Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Москов отне лиценз на болница, Стоян Мавродиев съди журналист на "Капитал", Ryanair ще лети от София до Лондон, Малайзия: Самолетните останки са от полет MH370

3471 прочитания

Възелът при Белокопитово беше открит

Пътният възел при Белокопитово, който свързва магистрала "Хемус" с пътищата Русе – Варна и Коритна – Белокопитово, беше открит за движение. Той е част от новооткритата 5-километрова отсечка от "Хемус", чийто строител е "Автомагистрали Черно море", а стойността на договора - близо 66 млн. лв. Възелът е най-голямото такова съоръжение в страната, но преминаването по него е съпътствано с обратни завои, които могат да поставят шофьорите в опасност. Проектът за изграждането му датира от 1982 г. и не е направен нов поради факта, че за това е било необходимо допълнително отчуждаване на терени.

НАП започна ревизии на всички печатни медии

След като вестник "Сега" съобщи, че е обект на данъчна проверка след критични за управляващите публикации, Националната агенция за приходите (НАП) уточни, че са възложени данъчни ревизии на "всички издатели на централни печатни издания", които са над 50. От агенцията казаха, че проверката не е провокирана от редакционната политика на изданията, а заради доклад от юни за "риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания". Друг аргумент е, че "на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата". От НАП допълват, че ревизии могат да започнат и на онлайн медиите.

Стоян Мавродиев съди журналист на "Капитал" 

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев съди за клевета журналиста от в. "Капитал" Росен Босев. Той е внесъл иск в Софийския районен съд "за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди". Той е за 20 000 лева. Искът е внесен в средата на месец юли. В тъжбата Мавродиев твърди, че се чувства "напрегнат, тревожен", а причина за това според него са статии на Росен Босев в "Капитал" и негови интервюта в други медии, които са от средата на януари. Тогава КФН наложи глоба от 160 000 лева на "Икономедиа" - издател на "Капитал", "Капитал дейли" и "Дневник", за пазарни манипулации чрез публикации, както и за отказ на журналистите да разкрият източниците си.

В тъжбата се твърди, че изказването на Росен Босев в "Шоуто на Слави", а именно: "Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която обвиняем е Евелин Банев", представлява обида. Цитират се и други изказвания на журналиста, след които председателят на КФН се е почувствал "напрегнат и тревожен" и е трябвало да се оправдава и обяснява пред своите приятели, познати и колеги. Освен това Мавродиев изтъква, че има чисто съдебно минало и замесването му в подобен контекст го обижда. В иска си казва също, че е представен "като злобен, отмъстителен и авторитарен човек, което, освен че не съответства на собствената му преценка за самия него и не кореспондира с причинно-следствената връзка, в която се твърди, че е проявил тези качества - а именно за да "отмъсти" за направените разкрития".

Молбата Мавродиев да бъде призован за свидетел по делото срещу Евелин Банев беше внесена от прокурор Марияна Станкова на 10 декември 2012 г. по време на процеса срещу него, Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев за организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. На следващото заседание по делото (на 30 януари 2013 г.) съдът съобщава, че Мавродиев е редовно призован, но не се явява. Съдия Костадинка Костадинова докладва постъпила предния ден молба от Мавродиев заедно с епикриза и болничен лист. Разпитан е бившият колега на Мавродиев – Свилен Исаев, който разказва, че е работил с него по "регистрация на дружества в други юрисдикции, като сме посредничили при тази дейност". Пред съда прокурорът по делото настоява на разпита на Мавродиев, като се мотивира: "Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз". Именно преводите към тези фирми са инкриминирани от прокуратурата и през тях е станало прането на пари. 

ВАС отмени отказа на ВСС да разследва Владимира Янева

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени отказа от март месец тази година на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу тогавашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Жалба срещу отказа на мнозинството в съвета подаде правосъдният министър Христо Иванов, който беше автор и на сигнала срещу Янева. Министърът се мотивира с получена информация от бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства от извършена проверка по разработката "Червеи". В нея се съдържали достатъчно данни, че бившата председателка на градския съд е допуснала законови нарушения, като е разрешила подслушванията. Според ВАС единственото основание, на което съдебният съвет може да откаже образуването на дисциплинарно производство, е, ако е изтекъл давностният срок за това. Предложението на министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева е второто, което министър Христо Иванов отправя към ВСС. Другото беше срещу бившия директор на столичното следствие Петьо Петров. По него ВСС също постанови отказ, който ВАС отмени на първа инстанция.

Бившият директор на разузнаването Кирчо Киров получи 10 г. затвор

Софийският военен съд осъди бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров на 10 години затвор за присвояване на 4.7 млн. лв. от бюджета на службата. Военните съдии постановиха и конфискация на половината имущество на генерала. Присъдата е на първа инстанция и може да се обжалва пред Софийския военно-апелативен съд. Киров беше изправен пред съда за присвояване на крупната сума от бюджета за специални операции на разузнаването. Според държавното обвинение Киров е прикривал кражбата на парите, като е съставил над 1000 официални финансови документа за несъществуващи служебни разходи. Присвояването е извършено в периода между 2007 и 2011 г. Киров напусна директорския пост в НРС в началото на 2012 г. и стана съветник на Бойко Борисов по въпросите на сигурността по време на първия му премиерски мандат. Малко след това Борисов го уволни, а от прокуратурата обявиха, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия. Злоупотребите бяха открити при одит на Сметната палата.

Откриха разширението на Суецкия канал

Египет откри в четвъртък разширения Суецки канал. Построеното само за година съоръжение за над 8 млрд. долара позволява двупосочно плаване и обслужването на по-големи кораби. Досега каналът приемаше кораби с газене до 45 фута и товароносимост до 19 000 контейнера. Според оценките новоизкопаните 35 км ще увеличат към 2023 г. обема на глобалната търговия с 9%, а транзитните такси на Египет - с 260%.

Малайзия: Самолетните останки са от полет MH370

Малайзия потвърди в четвъртък, че самолетните останки, открити на френския остров Реюнион в Индийския океан, са от изчезналия полет MH370 на малайзийските авиолинии. Париж заяви, че ще проведе издирвателна мисия по суша и въздух в опит да намери още останки, които могат да бъдат свързани с пътническия самолет. Френските разследващи все още не са потвърдили със сигурност, че става въпрос за MH370, което предизвика недоволството на семействата на жертвите. Боинг 777 извършваше полет от Куала Лумпур за Пекин на 8 март 2014 г., когато изчезна от радарите. На борда на самолета имаше 239 души, повечето китайци. Китайското външно министерство заяви, че Малайзия трябва да продължи с разследването на инцидента и "да пази легитимните права и интереси" на близките на жертвите. Те са разгневени от разнопосочните съобщения, които получават, и някои от тях не вярват на досегашните официални заключения. Малайзийските власти бяха критикувани за начина, по който провеждаха както издирването на самолета, така и самото разследване.

Македония предприе акция срещу ИДИЛ

Македонската полиция проведе мащабна акция срещу радикални ислямисти в няколко града, сред които и столицата Скопие, в четвъртък. Говорителят на вътрешното министерство обяви, че "лицата първо са заподозрени в участие във военни формации в чужбина и, второ, са набирали хора за участие в чужди войски и паравоенни структури в Македония". Център на операцията бяха столичните квартали "Гази баба" и "Чаир", както и градовете Струга и Куманово, където са арестувани няколко души. Претърсени са и няколко сгради в близост до джамия в Скопие, която според полицията е "отдавна извън контрола на мюсюлманската общност в страната". През май вторият по големина македонски град Куманово бе сцена на двудневни престрелки между полицията и албанци, взели 22 жертви. Тогава властите съобщиха, че става дума за антитерористична операция срещу членове и симпатизанти на ИДИЛ. У опозицията и сред наблюдатели остана съмнение, че операцията е проведена, за да разсее вътрешнополитически проблеми на премиера Никола Груевски.

Имигранти направиха хиляди опити да преминат Ла Манша 

Имигрантите в Кале са направили хиляди опити да преминат през тунела под Ламанша в усилията си да стигнат до Великобритания през последните седмици. Девет души са загинали само от началото на юни досега. В областта на Кале има 3000 имигранти и 70% от тях напускат града в рамките на четири месеца. Великобритания и Франция въведоха нови мерки в опит да се справят със ситуацията, включително допълнителни полицейски патрули, нови огради и видеонаблюдение. Същевременно в четвъртък стотици имигранти, спасени от лодка, потънала край Либия с 600 души на борда, пристигнаха в Сицилия. Още не е ясно колко са загиналите и спасителната операция продължава.

Новият полски президент встъпи в длъжност

След като постигна изненадваща изборна победа, Анджей Дуда положи клетва като шести президент на Полша в четвъртък. Кандидатът на основаната от братя Качински партия "Право и справедливост" победи през май президента Бронислав Коморовски. В речта след церемонията 43-годишният консерватор призова за по-голямо присъствие на НАТО в региона и за по-голямо участие на Полша в решаването на украинската криза. Освен пребалансиране на външнополитическата позиция на Варшава Дуда обеща щедра социална политика, данъчни облекчения за най-бедните и премахване на неотдавнашното решение на правителството да вдигне пенсионната възраст.

Търг за храни привлече 42 кандидата

Поръчка Общо 42 кандидата са подали оферти по новата програма за раздаване на храни за бедни за 24 млн. лв., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Сред участниците има познати имена, които и досега са били доставчици по програмата за социално слабите, а част от кандидатите са нови. Като цяло конкуренцията е повече от предишни години – през 2013 г. участниците бяха 30. Тази година за пръв път в състезанието беше поставен критерий участниците вече да са печелили три сходни поръчки. Сред кандидатите е и "ЧЕХ-Йосиф Новосад", която е с нарушения от предишни години. Предстои подбор и класиране на офертите. Доставките ще бъдат късно през есента.

Riofisa продаде парцел в София за 10 млн. евро

Един от големите инвестиционни проекти в София, замразени покрай кризата, окончателно няма да се случи, поне не от обявилата го компания инвеститор. Става въпрос за плановете на испанската строителна група Riofisa да построи смесен комплекс в района зад Централна гара в столицата (бившия жп завод). От финансовия отчет на едно от дъщерните дружества на Riofisa в страната – "Риофиса България", става ясно, че по-голямата част от терена, предназначен за проекта, е била придобита заради дългове от испанската банкова група Sabadell. Цената на прехвърлянето на терена с площ 85 дка е 10.2 млн. евро.

Компания с български основател получи финансиране от 11.6 млн. долара               

Стартиращата компания Leanplum, в която съосновател е българинът Момчил Кюркчиев (на снимката), получи финансиране от 11.6 млн. долара. Най-голямата част от сумата се дава от един от най-големите  фондове в Силициевата долина - Kleiner Perkins Caufield & Byers, но в новата инвестиция участва и досегашният акционер в Leanplum Shasta Ventures. Това е вторият път, в който инвеститор влага средства в дружеството. Общото финансиране дотук е 17.2 млн. долара. 

Ryanair ще лети от София до Лондон

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair съобщи, че най-накрая започва полети от и до София. От май 2016 г. превозвачът ще има всекидневни линии до летище Станстед край Лондон. Така столицата става втората дестинация на Ryanair в страната след Пловдив (там има четири полета на седмица също до Станстед, както и два до Франкфурт). Билетите за новата линия ще се продават от септември през сайта ryanair.com, като все още не е ясно какви ще са цените. Ryanair навлиза на изключително конкурентен маршрут с много превозвачи, което може да снижи цените на пътуването до Лондон.

Сделки и проекти

Пивоварната в Ниш е била купена от българска фирма. Сделката е за 2.11 млн. лв. и е през синдик. Купувач е регистрираната в Ниш "Група Капитални проjекти". Едноличен собственик на капитала е българското дружество "Капитални проекти", в което основен акционер е Стефан Стефанов. Той участва в управлението на фирмите "Пътстрой" ЕООД - Нова Загора, "Технолизинг" АД, "Техномаш-Българска индустриална група" АД, "Соларни системи 1" ЕООД и "Зографос Антон" ЕООД, като като има дялове или акции в повечето от тях.

Американската аутсорсинг компания Sutherland Global Services обяви, че ще отвори още 250 работни места в Бургас до края на годината. Така общият брой на работещите за фирмата в морския град ще достигне 400 души. Компанията има и още 950 служители в двата си офиса в София, които също продължава да разширява. Целта е да има наети над 1500 души в България в края на 2015 г. Общата цел е през следващите 12 - 18 месеца да бъдат открити 1000 нови работни места, от които поне 500 в Бургас.

Единият от двамата синове на Георги Първанов – Ивайло, и дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев – Марияна, са новите собственици на кюстендилския хотел "Стримон СПА клуб". Цената на сделката не се съобщава. Двамата са придобили всички 7539 акции на хотела от досегашния едноличен собственик – габровския бизнесмен с интереси в областта на балнеолечението Иван Лесев. Приходите от продажби на петзвездния хотелски комплекс "Стримон СПА" за 2014 г. са 1.78 млн. лв. при 1.73 млн. лв. година по-рано.

Възелът при Белокопитово беше открит

Пътният възел при Белокопитово, който свързва магистрала "Хемус" с пътищата Русе – Варна и Коритна – Белокопитово, беше открит за движение. Той е част от новооткритата 5-километрова отсечка от "Хемус", чийто строител е "Автомагистрали Черно море", а стойността на договора - близо 66 млн. лв. Възелът е най-голямото такова съоръжение в страната, но преминаването по него е съпътствано с обратни завои, които могат да поставят шофьорите в опасност. Проектът за изграждането му датира от 1982 г. и не е направен нов поради факта, че за това е било необходимо допълнително отчуждаване на терени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK