Вечерни новини: 11 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 11 юни

Стотици ловци от цялата страна блокираха за кратко центъра на София с протестно шествие, организирано от Съюза на ловците и риболовците. Протестиращите смятат, че в момента ловът и дивечът се предават доброволно и целенасочено в ръцете на икономически и политически лобита, а законовите проблеми в последните години обслужват частни интереси, съобщи БНР.

Вечерни новини: 11 юни

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за нарушения към "Енерго-про Продажби"; Следващият управител на БНБ ще встъпи в длъжност с нов мандат; Съдия Ивайло Младенов си е направил отвод по делото за несъстоятелността на КТБ;

3974 прочитания

Стотици ловци от цялата страна блокираха за кратко центъра на София с протестно шествие, организирано от Съюза на ловците и риболовците. Протестиращите смятат, че в момента ловът и дивечът се предават доброволно и целенасочено в ръцете на икономически и политически лобита, а законовите проблеми в последните години обслужват частни интереси, съобщи БНР.


7.1% намаление на цената на природния газ - до 486.48 лв за 1000 куб. м без акциз и ДДС, предлага "Булгаргаз" на КЕВР. Енергийният регулатор трябва да вземе решение за цената в края на месеца.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за нарушения към "Енерго-про Продажби". Според анализа на комисията компанията е злоупотребила с господстващо положение на пазара на обществено снабдяване с електрическа енергия. Проверката на КЗК е по повод жалба на "Готар инвестмънт" заради отказа  на "Енерго-про" да възстанови електрозахранването на обект на компанията в Нови пазар. Изтъкнатият мотив е състоянието на техническата мрежа. От компанията коментираха, че отхвърлят твърденията  за злоупотреба с господстващо положение. "Компанията се отнася равнопоставено към всички свои клиенти, стриктно спазвайки българското законодателство, което регламентира правилата за разпределение и снабдяване с електрическа енергия, включително и правилата за присъединяване на потребители към електроразпределителната  мрежа", коментират още от там.  

Следващият управител на БНБ ще встъпи в длъжност с нов мандат. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, като гласуваха на първо четене промени в Закона за БНБ, съобщи "Дневник". Така, ако управител или подуправител на институцията прекрати мандата си, неговият наследник ще започва нов, а няма да довършва този на предшественика си. Това правило ще важи и за членовете на управителния съвет на банката. Тези промени ще засегнат съвсем скоро новите управител и подуправител на БНБ, ако Иван Искров подаде оставка преди изтичането на мандата му на 10 октомври. Преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че в частен разговор са се договорили Искров да подаде оставка на 19 юни.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква в кратки срокове "отговорните институции да изяснят на какво се дължи последният инцидент на полигона на ВМЗ - Сопот". "
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква в кратки срокове "отговорните институции да изяснят на какво се дължи последният инцидент на полигона на ВМЗ - Сопот". "Ще очаквате от държавния глава, ако в кратък срок от време не се излезе с публично обяснение, аз да направя това", посочи държавният глава. В събота на полигона на ВМЗ Сопот край с. Анево при експериментални стрелби един американец загина, а още четирима души бяха ранени - американец, канадец и двама българи. САЩ официално съобщиха, че става въпрос за подизпълнителите на американското правителство, работили по военна програма за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия. Плевнелиев поясни, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към министър-председателя и министъра на отбраната, а най-вече към институциите, които работят по разплитането на случая.

Над 80% от населението на България са засегнати от замърсяването на въздуха с фини прахови частици над допустимите норми, което е от два до три пъти повече в сравнение със средните нива за Европа - 22-42%. Ако се вземе и процентът на наднормено замърсяване с по-дребните прахови частици, процентът им стига до 90. Това показват актуалните данни в Националния доклад за състоянието на околната среда за 2013 г., представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Ваня Григорова на конференция за състоянието на околната среда в Европа и в България. Замърсяването с фини прахови частици продължава да е основен проблем за въздуха у нас.

Съдия Ивайло Младенов си е направил отвод по делото за несъстоятелността на КТБ, съобщиха от Софийския апелативен съд.  Причината за отвода е, че съдия Младенов е роднина по сватовство от втора степен на процесуален представител на единия от жалбоподателите по същото дело. Делото беше разпределено публично на 3 юни. Докладчик е Светла Божкова, а след отвода системата за случайно разпределение определи третия съдия да бъде Светла Чорбаджиева. Делото ще се гледа на 19 юни. 

Цените на клиничните пътеки, по които здравната каса плаща на болниците, няма да се намаляват, реши ръководството на ведомството след среща с представители на лекарския съюз. Така и не се разбра какви алтернативни мерки ще се вземат, за да се спестят пари от бюджета на касата. Предложената мярка за намаляване цената на пътеките беше приложена заради очаквания в края на годината дефицит от около 200 млн. лева. Все още от лекарския съюз не са решили дали да приемат предложението от клиничните пътеки да се извадят заболяванията, свързани с кожата, очите, ушите, носа и гърлото.

Детските градини, читалищата, училищните настоятелства и районните общини в големите градове вече ще могат да подготвят европроекти и да кандидатстват по новата оперативна програма "Наука и образование". Досега те нямаха това право. Частните забавачки и училища също ще могат да кандидатстват. Това е съобщила Елза Григорова, директор на Областния информационен център - София, по време на дискусия за възможностите за образователни и културни институции през новия програмен период 2014 - 2020 г., цитирана от Mediapool.bg. Първите схеми за кандидатстване по тази програма се очаква да бъдат пуснати до края на юли.

Казахстан влиза в СТО след 20 години преговориКазахстан приключи преговорите за присъединяване към Световната търговска организация. До края на годината страната ще стане 162-ят член на базираната в Женева международна структура. Условията за членство ще бъдат поверителни до 22 юни, когато сделката формално ще бъде одобрена от Главния съвет на СТО. Реалното членство става факт 30 дни след ратифициране от Казахстан. На практика властите преговарят от основаването на организацията преди 20 години и кандидатурата им бе ускорена от приемането на основния им търговски партньор Русия през 2012 г. Казахстан е част от Евразийския икономически съюз заедно с Русия, Армения, Киргизстан и Беларус, използващи еднакви вносни мита от трети страни, припомни Reuters. Извън СТО все още са страни като Сърбия, Босна и Херцеговина и Беларус. Министърът на финансите на Полша подаде оставкаМинистърът на финансите на Полша, председателят на полския парламент, както и министрите на здравеопазването и спорта подадоха оставка. Това съобщи късно в сряда полският премиер Ева Копач, цитирана от Reuters. Това стана, след като медии разпространиха информация за разследването на скандал с подслушване на висши правителствени служители отпреди година. Копач каза, че иска да възстанови доверието в управляващата партия "Гражданска платформа", която изостава по популярност четири месеца преди парламентарните избори в Полша. Според нея е необходим нов главен прокурор, който да се заеме с разследването за изтеклите през 2014 г. аудиозаписи. Индия готви амбициозна реформа на трудовия пазар Индийският премиер Нарендра Моди се готви да започне най-мащабната реформа на трудовия пазар в Индия от независимостта насам. Целта е да се създадат милиони нови работни места в производствения сектор, но промените може да се натъкнат на политическа съпротива. Идеите на министерството на труда са фабрики с по-малко от 300 души да могат да освобождават работници без разрешение от правителството. Сега фабрики със 100 и повече служители трябва да получат зелена светлина от властите. Те обаче ще трябва да плащат тройно по-голямо обезщетение от сега. Ще е по-лесно назначаването на служителите, но и по-трудно формирането на синдикални организации.

МВР издирва свидетел на убийството в Борисовата градина (снимка и видео)

Столичната полиция търси съдействие за установяване на самоличността на свидетел на убийството на 16-годишния младеж в Борисовата градина в началото на миналата седмица. МВР разпространи снимка на предполагаемия свидетел на убийството, както и видео, на което се вижда как младеж се отдалечава бързо от мястото на убийството.
Източник: МВР
7.1% намаление на цената на природния газ - до 486.48 лв за 1000 куб. м без акциз и ДДС, предлага "Булгаргаз" на КЕВР. Енергийният регулатор трябва да вземе решение за цената в края на месеца.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за нарушения към "Енерго-про Продажби". Според анализа на комисията компанията е злоупотребила с господстващо положение на пазара на обществено снабдяване с електрическа енергия. Проверката на КЗК е по повод жалба на "Готар инвестмънт" заради отказа  на "Енерго-про" да възстанови електрозахранването на обект на компанията в Нови пазар. Изтъкнатият мотив е състоянието на техническата мрежа. От компанията коментираха, че отхвърлят твърденията  за злоупотреба с господстващо положение. "Компанията се отнася равнопоставено към всички свои клиенти, стриктно спазвайки българското законодателство, което регламентира правилата за разпределение и снабдяване с електрическа енергия, включително и правилата за присъединяване на потребители към електроразпределителната  мрежа", коментират още от там.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK