Вечерни новини: 5 август

Плащането на данъци и осигуровки по интернет вече е по-лесно за потребителите; Обвиняеми и подсъдими ще могат да бъдат наблюдавани електронно; София кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за "Културен пейзаж"; Теренът над плажа Алепу е терасиран незаконно

София кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за "Културен пейзаж"
София кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за "Културен пейзаж"    ©  Георги Кожухаров
София кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за "Културен пейзаж"
София кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за "Културен пейзаж"    ©  Георги Кожухаров

София кандидатства за списъка на ЮНЕСКО за "Културен пейзаж"

Столичната община ще кандидатства за списъка на културното наследство на ЮНЕСКО в категорията "Културен пейзаж" със започналите преди две седмици археологически разкопки на площад "Св. Неделя". До момента археолозите са установили, че пред сегашния хотел "Шератон" е имало антична сграда с двуметров зид, която според тях е или дворецът на император Константин (306 - 312) в Сердика, или част от римски бани от края на II век. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова за първия етап на проекта са отделени 133 хил. лв. от общинската програма "Култура". Общината е дала срок до 15 декември за първия етап на разкопките.

 

801

млн. лв. е излишъкът в бюджета към края на юли при 1.1 млрд. лв. дефицит преди година, съобщи зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на заседанието на правителството в сряда. По данни на финансовото министерство към края на юли изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 млрд. лева, което представлява 62.7% от годишния размер.

Плащането на данъци и осигуровки по интернет вече е по-лесно за потребителите, съобщиха от НАП. От 5 август заработи нова система, която идентифицира потребителите с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис и не изисква специална регистрация на сайта на приходната агенция, а само в Epay. Новата платформа е пряко свързана със справката за задълженията на фирмите и гражданите и позволява с няколко клика да бъдат платени всички задължения към държавата по интернет, като елиминира изцяло риска от грешки като некоректни данни за наредителя или неправилни кодове за вид плащане.

Обвиняеми и подсъдими ще могат да бъдат наблюдавани електронно, предвиждат приети от правителството изменения в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Целта е те да не могат да напуснат страната и да се укрият от правосъдието, каквито случаи имаше в последните години. Електронното наблюдение ще започва по заповед на началника на областната служба "Изпълнение на наказанията" и ще може да се прилага спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест, както и за лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и лица с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев ще упражнява правата на държавата в "Национален дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД. Това реши Министерският съвет в сряда и така отне функцията от министъра на културата Вежди Рашидов. Според официалното съобщение на правителството мотивите на кабинета са свързани с по-широките компетентности на вицепремиера и предстоящото българско председателството на Съвета на Европейския съюз.

Правителството реши на заседанието си в сряда да закрие домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Габрово, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, Търговище и "Св. Параскева" в София. Повечето от децата, настанени в момента в тях, е планирано да бъдат преместени в нови социални услуги към общините. Седем деца ще бъдат настанени в семейна среда. От решението на Министерския съвет става ясно, че на досегашния персонал от домовете е проведено обучение за новите социални услуги.

Здравно-консултативни центрове за детско и майчино здраве трябва да заработят на 1 септември във всички 28 областни града, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред bTV. Те са част от обявената през седмицата от ведомството нова здравна програма за майки и деца, по която до края на годината ще се изхарчат 2 млн. лв. В тях родители ще могат да заведат детето си с хронична или рядка болест и там то да получи индивидуален план за лечение и помощ от психолог, лекар и социален работник. По-тежките случаи ще се насочват към университетските болници в София, Плевен, Пловдив и Варна.

В метрото, жп гарите и кината ще бъдат изграждани обществени кътoве за четене, предвижда планът за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността за 2015-2016 г., реши правителството. Целта на инициативата до 2020 г. е да ограмоти 90% от децата в детска градина на 4-годишна възраст до постъпване в първи клас и да намали с 30% 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA (Програмата за международно оценяване на учениците - бел. ред.). Очаква се да се увеличи и броят на ограмотени възрастни, продължили образованието си.

Теренът над плажа Алепу, близо до Созопол, е терасиран незаконно, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в сутрешния блок на "Нова телевизия". От снимки във Facebook се видя, че над плажа, до който през миналата седмица пътят беше затворен от кмета на Созопол, има изградени тераси. Павлова обясни, че теренът е частен, но собственикът не е получавал право да го терасира, нито от него е постъпило искане за това или пък за укрепване на брега. Предстои да се сезира общината, която е длъжна да вземе мерки по укрепване на терена. Незаконен е и големият хотел на плажа на къмпинг "Юг", посочи още министърът.

След няколко седмици на трейлъри, летящият скейтборд на Lexus беше изпробван от истински хора в реалния свят. Компанията пусна видео, в което скейтбордисти имат възможността да се докоснат до необикновения ховърборд и да го изпробват в специалния скейт парк в Испания, който е създаден за него. Ховърбордът се носи на няколко сантиметра над земята, като използва магнитна левитация. За добрата работа на магнитите е важно те да не прегряват, като охлаждането им се осигурява от течен азот. Необходима е и специална повърхност, по която да се движи.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата