Вечерни новини: 16 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 16 юни

Нова вълна бежанци по границата на Турция<br />

Вечерни новини: 16 юни

Половината от пълнолетните българи биха подкрепили задължително гласуване; До края на юни правителството трябва да одобри още облекчения за специализантите лекари; България, Сърбия и Румъния стартират партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи; Нова вълна бежанци по границата на Турция

3065 прочитания

Нова вълна бежанци по границата на Турция<br />

© Reuters


Нова вълна бежанци по границата на Турция

Турция продължава да е подложена на сериозен бежански натиск от Сирия, показва фоторепортаж на Reuters. В неделя граничният пункт беше отворен, след като няколко дни преминаването през него беше преустановено. Очакванията са за няколко дни през граничния пункт в Турция да влязат поне 10 000 бежанци. По последни данни в Турция има около 2 млн. бежанци от различни държави. Най-много са те от съседна Сирия, където гражданската война продължава. Повечето хора носят със себе си всички вещи, които са могли да вземат от домовете си.

Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с "да" за задължителното гласуване, а почти толкова са тези, които се обявяват в подкрепа на дистанционното гласуване, сочи социологическо проучване на "Галъп интернешънъл". То е проведено в периодa от 29 май до 4 юни сред 1010 пълнолетни български граждани в цялата страна. Данните на практика повтарят картината, която социолозите описаха през пролетта на миналата година, когато инициативата на Росен Плевнелиев излезе на дневен ред. Малко под една трета от запитаните са против задължителния вот, а останалите се затрудняват да отговорят. Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от всички, около една десета са против, а останалите се колебаят, сочат още данните на "Галъп". Допитването показва още, че 56% от анкетираните биха се включили в референдум по изборни въпроси заедно с местните избори наесен.

20

души са задържали служителите на реда за неизпълнение на полицейско разпореждане в столичния квартал "Орландовци" в понеделник вечер, съобщи пресцентърът на МВР, и други 14 души без документи за самоличност, на тях ще им бъдат съставени актове. Напрежението в квартала остава изострено след сблъсъците, но към момента обстановката е овладяна, твърдят от МВР.

До края на месеца правителството трябва да одобри още облекчения за специализантите лекари в България, по-конкретно за най-дефицитните специалности - анестезиология, патоанатомия, спешна медицина и инфекциозни болести. С решението за общо около 200 специализанти ще отпадне таксата от 180 лева, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на дискусия за проблемите на младите лекари, организирана от Асоциацията на студентите медици в България и Асоциацията за развитие на медицинската общност. Новата наредба за специализантите, която беше приета тази година, не е съвършена, но е крачка в правилната посока, коментираха млади лекари на събитието. За тях е ключово да отпадне таксата за студентите в заварено положение, които все още специализират по отпадналата наредба 34.

България, Сърбия и Румъния стартират партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Решението е взето по време на официална среща, проведена на 16 юни във Видин, в рамките на която е създаден управителен и технически съвет, който ще се грижи за подготовката на тристранния проект. Свързването на мрежите ще предостави възможност публичните организации и институции във включените в партньорството държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация.

Лабораторията за управление на риска, оглавявана от бившия премиер Иван Костов и действаща в Нов български университет, призна, че е направила грешка в анализа си за ценовата политика на "Лукойл". В доклад, представен наскоро, се посочваше, че компанията с руски собственик е представила неверни данни на съответните държавни органи и така ощетява бюджета с невнесени данъци, а потребителите с необосновано високи цени. На сайта на лабораторията се е появило съобщение, в което се казва, че "сме допуснали техническа грешка в своя 107-и доклад, като не сме отчели по-ниската плътност на суровия петрол сорт "Урал" (който ползва "Лукойл Нефтохим" - бел. ред.). С това отпада ключово основание на нашия анализ".  

Група хора отново са направили опит да нахлуят в ромския квартал на село Гърмен в понеделник през нощта, съобщи Би Ти Ви. Това е станало около 1 часа, часове след приключването на традиционното шествие, което настоява за събаряне на незаконните постройки в кв. "Кремиковци". Телевизията уточнява, че група жители на общината се е опитала да пробие полицейския кордон, но полицията е противодействала и до сблъсъци с ромите не се е стигнало. От полицията в Благоевград обаче отричат да е имало опит за щурм в ромския квартал на Гърмен, съобщи "Фокус". Кметът Минка Капитанова също обяви, че до нея не е стигал сигнал за напрежение.

Адвокатите на премиера Бойко Борисов и на лидера на "Атака" Волен Сидеров се караха в съда по време на заседание по делото за непозволено увреждане, което Борисов води срещу Сидеров за негови изказвания. На първа инстанция лидерът на националистическата формация беше осъден да плати 180 хиляди лева на Борисов, предаде "Правен свят". Процесът се гледа на втора инстанция в Софийския апелативен съд (САС), който обяви, че ще се произнесе в срок. Защитата на Сидеров обаче настояваше делото да бъде прекратено, защото според тях Борисов не е платил в срок двата процента държавна такса върху неуважената от първата инстанция част от иска му.

"Чайкафарма" увеличава печалбата си с 10% през 2014 г.

Фармацевтичната компания "Чайкафарма висококачествените лекарства" АД е отбелязала 10% ръст на нетната си печалба благодарение на по-високите приходи от продажби. Това показва годишният одитиран отчет на компанията, публикуван чрез БФБ - София. Така печалбата на дружеството през 2014 г. е 6.816 млн. лв. през 2014 г. спрямо 6.157 млн. лв. през 2013 г. Печалбата преди данъци е 7.637 млн. лв. По-високите приходи от продажба на продукция и на стоки водят до нарастване на общите приходи на "Чайкафарма" с 11.4% на годишна база до 28.737 млн. лв. Общите разходи обаче също се увеличават с почти 2 млн. лв. и достигат 19.818 млн. лв. през 2014 г. Причината са по-високите разходи за възнаграждения и осигуровки (с 45.9% нагоре), както и за външни услуги (29.5% по-високи), докато разходите за материали спадат с 10.5%.

"Химакс фарма" е придобила 5.05% от ФЕЕИ АДСИЦ от "Енемона"

"Химакс фарма" е придобила 5.05% от Фонда за енергетика и енергийни икономии (ФЕЕИ) АДСИЦ на 10 юни 2015 г. от "Енемона". Данните на Централния депозитар показват, че преди това фармацевтичната компания не е имала никакви акции във (ФЕЕИ) АДСИЦ, съобщава investor.bg. След продажбата делът на "Енемона" във фонда остава 14.9%. Фармацевтичната компания "Химакс фарма" е регистрирала увеличение на общите си продажби от 5.62% на годишна база за 2014 г. Така те достигат 8.04 млн. лв. Нетната печалба намалява с 37.66% до 1.609 млн. лв за 2014 г. Това се дължи на увеличения размер на счетоводната амортизация и по-големите разходи за реклама и развиване на новия търговски отдел във фирмата, отбелязват в отчета си от компанията.

Агенцията за инвестиции ще сътрудничи с Португалия за привличане на инвеститори

Българската агенция за инвестиции (БАИ) подписа във вторник Меморандум за разбирателство с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия. Целта на документа е да се засилят двустранното сътрудничество и търговско-икономическите връзки между двете държави. От 1996 г. до 2014 г. португалските инвестиции в България са 27.1 млн. евро, или 0.1% от всички вложения на чуждестранни инвеститори на местния пазар. За периода 2006 - 2014 г. пък българският бизнес е вложил 0.7 млн. евро в иберийската страна. Инвестициите на португалските компании в България са насочени главно в областта на корка, винарската промишленост, обувната промишленост и финансово-кредитната сфера, но през 2014 г. обемът им е ограничен, като са насочени предимно в секторите търговско посредничество и недвижимо имущество, посочват от БАИ.

Gap закрива една четвърт от магазините си в Северна Америка

Модната верига Gap обяви, че планира да затвори една четвърт от магазините си в Северна Америка през следващите няколко години в опит да овладее спада на продажбите, съобщава New York Times. Компанията съобщи в изявление, че 175 от 675 обекта на веригата ще затворят врати, като за 140 това ще стане до края на тази фискална година в края на януари. Така веригата ще разполага с 500 обекта и допълнителни 300 аутлета. Голяма част от затворените магазини ще бъдат в САЩ, а ограничен брой в Европа.

Слаб ръст на продажбите на нови автомобили в Европа през май

Продажбите на нови автомобили в страните от ЕС през май продължават да растат за 21-ви пореден месец, но повишенията е най-скромното за този период - едва 1.3%, сочат данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Продажбите през миналия месец са 1 109 893. От големите пазари спад в търсенето през май има в Германия (6.7%) и Франция (3.5%). Ръст отчитат Великобритания (2.4%), Италия (10.8%) и Испания (14.0%). В България продажбите са нараснали с 10.7%, формирани от скромните 1995 сделки. За петте месеца на годината у нас сделките са нараснали с 8.7% до 9001 броя.

Actavis се приеменува на Allergan

Actavis обяви, че компанията е приела Allergan за свое ново глобално име и от понеделник се търгува на Нюйоркската фондова борса под нов символ — AGN. Промяната в името на компанията идва след придобиването на Allergan през март 2015 г. и одобрението на тази промяна от акционерите на Actavis на 5 юни. Обединението между тях създаде една от 10-те най-големи фармацевтични компании по приходи в света. Allergan започна кампания за ребрандиране, която ще ръководи преминаването на нейните мощности, операции и търговско присъствие по света към новото фирмено име. Компанията стартира нов глобален уеб сайт на  www.Allergan.com.

Нова вълна бежанци по границата на Турция

Турция продължава да е подложена на сериозен бежански натиск от Сирия, показва фоторепортаж на Reuters. В неделя граничният пункт беше отворен, след като няколко дни преминаването през него беше преустановено. Очакванията са за няколко дни през граничния пункт в Турция да влязат поне 10 000 бежанци. По последни данни в Турция има около 2 млн. бежанци от различни държави. Най-много са те от съседна Сирия, където гражданската война продължава. Повечето хора носят със себе си всички вещи, които са могли да вземат от домовете си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.