Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

ЕК съди България заради трайно мръсния въздух; Брюксел одобри последните две оперативни програми; Чуждите инвестиции в страната растат; Сенатът на САЩ гласува $300 млн. оръжие за Украйна

3643 прочитания

© Капитал


ЕК съди България заради трайно мръсния въздух

Европейската комисия (ЕК) заведе в четвъртък дело срещу България и Белгия в Съда на Европейския съюз заради трайно високите равнища на фини прахови частици, които са сериозен риск за общественото здраве. Така двете държави станаха първите от общо 16 страни в ЕС, срещу които ще бъде заведено дело по този проблем. България от години оглавява класацията за най-мръсен въздух в докладите на Европейската агенция по околна среда, а редица български градове са първенци по замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Те са резултат предимно от човешки дейности – транспорт, промишленост и битово отопление. От 2005 г. в ЕС има пределно допустими стойности за ФПЧ и ако те бъдат превишени, държавите членки са длъжни да предприемат действия за най-бързото им възможно органичаване. Според проучвания на ЕК лошото качество на въздуха е по-честа причина за преждевременна смърт, отколкото пътнотранспортните произшествия.

Нов орган срещу корупцията по високите етажи на властта

В сряда Министерският съвет прие законопроект за създаване на Бюро за борба с корупцията по високите етажи на властта. Новият антикорупционен орган ще проверява декларациите за имущество и интереси на широк кръг от лица, включително общински съветници, главни архитекти, началници на митници, ректори на държавни университети, ръководители на държавни фирми, разпоредители с еврофондове. Декларациите ще се подават през целия период на заемане на длъжността и една година след това, като в този период на служителите ще им бъде забранено да участват в обществени поръчки или да заемат ръководни или контролни функции в търговски дружества. Ще се позволяват и внезапни проверки, както и засичането на данни с други регистри. Според информация в mediapool.bg Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов са решили първоначалните проверки на магистратите да бъдат извършвани от съдебния инспекторат, а при констатирането на нередност случаят да се предава на бюрото.

Парламентът поде борба срещу "изборния туризъм"

В сряда парламентът прие на първо четене промени в закона за гражданската регистрация, внесени от БСП и от Реформаторския блок с Патриотичния фронт, за спирането на т.нар. "изборен туризъм" - преселването на хора от едно населено място в друго и регистрацията на гласоподаватели на един и същ адрес преди избори. РБ предлага таван на регистрираните в едно жилище лица, който да не може да надвишава повече от два пъти обичайния брой живеещи на едно място. Собствениците на имоти трябва да приведат в съответствие броя на лицата, регистрирани в имота по постоянен или настоящ адрес, до два месеца след приемането на закона. Предвижда се създаване на контролна верига - кметовете на малките населени места ще отговарят пред кмета на общината, а той - пред органите на регионалното министерство веднъж годишно. БСП предлага да бъде извършена служебна проверка на направените в последните месеци регистрации, а ако бъдат открити нарушения, регистрациите да се заличат и да се наложат глоби.

Брюксел одобри последните две оперативни програми

Европейската комисия одобри последните две оперативни програми "Околна среда" и "Региони в растеж", които ще се изпълняват в периода 2014-2020 г. Бюджетът на "Околна среда" е 1.77 млрд. евро, а средставата ще бъдат насочени за проекти за управление на отпадъците и водите, ВиК сектора, опазването на околната среда и др. "Регионално развитие" е с бюджет от над 1.5 млрд. евро, заедно с националното съфинансиране, и сумите по нея са основно за проекти за развитие на 39 града. Това са последните две оперативни програми, които чакаха разрешението на Брюксел, а закъснението на страната със старта на новия програмен период е от година и половина. Средствата са общо 7.6 млрд. евро.

Третия лъч на метрото ще се строи от местни компании и турска фирма

"Трейс груп холд", "Джи Пи груп" и "Балканстрой" са предложили най-ниски цени и най-вероятно ще спечелят конкурса за изграждането на три от позициите при поръчката за третия лъч на метрото, стана ясно след отварянето на ценовите оферти. Турската Gülermak даде най-ниска цена за най-скъпата задача – за изграждане на двупосочен тунел между всички метростанции. Проектът може да излезе 370 млн. лв., което е под прогнозната цена от 410 млн. лв. Дължината на трите нови отсечки е 7 км. Те ще свързват кв. "Красно село" и Малък градски театър "Зад канала" след четири години.

Чуждите инвестиции в страната растат

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първите четири месеца на 2015 г. са нараснали с 97 млн. евро спрямо същия период на миналата година и достигат до 523.5 млн. евро според предварителните данни, обявени от БНБ. Този ръст обаче е от кредити, които международни компании са отпускали на своите дъщерни дружества в страната, а не от инвестициите в дялов капитал, недвижими имоти или реинвестираната печалба, които дори се свиват. Почти 90% от средствата идват от Холандия, следвана от Белгия, САЩ и Великобритания. Причината за холандската доминация е, че в страната има либерален данъчен режим, който позволява да се регистрират на практика офшорни компании.

Фирмените депозити намаляват през април

Депозитите в българските банки намаляват с 0.9 млрд. лв. през  април спрямо март, показват данните на БНБ. Около 400 млн. лв. са изтеглени от левовите сметки на компании, а останалите са депозити на самите кредитни институции. Намалението може да е сигнал за по-активно инвестиране на свободните средства, които бяха задържани през последните години на икономическа криза, но може и да се дължи на преориентиране към по-доходоносни източници след спада на лихвите по банковите депозити. В края на април домакинствата имат депозити за 42.3 млрд. лв., или с 81.7 млн. лв. повече за един месец. 

ABB наема още 200 души завода си в Раковски

Производителят на електрически компоненти ABB обяви, че ще създаде нови 200 работни места в завода си в Раковски. Той беше открит преди година, а шведско-швейцарската компания инвестира в него 23 млн. долара и нае около 400 души в производството. Заетите в двата завода на фирмата в Раковски в момента са около 1500 души. За да се справи с липсата на работна ръка в региона, ABB ще партнира със средните училища и университетите за  образователни програми.

ПИМК инвестира 25 млн. евро в нови камиони

През 2015 г. пловдивската ПИМК ще инвестира 25 млн. евро в 150 влекача Mercedes и 100 Iveco, като вторите вече са доставени, а първите ще бъдат произведени до края на октомври. В сметката с инвестициите влизат още 50 хладилни ремаркета и 200 обикновени за интермодалните превози, които компанията започна в началото на тази година съвместно със спедитора DB Schenker. През миналата година превозните средства на пловдивската компания надхвърлиха 1100. С новите попълнения от 2015 г. бройката им ще се увеличи с 10%, тъй като предстои продажба на някои от старите превозни средства от 2011 и 2012 г.

Сделки и проекти

"Албена" ще инвестира 130 млн. лв. в развитието на едноименния курорт на Северното Черноморие. Компанията планира да реконструира и обнови хотелите "Добруджа", "Кардам", "Доростор", "Камелия" и "Арабела бийч", да изгради нов тенис център и да построи топла връзка между хотелите "Фламинго" и "Добруджа". От "Албена" не съобщиха с какви средства ще бъде финансирана инвестицията.

Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ще участва като подизпълнител на австрийската Andritz Hydro в ремонта на албанския ВЕЦ "Комани". Поръчката е на обща стойност 1 милион лева и е с възложител Националната електрическа компания на Албания KESH. ЦЕРБ ще извърши диагностика и ремонт на три трансформатора с мощност 170 мегавата във ВЕЦ "Комани".

Унгарската авиокомпания Wizz Air, която е номер 1 по превозени пътници през летище София, договори покупката на 110 самолета Airbus А321neo за 13.7 млрд. долара, съобщи Reuters. Това ще позволи на нискобюджетната авиокомпания да продължи експанзията си на континента. Само от София от тази година тя лети по 27 дестинации.

Американската козметична група Coty е спечелила наддаванията за придобиване на три от подразделенията на Procter & Gamble на обща стойност 12 млрд. долара, съобщава Reuters.

Coty произвежда парфюми за модни марки като Calvin Klein и Marc Jacobs и е собственик на марката лакове за нокти OPI и спиралите за мигли Rimmel. Ако придобие лицензите за парфюмите Gucci, Hugo Boss и Dolce & Gabbana ще стане световен лидер в производството на парфюми и ще изпревари L'Oreal.

Исторически пик на бягащите от войни по света

През 2014 г. броят на хората, разселени в резултат на войни, локални конфликти или преследване, е стигнал исторически рекорд от почти 60 млн. души по цял свят, обяви ООН в доклад. Документът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) посочва, че само за година бежанците са се увеличили с 8.3 млн. души. От общо 59.5 млн. разселени от конфликти хора по света 38.2 млн. продължават да живеят в родината си. Други 19.5 млн. души са бежанци, като над половината от тях са деца. Още 1.8 млн. души са подали документи за бежански статут. Пред британската ВВС председателят на UNHCR Антонио Гутериш каза, че "светът се е побъркал".

Датската опозиция спечели изборите

Воденият от бившия премиер Ларс Льоке Расмусен десноцентристки блок спечели оспорваните парламентарни избори в Дания. Досегашният премиер Хеле Торнинг-Шмит призна загубата си и подаде оставка като лидер на Социалдемократическата партия. Дясната коалиция ще има 90 депутати в 179-местния парламент, от които 37 на антиимгрантската Датска народна партия. Социалдемократите остават с 85 души.

Сенатът на САЩ гласува $300 млн. оръжие за Украйна

Сенатът на САЩ прие поправки във военния бюджет на страната, които включват доставки на въоръжение на Украйна за $300 млн., съобщи Fox News. Поправките не са съгласувани с Камарата на представителите и може да не бъдат подписани от президента Барак Обама. Корекциите са на обща стойност $612 млн. Законопроектът предвижда още ускоряване на модернизацията на военноморския флот, средства за афганистанската армия и други. Мерките бяха подкрепени от 71 сенатори, а 25 са били против. За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен преди края на юли от долната камара на Конгреса. Белият дом предупреди, че може да наложи вето.

ЕС одобри общи правила за защита на личните данни

Страните - членки на ЕС, одобриха реформа на правилата за защита на личните данни, която събира различните национални закони в един набор от мерки, според който компаниите ще бъдат глобявани, ако го нарушават. Новите правила ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, който може да поиска промени, но крайното споразумение се очаква до края на годината. Сред ключовите елементи на реформата е система, с чиято помощ бизнесите, опериращи в различни страни на ЕС, няма да се налага да спазват 28 различни регулации и да вземат вероятно противоречащи си решения. Според тази система компаниите с операции в повече от една държава ще трябва да спазват само правилата в страната, където се намира основната им база, дори ако възникне спор относно защитата на лични данни, засягащ граждани на друга страна членка. Реформата също така ще формализира правото на гражданите "да бъдат забравени", което им предоставя възможност да поискат остарялата или ирелевантна информация да бъде премахвана от резултатите на онлайн търсенията.

Потвърдиха смъртната присъда на бившият египетски президент Морси

Египетски съд потвърди смъртната присъда на сваления от военните президент Мохамед Морси, издадена през май заради масови бягства от затвори през 2011 г. Бяха потвърдени и присъдите на още петима висшите представители на "Мюсюлмански братя". Решението на съда може да бъде обжалвано. Поддръжниците на Морси описват процеса като политически фарс. Сто и един други обвиняеми също бяха осъдени на смърт, въпреки че не присъстваха по време на делото. Морси е обвинен в различни престъпления. Той вече е осъден на доживотен затвор (25 години) заради шпионаж в полза на чужди милиции като "Хамас" и за заговор за извършване на терористични актове. И освен това вече излежава 20-годишна присъда за това, че е разпоредил арести и измъчване на демонстранти. Присъдите са част от по-широка кампания на военните, последвала свалянето на Морси от власт през 2013 г. Оттогава египетските власти начело с новия президент Абдел Фатах ас Сиси преследват открито ислямистите в страната, като убитите са стотици, а арестуваните – хиляди.

ЕК съди България заради трайно мръсния въздух

Европейската комисия (ЕК) заведе в четвъртък дело срещу България и Белгия в Съда на Европейския съюз заради трайно високите равнища на фини прахови частици, които са сериозен риск за общественото здраве. Така двете държави станаха първите от общо 16 страни в ЕС, срещу които ще бъде заведено дело по този проблем. България от години оглавява класацията за най-мръсен въздух в докладите на Европейската агенция по околна среда, а редица български градове са първенци по замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Те са резултат предимно от човешки дейности – транспорт, промишленост и битово отопление. От 2005 г. в ЕС има пределно допустими стойности за ФПЧ и ако те бъдат превишени, държавите членки са длъжни да предприемат действия за най-бързото им възможно органичаване. Според проучвания на ЕК лошото качество на въздуха е по-честа причина за преждевременна смърт, отколкото пътнотранспортните произшествия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.