Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

"Капитал" представи годишната си класация "Капитал 100"; Таксите за роуминг в ЕС отпадат от 15 юни 2017 г.; Ахмед Муса и 13 други отново на съд за проповядване на религиозна омраза; "Мобилтел" бе глобена с 362 хил. лв. от КЗК; Украйна и Пуерто Рико избегнаха гръцки сценарий

2932 прочитания

© Надежда Чипева


"Капитал" представи годишната си класация "Капитал 100"  

"Капитал" представи годишната си класация на най-големите компании в България "Капитал 100" на специално събитие във вторник вечерта. Награди получиха лидерите в най-динамичните сектори: машиностроене, софтуер, фармация, текстил, търговия. Традиционен лидер е рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" с приходи от 6.5 млрд. лв. за 2014 г. Подгласниците са "Аурубис България" и "Лукойл България". За пръв път тази година подреждането обхваща най-големите 300 дружества, със сто повече от предходните издания.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров беше осъден за конфликт на интереси  

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е окончателно осъден за конфликт на интереси заради участието си в подготовката, обсъждането и приемането на два закона в полза на семейния му бизнес по дистрибуцията на цигари. В решението си ВАС признава за установено, че Емил Димитров е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия, въпреки че Законът за предотвратяване на конфликта на интереси забраня това, в случай че който и да е депутат има пряк интерес и полза от поправките. Съпругата, братът и родителите на Димитров притежават пет дружества за търговия с цигари. "С двата закона се засягат интереси в областта на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места с две години е в интерес на производителите и търговците на цигари, каквито са дружествата, в които участват свързани с Димитров лица. Забраната за продажба на заготовки за цигари с филтър също е в интерес на производителите и търговците на цигари", пишат върховните съдии. Комисията за установяване на конфликт на интереси трябва да определи как ще бъде наказан Димитров.

Таксите за роуминг в ЕС отпадат от 15 юни 2017 г.  

Таксите за роуминг в ЕС отпадат от 15 юни 2017 г. Това решение бе взето след споразумение между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС, но за да влезе в сила, е необходимо да бъде подкрепено и от страните, членки в съюза. Потребителите ще плащат една и съща такса и за достъп до интернет, както в родната си страна, така и при пътуване в ЕС. Още през 2016 г. ще се наложат максимални тарифи за роуминг - 5 евроцента на минута за разговори и 5 евроцента на 1 мегабайт мобилен трафик. Текстовите съобщения в роуминг пък ще получат допълнителна максимална такса от 2 евроцента. Всичко това означава, че роумингът ще отпадне по-късно от досега планираното. ЕП искаше отмяна на таксата от края на 2015 г., докато ЕК настояваше за средата на 2016 г. Скорошно проучване сочи, че около една четвърт от европейците изключват телефоните си, когато са извън страната, за да не плащат допълнително. Повечето смартфони непрекъснато са в интернет, обновяват софтуера си и теглят данни. Затова мнозина предпочитат да изключат функцията за мобилен интернет в чужбина.

Ахмед Муса и 13 други отново на съд за проповядване на религиозна омраза  

Фотограф: Георги Кожухаров

Осъденият за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса отново беше обвинен в четвъртък. От държавното обвинение обявиха, че Пазарджишката окръжна прокуратура е предала на съд 14 души за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война. За неин лидер бе посочен Ахмед Муса, който е "проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката, изразяващ верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма". В обвинителния акт се посочва още, че Муса е подстрекавал към война със свое слово в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик, както и през онлайн профилите си. Междувременно Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на Муса за разпространение на радикален ислям от една на две години.

Правната комисия одобри референдума за изборното законодателство 

На заседанието си в сряда парламентарната комисия по правни въпроси одобри предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум за изборното законодателство. С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт депутатите приеха въпросите за допитването във вида, в който ги е записал президентът - дали хората подкрепят част от народните представители да се избират мажоритарно, въвеждането на задължително гласуване, както и да може да се гласува дистанционно по електронен път на изборите и референдумите. Плевнелиев внесе предложението в началото на юни, след като предишното Народно събрание отхвърли тогавашната му инициатива, както и внесената от инициативен комитет подписка за свикване на допитване. Идеята е референдумът да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври тази година.

По време на заседанието на комисията депутатите от БСП, ДПС и АБВ настояваха за редакция на въпроса за мажоритарния избор. ДПС предложи всички народни представители да се избират мажоритарно, а АБВ - половината. Социалистите заявиха, че ще подкрепят всяка редакция, защото според тях първоначалният вид на въпроса е неясен. Въпреки че се обявиха против промяна на предложенията на президента, Реформаторският блок впоследствие дадоха идея въпросът да стане "Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез преференциално гласуване?". Очаквано ДПС бяха срещу задължителното гласуване, както и срещу провеждането на референдума въобще. Мая Манолова от БСП определи въпроса с електронното гласуване като "най-опасен" заради това, че поставя под съмнение тайното и личното гласуване. А от Патриотичния фронт предложиха електронното гласуване да бъде само за гласоподавателите в чужбина. В крайна сметка въпросите на Плевнелиев бяха приети с десет гласа "за" срещу пет "против" и един "въздържал се" и така не се стигна до гласуване на редакциите. Окончателното решение обаче ще вземат депутатите в пленарна зала.

Въглеродните емисии заплашват "необратимо" океаните  

Източник: Reuters

Учени предупреждават, че животът в океаните и моретата ще се промени необратимо, освен ако въглеродните емисии не бъдат драстично намалени. В доклад за сп. Science те пишат, че водните площи се загряват, губят кислород и стават по-киселинни заради въглеродния диоксид. Според тях договореното от световните правителства ограничаване на покачването на глобалните температури с до два градуса по Целзий няма да предотврати "драматичното отражение върху океанските системи". Учените смятат, че наборът от опции намалява, тъй като разходите за тях непрекъснато се увеличават. Двадесет и двама водещи световни морски експерти си сътрудничат в изготвянето на доклада за сп. Science. По думите им океаните се намират под огромен риск заради въглеродния диоксид и политиците, които се занимават с последиците от климатичните промени, отделят малко внимание на водните площи.

Заработи азиатската банка мастодонт AIIB  

В понеделник бе официално открита водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB). Банката беше създадена за по-малко от две години и привлече огромен международен интерес. Очаква се тя да бъде конкурент на доминирани от САЩ институции като Световната банка и Азиатската банка за развитие. На откриването в Пекин присъстваха представители на 57 държави, включително съюзници на САЩ като Великобритания, Германия, Италия, Южна Корея и Австралия. Всички те станаха членове на банката въпреки недоволството на Вашингтон. Китай ще бъде най-големият акционер с дял от 30.34% или 26.06% от акциите с право на глас. Втора сред акционерите е Индия със 7.5% от акциите с право на глас. Следва Русия с 6%. Първоначалният капитал на банката ще възлиза на $100 млрд. В сряда пък парламентът в Пекин ратифицира споразумението за банка на страните от организацията БРИКС. Банката на Бразилия, Индия, Китай, Русия и Южноафриканската република също ще бъде с първоначален капитал $100 млрд. Операцията няма да приключи, докато областта не бъде "прочистена от всички терористични клетки", заявиха от армията. На полуострова е обявено извънредно положение и е наложен полицейски час от октомври насам, когато десетки войници загинаха при екстремистка атака.

Главният прокурор на Египет загина след атентат  

Източник: Reuters

Главният прокурор на Египет Хишам Баракат загина, след като автомобилът му стана обект на бомбена атака в Кайро. Баракат е починал от раните си по-късно в болница. Той повдигна обвинения срещу хиляди ислямисти след свалянето от власт на бившия президент Мохамед Морси през 2013 г. Стотици от тях бяха осъдени на смърт или доживотен затвор в рамките на кампания за смазване на забраненото движение "Мюсюлмански братя". Междувременно Египет предприе мащабна операция срещу екстремистите на Синайския полуостров след сблъсъци с бойци от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), довели до над сто убити.

Украйна и Пуерто Рико избегнаха гръцки сценарий  

Докато Гърция изпълваше световните новини през седмицата, две други държави заплашиха с мораториум на плащания по дълга си и вървят към щастлива развръзка. В понеделник губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия заяви, че според него след девет години рецесия островът не може да обслужва външния си дълг от 72 млрд. долара. Затова той смята, че кредиторите на страната, присъединила се доброволно към САЩ, трябва да опростят част от дълга. "Когато ни даваха заеми, знаеха, че има дефицит. Затова сега ги призоваваме да направят жертви", каза Гарсия. Същевременно в сряда той внесе законопроект в Конгреса на САЩ, който да допусне островните институции до закрила в случай на фалит. Отново в сряда Украйна, която заплаши да не плати лихви по заеми през юли, постигна споразумение с кредиторите си за преструктуриране на своите 19 млрд. долара дълг. Киев ще получи също транш от 1.7 млрд. долара от кредита на МВФ срещу обещания да приложи икономически реформи.

КТБ е била неплатежоспособна към 20 юни 2014 

Апелативният съд е решил, че Корпоративна търговска банка е изпаднала в неплатежоспособност на 20 юни 2014 г., когато банката беше затворена. Това означава, че всички цесии и прехващания ще бъдат по-лесно атакувани и развалени по съдебен ред. Решението на Софийския градски съд беше, че началната дата на фалита е 6 ноември миналата година - денят на отнемането на лиценза на КТБ. Това правеше почти всички цесии и прехващания трудни за оспорване. Късната дата беше оспорена от БНБ и фонда за гарантиране на влоговете. Те настояваха за 30 септември, когато беше констатиран отрицателен собствен капитал на КТБ. Съдът се аргументира, като сравнява капитала към юни и към края на септември и стойностите са без съществена промяна. В периода между затварянето на банката и отнемането на лиценза бяха сключени цесии и прехващания за над 800 млн. лв. По този начин много от компаниите и хората с депозити над гарантирания минимум се опитаха да спасят частично парите си. Решението на апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

"Мобилтел" бе глобена с 362 хил. лв. от КЗК 

След като през февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби БТК, че предлага евтино или безплатно устройство на клиентите си, в четвъртък бе глобен и друг телеком - "Мобилтел". Според комисията промоцията, която позволява на клиент да си избере безплатен телевизор, лаптоп или телефон при договор за пакетна услуга, представлява "атрактивна добавка над позволените размери". През февруари комисията глоби за сходна практика и БТК, санкцията беше близо 812 хил. лв., а основанието - оферта за евтини таблети в пакет с договор за интернет. И в двата случая сигналите са на "Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000". В своя защита "Мобилтел" обясни, че не предлага тв услуга на клиенти, намиращи се в населени места на потребителите на "ТВ Клуб 2000", и съответно "не са в преки конкурентни отношения". Двете санкции на КЗК отричат световен модел на работа при телекомите - в много държави от ЕС закупуването на таблет или телефон за едно евро може да се комбинира с мобилен план или мобилен интернет.

Пенсионните промени минаха на първо четене 

Измененията в Кодекса за социално осигуряване, които се припознават от правителството като пенсионна реформа, минаха на първо четене в парламента. Промените предвиждат осигурените да могат да прехвърлят парите си от частен фонд в държавното осигуряване и обратно, след като в края на 2014 г. парламентът прие текст, който на практика национализираше пенсионни осигуровки. Започна дискусия за промяна на текста. В резултат кабинетът предложи начини за нарастване на приходите в НОИ – увеличаване на пенсионната вноска и на пенсионната възраст, а освен това разреши многократно прехвърляне на осигуровките от частното в държавното осигуряване и обратното.

Бюджетният излишък намаля до 850 млн. лв. през юни 

Фотограф: Цветелина Белутова

Бюджетният излишък на България в края на юни е 850 млн. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите на Владислав Горанов (на снимката). Вижда се обаче, че положителното салдо намалява значително (около 200 млн. лв.) спрямо представянето на бюджета през април и май. Причината за това е, че предходните три месеца имаше ударно превеждане на европейски средства. Според предварителните данни Агенция "Митници" е събрала около 140 млн. лв. повече приходи спрямо първото полугодие на 2014 г., а Националната агенция за приходите – около 900 млн. лв.

Три транспортни проекта получават 140 млн. евро 

Три български транспортни проекта получават 140 млн. евро по новия Механизъм за свързване на Европа (Connecting Europe). Това реши Европейската комисия, като общият брой на проектите по механизма е 276 за 13.1 млрд. евро. Два от българските са за изграждане и модернизация на жп отсечки: новата София – Волуяк получава 76.3 млн. евро, което е 73% от прогнозната стойност на проекта, а ремонтът на жп линията София – Елин Пелин – 57.7 млн. евро, или 85% от прогнозната стойност. Третият е на Изпълнителната агенция за изследване и поддръжка на река Дунав и е за проучване с цел подобряване на корабоплаването. Той получава 5.9 млн. евро - 85% от прогнозната стойност.

ББР ще изкупува дългове на общини към строители 

Българската банка за развитие ще изкупува вземания на строителни фирми от общини по европроекти, съобщиха от институцията. Срещу годишна отстъпка от 7% компаниите ще могат да получат забавени плащания по изпълнени договори по програмите "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт" и фонд "Земеделие". Новината изненада сдружението на общините и кметове. Незнанието, комбинирано с твърдения в строителния бранш, подсказва, че схемата може да е родена заради конкретни фирми, а ресурси на данъкоплатците ще отидат за поемане на дългове на общини, които може никога да не се разплатят.

Bloomberg: ЕЦБ отпуска финансиране на България заради Гърция 

Европейската централна банка е готова да отпусне ликвидна подкрепа за България и за други държави в региона, за да ги предпази от зараза от Гърция, като финансирането ще бъде предоставяно срещу приемливо обезпечение. Това съобщи Bloomberg, като се позова на "запознати със ситуацията". От ЕЦБ и БНБ са отказали коментар пред агенцията, като пред "Капитал" и финансовото министерство не пожела да коментира. Вестникът потвърди информацията през източник от банковата система, според който тази мярка е била превантивно договорена от БНБ отдавна и не е нещо, което се задейства сега по спешност.

Столичната община сключи договори за 32 млн. лева за основен ремонт и поддръжка на уличното осветление в следващите 4 години. Обединение "Улично осветление СМ" взима поддържането на зони "Юг" и "Запад". Основен партньор в него е бившето общинско дружество и настоящ монополист "Улично осветление", приватизирано от групата "Геотехмин" на бизнесмена Цоло Вутов. Зона "Север" се поема от испанската компания Etralux, а зона "Изток" от обединение на българската "Лог Сиберия". Неин партньор с дял 10% е "Технострой - инженеринг 99", чиято собственост е поделена между фирми на Николай Михайлов ("Трейс груп холд"), Дойчо Дойчев и бившия депутат от БСП Стоян Проданов.

Сделки

Групата лечебни заведения "Сити клиник" придобива Специализираната болница по кардиология и кардиохирургия "Понтика" в град Бургас. Сделката е част от плана за експанзия на "Сити клиник", която планира да се превърне в най-голямата болнична верига в България, като само през тази и следващата година инвестира общо 200 млн. лв. в строеж на онкоболница в София, разширяване на болницата в столицата, откриване на болница във Варна и в покупка на кардиоболницата.

Първата екоконцесия в България – за плаж "Корал", привлече три групи инвеститори. Отварянето на офертите се състоя на закрито заседание. По информация на "Капитал" до крайния срок за подаване на оферти са постъпили три предложения – на фирмата, която стопанисваше плажа до 2014 г., "Райд екстрийм", на сдружение "Да спасим Корал" и на фирма, свързана със Сава Чоролеев, чиято компания "Прайм пропърти" има терен в района на плажа и планове да строи ваканционно селище.

"Капитал" представи годишната си класация "Капитал 100"  

"Капитал" представи годишната си класация на най-големите компании в България "Капитал 100" на специално събитие във вторник вечерта. Награди получиха лидерите в най-динамичните сектори: машиностроене, софтуер, фармация, текстил, търговия. Традиционен лидер е рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" с приходи от 6.5 млрд. лв. за 2014 г. Подгласниците са "Аурубис България" и "Лукойл България". За пръв път тази година подреждането обхваща най-големите 300 дружества, със сто повече от предходните издания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK