в Гърмен; България е на трето място в ЕС по брой приключени разследвания за измами с пари на европейските данъкоплатци; Сериозни пропуски на медицинския екип от родилното отделение на болницата в Тетевен е установило проучване на Изпълнителна агенция "Медицински одит"

3794 прочитания

Масовият протест срещу незаконните ромски постройки, организиран във вторник в Гърмен заради ескалиралото напрежение в селото през последните 10 дни, премина мирно

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


700

млн. евро би спестила държавата по гражданските и търговските спорове, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят с медиация, сочи проучване на европарламента. За целия ЕС сумата е между 20 и 40 млрд. евро, съобщава БНР.

Агитки и рокери провокираха неуспешно протеста в Гърмен

Масовият протест срещу незаконните ромски постройки, организиран във вторник в Гърмен заради ескалиралото напрежение в селото през последните 10 дни, премина мирно и не доведе до физически сблъсъци въпреки явното желание за това на доста футболни привърженици и рокери. По-агресивно настроените протестиращи призоваваха за физическа саморазправа с жителите на кв. "Кремиковци", но не успяха да разкъсат кордона на жандармерията, строен на входа на махалата. Някои от присъстващите скандираха "Смърт на циганите" и "Българи юнаци". В същото време в ромската махала не се забелязваше някаква активност, като преобладаваха възрастните хора, жените и децата. Според местни жители, цитирани от БНР, няколко автомобила са транспортирали жители от гетото към гората.

България е на трето място в ЕС по брой приключени разследвания за измами с пари на европейските данъкоплатци, съобщи БТА. Става въпрос за проверки на ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите, а данните са от годишния й доклад. На първо място е Румъния с 36 следствия, на второ е Унгария с 13, а в България завършените следствия са 11. В над половината от случаите у нас са били повдигнати обвинения след проверки и препоръки на ОЛАФ. През миналата година службата отчита рекорден брой на повдигнати обвинения по нейни разследвания. Същевременно продължителността им бележи спад. За последните седем години основната част от сигналите от България са били от "частни източници", а само пет са от обществени институции. Пример за последните е случаят САПАРД. По делата обвиняеми в Германия отдавна са осъдени, но в България ефективно наказани няма.

Сериозни пропуски на медицинския екип от родилното отделение на болницата в Тетевен е установило проучване на Изпълнителна агенция "Медицински одит". То е започнато, след като родилка се оплака пред "Нова тв" от отношението на персонала. Най-вероятно лекарски грешки са причина за смъртта на новороденото дете и травмите на майката. За допуснатите грешки ще бъде образувано административнонаказателно производство, посочват от Изпълнителната агенция. Междувременно родилното отделение в града е затворено, съобщиха от здравното министерство. Засега мярката е временна, но може да стане и постоянна.

От лятото на следващата година АЕЦ "Козлодуй" ще започне да използва подобрено ядрено гориво според договорка с доставчика ТВЕЛ. Това е съобщил директорът на централата Димитър Ангелов в Москва, цитиран от Dnevnik.bg. Ангелов участва в изложението "Атомекспо". Новото гориво ще позволи реакторите да работят по-ефективно, освен това самото гориво е по-евтино с 5% от използваното в момента и е по-безопасно, обяснява Ангелов. По негови оценки икономията ще достигне 10 млн. лв. годишно. Агенцията за ядрено регулиране трябва да сертифицира горивото, преди да бъде използвано. Очакванията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТВЕЛ са до декември да получат разрешителното.

Министерството на здравеопазването обяви, че понижава нивата на родилните отделения на десет болници в страната след среща на ръководството и отчитане на резултатите от проверките на Регионалните здравни инспекции. Част от пониженията са и доброволни, вероятно след случая със "Софиямед", която при проверка заради сигнала за бебе, пребито от акушерка, се оказа с по-ниско ниво на компетенция и получи съответните административни санкции за неспазването на някои трудовоправни закони и задължения. Най-драстично е понижението в Университетската многопрофилна болница във Варна "Св. Марина", която от най-високото трето ниво минава на най-ниското - първо. Многопрофилната болница "Пловдив" пък преминава от най-високото на средното стъпало.  

Корупцията в страната е изключително висока – около 18 процента от хората над 18 години признават, че са дали подкуп, а 28 процента съобщават, че са били обект на натиск за корупция, каза Огнян Шентов, председател на управителния съвет на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), при представяне на резултатите от изследване на корупцията в присъствието на вицепремиера Румяна Бъчварова. Oт 1999 г. и няма обща политика, която да е овладяла този процес, за да видим тенденция за намаляване на корупцията в страната, допълни Шентов, цитиран от БТА.

Българи често стават жертва на трудова експлоатация в чужбина, а българските власти имат слаба чувствителност към експлоатацията на чужденци у нас. Това се посочва в изводите на първия доклад на Агенцията на ЕС за основните права, който разглежда тежки случаи на експлоатация на работници, съобщи БТА. 

Специализантите Деян Попов, Радислав Наков и Радина Цекова са авторите на нова социална мрежа в интернет пространството. Medicalbook.bg е предназначен само за български медици и за по-малко от месец от пускането му вече има над 1000 потребители. Платформата е единствена по рода си у нас. Насочена е не само към лекарите, но също и към стоматолозите, фармацевтите, медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, студентите и други медицински специалисти. Регистрацията става след въвеждане на професионален код към съответната съсловна организация, към която членуват. В медицинския фейсбук професионалистите могат да се включват в групи и дискусии по специалности и интереси, да научават за събития в професионалната си сфера, да контактуват и да се "сприятеляват" помежду си.

Международни новини:

И датчани искат референдум за ЕС

Дясна датска партия, която се очаква да е балансьорът на властта след изборите в края на юни, подкрепи инициативата за референдум за оставането на страната в ЕС. Такъв опит за прилагане на британския модел в Дания може да пропука проевропейския консенсус в елита, коментира Reuters. Лидерът на Датската народна партия (DF) Кристиян Тулесен Дал каза, че реформите, на които настоява премиерът Дейвид Камерън, са сходни с идеите на неговата партия – спиране на сплотяването на страните членки, орязване на бюджета и бюрокрацията на ЕС, ограничаване достъпа на имигранти от ЕС до датски социални плащания.

Саакашвили се отказа от грузинско гражданство

Бившият президент на Грузия и нов губернатор на Одеска област в Украйна съобщи в интервю за Би Би Си, че се е отказал от грузинското си гражданство. Според него грузинският паспорт само му гарантирал вкарване в затвора от властите, които го преследват по обвинения "с политически мотиви". Той напусна страната си след изтичането на мандата му през 2013 г. Саакашвили лично бе представен в Одеса от президента Петро Порошенко и получи украинско гражданство. Грузинецът владее украински на скромно ниво. Според него Одеса е на фронтовата линия в борбата с корупцията и руската агресия в района. "Ако Одеса падне, не дай Боже, тогава и Грузия ще бъде заличена от картата", казва той пред Дейвид Стърн.

Берлин въведе таван на наемите на жилища

Берлин стана първият германски град, въвел таван на наемите, съобщава в. "Гардиън". Целта на новото законодателство е да се сложи край на рязкото увеличаване на цената на наемите, което е сред най-бързите в Европа. Средният наем в столицата се повиши от 5.5 евро на квадратен метър през 2005 г. до почти 9 евро миналата година според доклад на фирмата за недвижими имоти Jones Lang LaSalle. Между 2013 и 2014 г. ръстът е бил над 9%. От понеделник наемодателите нямат право да увеличават наемите си над 10% от средното местно равнище. Това ограничение съществуваше за вече сключените договори, но от днес важи и за новите. Всяка година в Берлин се появяват  40 000 нови наематели, твърди директорът на Асоциацията на наемателите Райнер Вилд. 

Русия обмисля алтернатива на системата SWIFT

Руската централна банка възнамерява да отговори на западните санкции, като предложи алтернатива на SWIFT, която да бъде ползвана от БРИКС и други развиващите се пазари "с надежда да намали риска от възможни проблеми", твърди сп. Forbes. Системата SWIFT, през която се извършат транзакции за 6 милиарда долара на ден, се ползва от 600 руски банки и фирми, които извършват приблизително 80% от плащанията. Русия е най-големият потребител на системата след САЩ. "Единственото нещо, което си струва да се обсъди от страните в БРИКС, е дали е възможно да говорим за създаване на система, която да се ползва от тези страни като резерв", коментира в петък заместник-гуверньорът на банката Олга Скоробоготова, цитирана от RT. Част от европейските политици призоваха руските банки да бъдат извадени от SWIFT като санкция срещу намесата на Москва в кризата в Украйна. По тази причина, твърди изданието, Русия търси начин да продължи съществуването на финансовата си система в условия на изолация от Запада - вероятно с помощта на Китай - въпреки че търговията между двете държави е много малка.

Графика на деня
Автор: Капитал Daily
700

млн. евро би спестила държавата по гражданските и търговските спорове, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят с медиация, сочи проучване на европарламента. За целия ЕС сумата е между 20 и 40 млрд. евро, съобщава БНР.

Агитки и рокери провокираха неуспешно протеста в Гърмен


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK