Вечерни новини: 7 юли

България е паднала до 65-о място в света по износ на стоки за 2014 г.; Министерството на икономиката предлага да се вдигне границата за регистрация по ДДС от 50 на 100 хил. лв.; Европейският парламент одобри близо 2 млн. евро помощ за възстановяването на Мизия и Крушовица от наводненията миналото лято; Ровенето в контейнерите, предназначени за разделно събиране на боклук, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

Посетители в залата с медузи в обновения аквапарк "Epson" в Токио.
Посетители в залата с медузи в обновения аквапарк "Epson" в Токио.    ©  Toru Hanai
Посетители в залата с медузи в обновения аквапарк "Epson" в Токио.
Посетители в залата с медузи в обновения аквапарк "Epson" в Токио.    ©  Toru Hanai

2.5

млрд. лв. е размерът на Сребърния фонд към края на юни, показва статистиката на Министерството на финансите. За половин година фондът, който трябва да подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система, е нараснал само с 89 млн. лв.

От снимката: "Украйна и България са двигатели в Европа за това газът да не бъде повече оръжие, а да бъде една обикновена стока за търгуване на пазарни цени." Това каза българският президент след среща с украинския си колега Петро Порошенко в Киев. Според него газът трябва да престане да е инструмент за дестабилизиране на една или друга държава. "Ние сме сигурни, че както руски, така и азербейджански, така и много други компании, които доставят газ за Европа, ще се възползват от средата, която Европа предоставя: на правила, на конкурентност, на ясни правила", уточни Плевнелиев. Украинският президент Порошенко коментира темите "Южен поток" и "Турски поток" с думите, че евентуални опити за заобикаляне на България и Украйна в тази сфера нямат пазарно основание.

България е паднала до 65-о място в света по износ на стоки за 2014 г., показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Отстъплението е с 2 места спрямо предходната година, а самият стойностен обем на българския експорт се понижи с около 1%. Според авторите на доклада една от причините за отрицателните данни би могла да се търси в курса на щатския долар. Друга – колебанията в цените влияят значително върху намалението на износа на нефтени продукти и горива. Сред водещите експортни борсови стоки голям спад на цената бележат слънчогледово семе – 10.1%, руди и концентрати от благородни метали – 11.7%, медни руди и концентрати – 28.7%, слънчогледово олио – 34.1%, и рапица – 17.8%.

Министерството на икономиката предлага да се вдигне границата за регистрация по ДДС от 50 на 100 хил. лв. Според министър Божидар Лукарски тази стъпка ще "осветли" голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес и ще спомогне за намаляване на сивата икономика. Мярката се подкрепя от бизнес организациите, а от Реформаторския блок дори предложиха таванът да се вдигне до 200 хил. лв., колкото позволява европейското законодателство. От ГЕРБ и Министерството на финансите са против, като мотивът им е, че това ще увеличи възможността за измами. Божидар Лукарски обясни, че предстои обсъждане и ако се постигне съгласие и се вземе решение, промяната може да стане факт още до края на годината

Европейският парламент одобри близо 2 млн. евро помощ за възстановяването на Мизия и Крушовица от наводненията миналото лято, информира БНР. Помощта от фонд "Солидарност" се очаква да пристигне у нас през септември. Помощта ще послужи за справяне с щетите, нанесени на обществената инфраструктура, на частни жилища, на земеделието, околната среда и бизнеса. При гласуването в пленарната зала 667 гласа подкрепиха решението, 31 евродепутати бяха против, а 11 се въздържаха.

Ровенето в контейнерите, предназначени за разделно събиране на боклук, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., съобщи пред "Нова телевизия" Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак". По неговите думи това ще стане с промени в общинска наредба. По неговите думи в контейнерите остават между 5-7% рециклируеми материали, след като "тъй наречените клошари" минат през тях. Според него това пречи на бизнеса на "Екопак", тъй като би следвало компанията да разполага с над 80% от рециклируемите материали, изхвърлени в контейнерите за разделно събиране на боклука. Загубите за "Екопак" от масовото ровене по кофите за боклук възлизат между 7 и 9 млн. лв. годишно, посочи Бургуджиев.

20% спад на руски туристи отчитат от Министерството на туризма за този летен сезон към момента. Това стана ясно след проведена среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с местната власт и туристическия бранш в Бургас, предаде "Фокус". По думите на министъра този спад е бил прогнозиран още през януари 2015 г. По думите й сезонът се характеризира с много записвания на туристи в последната минута. "От бранша ме информираха, че са имали много трудни месеци - май и юни, но вече се наблюдава раздвижване", каза министърът.

Социалните работници ще стачкуват един час ефективно в четвъртък. Пред БНР социалният работник от Пловдив София Божанова каза, че най-наболелите им проблеми са свързани със заплатите, условията на труд, техниката и работата по оперативни програми. По нейните думи възнагражденията не са актуализирани от 2012 г. и са най-ниски в държавната администрация. Тя е категорична, че социалните работници получават средно по 450 лв. на месец. Освен това социалните работници използвали бракувани от други институции бюра и столове. "Няма климатици. През горещите дни се пържим на температури от 38 градуса, а през зимата се топлим с духалки", допълни тя.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата