Вечерни новини: 4 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 4 юни

Хиляди се събраха на бдение със свещи във Виктория Парк в Хонгонг, за да отбележат юнските събития и кървавото потушаване на протеста на площад "Тянанмън" в Китай през 1989 г.

Вечерни новини: 4 юни

Промени в ГПК предвиждат по-големи възможности за обжалвания на действия на съдебния изпълнител; ВСС отказа да оневини съдия Румяна Ченалова; Членството на България в Шенген вероятно пак ще се размине; Рик Пери ще се бори за републиканската номинация за президент на САЩ

3471 прочитания

Хиляди се събраха на бдение със свещи във Виктория Парк в Хонгонг, за да отбележат юнските събития и кървавото потушаване на протеста на площад "Тянанмън" в Китай през 1989 г.

© Tyrone Siu


41%

от БВП на България се формира от отрасли, които активно ползват права върху интелектуалната собственост. Данните са от проучване на Европейското патентно ведомство, цитирано от икономическото министерство. Според него 24% от работните места у нас са в тези отрасли.

По-големи възможности за обжалвания на действия на съдебния изпълнител, обвързване на доходите, които не могат да бъдат запорирани, с минималната заплата, възможност вещи лица да участват в определянето на началната цена при публична продан и спиране на търговете при внасяне на 20% от дълга. Това предвижда проектът за промени в Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК) в областта на изпълнителното производство, които правосъдното министерство публикува за обществено обсъждане, пише "Правен свят". Част от промените са свързани с доходите, върху които не може да бъде наложен запор – т.нар. несеквестируемост. С част от тях се цели предотвратяване на възможността при запор на банкови сметки банката да преведе на съдебния изпълнител несеквестируеми доходи.

Назначеният преди ден от образователния министър служебен ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов продължава да не е допускан от бившия ректор проф. Величко Адамов и нелегитимно избраната за негов приемник проф. Теодора Димитрова. Те отказват да изпълнят заповедта на министъра и го обвиняват в нарушаване на академичната автономия. Единственият начин Върбанов да встъпи в длъжност е прокуратурата да се намеси и с неин акт той да бъде въведен с полиция в кабинета на ректора, коментира пред Mediapool адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование. Прокуратурата обаче предпочитала да не се намесва засега, за да не се изтълкува това като посегателство над академичната автономия. 

Румяна Ченалова
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

ВСС отказа да оневини съдия Румяна Ченалова по дисциплинарното производство за т.нар. македонска афера, въпреки че случаят изглеждаше изяснен, а съдийката – невинна. Още през 2013 г. македонските власти изпратиха в България уведомление, че са образували наказателно производство срещу съдия Ченалова по разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак 2000". В крайна сметка през 2014 г. македонските власти прекратиха производството. Поради тази причина дисциплинарният състав във ВСС препоръча съдия Ченалова да не бъде наказвана. Окончателното решаване на казуса във ВСС обаче съвпадна със скандала "Белведере", в който тя бе обявена за "гнила ябълка" от френския посланик. На този фон в четвъртък ВСС отказа да я оневини и върна казуса за ново разглеждане от дисциплинарния състав.

Заради проблем с хладилната инсталация и превишен капацитет столичната морга към Александровската болница затвори врати временно тази седмица. Началникът на Клиниката по съдебна медицина д-р Станислав Христов е подал оставка, влязла в сила още в петък. Има проблеми в работата на климатичната система на една от камерите, които се дължат на системно претоварване и надвишаването на капацитета на тела. От болницата посочват, цитирани от "Дарик", че хранилището е изградено преди 12 г. и има капацитет за 80 трупа, а в момента телата там са 105. Проблемът възниква от покойници с неизяснена самоличност, както и от такива, на които е издаден смъртен акт, но роднините им не са ги взели. По този повод Столичната община отпусна пари, с които са извършени служебни погребения на 25 души.

Автор: Капитал Daily

Въпреки твърденията на правителството, че България ще влезе в Шенген до края на годината, членството вероятно пак ще се размине. Ресорният вицепремиер Меглена Кунева каза, че е имала големи надежди това да стане през юни, но така и не се е стигнало до съгласие сред страните членки. "Продължавам с варианта с люксембургското председателство. За мен е много голяма опасност, ако отидем във втората половина на годината - по-дълбоко в есента, например през октомври, когато имаме и избори", заяви Кунева. 

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се захваща лично с джебчиите от Игнатиево. В четвъртък тя ще се запознае на място във Варна с действията или бездействията на полицаите, които евентуално са ги покровителствали. Въпреки че безобразията са се случвали в продължение на години с мълчаливата подкрепа на органите на реда, държавата се задейства едва след излъчено разследване по "Нова телевизия". Със скрита камера журналистката Вероника Димитрова показа как от години туристите в моловете на Варна са "работени" от джебчийки със съучастието на представители на охраната и полицията. 

Рик Пери ще се бори за републиканската номинация за президент на САЩ

Бившият губернатор на Тексас Рик Пери обяви в четвъртък, че ще се бори за номинацията на Републиканската партия за кандидат за президентския пост на изборите през 2016 г., съобщи Reuters. Агенцията добавя, че се очаква на 15 май в Маями да бъде обявена и кампанията на бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, съдейки по нов уебсайт на републиканеца. Пери опита да спечели номинация и през 2012 г. Той направи първото си събитие в Далас в четвъртък. Пери е най-дълго заемалият поста губернатор в историята на Тексас. Пред Washington Post той коментира, че миналия декември е напуснал поста си след 14 години служба, тъй като иска партията да има "много различен, опитен кандидат" на изборите догодина. Пери се възползва от земеделски форум в Айова през март, за да демонстрира познанията си за външната политика на САЩ, която беше сред слабите му места на предишните избори.

Орбан обяви, че в Унгария мултикултурализмът не работи

Ерата на мултикултурализма е завършила, а Унгария трябва да избегне последствията и цената й, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Reuters. Новото изказване задълбава критичната му позиция спрямо имиграцията, като премиерът посочи, че не трябва да има "масово" смесване на различни вероизповедания. "Мултикултурализмът означава съжителството на ислям, азиатски религии и християнство. Ще направим всичко възможно, за да спестим това на Унгария", каза Орбан в интервю за всекидневника "Напи газдасаг". "Приемаме инвеститори, хора на изкуството, учени които не са християни, но не искаме масово омешване", добави той. Орбан, чиято партия "Фидес" губи гласоподаватели в полза на крайнодясната антиимигрантска партия "Йобик", често търпи критика от европейските си партньори заради изолационистиките си възгледи.

Нова вълна от насилие в Източна Украйна
Източник: Reuters

Нова вълна от насилие в Източна Украйна

Най-малко 24-ма души, повечето сепаратисти, са убити в Източна Украйна, където проруските бунтовници са предприели според Киев нова голяма офанзива, съобщиха информационните агенции. Киев обвини сепаратистите, че рано тази сутрин са започнали голямо настъпление с повече от 10 танка и 1000 души срещу позиции на правителствените сили в Мариинка. Бунтовниците отрекоха тези обвинения, но потвърдиха, че край Мариинка се водят боеве. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи в сряда, че е забелязала "придвижване на голям брой тежки оръжия на контролираните от ДНР територии, главно западно от фронтовата линия, близо до Мариинка, преди и по време на боевете".

"Лекари без граници": След ебола светът не е подготвен за друга епидемия

Световната здравна система не е способна да се справи с друга масова епидемия като тази на ебола в Западна Африка, предупреди "Лекари без граници", цитирана от Reuters. Организацията призова богатите държави да разработят планове за координирана реакция, както и лекарства за борба с пренебрегваните заболявания. Късната и забавена международна реакция, липсата на категорично лидерство, както и на лечение и ваксини са рецидивиращият сценарий в много от днешните спешни случаи, като това не е характерно само за епидемията от ебола. "Ако утре започне глобална пандемия, все още няма съществуващ координиран международен план за реакция, който да бъде своевременно активиран", казва Джоан Лиу, международен председател на "Лекари без граници".

КЗК ще проверява СК "Стил транс" за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира срещу дружеството СК "Стил транс" за нелоялна конкуренция. Антимонополният орган ще проверява дали таксиметровата компания извършва нелоялна конкуренция, след като тв предаването "Господари на ефира" излъчи репортаж в края на май как таксита на дружеството возят пътници на много завишени цени от летище София. В резултат на това от летището до центъра едно такси излиза по 60-70 лв., а може и повече. Жертви на измамната схема стават чужденци. Тези автомобили имитират колите на таксиметрова компания "ОК супертранс", която има договор с летището. По-късно в "Нова телевизия" собственикът на СК "Стил транс" Яне Янков отрече колите, заснети от "Господари на ефира", да са негова собственост.

Български храни и козметика с голям потенциал за индийския пазар

Селскостопанските продукти, храните и напитките, козметичните и парфюмерийните продукти имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар, като е възможно съвместно коопериране между български и индийски фирми в тези сектори. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-индийски бизнес форум, организиран от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, съобщиха от Министерството на икономиката. Според него целта е също така да се разшири присъствието на индийския пазар на български продукти с по-висока добавена стойност, като продукти на химическата промишленост, машини за хранителната-вкусовата промишленост и други. За последните десет години стокообменът между България и Индия се е увеличил почти четири пъти – от 55 млн. долара през 2005 г. на 218 млн. долара през 2014 г. През миналата година българският износ за Индия е нараснал с близо 50% спрямо 2013 г., достигайки 65 млн. долара. През първите три месеца на година експортът за Индия е нараснал с 32% до 16 млн. долара.

Dish Network преговаря за сливане с T-Mobile US

Dish Network преговаря за сливане с T-Mobile US, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници. Според информацията двете страни са постигнали съгласие за това как  ще изглежда обединената компания. Начело на новото мегадружество ще са главният изпълнителен директор на Dish Network Чарли Ергън и неговият колега от T-Mobile US Джон Леджър. Един от хората определя развитието на разговорите като "на формиращ етап", като добавя, че споразумението в крайна сметка може и да не се осъществи. Ако се сключи, сделката ще бъде поредната комбинация между многомилиардна традиционна телевизионна компания и такава за комуникационни услуги. Конкурентът на T-Mobile US AT&T е близо до приключване на сделката с конкурента на Dish DirecTV, която е оценявана на 49 млрд. долара. По този начин новата компания ще се превърне в най-големия телевизионен доставчик в страната.
Samsung Pay ще се предлага на нови пазари

Технологичният гигант Samsung Electronics обяви, че по-късно тази година ще разшири своята услуга за мобилни разплащания Samsung Pay до пазари като Китай и Европа, след като я пуснe в Южна Корея и САЩ, предава Reuters. Рий Инйонг, изпълнителен вицепрезидент на Samsung, заяви на инвеститорите по време на събитие на компанията в Сеул, че "септември е времевата рамка" за пускането на услугата за мобилни разплащания в Южна Корея и САЩ, което ще съвпадне с пускането на следващия ключов модел смартфон на компанията. По думите му Samsung ще пусне услугата и в райони като Южна Америка и Австралия, но не посочва конкретен период, в който ще се случи това.

Инвеститори притискат Macy's да продаде магазините си и после да ги наеме

Няколко хедж фонда са поискали от американската търговска верига Macy's да обмисли продажбата на имотите си, включително и няколко ключови магазина, и след това да ги наеме, съобщава Reuters, като се позовава на запознати източници. Натискът на инвеститорите идва заради решението на други компании да продадат имотите си и да се върнат в тях като наематели заради възхода на пазара. Sears Holdings обяви наскоро, че планира да отдели 254-те си магазина в отделен фонд за имоти, за който се очаква да набере 2.5 млрд. долара. Според източниците на информационната агенция Macy's и финансовите консултанти на компанията сериозно обмислят идеята на инвеститорите.

HSBC планира големи съкращения

HSBC Holdings Plc може да обяви хиляди съкращения на работни места през следващата седмица, съобщи Reuters, позовавайки се на информация на Sky News. Идеята е част от основния "ремонт" на най-голямата банка в Европа, започнат от главния изпълнителен директор Стюарт Гъливер. Планът на Гъливер също така може да предвижда раздяла със звената на кредитора в Бразилия и Турция и орязване на инвестиционния бизнес. Според информацията на Sky News съкращенията ще засегнат между 10 и 20 хил. служители. Броят все още не е окончателно определен, като Гъливер ще представи плановете си пред инвеститорите на 9 юни. От британската банка отказаха коментар по темата пред Sky News.

41%

от БВП на България се формира от отрасли, които активно ползват права върху интелектуалната собственост. Данните са от проучване на Европейското патентно ведомство, цитирано от икономическото министерство. Според него 24% от работните места у нас са в тези отрасли.

По-големи възможности за обжалвания на действия на съдебния изпълнител, обвързване на доходите, които не могат да бъдат запорирани, с минималната заплата, възможност вещи лица да участват в определянето на началната цена при публична продан и спиране на търговете при внасяне на 20% от дълга. Това предвижда проектът за промени в Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК) в областта на изпълнителното производство, които правосъдното министерство публикува за обществено обсъждане, пише "Правен свят". Част от промените са свързани с доходите, върху които не може да бъде наложен запор – т.нар. несеквестируемост. С част от тях се цели предотвратяване на възможността при запор на банкови сметки банката да преведе на съдебния изпълнител несеквестируеми доходи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK