Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Reuters

Какво се случи през седмицата

Митничарите вече могат да разследват и арестуват; Баковите депозити растат през юни; Пиер Луврие върна компаниите на Цветан Василев; Обама призова Великобритания да остане в ЕС; Златото поведе спада в цените на суровините

2480 прочитания

Reuters

© Reuters


Източник: Капитал

Федерика Могерини: Процесът по разширяването на ЕС не е спрян                                                

"ЕС не само може, но и продължава активно да упражнява пълната си подкрепа за съседните на България страни. Процесът по интеграцията на Босна, Македония и отношенията между Сърбия и Косово се ръководи от ЕС и се движи доста по-добре, отколкото в последните години." Това заяви Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини по време на конференция в рамките на посещението ѝ в София в четвъртък. Тя взе участие в дискусия, посветена на предизвикателствата на ЕС в политиката на съседство и външната политика на общността. Във форума участваха и вицепремиерът Меглена Кунева, и министърът на външните работи Даниел Митов. Според Могерини това, че по време на мандата на комисията "Юнкер" няма да има нови присъединили се членки, не означава, че процесите по сближаване са спрени. По повод имиграцията Могерини призна, че досега ЕС е отричал необходимостта от общоевропейска стратегия за имиграцията. В София Могерини имаше среща с президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и председателите на парламентарни групи в Народното събрание.

Митничарите вече могат да разследват и арестуват                                              

Митническите служители вече ще имат право да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления, свързани с приходите от акцизи и ДДС при внос. Тази възможност, записана в Закона за митниците, беше приета окончателно от депутатите на второ четене в пленарна зала. Сред правомощията на митничарите е правото да задържат хора, нарушили митническото законодателство или заподозрени, че подготвят престъпление по Закона за акцизите и данъчните складове. С приетите промени се дава възможност и за ротация на служителите в митниците с цел намаляване на корупцията. Те ще може да бъдат премествани без съгласието им за период от шест месеца. Сред другите промени са задължителни тестове за психическа и професионална пригодност при постъпване на работа и при израстване в йерархията. Ако даден митничар не издържи тестовете, той няма да бъде уволняван, но няма да бъде повишаван. Промените предвиждат МВР и Агенция "Митници" да могат да обменят информация чрез достъп до автоматизираните си информационни системи.

Депутатите не улесниха референдумите                            

Референдумите ще продължат да се считат за валидни само ако в тях са гласували най-малко толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Това решиха народните представители с окончателното гласуване на поправките в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление във вторник. Това прави прага почти непостижим, защото на избори за Народно събрание активността традиционно е висока. Няколко партии, включително ГЕРБ, имаха идеи за намаляване на това условие, но в последния момент отстъпиха назад. По време на дебатите единствено ДПС бяха публично против по-лесни правила за провеждане на референдуми. Парламентът все пак прие за иницииране на допитване да са необходими не 500 хил., а 400 хил. подписа, както и в гласуването да участват и българите в чужбина. Във вторник депутатите трябва да разгледат предложения от президента референдум за мажоритарното избиране на депутати, задължителното и електронното гласуване.

Оборотът на "Мобилтел" и "Теленор" спада                                                    

Операторите "Мобилтел" и "Теленор" отчетоха спад на оборотите си за второто тримесечие на годината. "Теленор България" има приходи за периода от 154.1 млн. лв., с 1% по-малко спрямо предходната година, а за полугодието - 307.5 млн. лв. При "Мобилтел" спадът за тримесечието е 5.9% до 86.1 млн. евро при над 91.5 млн. за същия период на 2014 г. За полугодието приходите са 173.6 млн. евро. Брутната печалба преди данъци, лихви и амортизации EBITDA на операторите за полугодието при "Теленор" расте с 1% до 118.7 млн. лв., а при "Мобилтел" е 67 млн. евро, или с 12% по-ниска.

"Сирма груп" се листва на борсата през септември                                                    

След известно забавяне и връщане за допълване Комисията за финансов надзор е одобрила проспекта за публично предлагане на "Сирма груп холдинг". Холдингът ще бъде първата софтуерна компания на борсата, ако не броим няколко интернет медийни дружества. Предлагането ще започне в началото на септември и ако всички предлагани акции бъдат пласирани, холдингът ще набере 26.4 млн. лв. Поне 8 млн. акции трябва да бъдат продадени, за да е успешно предлагането. Новите книжа ще се продават между 1.20 лв. и 1.65 лв. При висок интерес ще се предлагат и до 2.49 млн. от старите книжа.

Графиците за отпуски отпаднаха                                                    

Графиците за отпуски отпаднаха, а давността от 2 години, след която неизползваните дни изгарят, остава. Това са по-важните промени в Кодекса на труда, които бяха обнародвани в Държавен вестник. Други два задължителни документа за работодателите обаче ще бъдат въведени - писмена заповед за пускане на служителите в отпуск, както и справка в началото на годината колко почивни дни им се полагат за ползване, предвижда проект на наредба. В кодекса се въвеждат нови правила за гъвкаво работно време, трудови досиета на служителите, както и еднодневни трудови договори за краткотрайната сезонна работа. Непълнолетните вече имат право да работят до 22 часа.

Пиер Луврие върна компаниите на Цветан Василев                                                    

Белгиецът Пиер Луврие, който по-рано през годината обяви, че е купил няколко компании на Цветан Василев (БТК, двата мултиплекса и два оръжейни завода), разпространи съобщение, че активите са върнати на предишния им собственик, а той се оттегля. Сделката за компаниите на Василев беше за 1 евро, но с ангажимент да се изплатят дългове им за 900 млн. евро. Луврие посочва, че вече няма интерес към тези активи, защото е невъзможно да получи съгласието на всички страни.

Баковите депозити растат през юни                                                

Депозитите на домакинствата и на бизнеса в банките продължават да се увеличават (с 4%) на годишна база през юни, а същевременно отпуснатите кредити отново намаляват (с 9.8%), показват данните от паричната статистика на БНБ. През последните месеци лихвените проценти за кредити продължаваха да спадат, но това не доведе до сериозен ръст на отпускането на заеми в икономиката. Все пак спрямо май 2015 г. кредитирането отбелязва известен ръст. От информацията се вижда и спад на обема на лошите и преструктурирани кредити както на месечна, така и на годишна база. Изнесените данни са предварителни.

Кабинетът прие нови правила за обществените поръчки                                                    

Министерски съвет одобри новия Закон за обществените поръчки, с който се въвеждат опростени процедури за поръчки до 5 млн. лв. за строителство, 405 хил. лв. за доставки на услуги и 500 хил. лева за доставки на специфични услуги. Тези процедури са две - публично състезание и пряко договаряне, и ще могат да се прилагат от държавни и общински фирми, болници, областни управители и кметове. Сроковете за прием на оферти и възлагане на поръчките по тези процедури са по-кратки. Новият законопроект предвижда и система за електронни поръчки и в него е разписана възможността за провеждане на електронни търгове. Предстои текстовете да бъдат разгледани в Народното събрание.

Японският издател Nikkei купува Financial Times                                                    

Британската издателска къща Pearson продаде световноизвестния финансов всекидневник Financial Times на японската медийна група Nikkei за 1.29 млрд. долара. Сделката не се отнася за цялата FT Group, която освен едноименния всекидневник включва и други издания като The Banker и Investors Chronicle. Според съобщението на Nikkei транзакцията не включва 50% дял в списание Economist, както и недвижими имоти на FT Group в Лондон, които остават в портфолиото на Pearson. Nikkei е един от най-големите издатели в Япония с годишни приходи около 1.5 млрд. долара. Едноименният финансов вестник има над 3 млн. абонати в Япония. Анализатори отдавна очакваха Pearson да предприеме продажба на медийните си активи заради обявения фокус към образователния си бизнес, съсредоточен в САЩ. Главният изпълнителен директор на Nikkei Цунео Кита заяви, че е "изключително горд" да работи с FT.

Турция ще позволи американски удари по ИДИЛ                                                    

Анкара се е съгласила да позволи на американските сили да извършват въздушни удари срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) от турски бази. Това е голяма промяна в политиката на Турция и маркира засилването на кампанията срещу групировката в Сирия. Решението е било взето след разговор между американския президент Барак Обама и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, твърди анонимен американски правителствен представител пред Financial Times. То идва на фона на първите въздушни удари от турската армия срещу цели на ИДИЛ в Сирия. Полицията е извършила и серия акции срещу предполагаеми членове на ИДИЛ и на кюрдски милиции в Турция, като са арестувани 251 души, потвърдиха от правителството. Това се случва, след като турски войник беше убит, а други двама ранени в четвъртък в югоизточния турски окръг Килис при стрелба от Сирия. При самоубийствен атентат, организиран от ИДИЛ, в понеделник в югоизточния турски град Суруч бяха убити 32-ма души, а ранените бяха над 100.

Източник: Reuters

Обама призова Великобритания да остане в ЕС                    

Великобритания трябва да остане в ЕС, ако иска да запази влиянието си на световната сцена. Това заяви американският президент Барак Обама в интервю за британската BBC. Той допълни, че членството на Великобритания в европейската общност "ни дава много по-голямо доверие в силата на трансатлантическия съюз", а ЕС е "една от институциите, която направи света по-безопасен и по-прогресивен". Американският президент определи Лондон като "най-добрия ни партньор" заради готовността му да упражнява влияние отвъд "моментните си егоистични интереси" и да "направи света по-подреден и безопасен".

Иран планира енергийни проекти за $185 млрд. до 2020 г.                                                    

След сключеното ядрено споразумение със световните сили Иран разкри, че планира петролни и газови проекти за 185 млрд. долара до 2020 г. Министърът на индустрията, мините и търговията Мохамед Реза Нематзадех заяви, че ислямската република ще се фокусира върху добива и износа на петрол и газ, метали и производството на автомобили, като иска да изнася за Европа, след като санкциите бъдат премахнати. "Искаме двустранна търговия. Вече не се интересуваме от едностранен внос на стоки и машини от Европа", заяви Нематзадех на конференция във Виена. Санкциите най-вероятно няма да бъдат вдигнати до началото на следващата година, тъй като ядреното споразумение трябва да бъде одобрено от Конгреса на САЩ, а инспекторите трябва да установят, че Иран го прилага на практика. Много европейски компании вече демонстрираха интерес да установят търговски отношения с Иран, а Германия изпрати икономическия министър Зигмар Габриел на посещение в Техеран заедно с водещи бизнесмени.

Златото поведе спада в цените на суровините                                                    

Цените на суровините на световните борси достигнаха през седмицата най-ниските си нива от 2002 г. насам, като масираните разпродажби не подминават и златото, считано за сигурна инвестиция в моменти на нестабилност. Суровините и благородните метали губят интереса на инвеститорите на фона на сигналите от председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, че централната банка е готова да започне повишаване на лихвите още тази година предвид подобряването на американската икономика. Покачването на лихвите прави стоки като златото по-малко привлекателни. Още в понеделник суровинният индекс на Bloomberg отбеляза 13-годишно дъно, достигайки по-ниски нива от времената на банковия срив през 2008 г. и европейската дългова криза през 2012 г. В сряда показателят отстъпи за пети пореден ден, което е най-дългият период на спад от март. Разпродажбите засягат всичко от петрол, през мед до захар, което прави суровините най-слабо представящия се клас активи от началото на годината.

Сделки и проекти                                                    

Шуменският производител на ветеринарни продукти "Фарма вет" ще изгради два цеха за производство на ветеринарни медикаменти за борба с гризачи. Общата инвестиция в тях ще бъде 1.1 млн. лв. и скоро ще бъдат пуснати в действие, обясни пред "Капитал Daily" собственикът на дружеството Веселин Николов. В двата цеха ще бъдат наети от 10 до 13 работници.

Нискотарифната авиокомпания easyJet обяви, че от декември подновява маршрута от София до летище "Станстед" край Лондон в зимното си разписание за 2016 г. Полетите ще бъдат два пъти седмично във вторник и събота, като първият ще бъде на 12 декември 2015 г. Превозвачът летеше по тази линия и през миналата зима.

Националният съюз на градинарите в България (НСГБ) представи интернет платформата "Градинария" (gradinaria-bg.com) за търговия на свежи плодове и зеленчуци, която има за цел да скъси веригата между земеделските производители и магазини, преработватели, заведения за хранене и други търговски обекти. Електронният пазар е създаден по проект "Модерна търговия" с подкрепата на фондация "Америка за България".

Френската компания за замразени и консервирани зеленчуци Bonduelle се подготвя да участва в търга за американския си конкурент Green Giant, който е част от General Mills Inc., съобщи Reuters. За целта Bonduelle обмисля да обедини усилията си с инвестиционната банка Centerview Partners. Евентуалното партньорство с финансовата институция ще осигури на френската компания по-голям капитал и допълнителна експертиза в надпреварата.
Източник: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes

    ..Иран планира енергийни проекти за $185 млрд. до 2020 г. ....,това заедно със планирането на вдигане на лихвите от ФЕД е поредният удар срещу Русия......., но от друга страна е добре за световната икономика......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

И сам Навални е войн

И сам Навални е войн

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK